| Autor |
Wiadomość |
aszanti
Nowy

|
Wysłany: 2006-11-13, 13:51 Berlin 25.XII
|

|
|
Witajcie kochani
Przez zuepłny przypadek bedę koczowała w Berlinie w Święta Bożego Narodzenia. Mam do was pytanie. Co można robić 25-go? Nigdy nie byłam w Niemczech na święta, ale wiem, że w Polsce nie dzieje się nic. Po prostu wymarłe miasta. A jak to wygląda w Berlinie? W których okolicach warto się pałętać? Pewnie centrum, ale może macie jakieś informacje gdzie warto pójść?
Trochę przeszuakałam już strony o Berlinie więc bardzo proszę, nie odsyłajcie mnie na Google. Nie jestem ignorantką. Porady jakiej oczekuję, to coś o czym wiecie, ponieważ tam jesteście, a czego nie ma na stronach.
Wiem, że można pozwiedzać Reichstag i na pewno się tam wybiorę. Chciałabym wiedzieć na pewno czy coś się dzieje w jakichś częściach np. arabskich. Sklepiki, kafejki itp. Oni nie są chrześcijanami, więc może w Boże Narodzenie będzie coś fajnego pootwierane.
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i będę bardzo wdzięczna na jakiekolwiek info. Może być również po niemiecku i angielsku. |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2634 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2006-11-13, 13:57
|

|
|
| Knajpek i restauracji znajdziesz pod dostatkiem w ten dzien otwartych,poza tym wszystkie piekne Weihnachtsmarkty w calym miescie. |
|
|
|
 |
cyrylek
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 218 Skąd: Prenzlauer Berg
|
Wysłany: 2006-11-14, 10:44
|

|
|
| przecież to będzie pierwszy dzien swiąt z tego co pamiętam tu też jest wymarło |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2634 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2006-11-14, 10:48
|

|
|
| Aszanti pisala o tureckich/arabskich knajpkach,a Weihnachtsmarkty tez sa otwarte. |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2006-11-14, 13:41
|

|
|
| Moze niektore knajpki czy inne tureckie lub arabskie lokale beda w tym dniu otwarte. Oni wprawdzie nie swietuja ale pewnie na Kreuzberg czy Neukolln cos bedzie otwarte. Wszystkie niemieckie sklepy, supermarkety czy muzea w TYM DNIU beda pozamykane. Przynajmniej zawsze tak bylo. |
|
|
|
 |
aszanti
Nowy

|
Wysłany: 2006-11-19, 23:24
|

|
|
Dzięki za odpowiedzi. Trochę szkoda, że nic się nie będzie działo. Myślałam, że coś ciekawego porobię a nie będę się plątać po pustych, zimnych ulicach. A nie chce mi się siedzieć w barze hotelowym.
Ale dobra, zabiorę sobie książkę i nadrobię zaległości w czytaniu.
Pozdrówka |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2006-11-19, 23:42
|

|
|
Dziac sie napewno cos bedzie , tylko sklepy beda pozamykane.
Bary, knajpki itp beda pewnie pootwierane, podobnie jak w Polsce. |
|
|
|
 |
aszanti
Nowy

|
Wysłany: 2006-11-20, 19:40
|

|
|
Hejka
Nie żartuj. Pokaz mi czynną knajpkę 25.XII w Polsce Z racji nieobchodzenia świąt przeze mnie wielokrotnie chciałam gdzieś pójść na bilarda czy na piwo, w same święta. Jeszcze mi się nie przytrafiło coś otwartego. W święta możesz co najwyżej pójść na spacer rodzinny szopkę oglądać. I daltego właśnie miałam nadzieję, że może w mieście, gdzie spory procent mieszkańców nie obchodzi świąt bożego narodzenia, będzie co porobić. Ale spoko. Spróbuję połazić po centrum i po Kreuzberg, to może na coś ciekawego natrafię. A poza tym pochodzę sobie i pozwiedzam nieco, bo ostatnio w Berlinie byłam niedługo po zburzeniu muru.
Pozdrówka |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
Wysłany: 2006-11-22, 02:22
|

|
|
| W Polsce sa otwarte, moze nie w kazdym miescie i ciagu dnia, ale po poludniu od 15-16.00 i pozniej, tak. |
|
|
|
 |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 361 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2006-11-22, 12:19
|

|
|
a pewnie ze sa otwarte, przynajmniej w Toruniu
a niektore to nawet "pasterke" oferuja o polnocy
zamiast do kosciola to na piwko, |
|
|
|
 |
Piotr Wojtas
Nowy

|
Wysłany: 2006-11-22, 13:02
|

|
|
| na przyklad polecamy "Puntila & Matti", lokal niektorym dobrze znany, czynny 25 i 26 grudnia od godz. 16-ej. Oderberger Str. 22. Przy kominku mozna sie ogrzac... I nie tylko. |
_________________ Piotr Wojtas |
|
|
|
 |
|
|