forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Przeniesieni dziecka z przedszkola do przedszkola

Autor Wiadomość
o_malgos 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2006-09-06, 14:20   Przeniesieni dziecka z przedszkola do przedszkola

Witam,

mam pytanie odnosnie przeniesienia dziecka z jednego przedszkola do innego. CZy mozna to zrobic np. w styczniu? Czy chcac przeniesc dziecko znowu bede musiala zalatwiac sprawe przez Jugendamt?

pozdrawiam

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 14:28   

Przeniesc mozesz kiedy chcesz tylko musisz zobaczyc czy nie masz jakiegos okresu wypowiedzenia.U mojej corki w przedszkolu okres ten wynosi 3 miesiace.Mozesz przeniesc odrazu ale wtedy musisz placic przez 3 miesiace za dwa przedszkola. Tak wyglada to u mnie.Jugendamt tez trzeba odwiedzic.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2006-09-06, 14:43   

Tomek0774 napisał/a:
Przeniesc mozesz kiedy chcesz tylko musisz zobaczyc czy nie masz jakiegos okresu wypowiedzenia.U mojej corki w przedszkolu okres ten wynosi 3 miesiace.Mozesz przeniesc odrazu ale wtedy musisz placic przez 3 miesiace za dwa przedszkola. Tak wyglada to u mnie.Jugendamt tez trzeba odwiedzic.

Podejrzewam,ze w kazdym przedszkolu jest 3-mies. okres wypowiedzenia i w Jugendamcie tez musisz zglosic.

Czyli nic nowego niz Tomek nie napisalam :wink: :wink: :lol: :lol: :lol:

alisa 
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2006-09-06, 15:02   

a co ma Jugendamt do tego? od kiedy decyduje kiedy ,czy i do jakiego przedszkola dziecko chodzi?

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 15:16   

Nie wiem co ma do tego,ale jak ja chcialem przeniesc corke do innego przedszkola to dyrektorka przedszkola najpierw kazala isc do Jugendamtu celem wystawienia jakiegos zaswiadczenia . Napisalem tylko jak to wygladalo w moim przypadku.

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 15:44   

dziwne .Jugendamt wtrąca się jedynie wtedy w sprawy nieletnich =dzieci gdy zachodzą jakieś patologie lub rodzice mają ograniczone prawa rodzicielskie .

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 16:03   

Juz ci odpowiadam. Mam przed soba zaswiadczenie o kosztach za opieke nad dzieckiem w miejskich przedszkolach.Podpisane i podbite przez Jugendamt.Wiec jesli chcesz poslac dziecko do przedszkola to do Jugendamt musisz sie zglosic chyba ze posylasz do prywatnego to moze wtedy nie ma takiego obowiazku.Tak samo jest przy przenoszeniu dziecka .Moglas pojsc do pracy albo prace stracic i oni musza ci odpwiednio naliczyc ile masz placic za przedszkole.Malgos bedziesz musiala napewno zaniesc zaswiadczenie ze pracujesz albo ze pobierasz zasilek.

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 16:08   

pierwszy raz w życiu o czymś takim słysze.No chyba że Jugendamt z jakichś powodów partycypuje w kosztach za przedszkole ......czytaj płacą za dziecko .Nie ma znaczenia czy przedszkole jest prywatne ,państwowe ,katolickie ,evangelickie ,koszta są w zasadzie stałe ,można jedynie ubiegać się o zniżke gdy ktoś ma małe lub żadne dochody .

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 16:15   

Podaj adres to ci wysle ksero podania do przedszkola .

Anmeldung zur Tagesbetreuung.

Pierwsza rubryka pod tym : Nur vom Jugendamt auszufüllen. Tak wiec z tym przedszkolem Jugendamt ma cos wspolnego .

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 16:19   

tak dalece nie jestem zaangażowana bym aż ksero musiała mieć :mrgreen:

zrozumiałeś moje poprzednie pytanie? kto płaci w tym wypadku za dziecko Ty? czy Jugendamt? czy może Jugendamt dopłaca jakąś część?

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 16:21   

Nic nie doplacam . Place sam. Dla mnie koniec tematu . Nie chce mi sie wiecej klikac. Moze i masz racje.Pozdrawiam.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-06, 16:23   

alisa napisał/a:
dziwne .Jugendamt wtrąca się jedynie wtedy w sprawy nieletnich =dzieci gdy zachodzą jakieś patologie lub rodzice mają ograniczone prawa rodzicielskie .

Zawsze sie zglasza do Jugendamtu dziecko,jak idzie do przedszkola,od nich dostajesz tez zgode na ilosc godzin dziecka i jak juz zostanie przyjete do jakiegos przedszkola,to sie tam do nich odsyla kwitek z potwierdzeniem z przedszkola,wiec zmiane przedszkola tez trzeba im zglosic.

Jugendamt nie ma nic wspolnego z kosztami,placi sie samemu,a dyferencje w przypadku panstwowych,czy EKT placi Senat-czyli panstwo.

o_malgos 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2006-09-06, 18:01   Zmiania przedszkola cd

Mam w swoim przedszkolu na szczescie tylko miesiac wypowiedzenia do Jugendamtu z tego co wyczytalam z Waszych postow musze zglosic bo zglaszalam sie i za pierwszym razem. Zastanawiam sie tylko kiedy bo z tego co pamietam to trwalo dosc dlugo ponad 2 miesiace jak dlugo wczesniej ich powiadomic ze chce sie przeniesc.

pozdrawiam

Malgorzata 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-07, 08:20   

Podejrzewam,ze przy przeniesieniu to nie bedzie tak dlugo trwalo,bo juz jestescie tam w kartotekach,wszystko jest zalatwione i sprawdzone,wiec pewnie to zalatwisz w ciagu 1-2 dni.

A z tym wypowiedzeniem,to sie Wam udalo,u nas bylo 3 miechy.

D. Stokowski 
Poczatkujacy

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2006-09-07, 17:34   

Moi drodzy, chcialam Wam wyjasnic, co ma wspolnego Jugendamt z przedszkolami, dlaczego i kiedy „sie wtraca“ oraz jak to jest z tymi oplatami.

Otoz - mowiac w skrocie - zadaniem Jugendamtu jest dbanie o dobro dzieci i mlodziezy oraz rodzin. Zobowiazuje go do tego ustawa Kinder- und Jugendhilfegesetz (dla zainteresowanych m.in.: http://www.datenschutz-be...soz/sgb08_1.htm ).

Jugendamt ma gwarantowac istnienie roznych form pomocy rodzinie i dzieciom, sluzacych ich rozwojowi i zapobiegajacych „patologii“ (o ktorej pisze Alisa). Jednym z jego obowiazkow jest zapewnienie dzieciom w wieku przedszkolnym rozlicznych form odpowiedniej opieki. Dlatego tez Jugendamt finansuje przedszkola (panstwowe i prywatne), „Tagesmütter”, rodziny zastepcze, swietlice, place zabaw z pedagogiczna opieka, domy dziecka itd.

W Berine koszty jednego miejsca w przedszkolu (w zaleznosci od wieku dziecka) wynosza 350 – 750 Euro na miesiac! Dla dzieci specjalnej troski kwota ta wynosi ponad 800 Euro. Tylko czesc kosztow przedszkola pokrywaja rodzice. Suma, ktora trzeba zaplacic zalezy od dochodow rodziny i mozna ja odczytac z nastepujacej tabeli:

http://www.berlin.de/impe...assung_2005.pdf

Wyszukac nalezy ilosc dzieci, ktore chodza do przedszkola (przedszkoli) i sprawdzic doplate do kosztow opieki (Betreuungsanteil) na jedno dziecko w zaleznosci od dochodow rodziny a nastepnie dodac do tego 23 Euro jako czesc kosztow za jedzenie (Verpflegungsanteil).

Dobra wiadomosc: od stycznia 2007 „zerowka” (ostatni regularny rok przed pojsciem do szkoly) bedzie bezplatna ( http://www.berlin.de/impe...ng_01012007.pdf ). Placic bedzie sie tylko za jedzenie.

Wlasnie dlatego, ze koszty ponoszone przez rodzicow zaleza od ich dochodow, nalezy Jugendamtowi przedstawic odpowiednie zaswiadczenia. Po zalatwieniu tej formalnosci rodzice orzymuja tzw. „Kita-Gutschein”, z ktorym udaja sie do placowki (panstwowej albo prywatnej), ktora dla ich dziecka wydaje im sie najodpowiedniejsza.

To tyle.

I jeszcze jedno. Nie chce tu robic autoreklamy, ale dla niektorych rodzicow moze to byc wazne. Jugendamt utrzymuje tez poradnie dla rodzin i dzieci oraz finansuje fozne inne formy pomocy wychowawczej. Tu rowniez rodzice maja prawo wyboru, jaka instytucja im tej pomocy udzieli.

Nasza placowka ( http://www.aieh-berlin.de - niestety strona na razie tylko po niemiecku) specjalizuje sie w pomocy dla rodzin mowiacych po polsku i dwujezycznych.

Mam nadzieje, ze moim troche przydlugim wystapieniem co-nieco wyjasnilam. :wink:

Kobieta pracujaca 
Super Dyskutant

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2006-09-07, 23:11   

Tomku 0774, Ty masz dzisiaj urodziny? No to sto lat!!!

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-09-08, 09:32   

Dziekuje za zyczenia.

Odpowiedz do tematu