| Autor |
Wiadomość |
ugryz
Nowy

|
Wysłany: 2009-11-14, 19:54 Wycieczka
|

|
|
Witajcie,
wybieram się z grupką dzieciaków do Berlina na wycieczkę. Dzieciaki w wieku 14-16 lat, więc chodzenie po nudnych wystawach im nie w głowie (mi zresztą też nie).
Które z berlińskich muzeów warto odwiedzić? Ze względu na czas i charakter wycieczki będzie to jedno, maksymalnie dwa muzea. Słyszałem pozytywne opinie o DDR Museum, możecie to potwierdzić?
Z góry dziękuję wam za pomoc! |
|
|
|
 |
zbinek
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-11-14, 20:57 Re: Wycieczka
|

|
|
| ugryz napisał/a: | | Słyszałem pozytywne opinie o DDR Museum, możecie to potwierdzić? | NUDA, NUDA NUDA
| ugryz napisał/a: | | Które z berlińskich muzeów warto odwiedzić? |
zdecydowanie polecam Museum für Naturkunde. Zwiedzanie potrwa pare godzin i naprawde jest co zwiedzac!
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bibi00
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 5 razy Posty: 196 Skąd: Berlin Hohenschönhausen
|
Wysłany: 2009-11-14, 21:35
|

|
|
| Dla dzieciaków polecam Museum für Naturkunde- zdecydowanie. Szkielty dinozaurów, projekcja filmu jak powstała ziemia, eksponaty wielu zwierząt. BYłam tam już 3 razy i za każdym razem tak samo wracałam zadowolona. Wejście też nie drogie bo 5 euro dla dorosłego. Miłego zwiedzania. |
_________________ MartheWorld |
|
|
|
 |
kieko2
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2009-11-14, 21:36
|

|
|
| Polecam też Muzeum Techinki (Deutsches Technik Museum) - zabawa na cały dzień. Więcej na www.stdb.de |
_________________ www.visitberlin.pl |
|
|
|
 |
teufelin
Bardzo Aktywny

Pomogła: 13 razy Posty: 301 Skąd: bErLiN
|
|
|
|
 |
ugryz
Nowy

|
Wysłany: 2009-11-15, 16:52
|

|
|
Dzięki wam za podpowiedzi. Przemyślę zatem jeszcze raz te muzea.
Co do panoramy, to lepiej wieża telewizyjna czy kopuła Reichstagu? W tym drugim ponoć długo się wchodzi przez sprawdzanie? |
|
|
|
 |
ajakaga13
Dyskutant

Pomogła: 4 razy Posty: 548 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-11-15, 17:28
|

|
|
| Ja wieży tv teraz nie polecam, słaba widoczność w taką pogodę, ale Reichstag jak najbardziej tak, bo nawet jeżeli będziecie czekać to się opłaca, u góry dostajecie słuchawki z przewodnikiem i opowiada w skrócie wszystko co widzicie:) naprawdę fajna sprawa, oczywiście jest po Polsku:) |
|
 |
ugryz
Nowy

|
Wysłany: 2009-11-19, 20:57
|

|
|
Mhm, wybieram zatem Reichstag, również ze względu na "otoczkę polityczną". Obawiam się tylko tych kolejek przed wejściem, chociaż wierzę, że przed świętami nie będzie tam zbyt wielu zwiedzających.
Co do muzeum to jeszcze nie wiem i się zastanawiam, gdzie ich zabrać. |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 73 razy Posty: 2598 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2009-11-20, 11:31
|

|
|
No i Reichstag za darmo i tez polecam dla tego wieku Naturkundemuseum,zreszta jest interesujace dla kazdego wieku |
|
|
|
 |
ugryz
Nowy

|
Wysłany: 2009-12-07, 23:26
|

|
|
| Wiecie może, jak wygląda sprawa oprowadzania wycieczki w Museum für Naturkunde? Jest tam również polska 'opieka'? |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-12-08, 01:43
|

|
|
Z tego, co wiem, w muzeach dość powszechne są Audioguide'y, czyli te słuchawkowe przewodniki. zawsze mają też zaprogramowane na polski |
_________________ Come on and do the jailhouse rock with me! |
|
|
|
 |
ugryz
Nowy

|
Wysłany: 2009-12-14, 10:50
|

|
|
| irmencja666 napisał/a: | Z tego, co wiem, w muzeach dość powszechne są Audioguide'y, czyli te słuchawkowe przewodniki. zawsze mają też zaprogramowane na polski |
Dzwoniłem tam przed chwilą. Dla grupy 40-osobowej niestety nie ma audioguide'ów, za dużo osób.
Jak mi już tu pomagacie, to zapytam o jeszcze jedną rzecz: jak wygląda Weihnachtsmarkt przy Placu Operowym? Pytam o wasze subiektywne odczucia, jak to tam wszystko się prezentuje? Mamy zamiar tam zajrzeć, a że tam nigdy nie byłem, to chciałem wiedzieć, na co można tam liczyć. |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-12-14, 19:55
|

|
|
Na Gluhwein możesz liczyć na każdym Weihnachtsmarkcie |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-12-14, 20:39
|

|
|
| ugryz napisał/a: | | Mamy zamiar tam zajrzeć, a że tam nigdy nie byłem, to chciałem wiedzieć, na co można tam liczyć. |
Tez nie bylam, ale jest pewnie to co wszedzie. Zimno, tlumy ludzi, unoszocy sie zapach Glühwein, ceny z kosmosu, twarde serca z piernika, dzieci placzace, bo chca jakies buble, chory falszujace koledy, pelno kolorowych swiatelek itd itp |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
irmencja666
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-12-15, 00:54
|

|
|
| To tego stoiska z ciepłymi kapciami, szalikami i czapkami, żarcie smaczne acz drogie, choinki, stoiska z tzw. wyrobami ręcznymi... |
|
|
|
 |
ugryz
Nowy

|
Wysłany: 2009-12-21, 18:09
|

|
|
Hej,
byłem i wróciłem. Dzięki za polecenia Naturkundemuseum, bo ten punkt programu naprawdę wypalił. Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
turystka
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-13, 17:21
|

|
|
Nie chcę tworzyć nowego tematu, więc podepnę się pod ten
Wybieram się do Berlina, język niemiecki znam bardzo słabo, a lubię zwiedzać. Szperając po internecie zachwyciłam się ilością berlińskich muzeów. Niestety nie potrafię ogarnąć tej ilości wiadomości.
Proszę, pomóżcie. Widzę już, że na pewno chciałabym zobaczyć muzeum Egipskie i Pergamońskie, z chęcią też zobaczyłabym Zoo.
Mam problem jednak ze znalezieniem godzin otwarcia oraz przede wszystkim cen biletów.
Czy możecie polecić najciekawsze miejsca na kilkudniową wycieczkę (tak by był też czas na zakupy ) wraz z cenami wejść? Najlepiej jak znacie też opłaty dodatkowe np. za robienie zdjęć.
Moglibyście też dorzucić informacje o legolandzie itp. atrakcjach
Tak, żeby wszystko było zebrane w jednym miejscu, bo tak widzę, że w każdym temaice coś napisane, ale przy tym upale mój mózg chyba nie funkcjonuje tak by ogarnąć wszystko.
Bardzo proszę również o informacje jak to jest z tym wjeżdżaniem autem do Berlina! Mam stary samochód 92' na gaz - jak to jest? Wjadę do Berlina, ale do centrum nie? Pomocy, blondynka nie rozumie |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-07-13, 18:27
|

|
|
| turystka napisał/a: | Proszę, pomóżcie. Widzę już, że na pewno chciałabym zobaczyć muzeum Egipskie i Pergamońskie, z chęcią też zobaczyłabym Zoo.
Mam problem jednak ze znalezieniem godzin otwarcia oraz przede wszystkim cen biletów.
Czy możecie polecić najciekawsze miejsca na kilkudniową wycieczkę (tak by był też czas na zakupy ) wraz z cenami wejść? Najlepiej jak znacie też opłaty dodatkowe np. za robienie zdjęć. |
ZOO 9-19 (do 14 wrzesnia) 12€, razem z akwarium 18€
Pergamonmuseum 10-18 (w czwartek do 22) 10€ (14€ Museumsinsel Berlin)
Egipskie 10-18 (czwartek - sobota do 20) 10€ |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
turystka
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-13, 20:37
|

|
|
Kamila, dziękuje bardzo. A gdzie wg Ciebie warto iść? Bo ceny w przeliczeniu na złotówki spore
A Żydowskie Muzeum?
To chyba jest cennik?
| Cytat: | Eintrittspreise
In allen Bereichen des Jüdischen Museums heißen Sie die Hosts unserer Besucherbetreuung herzlich willkommen. Sie geben Auskunft zur Orientierung im Museum, zur Konzeption und zu Exponaten der Ausstellungen. Unsere Guides führen Sie durch das Museum.
Erwachsene: 5 Euro
Ermäßigt: 2,50 Euro
Kinder bis zum sechsten Lebensjahr: Eintritt frei
Familienticket (zwei Erwachsene, bis zu vier Kinder): 10 Euro |
|
|
|
|
 |
Pausenclown
Nieaktywny

|