Bilety do muzeum Pergamon i innych
| Autor |
Wiadomość |
G. Drzycimski
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-02-18, 12:32 Bilety do muzeum Pergamon i innych
|

|
|
| Chciałbym zapytać czy wybierając się do berlina należy rezerwować bilety do tych najlepszych berlińskich muzeów czy są dostępne i wystarczy kupić przed wejściem bez zbędnego kłopotania się. Słyszałem też, że istnieje "jeden wspólny bilet" na zwiedzanie berlińskich muzeów. Jakie są ceny, gdzie najlepiej to załatwiać. Byłem do tej pory w Berlinie pochodzić po mieście i sklepach a teraz chętnie zobaczyłbym coś więcej. Prośba o informacje. |
|
|
|
 |
Andrzej Pionka
Aktywny uzytkownik ICH BIN EIN BERLINER

|
Wysłany: 2006-02-18, 15:49 Re: Bilety do muzeum Pergamon i innych
|

|
|
| G. Drzycimski napisał/a: | | Słyszałem też, że istnieje "jeden wspólny bilet" na zwiedzanie berlińskich muzeów. Jakie są ceny, gdzie najlepiej to załatwiać. |
Jest coś takiego jak WelcomeCard. Jest to karta ważna dwa lub trzy dni, za pomocą której można jeździć środkami komunikacji miejskiej po Berlinie i Poczdamie. Dodatkowo umożliwia wejście za darmo lub zniżkę 50% do niektórych muzeów (Pergamon jest na liście). Więcej szczegółów
http://www.berlin-tourist...elcomecard.html
Miłego wyjazdu. Ja będę w Berlinie równo za dwa miesiące Pozdrawiam |
|
|
|
 |
G. Drzycimski
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-02-18, 17:19
|

|
|
| Bardzo dziękuję za informację. Może kupowałeś tego typu WelcomCard i wiesz gdzie nabyć i w jakiej cenie na 2006 rok ? To ma być moja trzecia lub czwarta wizyta w Berlinie, ale pierwsza "prawdziwa", gdzie będę chciał pozwiedzać i luźno pooglądać miasto. |
|
|
|
 |
Andrzej Pionka
Aktywny uzytkownik ICH BIN EIN BERLINER

|
Wysłany: 2006-02-18, 17:35
|

|
|
| G. Drzycimski napisał/a: | | Bardzo dziękuję za informację. Może kupowałeś tego typu WelcomCard i wiesz gdzie nabyć i w jakiej cenie na 2006 rok ? To ma być moja trzecia lub czwarta wizyta w Berlinie, ale pierwsza "prawdziwa", gdzie będę chciał pozwiedzać i luźno pooglądać miasto. |
Nie kupowałem nigdy WelcomeCard. Chaciałem kiedyś kupić, ale nie obowiązuje ona w Haus am Checkpoint Charlie, więc straciła dla mnie znaczenie.
WelcomeCard dwudniowa kosztuje: 16E , a trzydniowa kosztuje: 22E
Najlepiej ją nabyć w sklepie z pamiątkami przy Bramie Brandenburskiej lub przy Fernsehturm a także przy Europa-Center. Można ją nabyć także na lotniskach Tegel, Tempelhof i Schoenefeld. A także w większych punktach BVG i S-Bahn Berlin np. Hardenbergplatz, Alexanderplatz.
Wszystko masz podane na stronie internetowej
Czekam na relację, gdzie warto się udać i życzę miłego wyjazdu
pozdrawiam
WelcomeCard daje do 50% zniżki przy wstępie do muzeów, a jest jeszcze coś takiego:
http://www.btm.de/polski/pl_museumspass.php
3-dniowy karnet muzealny umożliwia państwu wstęp do muzeów berlińskich. Ważny jest on przez trzy kolejne dni. W dzielnicy "Berlin-Mitte" są dostępne: Stare Muzeum (Alte Museum), Starą Galerię Narodową (Alte Nationalgalerie), "Bodemuseum", "Pergamonmuseum", oraz "die Friedrichswerdersche Kirche (Schinkelmuseum)". W Berlinie-Tiergarten można zwiedzić "Hamburger Bahnhof" – muzeum sztuki nowoczesnej, galerię obrazów "Gemäldegalerie", bibliotekę sztuki "Kunstbibliothek", "Kupferstichkabinett", "Kunstgewerbemuseum" i Nową Galerię Narodową. Berlin-Charlottenburg zaprasza do Muzeum Egipskiego, zbioru Berggruen – "Picasso i jego czas" – galerii romantyzmu, oraz do Muzeum Prehistorii i Historii. W Berlinie – Dahlem znajdują się: muzeum etnograficzne i muzeum kultur europejskich. W cenę karnetu nie wchodzą wystawy specjalne. Może się zdarzyć, że z powodu przebudowy lub z przyczyn organizacyjnych części muzeów są niedostępne.
Ale nic więcej o tej ofercie nie wiem, dopiero, co ją przeczytałem w internecie. |
|
|
|
 |
G. Drzycimski
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2006-02-18, 21:18
|

|
|
| Wielkie, wielkie dzieki za wszystkie informacje. Odezwe sie po powrocie, ale wyjazd dopiero na wiosne wiec trochę czasu mi zostało. Pozdrowienia znad Bałtyku. |
|
|
|
 |
Dobiasz
Uzytkownik

|
Wysłany: 2006-02-21, 22:23
|

|
|
| Przy okazji warto wiedzieć, że w czwartki kilka muzeów na Museumsinsel (w tym na pewno Altes Museum i Alte Nazionale Galerie, być może także Pergamon) są czynne do 22-giej a przez ostatnie 4h wejście jest za darmo. |
|
|
|
 |
Blanacz
Nowy

|
Wysłany: 2009-11-08, 21:31
|

|
|
Witam!
Słyszałam, że raz w miesiącu wstęp do Pergamonu jest wolny. Czy ktoś może wie kiedy?
Pozdrawiam
Bl. |
|
|
|
 |
Joker Adams
Moderator

|
Wysłany: 2009-11-08, 21:40
|

|
|
O tym nic nie slyszalem... za to w kazdy czwartek ostatnie cztery godziny przed koncem wchodzi sie za darmo.
Freier Eintritt
a) BesucherInnen an jedem Donnerstag vier Stunden vor regulärer Schließung
http://www.smb.museum/smb...&objID=3297&n=2 |
_________________ The knight... |
|
|
|
 |
Paolcia
Nowy

|
Wysłany: 2010-01-14, 16:10
|

|
|
A jaki jest koszt biletu wstępu do Pergamonu i Muzeum Techniki? Wiecie może?
Poza tym byliście może w Pergamonie jak jest ten wstęp za darmo? Są duże kolejki?
Pozdrawiam i dzięki za odp |
_________________ dziecko świata |
|
|
|
 |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-01-18, 18:02
|

|
|
ja bylam w Pergamonie za darmo przez pomylke
wybralam sie w czwartek bo bylo do 22 czynne i taka niespodzianka
ludzi bylo malo a byly wakacje
zadnych kolejek i w srodku tez spokoj
do Techniki warto brac ze Spectrum |
|
|
|
 |
ajakaga13
Dyskutant

Pomogła: 5 razy Posty: 434 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-01-18, 21:03
|

|
|
| A wiecie może czy do Pergamon można brac małe dzieci? |
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy Posty: 702 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2010-01-21, 15:33
|

|
|
| ajakaga13 napisał/a: | | A wiecie może czy do Pergamon można brac małe dzieci? | mozna:)) |
|
|
|
 |
gościnna48
Nowy

|
Wysłany: 2010-03-25, 11:28 pytanie
|

|
|
mam takie nietypowe pytanie odnośnie Muzeum egipskiego i Pergamonu.Czy mozna kupić bilety drogą internetową??Ze szkoły mam obowiązkowa wycieczkę do Berlina.Niestety nie było juz wolnych miejsc na ta organizowana ze szkoły i musze pojechać we własnym zakresie.Byłam w Berlinie kilka razy,ale nie sądziłam że te bilety będa mi kiedyś potrzebne.Niestety warunkiem zaliczenia wycieczki jest pokazanie biletów i zdjec z Muzeuw zdjęć mam bardzo dużo,niestety bieletów juz nie.Stąd moja prośba.Czy ma ktoś na sprzedaż takie bilety,najlepiej pochodzace z tego roku???z góry dzięki |
_________________ odwiedzająca |
|
|
|
 |
femme
Uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 45 Skąd: z żebra
|
Wysłany: 2010-03-25, 14:34
|

|
|
w czwartki wieczorem wejscie do muzeum jest darmowe i wtedy nie daja biletu. Mozesz w szkole powiedziec, ze byles wlasnie w czwartek...i przez to nie masz biletu
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-03-25, 14:44
|

|
|
gościnna48, co za glupota Moze jeszcze wprowadza obowiazkowe zwiedzanie piramid w Egipcie? Biletow niestety nie mam |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
gościnna48
Nowy

|
Wysłany: 2010-03-25, 18:09
|

|
|
Dzięki.Dla mnie to tez jest głupota,ale cóz poradzę.Wymogi szkoły |
_________________ odwiedzająca |
|
|
|
 |
ula
Bardzo Aktywny

Pomogła: 1 raz Posty: 343 Skąd: Prenzlauer Berg
|
Wysłany: 2010-03-28, 10:46
|

|
|
| goscinna 48- po pierwsze muzeow, po drugie pewnie masz zdjecia skopiowane z netu - myslisz ze nauczyciele sa jacys niedorozwinieci? po trzecie muezum ze sztuka egipska nie nazywa sie egipskie tylko neues museum, radze poza balowaniem w berlinie isc i poogladac. dodam, ze nie mam nic przeciw balowaniu:) a neues museum jest po prostu przepiekne. bilety mam ale nie dam. |
|
|
|
 |
malyberlin
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-03-28, 23:10
|

|
|
| ula napisał/a: | | goscinna 48- po pierwsze muzeow, po drugie pewnie masz zdjecia skopiowane z netu - myslisz ze nauczyciele sa jacys niedorozwinieci? po trzecie muezum ze sztuka egipska nie nazywa sie egipskie tylko neues museum, radze poza balowaniem w berlinie isc i poogladac. dodam, ze nie mam nic przeciw balowaniu:) a neues museum jest po prostu przepiekne. bilety mam ale nie dam. |
"bilety mam ale nie dam" typowo polskie podejscie do sprawy gratuluje ..... |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-03-29, 08:49
|

|
|
Moze dzisiaj Ula wstanie prawa noga i da bilety? |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
ula
Bardzo Aktywny

Pomogła: 1 raz Posty: 343 Skąd: Prenzlauer Berg
|
Wysłany: 2010-03-29, 14:02
|

|
|
typowo polska postawa to sie nie narobic a zarobic. chociaz chcialabym wierzyc, ze nowe pokolenia nie maja tej choroby.
Kamila nie ma to nic a nic wspolnego z moim humorem, ktorenzen mam dobry:) kombinatorstwa po prostu nie lubie i nie wspieram nigdy. |
|
|
|
 |
|
|