forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Bilety do muzeum Pergamon i innych

Autor Wiadomość
G. Drzycimski 
Poczatkujacy

Wysłany: 2006-02-18, 12:32   Bilety do muzeum Pergamon i innych

Chciałbym zapytać czy wybierając się do berlina należy rezerwować bilety do tych najlepszych berlińskich muzeów czy są dostępne i wystarczy kupić przed wejściem bez zbędnego kłopotania się. Słyszałem też, że istnieje "jeden wspólny bilet" na zwiedzanie berlińskich muzeów. Jakie są ceny, gdzie najlepiej to załatwiać. Byłem do tej pory w Berlinie pochodzić po mieście i sklepach a teraz chętnie zobaczyłbym coś więcej. Prośba o informacje.

Andrzej Pionka 
Aktywny uzytkownik
ICH BIN EIN BERLINER

Wysłany: 2006-02-18, 15:49   Re: Bilety do muzeum Pergamon i innych

G. Drzycimski napisał/a:
Słyszałem też, że istnieje "jeden wspólny bilet" na zwiedzanie berlińskich muzeów. Jakie są ceny, gdzie najlepiej to załatwiać.

Jest coś takiego jak WelcomeCard. Jest to karta ważna dwa lub trzy dni, za pomocą której można jeździć środkami komunikacji miejskiej po Berlinie i Poczdamie. Dodatkowo umożliwia wejście za darmo lub zniżkę 50% do niektórych muzeów (Pergamon jest na liście). Więcej szczegółów

http://www.berlin-tourist...elcomecard.html

Miłego wyjazdu. Ja będę w Berlinie równo za dwa miesiące :) Pozdrawiam

G. Drzycimski 
Poczatkujacy

Wysłany: 2006-02-18, 17:19   

Bardzo dziękuję za informację. Może kupowałeś tego typu WelcomCard i wiesz gdzie nabyć i w jakiej cenie na 2006 rok ? To ma być moja trzecia lub czwarta wizyta w Berlinie, ale pierwsza "prawdziwa", gdzie będę chciał pozwiedzać i luźno pooglądać miasto.

Andrzej Pionka 
Aktywny uzytkownik
ICH BIN EIN BERLINER

Wysłany: 2006-02-18, 17:35   

G. Drzycimski napisał/a:
Bardzo dziękuję za informację. Może kupowałeś tego typu WelcomCard i wiesz gdzie nabyć i w jakiej cenie na 2006 rok ? To ma być moja trzecia lub czwarta wizyta w Berlinie, ale pierwsza "prawdziwa", gdzie będę chciał pozwiedzać i luźno pooglądać miasto.

Nie kupowałem nigdy WelcomeCard. Chaciałem kiedyś kupić, ale nie obowiązuje ona w Haus am Checkpoint Charlie, więc straciła dla mnie znaczenie.

WelcomeCard dwudniowa kosztuje: 16E , a trzydniowa kosztuje: 22E

Najlepiej ją nabyć w sklepie z pamiątkami przy Bramie Brandenburskiej lub przy Fernsehturm a także przy Europa-Center. Można ją nabyć także na lotniskach Tegel, Tempelhof i Schoenefeld. A także w większych punktach BVG i S-Bahn Berlin np. Hardenbergplatz, Alexanderplatz.

Wszystko masz podane na stronie internetowej

Czekam na relację, gdzie warto się udać i życzę miłego wyjazdu :)

pozdrawiam

WelcomeCard daje do 50% zniżki przy wstępie do muzeów, a jest jeszcze coś takiego:

http://www.btm.de/polski/pl_museumspass.php

3-dniowy karnet muzealny umożliwia państwu wstęp do muzeów berlińskich. Ważny jest on przez trzy kolejne dni. W dzielnicy "Berlin-Mitte" są dostępne: Stare Muzeum (Alte Museum), Starą Galerię Narodową (Alte Nationalgalerie), "Bodemuseum", "Pergamonmuseum", oraz "die Friedrichswerdersche Kirche (Schinkelmuseum)". W Berlinie-Tiergarten można zwiedzić "Hamburger Bahnhof" – muzeum sztuki nowoczesnej, galerię obrazów "Gemäldegalerie", bibliotekę sztuki "Kunstbibliothek", "Kupferstichkabinett", "Kunstgewerbemuseum" i Nową Galerię Narodową. Berlin-Charlottenburg zaprasza do Muzeum Egipskiego, zbioru Berggruen – "Picasso i jego czas" – galerii romantyzmu, oraz do Muzeum Prehistorii i Historii. W Berlinie – Dahlem znajdują się: muzeum etnograficzne i muzeum kultur europejskich. W cenę karnetu nie wchodzą wystawy specjalne. Może się zdarzyć, że z powodu przebudowy lub z przyczyn organizacyjnych części muzeów są niedostępne.

Ale nic więcej o tej ofercie nie wiem, dopiero, co ją przeczytałem w internecie.

G. Drzycimski 
Poczatkujacy

Wysłany: 2006-02-18, 21:18   

Wielkie, wielkie dzieki za wszystkie informacje. Odezwe sie po powrocie, ale wyjazd dopiero na wiosne wiec trochę czasu mi zostało. Pozdrowienia znad Bałtyku.

Dobiasz 
Uzytkownik

Wysłany: 2006-02-21, 22:23   

Przy okazji warto wiedzieć, że w czwartki kilka muzeów na Museumsinsel (w tym na pewno Altes Museum i Alte Nazionale Galerie, być może także Pergamon) są czynne do 22-giej a przez ostatnie 4h wejście jest za darmo.

Blanacz 
Nowy

Wysłany: 2009-11-08, 21:31   

Witam!
Słyszałam, że raz w miesiącu wstęp do Pergamonu jest wolny. Czy ktoś może wie kiedy?
Pozdrawiam
Bl.

Joker Adams 
Moderator

Wysłany: 2009-11-08, 21:40   

O tym nic nie slyszalem... za to w kazdy czwartek ostatnie cztery godziny przed koncem wchodzi sie za darmo.

Freier Eintritt
a) BesucherInnen an jedem Donnerstag vier Stunden vor regulärer Schließung

http://www.smb.museum/smb...&objID=3297&n=2

Paolcia 
Nowy

Wysłany: 2010-01-14, 16:10   

A jaki jest koszt biletu wstępu do Pergamonu i Muzeum Techniki? Wiecie może?
Poza tym byliście może w Pergamonie jak jest ten wstęp za darmo? Są duże kolejki?
Pozdrawiam i dzięki za odp :)

monko 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy
Wysłany: 2010-01-18, 18:02   

ja bylam w Pergamonie za darmo przez pomylke

wybralam sie w czwartek bo bylo do 22 czynne i taka niespodzianka
ludzi bylo malo a byly wakacje
zadnych kolejek i w srodku tez spokoj

do Techniki warto brac ze Spectrum

ajakaga13 
Dyskutant

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-01-18, 21:03   

A wiecie może czy do Pergamon można brac małe dzieci?

cyganka 
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2010-01-21, 15:33   

ajakaga13 napisał/a:
A wiecie może czy do Pergamon można brac małe dzieci?
mozna:))

gościnna48 
Nowy

Wysłany: 2010-03-25, 11:28   pytanie

mam takie nietypowe pytanie odnośnie Muzeum egipskiego i Pergamonu.Czy mozna kupić bilety drogą internetową??Ze szkoły mam obowiązkowa wycieczkę do Berlina.Niestety nie było juz wolnych miejsc na ta organizowana ze szkoły i musze pojechać we własnym zakresie.Byłam w Berlinie kilka razy,ale nie sądziłam że te bilety będa mi kiedyś potrzebne.Niestety warunkiem zaliczenia wycieczki jest pokazanie biletów i zdjec z Muzeuw :( zdjęć mam bardzo dużo,niestety bieletów juz nie.Stąd moja prośba.Czy ma ktoś na sprzedaż takie bilety,najlepiej pochodzace z tego roku???z góry dzięki

femme 
Uzytkownik

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2010-03-25, 14:34   

w czwartki wieczorem wejscie do muzeum jest darmowe i wtedy nie daja biletu. Mozesz w szkole powiedziec, ze byles wlasnie w czwartek...i przez to nie masz biletu :mrgreen:
Pozdrawiam

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-03-25, 14:44   

gościnna48, co za glupota :shock: Moze jeszcze wprowadza obowiazkowe zwiedzanie piramid w Egipcie? Biletow niestety nie mam :(

gościnna48 
Nowy

Wysłany: 2010-03-25, 18:09   

Dzięki.Dla mnie to tez jest głupota,ale cóz poradzę.Wymogi szkoły :)

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-03-28, 10:46   

goscinna 48- po pierwsze muzeow, po drugie pewnie masz zdjecia skopiowane z netu - myslisz ze nauczyciele sa jacys niedorozwinieci? po trzecie muezum ze sztuka egipska nie nazywa sie egipskie tylko neues museum, radze poza balowaniem w berlinie isc i poogladac. dodam, ze nie mam nic przeciw balowaniu:) a neues museum jest po prostu przepiekne. bilety mam ale nie dam.

malyberlin 
Dyskutant

Wysłany: 2010-03-28, 23:10   

ula napisał/a:
goscinna 48- po pierwsze muzeow, po drugie pewnie masz zdjecia skopiowane z netu - myslisz ze nauczyciele sa jacys niedorozwinieci? po trzecie muezum ze sztuka egipska nie nazywa sie egipskie tylko neues museum, radze poza balowaniem w berlinie isc i poogladac. dodam, ze nie mam nic przeciw balowaniu:) a neues museum jest po prostu przepiekne. bilety mam ale nie dam.

"bilety mam ale nie dam" typowo polskie podejscie do sprawy gratuluje .....

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-03-29, 08:49   

Moze dzisiaj Ula wstanie prawa noga i da bilety? ;)

ula 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-03-29, 14:02   

typowo polska postawa to sie nie narobic a zarobic. chociaz chcialabym wierzyc, ze nowe pokolenia nie maja tej choroby.
Kamila nie ma to nic a nic wspolnego z moim humorem, ktorenzen mam dobry:) kombinatorstwa po prostu nie lubie i nie wspieram nigdy.

Odpowiedz do tematu