Akceptacja kart Mastercard w Niemczech
| Autor |
Wiadomość |
semir
Aktywny uzytkownik clarq

|
Wysłany: 2008-01-07, 15:56 Akceptacja kart Mastercard w Niemczech
|

|
|
| Jakiś czas temu jak byłem to karty Mastercard(lub Visa) były akceptowane głównie przez stacje benzynowe i niektóre hipermarkety. Jak wygląda to obecnie? Poprawiła się akceptowalność kart międzynarodowych w Berlinie czy nadal są przyjmowane wyłącznie wewnątrz-niemieckie EC-Karte? |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy Posty: 1398 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2008-01-07, 15:58
|

|
|
prawie wszedzie i za wszystko mozesz placic kartami,niewiem jaki czas temu masz na mysli ale chyba dawno dawno temu |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
baranek
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-01-07, 16:58
|

|
|
Spora część sklepów nadal nie przyjmuje kart typu offline jak Visa/Mastercard ze względu na wyższe opłaty od transakcji. Napisz o jakie sklepy Ci chodzi, to spróbuję Ci powiedzieć czy przyjmują czy nie.
Natomiast nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że karty EC są "wewnątrzniemieckie". To karty typu "online", znane też pod nazwą Maestro i są one wydawane również w Polsce. Z tego co wiem, to te sklepy które przyjmują EC, przyjmują także bardziej popularne w Polsce karty online: Visa Elektron.
http://en.wikipedia.org/w...28debit_card%29
lub
http://de.wikipedia.org/wiki/Maestro-Card
@Pia: jemu nie chodziło o to "czy" kartami, tylko "jakimi". I tutaj pytanie jest jak najbardziej uzasadnione, bo np. spróbuj zapłacić w MediaMarkcie kartą Visa |
_________________ baranek |
|
|
|
 |
semir
Aktywny uzytkownik clarq

|
Wysłany: 2008-01-07, 19:38
|

|
|
| baranek napisał/a: | @Pia: jemu nie chodziło o to "czy" kartami, tylko "jakimi". I tutaj pytanie jest jak najbardziej uzasadnione, bo np. spróbuj zapłacić w MediaMarkcie kartą Visa |
tak dokladnie chodzilo mi o to 'jakimi'
co do Maestro to są Maestro/EC i Maestro/Cirrus i wiekszość polskich Maestro to są Maestro/Cirrus.
chodzi o karte Mastercard (z wypukłymi cyferkami) - nie moge sobie wyrobić innej karty. na stacjach benzynowych nie ma problemu. ale w małych sklepikach różnie bywa (REWE i Real przyjmują, Plus nie wiem). głównie płace w Niemczech kartą na stacjach benzynowych, więc nie wiem jak wygląda sytuacja w innych miejscach. |
|
|
|
 |
|
|