forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Gdzie kupic samochod?

Autor Wiadomość
segdam
Nowy

Wysłany: 2011-12-20, 10:58   Gdzie kupic samochod?

Witam, przenosze sie do Berlina z Londynu i chcialabym jak najszybciej kupic samochod w Berlinie. Czy ktos moglby polecic zaufanego dealera? Podobno trudno o takiego w Niemczech :???: Slyszalam duzo historii na ten temat i nie wiem, czy to przesada czy cos w tym jest? :roll: Chodzi mi o nieprzkrecone liczniki i tego typu sprawy. Z gory dziekuje!

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-12-20, 11:11   

Szukaj w internecie . Potem jak znajdziesz interesujacy cie samochod , to najwazniejsze to ksiazka serwisowa . Mozesz wziasc numer telefonu z pieczatki i zadzwonic do serwisu o potwierdzenie przebiegu . Jesli sprzedawca ( handlarz czy osoba prywatna nie ma nic do ukrycia to mozesz spokojnie podjechac do jakiejs stacji przegladow na sprawdzenie samochodu pod wzgledem technicznym ) Do tego czujnik grubosci lakieru i to chyba wszystko . Poza tym samochody uzywane , ktore wystawiaja salony samochodowe ( mam na mysli np salon -VW czy Opel ) maja samochody typowo pod niemieckiego klienta . ( napewno bedzie duzo drozszy od super idealnych samochodow sprowadzonych z Niemiec i sprzedawanych na allegro ) Takie samochody sa zazwyczaj z nieduzym przebiegiem , sprawdzone pod katem stanu technicznego , sprzedawce obejmuje rekojmia i dodatkowo dostajesz gwarancje .

Kania77
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-12-20, 22:17   

Zanim kupisz samochod, sprowadz sie tu i pomieszkaj. Dowiedz sie ile kosztuje parkowanie w miescie, wynajem miejsca pod domem, koszty eksploatacji autka itp. I mowie to z calkowita swiadomoscia tego, ze autko jest potrzebne w zyciu codziennym. Aczkolwiek NIE w Berlinie. Zanim sie tu przeprowadzilam moj maz pracowal w Berlinie 1,5 roku. Poznalam miasto, komunikacje itp na tyle dobrze, ze sprzedalam moja ukochana toyotke za bezcen tuz przed przeprowadzka.

Mam koty i dzieci, wiec autko, jakie takie wydawalo mi sie niezbedne... No coz rzeczywistosc okazala sie jednak zupelnie inna. Wyjazd za miasto nad jezioro z dzieciakami, to kwestia sbahna (mieszkam w Wilmersdorfie) i plecaka z naszymi rzeczami. Wizyta u weta - taryfa (koszt 10 euro w jedna strone, a mam calkiem spory kawalek). Wizyta u lekarza - na piechte - bo tutaj lekarze prawie przy kazdej ulicy przyjmuja. Dojazd do pracy - metro, sbahn, autobus... Jak nawet zdarza sie awaria czy cos, jest tyle innych srodkow komunikacji, ze po podliczeniu kosztow eksploatacji, ubezpieczenia, napraw, parkowania autka decyzja byla jednoznaczna.

Tak wiec, jako, ze nie mieszkalas jeszcze w Berlinie - goraco polecam zapoznanie sie z miastem, a decyzje o kupnie autka odroczyc lekko w czasie.

sunny_boy 

Wysłany: 2011-12-21, 00:22   

Kania77, Popieram, uzywam samochodu tylko do wiekszego transportu, a na codzien nie ma nic lepszego niz komunikacja miejska - dzien i noc autobus i tramwalaj dowiaza mnie pod same drzwi

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2011-12-21, 07:50   

Kania77 napisał/a:
Zanim kupisz samochod, sprowadz sie tu i pomieszkaj.

Mam koty i dzieci, wiec autko, jakie takie wydawalo mi sie niezbedne... No coz rzeczywistosc okazala sie jednak zupelnie inna.

Pytanie dotyczyło "gdzie", a nie "czy" kupić samochód...
A skoro takie argumenty offtopicznie padają za tym, żeby nie, to ja dla równowagi-pracuję na 3 zmiany (przejazd na nocną do pracy komunikacją miejską oznaczałby, że opuszczam dom godzinę wcześniej), dziecka sztuk 3-polecam hardkorowy wyjazd na zajęcia typu gitara z własnym instrumentem dla jednego, drugi 15 minut później zaczyna basen 3 ulice dalej, a na doczepkę ciągnę odebraną po drodze z przedszkola 3-latkę, dzierżącą w łapach jabłko, które muuuusiii teraz zjeść i ukochanego miśka-maskotkę. Dodajmy do tego zimową aurę, dla urozmaicenia w bonusie. Koty też mam-3. Pewnie, że nie muszę, ale lubię :twisted: . Moje akurat takie, że drą ryje w momencie przejścia przez próg domu-choćby mi dopłacali, nie wsiądę do taksówki, bo mnie jakie tutejsze towarzystwo opieki nad zwierzami zamknie. Wyjazdy weekendowe za miasto czasem rozszerzamy do miejsc niekoniecznie dostępnych komunikacją zbiorową. Nie wyobrażam sobie życia bez auta, nawet, jeśli się z niego nie korzysta regularnie na co dzień, to fakt niezależności od sbahnów itd. bywa przydatny. A poza tym ja moje autko i jazdę po prostu lubię. :mrgreen:

Ad rem-jestem "odwrotnym szczęściarzem", każda próba zaoszczędzenia kosztuje mnie wielokrotność tej pozornej oszczędności. Auto, nawet używane, brałabym od dealera.

Kania77
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-12-21, 11:21   

Kingus, oczywiscie wiele zalezy od trybu zycia. Dlatego zasugerowalam najpierw przeprowadzke i rozpoznanie tematu, a dopiero pozniej decyzje. Poza tyim duzo latwiej bedzie znalezc autko mieszkajac na miejscu.

Odpowiedz do tematu