Żółte tablice celne w budkach przy tureckich placach
| Autor |
Wiadomość |
seulam08
Nowy

|
Wysłany: 2009-09-04, 12:29 Żółte tablice celne w budkach przy tureckich placach
|

|
|
Witam,
Byłem wczoraj w Berlinie, w celach rozeznawczo-krajoznawczych
Przy placach samochodowych na Schnellerstrasse i innych w okolicach Tempelhoff, jest dużo budek w których Turki sprzedają tablice. Pierwsze pytanie - czy są one wydawane legalnie?
Chcę wrócić samochodem na kołach z żółtymi tablicami. Tablice są sprzedawane z OC ale jak wygląda sprawa przeglądu, niby w urzędzie ktoś z rzeczoznawców dokonuje szybkiego ale czy po nim jest wydawany dodatkowy papier o tymże przeglądzie? Czy jeżeli kupię tablice u takiego Turka, to czy muszę dodatkowo robić przegląd?
Interesuje mnie to dlatego, że chciałbym pojechać po auto w sobotę a Strassenverkehrsamt są wtedy nieczynne.
Dzięki z góry za odpowiedź |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-09-04, 14:02
|

|
|
| W wiekszosci przypadkow dowody rejestracyjne do tych tablic sa falszowane. Czesc osob sprzedaje orginalne ale takich ludzi jest malo. Do tych tablic nie jest potrzebny przeglad. Jak sie boisz kupic takie tablice na tym placu to w Potsdam jest czynny urzad w sobote do 12 i tam dostaniesz takie tablice tylko musisz podac numer nadwozia samochodu . |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
seulam08
Nowy

|
Wysłany: 2009-09-04, 14:51
|

|
|
| Czyli nie muszę jechać do POTSDAMu tym nowo nabytym samochodem, wystarczy że podam numer nadwozia? |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-09-04, 15:08
|

|
|
Nie musisz jechac. Wystarczy ze podasz w urzedzie numer nadwozia lub date pierwszej rejestracji i marke samochodu . Urzad czynny jest tylko do 12. Samochodem trzeba jechac jesli chcesz wziasc tablice wywozowe ( z czerwonym paskiem ) Ale to tez nie wszedzie. W Berlinie celne zrobisz bez samochodu. Warunek zrobienia tablic wywozowych z czerwonym paskiem jest taki ze musisz miec wazny przeglad samochodu.
http://www.wunschkennzeic...stelle/Potsdam/ |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
Matt
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-09-05, 18:17
|

|
|
| z żółtym paskiem bierz na 5 dni i nie musisz podawać żadnych numerów tylko mówisz czy PKW czy LKW i finisz. Płacisz zakładasz i wpisujesz w dowód markę auta itd( ale można zaryzykować i nie wpisywać) a potem odsprzedać koledze:) |
|
|
|
 |
seulam08
Nowy

|
Wysłany: 2009-09-05, 18:48
|

|
|
Aha dziękuję. A które to osobówka - LKW?
Mam jeszcze takie pytanie. W związku z moją pracą mogę pojechać po samochód tylko w sobotę. Jednak urząd jest czynny tylko do 12, więc czy jest możliwe że jadę do urzędu najpierw nie mając jeszcze konkretnego samochodu żeby już mieć tablice, a dopiero potem czy nawet w niedzielę kupuję samochód i zakładam wcześniej zakupione blachy? |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-09-05, 19:50
|

|
|
| Matt napisał/a: | | z żółtym paskiem bierz na 5 dni i nie musisz podawać żadnych numerów tylko mówisz czy PKW czy LKW i finisz. |
Matt w Potsdam musisz podac numer nadwozia inaczej nie dostaniesz tablic. W Berlinie tak samo jest na Jüteborgerstr obowiazek podania numerow nadwozia natomiast na Ferdinand-Schulze-Str numerow podawac nie trzeba.
| Cytat: | | Płacisz zakładasz i wpisujesz w dowód markę auta itd( ale można zaryzykować i nie wpisywać) a potem odsprzedać koledze:) |
Albo kupic tablice ze sfalszowanym dowodem lub sciagnac jakies niemieckie z innego samochodu to bedzie za darmo.
Ciekawe czy bedziesz taki madry jak bedziesz mial wypadek na takim niewypisanym dowodzie i bedziesz musial pokryc koszty napraw z wlasnej kieszeni ? |
|
|
|
 |
sebasss81
Nowy

|
Wysłany: 2009-09-16, 21:06 Re: Żółte tablice celne w budkach przy tureckich placach
|

|
|
witam
W piątek jade do berlina zobaczyć co ciekawgo jest na placach gdzie mogę wykupic żólte tablice wiem ze sa na ulicy Jüteborgerstr i Ferdinand-Schulze-Str tylko pod jakimi numerami.. |
|
|
|
 |
Malgoska-Goska
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2009-11-18, 16:47
|

|
|
Witam
Mam pytanie , czy jak mam auto juz w polsce i wszystkie dokumenty tez, a chce kupic zolte tablice na to auto ,czy wystarczy ze podam numer nadwozia samochodu ?, czy mam jakies szanse dostac tablice ?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-11-18, 21:49
|

|
|
| Malgoska-Goska napisał/a: | Witam
Mam pytanie , czy jak mam auto juz w polsce i wszystkie dokumenty tez, a chce kupic zolte tablice na to auto ,czy wystarczy ze podam numer nadwozia samochodu ?, czy mam jakies szanse dostac tablice ?
pozdrawiam |
Wystarczy . |
|
|
|
 |
lechocz
Nowy

|
Wysłany: 2009-12-07, 17:35
|

|
|
Czy ktoś wie gdzie przenieśli się handlarze samochodów z Bergholdstrasse ? |
|
|
|
 |
ventyl2.0
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-02-07, 12:56
|

|
|
a czy można kupić ubezpieczenie w tych urzędach taką zieloną kartę? i ile kosztuje?
Bo turasy kasują za wszystko 110 euro, a takie tablice w urzędzie to pisze że kosztują 10,30 euro |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-07, 13:21
|

|
|
Tablice kosztuja miedzy 8 a 40 Euro . Ubezpieczenie od 35 Euro z zielona karta ( ale tylko jak czesto i duzo takich ubezpieczen kupujesz ) Czyli jak pojdziesz z ulicy i gosc cie nei zna to cie skasuje minimum 45 - 50 Euro . Oplata w urzedzie 10.50 Euro . Dwie godziny stania i w Berlinie nie dostaniesz czystego dowodu ( musisz podac minimum marke samochodu i rok produkcji lub numer nadwozia ) Mozna jechac poza Berlin ale : czas , drozsze tablice , trzeba wiedziec gdzie daja czysty dowod . Jesli masz juz konkretny samochod to numer nadwozia podac mozesz . Wtedy spokojnie mozesz robic w Berlinie . Cale tablice wyniosa cie okolo 70 - 80 Euro i okolo 2 godzin czekania.
Ale zawsze masz pewnosc ,ze masz wszystko orginalne . Co w przypadku blach sprzedawanych na placach nigdy nie jest pewne . |
|
|
|
 |
ventyl2.0
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-02-10, 19:13
|

|
|
acha ale jak rano podjadę(np. o 7.30) pod urząd to jest szansa że mi to zrobią od razu?
Jak kupowałem auto w monachium to Niemiec mi te tablice załatwił w pół godziny razem z ubezpieczeniem.
Pytanie czy np. tu
http://www.wunschkennzeic....de/kontakt.php
lub
http://www.kroschke.de/index.phtml?object=tx|71.725.1&ModID=9&FID=71.70.1&sNavID=1743.33&mNavID=71.50&La=1
zrobię to w miarę szybko? i z tym czystym dowodem? niewiem czy sprzedają tablice bez tych różowych dowodów? |
|
|
|
 |
cradek
Nowy

|
Wysłany: 2010-06-27, 17:26
|

|
|
| Sory za odkop ale moze mi ktos odpowiedziec . Załóżmy ze kupuje auto w komisie . Chce jechac po stare polo lub corse i przywieźć do polski na handel . Więc gdzie nastepnie musze sie udac ?? i jakie sa koszty ? |
|
|
|
 |
djpj1
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-06-28, 10:56
|

|
|
| jak kupisz w komisie to nigdzie nie musisz sie udawac...wszystko zalatwia za Ciebie razem z tablicami..kosz-zalezy jakie tablice czy zolte czy czerwone ale teraz mozna na zoltych wiec jest taniej..a i uwazaj na TUV bo jak auto nie ma to tez musisz placic..poszperaj dokladnie na forum to znajdziesz adresy komisow prowadzonych przez glownie Turkow |
|
|
|
 |
cradek
Nowy

|
Wysłany: 2010-06-28, 14:28
|

|
|
| a możesz mi kolego podać ceny żółtych i czerwonych tablic ? |
|
|
|
 |
ventyl2.0
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-07-10, 16:31
|

|
|
nie wiem jak w urzędzie ale u turka tablice można kupić między 70-100 euro z zieloną kartą
przynajmniej ja tyle płaciłem, oni napewno coś tam zarabiają na tych tablicach pewnie z 20 euro no ale nie ma czasu na chodzenie po urzędach za tablicami dlatego lepiej jest jak to zrobi turas znaczy dasz mu te 70-100 euro i ci w zębach tablice przyniesie za pół godziny |
|
|
|
 |
paykan
Nowy

|
Wysłany: 2011-06-25, 10:02
|

|
|
| Czy ktos wie, gdzie w Berlinie mozna dostac zolte tablice miedzy godzina 22-01? Przylece wieczorem samolotem i od razu bede potrzebowal tablice. |
|
|
|
 |
|
|