| Autor |
Wiadomość |
berlinianka-32
Pomogła: 3 razy Posty: 71 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-10-31, 23:19 Rogale marcinskie
|

|
|
| Witam, czy ktos moze wie, gdzie moge zamowic online rogale marcinskie? |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
bell
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-11-01, 16:06
|

|
|
eee tam,wcale nie wygladaja na prawdziwe "marcinskie".....
W piatek bylam w Slubicach,w InterMarche maja,nie wiem tylko jak dlugo jeszcze beda.Kupilam kilka(byly wielkie-31zl za kg),i zaluje,ze wiecej nie wzielam.Byly przepyszne!Slubice wcale nie daleko |
|
|
|
 |
elizabetha1976
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-11-08, 20:08
|

|
|
| niestety będzie lipa.....Obdzwoniłam dziś sklep u zosi i cafe metropolen i niestety nie ma szans:-)trzeba będzie się obejść smakiem chyba........ |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2011-11-09, 08:12
|

|
|
Polecam samemu upiec,ja co roku pieke i sa idealne mniaaaaam...... bialy mak mozna kupic w sklepach z indyjska zywnoscia |
|
|
|
 |
berlinianka-32
Pomogła: 3 razy Posty: 71 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-11-09, 10:36
|

|
|
| Malgorzata napisał/a: | Polecam samemu upiec,ja co roku pieke i sa idealne mniaaaaam...... bialy mak mozna kupic w sklepach z indyjska zywnoscia |
Dzieki, to tez jest alternatywa. Nie wiedzialam tylko, gdzie mozna kupic bialy mak.
Wszystkim, ktorym uda sie kupic rogale marcinskie lub upiec zycze smacznego! |
|
|
|
 |
elizabetha1976
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-11-09, 11:36
|

|
|
| dziękuję Małgorzata za wyprzedzenie moich myśli,właśnie usiadłam z zamiarem napisania zapytania skąd biały mak? :smile:teraz będę myśleć gdzie znaleźć sklep indyjski-hmmm |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2011-11-09, 13:00
|

|
|
| ja zawsze jezdze do takiego nieduzego zaraz przy Jüdische Museum |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-11-09, 14:08
|

|
|
Macie moze jakis dobra przepis? Slinka mi leci a do Slubic jechac nie mam czasu... |
|
|
|
 |
alienewka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-11-09, 16:20
|

|
|
Ja jadę do Słubic w sobotę (wracam w niedzielę wieczorem)
Nie wiem co prawda, czy sklepy będą otwarte (mogą sobie długi weekend robić), ale jeśli ktoś coś chce i akurat to coś znajdę - mogę przywieźć |
_________________ mijamy się, nie widząc wzajem, czego innego wypatrując w dali.. |
|
|
|
 |
lightblue
Super Dyskutant

Pomogła: 20 razy Posty: 1255 Skąd: a nie powiem.
|
Wysłany: 2011-11-09, 16:49
|

|
|
| Malgorzata napisał/a: | Polecam samemu upiec,ja co roku pieke i sa idealne mniaaaaam...... bialy mak mozna kupic w sklepach z indyjska zywnoscia |
To prosze o wklejenie sprawdzonego przepisu,
bo piszecie tu ciagle o tych rogalach i mi apetytu narobiliscie |
_________________ Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Julian Tuwim |
|
|
|
 |
elizabetha1976
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-11-09, 17:25
|

|
|
ja co prawda sprawdzonego przepisu nie mam,ale znalazłam przepis,który na oko może być ok i spróbuję sił:-)
Przepis na rogale świętomarcińskie
CIASTO
1 kg mąki pszennej
6 jaj
0,5 kostki masła
2 łyżki cukru
50 g drożdży
1 szklanka mleka
MASA
1,5 szklanki cukru pudru
200 g migdałów i orzechów
100 g białego maku
śmietana
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 220-250 stopni na złoty kolor. |
|
|
|
 |
bell
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-11-09, 18:27
|

|
|
Wklejam z mojego forum-przepis jak najbardziej sprawdzony:sama nie pieklam,ale kolezanka owszem i wychodza pyszne.Kolezanka z Poznania wiec znawczyni tematu
[quote author=Di link=topic=1236.msg625894#msg625894 date=1320145081]
Rogale marcińskie
Ciasto: 60 dag mąki pszennej, 300 ml mleka, 1 jajko, sól, 12 dag masła, 8 dag cukru, 2,5 dag drożdży,
po 1 esencji migdałowej i pomarańczowej
do przełożenia ciasta: 25 dag mocno schłodzonego masła
do posypania: posiekana kandyzowana skórka pomarańczowa
masa: 50 dag białego maku (my robimy na normalnym maku), 10 dag bakalii (mielone orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa),
miód lub cukier do smaku
do zagęszczenia masy: surowe białko
lukier: 4 łyżki cukru pudru
Masa: do maku dodajemy miód, mielemy dwukrotnie, dodajemy zrumienione orzechy, sparzone rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową. Wymieszać i zagęścić białkiem (1 ubite białko).
Ciasto: drożdże rozprowadzić ciepłą wodą, dodać cukier, jajko, mleko, mąkę, stopione masło, esencje zapachowe i nieco soli. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na pół, obie części rozwałkować tak na grubość 5 mm, przełożyć plasterkiem masła i rozwałkować na placki. Pokroić na trójkąty, nałożyć masę i zwinąć rogaliki.
Piec na złoto w temp. 180 stopni C. Ozdobić lukrem z cukru pudru i łyżki gorącej wody oraz skórką pomarańczową.
[/quote] |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-11-09, 23:38
|

|
|
| elizabetha1976 napisał/a: | | śmietana |
Slodka czy kwasna i ile okolo?
Dziekuje za oba przepisy, ten pierwszy wydaje mi sie latwiejszy. Ale dziwia mnie te rozne temperatury pieczenia w obu przepisach... Zabiore sie za to chyba w sobote. Napiszcie prosze, czy komus juz sie udal jakis rogalik i z ktorego przepisu korzystal. |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-11-16, 23:33
|

|
|
| Kobieta pracujaca napisał/a: | | Slodka czy kwasna i ile okolo? |