forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Sprzedaż polskich owoców w Berlinie

Autor Wiadomość
jax11
Nowy

Wysłany: 2011-08-21, 11:17   Sprzedaż polskich owoców w Berlinie

Cześć.
Na wstępie chciałbym serdecznie powitać wszystkich forumowiczów. Jestem nowy na forum. Mam na imię Janek. Mam nadzieję, że i ja i wy będziemy zadowoleni ze współużytkowania forum :) .

Przejdę do rzeczy, czyli tematu tego posta.

Chciałbym zapytać Was drodzy forumowicze czy może się orientujecie jak wygląda i czego wymaga sprzedaż polskich płodów rolnych w Niemczech, np. w Berlinie.

Jestem rolnikiem. Nie posiadam żadnej działalności gospodarczej. Mowa tutaj o sprzedaży własnych owoców i warzyw a głownie np.: jabłka, śliwki, wiśnie, maliny i inne owoce, a także warzywa.

Czy mogę w jakiś sposób, normalnie zawieźć swoje produkty do Niemiec i je po prostu gdzieś sprzedać ?
Czy może muszę posiadać jakieś specjalne pozwolenia, może firmę w Niemczech czy np zameldowanie ?
Czy w Niemczech istnieją giełdy hurtowe, może jakieś skupy owoców (takie jak w Polsce), a może targi? Jak odbywa się głównie sprzedaż?
Czy jest możliwość, a jeśli tak to gdzie mogę znaleźć, zapoznać się mniej więcej z notowaniami cenowymi owoców w hurcie?

Bardziej chodzi mi o sprzedaż hurtową(samochód bus) by zawieźć towar i wrócić do Polski, bym nie musiał się na dłużej (kilka dni) zatrzymywać w Berlinie.

Trochę dużo mam tych pytań, ale jeśli odpowiecie na którekolwiek, będę bardzo, bardzo wdzięczny :) . Jeśli jest coś w nich niejasnego to proszę o sugestie to wytłumaczę:)

Być może również ktoś chciałby się głębiej zaangażować i podjąć współpracę przy sprzedaży, ew. odbierać towar. Jestem otwarty na wszelkie sugestie, wnioski, pytania :)

Z góry Wam dziękuję i pozdrawiam serdecznie całą Polonię w Berlinie. :)

jax11
Nowy

Wysłany: 2011-08-23, 09:09   

Czy na pewno nie znacie odpowiedzi na żadne z tych pytan ? :)

alisa 
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-08-23, 09:33   

Poszukaj adresów hurtowni-"Großhandel Obst- Gemüse" i nawiąż z nimi kontakt.Sprzedaż hurtowa bez oficjalnego pozwolenia jest nielegalna i niedozwolona.

jax11
Nowy

Wysłany: 2011-08-23, 10:38   

Wiesz coś więcej na temat takiego pozwolenia ?

I nie wiem czy o takim samym hurcie mowimy. Myślałem na początek o 1-1.5t - na jeden wyjazd.

Znalazłem kilka hurtowni, spróbuję do nich uderzyć.

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-08-23, 11:03   

jax11 napisał/a:
I nie wiem czy o takim samym hurcie mowimy. Myślałem na początek o 1-1.5t - na jeden wyjazd.

nie znam się na tym i te dane nic mi nie mówią. Wiem natomiast że istnieje coś takiego jak handel obwoźny, tz. sprzedawanie towaru bezpośrednio z samochodu. tz."ambulanter Handel "na to trzeba mieć pozwolenie z urzędu miejskiego z wydziału "Straßenverkehrs- und Ordnungsangelegenheiten"tam trzeba złożyć podanie o takie pozwolenie, opłacić itd.To dotyczy osób zameldowanych na terenie Niemiec, nie wiem jak to wygląda z obcokrajowcami.

blitzputz
Staly bywalec forum
Integrationszentrum

Wysłany: 2011-08-23, 11:45   handel owocami

to wszystko nie jest takie proste, ani zbytnio skomplikowane.
Niestety w takim przypadku warto zasiegnac opinii prawnika.
Mialam juz takiego klienta.
Prawnik przygotowal dla niego wszystkie niezbedne informacje.
Porada u prawnika jednak kosztuje, ale jak to on powiedzial ludzie, ktorzy nie maja nawet 100,00€ na porade nie powinni w ogole przyjezdzac i mnozyc sobie dodatkowych komplikacji i czesto wiecej za bledy wynikajace z niewiedzy placic niz owe 100,00€.

Pozdrawiam

alisa 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-08-23, 11:55   

Nie sądzę że trzeba aż prawnika zatrudniać żeby uzyskać informacje. Od tego są odpowiednie urzędy i one udzielają potrzebnych informacji za darmo.

blitzputz
Staly bywalec forum
Integrationszentrum

Wysłany: 2011-08-23, 12:28   sprzedaz owocow i warzyw

jasne, ze sa urzedy...
zwlaszcza, jesli sie wie o co zapytac, gdzie zapytac i dobrze byloby jeszcze znac jezyk niemiecki w stopniu bardzo zaawansowanym.
Do tego jeszcze kazdy udziela informacji tylko w scisle swoim zakresie, nie kwapiac sie o dodatkowe informacje nie ze swojej grzedy.

zycze powodzenia

jax11
Nowy

Wysłany: 2011-08-23, 18:15   

Wiadomo, że dużo łatwiej byłoby mi gdyby pomógł ktoś kompetentny, kto uderzy od razu tam gdzie trzeba i chyba na początek na tym nie oszczędzać.
Jednak najpierw warto chyba sie zastanowić i dowiedzieć co takie pozwolenie daje, na co pozwala i co oprócz niego muszę posiadać/spełniać. Jakiego rzędu kwoty potrzebuję by je uzyskać i utrzymywać ?

Niedługo będę wiedzieć również jak sprawa z wspomnianymi wyżej hurtowniami.
Chętnie też wysłucham ewentualnych propozycji współpracy jak napisalem już w 1szym poście.

@blitzputz, rozumiem że jesteś prawnikiem?

peter030
Nowy

Wysłany: 2011-08-23, 22:12   

Przede wszystkim uwazaj na naciagaczy i oszustow, ktorzy beda chcieli cie naciagnac na pseudo prawnikow lub na drogie pseudo porady za 100€. Na pewno nie potrzeba do tego zadnego prawnika! Wszystkie urzedy udziela bezplatnie potrzebnych informacji i pokieruja gdzie trzeba.

Jak chcesz to sprzedawac detalicznie musisz miec zalozona firmę w Niemczech (ew. w Polsce) i zameldowanie tutaj ,bez tego nic nie zrobisz. Do tego zezwolenia na sprzedaz tych artykulow i jakies atesty skad pochodzi towar czy jest zdrowy itd. Rowniez potrzeba zezwolenie na miejsce gdzie mozesz robic sprzedaz. Duzo jest przy tym roboty, zalatwiania, kosztow. Handel detaliczny warzyw i owocow opanowali tu juz dawno Turcy i Arabowie wiec latwo nie bedzie z nimi konkurowac.
Najlepszym rozwiazaniem byloby to sprzedac hurtowo, do tego nie potrzebujesz wlasciwie nic oprocz znalezienia hurtowych odbiorcow. Jak oni beda czegos potrzebowac to ci o tym powiedza. Ale tez musialbyc miec chyba zalozona jakas dzialalnosc w Polsce bo z wlasnego doswiadczenia wiem ze hurtownicy rozmawiaja tylko z firmami.

blitzputz
Staly bywalec forum
Integrationszentrum

Wysłany: 2011-08-23, 22:37   Sprzedaż polskich owoców w Berlinie

jakies urzedy...jakies atesty...moze firma w Niemczech...moze w Polsce....tam gdzies cos powiedza, tam doradza....

Powodzenia w zalatwianiu.

peter030
Nie rozumiem, co miales na mysli piszac "pseudo prawnicy" i "pseudo porady", naciagacze?
Wyczytales z tekstu, ze ktos chce go naciagnac na cos?
A tam jest po polsku napisane, ze powinien sie zglosic o porade prawna do prawnika!

Jestes pewny, ze mozesz za Twoje porady wziazc calkowita 100% odpowiedzialnosc, i ze nikt nie bedzie pozniej przez Ciebie mial problemow?

Wiem z doswiadczenia, jak latwo o blad i jak slono sie placi.

chaosik 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-08-27, 22:20   

z tego co sie orientuje, to jesli sa to twoje produkty i mozesz to w kazdej chwili udowodnic ze je sam chodujesz bo jestes rolnikiem to mozez jechac na stragan i sprzedawac to dla odbiorcy koncowego.

jesli natomiast chcesz swoje owoce, warzywa sprzedawac do sklepow restauracji itp, czyli wprowadzac je w obieg musisz miec zarejestrowana dzialajnosc i atest weterynari w polsce no i przyda ci sie numer podatkowy eu

troche sie tym ostanio zajmowalem poniewaz otworzylem dwa tygodnie temu sklep i kawiarnie w berlinie, i sam chcialem sprzedawac warzywa, owoce, wedliny, miod i pieczywo od prywatnych ludzi

http://www.polski-sklep-berlin.de/

jax11
Nowy

Wysłany: 2011-08-29, 14:09   

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe odpowiedzi.
Póki co kontakt z hurtowniami nie wypala.. Większość nie odpisuje, a Ci którzy odpisali sprzedają swoje plony lub mają nieco inny charakter działalności.

chaosik napisał/a:
z tego co sie orientuje, to jesli sa to twoje produkty i mozesz to w kazdej chwili udowodnic ze je sam chodujesz bo jestes rolnikiem to mozez jechac na stragan i sprzedawac to dla odbiorcy koncowego.

To udowodnić mogę raczej bez problemu, tzn w sumie to zalezy co sobie zyczą, jaki papier wystarczy ?
O jakich straganach mówisz?

Odpowiedz do tematu