auto na polskich numerach
| Autor |
Wiadomość |
Pia
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy Posty: 1398 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2007-10-11, 13:53
|

|
|
| a po co komus 2 prawa jazdy ??? |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-10-11, 13:54
|

|
|
Miec mozna i da sie to zrobic ( ale nie jest to do konca legalne ) tylko po co kombinujesz ? Po co ci dwa takie same dokumenty? Chcesz tu jezdzic na polskim a w Polsce na niemieckim ?
(Czyzby chodzilo o punkty karne ? ) Jesli chcesz jezdzic samochodem na polskich numerach nie potrzebujesz do tego polskiego prawa jazdy . |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
coffii
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 213 Skąd: Berlin - Lichtenrade
|
Wysłany: 2007-10-11, 15:04
|

|
|
| Owszem można mieć 2 prawka, ale fakt nielegalne i ścigalne co gorsza. Znam takich co mają, ale znam też takich co mieli i teraz bardzo żałują........ |
|
|
|
 |
baranek
Dyskutant

|
Wysłany: 2007-10-12, 01:39 Re: ????????
|

|
|
| anka30-30 napisał/a: | | wiem ze sa ludzie ktorzy posiadaja dwa prawa jazdy ...hm...ciekawe jak to zrobili?a moze jest tu ktos kto wie jak to zrobic? |
Kilka lat temu (jeszcze przed Polska w Unii) podczas przepisywania prawka nie zabierali polskiego (za to kazali zdawac egzaminy, hehe). W ten sposob mam dwa. Ale nic mi z tego, bo podczas proby wymiany polskiego prawa jazdy w Urzedzie w PL powiedzieli mi, ze mam wymienic w miejscu stalego zamieszkania, czyli w Niemczech. Tak wiec mam wprawdzie dwa, ale jedno ze tak powiem... sie skonczylo.
A tak z ciekawosci, to po co uczciwemu czlowiekowi dwa prawa jazdy, he? |
_________________ baranek |
|
|
|
 |
Ewa_30
Staly bywalec forum

Pomogła: 3 razy Posty: 251 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2007-10-12, 23:06
|

|
|
| Cos mi sie obilo o uszy, ze od niedawna jest taki przepis, ze trzeba miec prawo jazdy panstwa, ktorego sie ma obywatelsto. Moj kuzyn tak kombinowal, bo stracil niemieckie, polskie, tureckie itd., ale mu sie to skonczylo. |
|
|
|
 |
sophia
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2007-10-12, 23:37
|

|
|
| Ewa_30 napisał/a: | | Cos mi sie obilo o uszy, ze od niedawna jest taki przepis, ze trzeba miec prawo jazdy panstwa, ktorego sie ma obywatelsto. Moj kuzyn tak kombinowal, bo stracil niemieckie, polskie, tureckie itd., ale mu sie to skonczylo. |
Nie dokonca tak i zalezy w jakim kraju sie jest. Dowiadywalam sie ostatnio na ten temat sporo watek jest tutaj http://www.poloniaberlin....ighlight=#34745
W Niemczech poinformowano mnie ze jesli prawo jazdy wydane jest w Polsce to dla nich jest ono wazne ze wzgledu na Unie Europejska itp. Wiec dopoki ma sie meldunek zarowno w PL jak i DE to nie ma problemu. Problem zaczyna sie dopiero jesli nie posiadamy juz medlunku w PL. W Polsce prawo mowi iz prawo jazdy nalezy wymienic najpozniej do 6 miesiecy od zmiany danych tj. nazwiska lub/i adresu zamieszkania. W innym wypadku jesli trafi sie na zbyt obowiazkowego pana policjanta mozna miec problem z waznoscia niewymienionego dokumentu. Zostanie zatrzymany dowod rejestracyjny pojadu do momentu wymiany dokumentu z aktualnymi danymi. Tak wiec prawo uni europejskiej ma sie nijak to prawa polskiego.
Jako ze w prawo jazy wydanym w Niemczech nie ma adresu zameldowania bedzie ono wazne w obu krajach |
|
|
|
 |
Ewa_30
Staly bywalec forum

Pomogła: 3 razy Posty: 251 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2007-10-13, 09:54
|

|
|
| Mnie bardziej chodzilo o wyrobienie nowego prawa jazdy, a nie wymiane. Strasznie zagmatwany temat, po raz kolejny pokazujacy, ze urzednicy nic nie wiedza i nie potrafia udzielic jednoznacznych odpowiedzi. |
|
|
|
 |
|
|