forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

auto na polskich numerach

Autor Wiadomość
Pia 
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy
Wysłany: 2007-10-11, 13:53   

a po co komus 2 prawa jazdy ???

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-10-11, 13:54   

Miec mozna i da sie to zrobic ( ale nie jest to do konca legalne ) tylko po co kombinujesz ? Po co ci dwa takie same dokumenty? Chcesz tu jezdzic na polskim a w Polsce na niemieckim ?
(Czyzby chodzilo o punkty karne ? ) Jesli chcesz jezdzic samochodem na polskich numerach nie potrzebujesz do tego polskiego prawa jazdy .

coffii 
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2007-10-11, 15:04   

Owszem można mieć 2 prawka, ale fakt nielegalne i ścigalne co gorsza. Znam takich co mają, ale znam też takich co mieli i teraz bardzo żałują........

baranek 
Dyskutant

Wysłany: 2007-10-12, 01:39   Re: ????????

anka30-30 napisał/a:
wiem ze sa ludzie ktorzy posiadaja dwa prawa jazdy ...hm...ciekawe jak to zrobili?a moze jest tu ktos kto wie jak to zrobic?

Kilka lat temu (jeszcze przed Polska w Unii) podczas przepisywania prawka nie zabierali polskiego (za to kazali zdawac egzaminy, hehe). W ten sposob mam dwa. Ale nic mi z tego, bo podczas proby wymiany polskiego prawa jazdy w Urzedzie w PL powiedzieli mi, ze mam wymienic w miejscu stalego zamieszkania, czyli w Niemczech. Tak wiec mam wprawdzie dwa, ale jedno ze tak powiem... sie skonczylo.

A tak z ciekawosci, to po co uczciwemu czlowiekowi dwa prawa jazdy, he?

Ewa_30 
Staly bywalec forum

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2007-10-12, 23:06   

Cos mi sie obilo o uszy, ze od niedawna jest taki przepis, ze trzeba miec prawo jazdy panstwa, ktorego sie ma obywatelsto. Moj kuzyn tak kombinowal, bo stracil niemieckie, polskie, tureckie itd., ale mu sie to skonczylo.

sophia
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2007-10-12, 23:37   

Ewa_30 napisał/a:
Cos mi sie obilo o uszy, ze od niedawna jest taki przepis, ze trzeba miec prawo jazdy panstwa, ktorego sie ma obywatelsto. Moj kuzyn tak kombinowal, bo stracil niemieckie, polskie, tureckie itd., ale mu sie to skonczylo.

Nie dokonca tak i zalezy w jakim kraju sie jest. Dowiadywalam sie ostatnio na ten temat sporo watek jest tutaj http://www.poloniaberlin....ighlight=#34745
W Niemczech poinformowano mnie ze jesli prawo jazdy wydane jest w Polsce to dla nich jest ono wazne ze wzgledu na Unie Europejska itp. Wiec dopoki ma sie meldunek zarowno w PL jak i DE to nie ma problemu. Problem zaczyna sie dopiero jesli nie posiadamy juz medlunku w PL. W Polsce prawo mowi iz prawo jazdy nalezy wymienic najpozniej do 6 miesiecy od zmiany danych tj. nazwiska lub/i adresu zamieszkania. W innym wypadku jesli trafi sie na zbyt obowiazkowego pana policjanta mozna miec problem z waznoscia niewymienionego dokumentu. Zostanie zatrzymany dowod rejestracyjny pojadu do momentu wymiany dokumentu z aktualnymi danymi. Tak wiec prawo uni europejskiej ma sie nijak to prawa polskiego.
Jako ze w prawo jazy wydanym w Niemczech nie ma adresu zameldowania bedzie ono wazne w obu krajach

Ewa_30 
Staly bywalec forum

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2007-10-13, 09:54   

Mnie bardziej chodzilo o wyrobienie nowego prawa jazdy, a nie wymiane. Strasznie zagmatwany temat, po raz kolejny pokazujacy, ze urzednicy nic nie wiedza i nie potrafia udzielic jednoznacznych odpowiedzi.

Odpowiedz do tematu