auto na polskich numerach
| Autor |
Wiadomość |
Tomasz Kuwik
Nowy

|
Wysłany: 2007-08-04, 21:25 auto na polskich numerach
|

|
|
| Posiadam auto do spolki z druga osoba i ostatnio podczas kontroli policjant zadal mi pytanie dlaczego auto jest na polskich tablicach . Jesli spulwlasciciel niema niemieckiego zameldowania a ja posiadam staly pobyt to jak wyglada ta sytuacja z waszej strony . policjatowi odpowiedzialem ze moge powiesic ´niemiecka tablice ale tylko jedna i niech on wybierze czy z przodu czy z tylu . |
|
|
|
 |
maremarie
Staly bywalec forum

Pomogła: 2 razy Posty: 264 Skąd: Tempelhof
|
Wysłany: 2007-08-04, 22:12
|

|
|
hehe - i jaka byla reakcja policjanta? |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-08-05, 08:34
|

|
|
dobrze zrobiles, ja bym tak samo postapil, gdyby moje auto mialo 2 wlascicieli. Skoro 2 osoba mieszka w Polsce i auto jest zarejestrowane tam, to chyba logiczne, ze ma/bedzie na polkich blachach.
Ja jestesm tylko wlascicielem, zatem wg ich przepisow musze miec na DE blachach. |
|
|
|
 |
uko
Super Dyskutant /..-/-.-/---/

|
Wysłany: 2007-08-07, 10:40
|

|
|
| Bosch napisał/a: | dobrze zrobiles, ja bym tak samo postapil, gdyby moje auto mialo 2 wlascicieli. Skoro 2 osoba mieszka w Polsce i auto jest zarejestrowane tam, to chyba logiczne, ze ma/bedzie na polkich blachach.
Ja jestesm tylko wlascicielem, zatem wg ich przepisow musze miec na DE blachach. |
Teraz zagadka:
Ja mam meldunek w PL i w DE i mieszkam (powiedzmy) dokladnie po 50 % czasu w obu krajach. Auto na blachach PL, prawo jazdy rowniez PL.
Co zrobi policjant podczas kontroli? Wywiad srodowiskowy wsrod sasiadow?
pozdr
uko |
_________________ uko |
|
|
|
 |
Magdzia
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 295 Skąd: Berlin Marienfelde
|
Wysłany: 2007-08-07, 13:12
|

|
|
UKO mój chłopak ma taką samą sytuacje jak ty na razie nie miał z tym problemu
raz tylko miał rozmowe na ten temat z naszym sąsiadem policjantem:) |
|
|
|
 |
uko

|
Wysłany: 2007-08-07, 13:29
|

|
|
| Magdzia napisał/a: | UKO mój chłopak ma taką samą sytuacje jak ty na razie nie miał z tym problemu
raz tylko miał rozmowe na ten temat z naszym sąsiadem policjantem:) |
Doszli do jakiegos konsensusu?
Moze przytoczysz jakies kluczowe dla sprawy cytaty?:)
pozdr
uko |
_________________ uko |
|
|
|
 |
Magdzia
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2007-08-07, 17:48
|

|
|
1 pytanie sąsiada dlaczego mój chłopak ma polskie blachy??
Odpowiedział mu, że jest zameldowany w polsce i tutaj. Tak samo z przebywaniem raz mieszka w niemczech a raz jedzie do polski i że nikt nie jest w stanie policzyć tego ile czasu przebywa tutaj a ile w polsce, a pozatym jest polakiem (jesteśmy w UE) w polsce miał zarejestrowane i kupione auto i nic w tym nie zmieniał
2 pytanie sąsiada jakie ma prawo jazdy?
Odpowiedział mu, że polskie bo jest polakiem a pozatym jesteśmy w UE i takie prawo jazdy jest ważne
sąsiad dodał że jego żona ma dwa jedno niemieckie i drugie jakieś tam (nie wiem jakiego pochodzenia jest)a mój chłopak pokazał mu swoje i powiedział mu że przeciez to jest nowe prawo jazdy i ma znaczek UE
Mój chłopak nawet jak nie ma racji to ma dar przekonywania i wyobraź sobie że policjant pokiwał głową i przyznał mu racje i więcej się nie pytał:) |
| |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-08-07, 20:17
|

|
|
| Magdzia napisał/a: | | sąsiad dodał że jogo żona ma dwa niemieckie ? | -
suhnlvigliudhnlgloihjtoöviaszoitvamöoihvtoöihaboihzoiashmzmiofasvoizjoimsmjbiosoizjoismozimjosizj |
|
 |
Magdzia
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2007-08-07, 20:25
|

|
|
niech ci będzie Jacku już ma jedno niemieckie a drugie inne |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-08-07, 22:28
|

|
|
| Magdzia napisał/a: | :mrgreen: |
Dlaczeego zmienilas post na "bez tresci?" |
|
 |
Magdzia
Staly bywalec forum

|
Wysłany: 2007-08-07, 22:34
|

|
|
uznałam że nie jest to interesujące ani ważne
uko się pytał więc wysłałam mu na priv |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2007-08-08, 01:15
|

|
|
Napisze tak: nie, zebym czepial sie,
ale watek stracil ciaglosc.
Moje pytanie "czy zona ma dwa niemieckie"
traci sens.
Oczywiscie to byl Twoj post, zrobilas co chcialas. |
|
 |
uko

|
Wysłany: 2007-08-08, 09:30
|

|
|
| Magdzia napisał/a: | uznałam że nie jest to interesujące ani ważne
uko się pytał więc wysłałam mu na priv |
Dostalem, dzieki.
Info bylo interesujace, proponuje umiescic je znowu:)
pozdr
uko |
_________________ uko |
|
|
|
 |
mloda
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2007-08-10, 00:28
|

|
|
w tamtym roku jechalam z ojcem i bylo tak : auto na niemieckich tablicach zarejestrowane na niego, ale prawo jazdy polskie. policjant mowi : czy pan wie ze ma pan czas 3 miesiace zeby zmienic prawo jazdy na niemieckie?? ojciec mowi ze niewie i co to wogole za roznica skoro prawo jazdy unijne. na to policjant poczytal w papierkach i mowi ze jak zarejstrowal auto 2 mies temu na siebi to ma miesiac jescze i za drugim razem jak go zlapia a minie 3 mies to mu zabiora auto nie wymienil do dzisiaj hehe.
3 tygodnie temu poszlam bo chcialam wymienic swoje polskie na niemieckie bo sobie mysle ze jak teraz bede jezdzic po de to zeby sie nie czepiala policja... to mi powiedzieli ze nie ma sensu wymieniac bo prawo jazdy unijne jest jak niemieckie bo wazne i te same zasady i blebleble. na to ja przytoczylam historie ojca. a babka mowi ze pierwsze slyszy i wymieniac nie trzeba chyba ze chce zostac zawodowym kierowca.... no i wez tu sie teraz czlowieku skapnij o co chodzi... aha a od zeszlego roku sie NIBY przepisy ne zmienily... tak powiedziala mila pani |
|
|
|
 |
Dominika
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2007-08-10, 11:41
|

|
|
Gdzie bys nie poszla, tam taki balagan maja i kazdy co innego mowi, albo nikt nic nie wie. |
|
|
|
 |
adwes
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2007-09-18, 01:25
|

|
|
Witam
Moi znajomi maja auto zarejestrowane w Polsce , na znajomego ( kolege , przyjaciela , obojetne ) , sa niemcami , srednio 2 razy w m-cu jezdza do polski na zakupy i odwiedziny i jeszcze nigdy nie mieli zadnych problemöw , ani w polsce , ani w niemczech ( przez 3 lata )
odnosnie wymiany prawka , robilem to 2 lata temu , zlozylem papiery bez problemöw , po 2 tygodniach poszedlem po odbiör , mieli jakies remonty i bylem w innym pokoju , niz skladalem papiery , jakas stara baba powiedziala , ze jeszcze nie ma mojego prawka , ze musze zostawic polskie , na pytanie , jak mam jezdzic , jak potrzebuje auto do pracy , powiedziala , ze to nie jej problem, poprosilem , zeby zrobila mi ksero i na tym jezdzilem jeszcze 1,5 m-ca , jak przyszedlem po odbiör niemieckiego prawka , a nie wiedzialem gdzie to zrobic , ta sama babka poinformowala mnie , gdzie sie odbiera i ze musze miec
paszport , zameldowanie i ............. zasfiadczenie z polski o niekaralnosci ( ????? ) , inaczej nie dostane prawka
na 2 dzien poszedlem od razu do okienka , gdzie to wydaja i facet wydal mi niemieckie prawko na kopie zarejestrowanej gewerby , zlosliwosc , niekompetencja , czy co ?
tak sie zalatwia sprawy w urzedach , trafisz na czlowieka , jest OK , trafisz na ...???????... , sa problemy
pozdrawiam |
|
|
|
 |
atenka
Nowy

|
Wysłany: 2007-10-10, 23:21
|

|
|
Ja zrobilam moje prawko podczas 6- letniego pobytu w Polsce i jak po tym zkladalam wniosek o przepisanie na niemieckie, to babka chciala miec tylko dowod na to, ze mialam powod na to, aby zyc na stale ponad 6 miesiecy w Polsce (bo sie oczywiscie nie przemeldowywalam miejac dwa obywatelstwa, no i meldunki)
Jak sie zapytalam czemu wlasciwie musialam to przepisywac , to powiedziala, ze to wlasnie od stalego pobytu zalezy, tak wiec francuz tez powinien sobie dac przepisac, albo miec tymczasowe, gdyby zyl tutaj, mimo unii. Tez sie zdziwilam.
A teraz mam ten problem, czy kupujac samochod i rejestrujac go w Polsce nie bede miala jakis problemow, bo w sumie musialabym po prostu wtedy zawsze wozic polskie papiery ze soba. Obawiam sie jednak, ze jak jakis upierdliwy niemiec sprawdzi, ze mam niemiecki dowod, to sie zdziwi, czemu daje mu polskie papiery. |
|
|
|
 |
anka30-30
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 57 Skąd: Wedding
|
Wysłany: 2007-10-11, 10:48 ....
|

|
|
| a co tu zrobic aby miec dwa prawa jazdy? |
_________________ .... |
|
|
|
 |
coffii
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 213 Skąd: Berlin - Lichtenrade
|
Wysłany: 2007-10-11, 13:15
|

|
|
| Nie mozna miec dwoch praw jazdy w Niemczech. Juz to przerabialam. Urzad twierdzi, ze w uni europejskiej mozna poslugiwac sie tylko jednym. |
|
|
|
 |
anka30-30
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 57 Skąd: Wedding
|
Wysłany: 2007-10-11, 13:40 ????????
|

|
|
| wiem ze sa ludzie ktorzy posiadaja dwa prawa jazdy ...hm...ciekawe jak to zrobili?a moze jest tu ktos kto wie jak to zrobic? |
_________________ .... |
|
|
|
 |
|
|