forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

autogaz,a nalepka ekologiczna

Autor Wiadomość
bojana 
Nowy

Wysłany: 2008-01-24, 18:01   autogaz,a nalepka ekologiczna

Przejrzałam posty nawiązujące do uzyskania nalepki,ale nie natknęłam się na żadne informacje dotyczące samochodów jeżdżących na gaz.Mam stare auto na benzynę,na polskich numerach,1-a rejestracja w 1988 roku,kilka lat temu założona instalacja gazowa,w dowodzie rejestracyjnym jest adnotacja ,że taka instalacja jest założona w samochodzie.
Wydaje mi się ,że te rygorystyczne przepisy dotyczące starych samochodów być może nie dotyczą aut starych,bez katalizatora ,ale jeżdżących na ekologicznym wszak paliwie jakim jest przecież GAZ.Jeśli ktoś posiada informacje na interesujący mnie temat,to proszę o odpowiedz,ponieważ wybieram się z dziećmi na ferie do Berlina i chcielibyśmy móc wjeżdżać do strefy AB.

semir 
Aktywny uzytkownik
clarq

Wysłany: 2008-01-24, 22:32   

a ten gaz to LPG czy CNG?
oraz czy jest to auto tylko na gaz czy na benzyna+gaz?

jesli jest to benzyna+gaz to obowiązuja przepisy na benzyne, bo co z tego jesli daliby Ci naklejke ze względu na gaz a Ty bys zatankowala benzyne i truła :wink:

bojana 
Nowy

Wysłany: 2008-01-25, 01:21   Coś jest na rzeczy

Auto jest na benzynę i na LPG gaz.W grudniu byłam przed świętami w Berlinie i wstąpiłam na komisariat,pracujący tam policjant powiedział,że nie jest dokładnie zorientowany,ale są osobne przepisy dla takich samochodów i odesłał mnie na Kreuzberg do jakiegoś Kraft....amt-u.A że musiałam wracać do Polski to tam nie poszłam.Ponadto byłam po jakąś część w firmie ,która zakłada takie instalacje i wzięłam od nich taką wizytówkę-prospekt i pamiętam,że coś tam pisało o zwolnieniach z otrzymywania tychże plakietek.Jeśli ktoś posiada bliższe info na ten temat to proszę o posty

semir 
Aktywny uzytkownik
clarq

Wysłany: 2008-01-25, 09:32   

to lepiej zorientuj sie, bo za tydzień już mandaty będą. wydaje mi się (chodź może się myle), że nawet jak się jest zwolnionym to powinno się mieć jakiś papier na to, bo skąd policjant widząc zaparkowany pojazd bez kierowcy ma wiedzieć czy nie ma on plakietki bo jest zwolniony, czy nie ma bo nie spełnia parametrów, albo czy po prostu kierowca zapomniał.

bojana 
Nowy

Wysłany: 2008-01-25, 21:15   

Tak masz oczywiście rację ,o plakietkę muszę się postarać,tylko nie mam teraz możliwości przyjazdu do Berlina,a potem z dziećmi "na karku "będzie to trochę kłopotliwe.Myślałam ,że ktoś może już przetarł szlak i będzie chciał podzielić doświadczeniami i opisać jaka jest procedura w przypadku takich samochodów.

semir 
Aktywny uzytkownik
clarq

Wysłany: 2008-01-25, 23:16   

bojana napisał/a:
Myślałam ,że ktoś może już przetarł szlak i będzie chciał podzielić doświadczeniami i opisać jaka jest procedura w przypadku takich samochodów.

a to jest samochód kupiony w Polsce czy sprowadzany z Niemiec?

bojana 
Nowy

Wysłany: 2008-01-25, 23:37   

Kupiłam go w Polsce.

semir 
Aktywny uzytkownik
clarq

Wysłany: 2008-01-26, 17:05   

bojana napisał/a:
Kupiłam go w Polsce.

aha.
spruboj napisac do firmy ktora wysyla listownie do Polski plakietki - na forum byl link, może oni Ci poradzą. jeśli oczywiście ich cena Ciebie nie poraża.
w innym wypadku zostaje pytanie na miejscu w Berlinie.

bojana 
Nowy

Wysłany: 2008-01-27, 00:12   

Tak myślałam o tym .Póki co znalazłam w necie ogłoszenie firmy instalującej gaz w Niemczech.Zadzwonię do nich w poniedziałek ,może będą wiedzieć coś konkretnego.

agnieszkapolska 
Nowy

Wysłany: 2008-01-28, 21:46   

witam mam pytanie o twin tec ograniczajacy poziom wydzielanych spalin w aucie sprowadzilam auto z niemiec i mam taki bajer u nas malo kto czym jest:(moze mi pomozecie zalezy mi na informacjach fachowych na ten temat z gory dziekuje i pozdrawiam goraco AGNIESZKA ps kontakt do mnie to agusiasiwek@wp.pl

bojana 
Nowy

Wysłany: 2008-01-29, 00:46   

Dowiedziałam się od kolegi,ktory ma starą toyotę i mieszka w Berlinie ,że nie ma możliwości załatwienia plakietki dla starego samochodu z autogazem.

Odpowiedz do tematu