| Autor |
Wiadomość |
nowy i nowa
Nowy

|
Wysłany: 2011-10-04, 13:12 Berlina pass
|

|
|
| Witam prosze pomozcie chcialabym dowiedziec sie jak wyrobic berlina pass sobie i dziecia.Jakie dokumenty zlozyc i gdzie i czy moge pozniej kupic tanszy bilet miesieczny.Dzieki za kazda podpowiedz. |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2011-10-04, 13:24
|

|
|
| Berlin Pass dla doroslych wyrabiasz w Bezirksamcie idac ze zdjeciem i z aktualnym orginalem decyzji o przyznaniu swiadczen z Job Center. Dostajesz to od reki i zadnych dodatkowych Antragow sie nie sklada (Paszport lub dowod osobisty i zameldowanie musisz oczywiscie miec tez ze soba).Bilety kupujesz pozniej we wszystkich punktach sprzedazy biletow miesiecznych (tzw.Ticket S) ,Berlin Pass dla dzieci wyrabiasz bodajze w Job Center,ale pewna tego nie jestem.... |
| |
|
|
|
 |
dusia253
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 1 raz Posty: 127 Skąd: Barlinek
|
Wysłany: 2011-10-04, 13:36
|

|
|
| a to dzieciom tez sie wyrabia???? W jakim wieku???? |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy Posty: 991 Skąd: Berlin-Tempelhof
|
Wysłany: 2011-10-04, 15:28
|

|
|
| Tak dzieciom tez,maja wtedy tańsze bilety,obiady w szkole,hort...są zwolnieni z opłat klasowych..Wiek nie ma znaczenia jeśli jest Ci do potrzebny.(Dla dzieci wyrabiasz w JC) |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
Sylwia30
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-04, 16:11
|

|
|
| Witam ja potrzebowalam berlin pass dla syna bylam w burgeramcie i kazali mi skladac w jop center i tam musialam skladac antrag potrzebne bylo zdjecie i zaswiadczenie z hortu ze dziecko ma obiady oplacane i to wszystko .Pozdrawiam |
_________________ hej |
|
|
|
 |
carlla
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-05, 10:14 witam
|

|
|
| Ja zlozylam antrag jakies 3 tygodnie temu w jc i mieli mi przyslac do domu,niestety jeszcze nic nie dostalam,nie wiecie jak dlugo trzeba czekac?pozdr |
|
|
|
 |
Aga- mama
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-10-05, 10:41
|

|
|
Carlla znajac zycie, lepiej tam przedzwon! Oni lubia gubic papiery , albo strasznie dluuuugo je przerabiac !! |
|
|
|
 |
gosia1976
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-13, 16:36
|

|
|
| Berlinpass nalezy sie wszystkim czlonkom rodziny kozystajacej z jakiejkolwiek pomocy panstwa, czyli, dla tych, co otrzymuja rowniez: Wohngeld czy Kinderzuschlag i sklada sie wnioski w tych urzedach, z ktorych otrzymuje sie te swiadczenia, a wiec Wohnungsamt lub Familienkasse, pozdrawiam |
|
|
|
 |
carlla
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-17, 13:19
|

|
|
| a gdzie trzeba sie udac jak sie ma juz berlinpass,zeby oplacili obiady i hort?do sekretariatu do szkoly?czy wyslac do jc koszty ,zeby pokryli? |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2011-10-17, 13:41
|

|
|
| carlla napisał/a: | | a gdzie trzeba sie udac jak sie ma juz berlinpass,zeby oplacili obiady i hort?do sekretariatu do szkoly?czy wyslac do jc koszty ,zeby pokryli? |
pewnie musisz przedstwic stosownie podpisane i podbite papiery ze szkoly /Hortu do JC, zeby to mogli uregulowac |
|
|
|
 |
falcor76
Super Dyskutant

Pomogła: 26 razy Posty: 991 Skąd: Berlin-Tempelhof
|
Wysłany: 2011-10-17, 14:48
|

|
|
Udajesz się do szkoły,nie pokrywają Ci całości .Płacisz dalej sama a za dni gdzie dziecka nie było Ci zwracają_np:w ferie.
Bilety dla dzieci w bvg/abo
Natomiast wycieczki klasowe,bierzesz antrag ze szkoły wysyłasz do JC.
Jesteś tez zwolniona ze wszystkich opłat klasowych. |
_________________ Czasami mam ochotę iść w cholerę,ale nie wiem którędy. |
|
|
|
 |
|
|