dojazd z lotniska Tegel na dworzec Hauptbahnhof
| Autor |
Wiadomość |
tusia
Nowy

|
Wysłany: 2008-05-01, 14:07 dojazd z lotniska Tegel na dworzec Hauptbahnhof
|

|
|
| Cześć!!! Pilnie potrzebuję informacji, najlepiej jeszcze dzisiaj... Chciałabym się dowiedzieć jak dotrzeć z lotniska Tegel na dworzec Hauptbahnhof, potrzebuję bardzo dokładnych informacji na ten temat, nie znam zupełnie niemieckiego, pierwszy raz będę w tym miejscu w Berlinie... |
|
|
|
 |
monczykpol
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-05-01, 14:40
|

|
|
bus TXL jedzie prosto z lotniska na dworzec
bilet 2.10€ |
|
|
|
 |
tusia
Nowy

|
Wysłany: 2008-05-01, 14:59
|

|
|
| czy możesz mi podać więcej szczegółów? skąd ten bus jedzie... |
|
|
|
 |
uko
Super Dyskutant /..-/-.-/---/

|
Wysłany: 2008-05-01, 15:50
|

|
|
| tusia napisał/a: | | czy możesz mi podać więcej szczegółów? skąd ten bus jedzie... |
http://www.berlin-airport...alplan/TXL.html
Tu plan lotniska, jest małe, więc nie sposób się pogubić:)
Masz zaznaczone miejsca skąd odchodzą autobusy.
pozdr
uko |
_________________ uko |
|
|
|
 |
tusia
Nowy

|
Wysłany: 2008-05-01, 16:26
|

|
|
dziękuję bardzo za pomoc
to jeszcze jedno pytanie... czy to są autobusu normalnej komunikacji miejskiej czy takie jadące w konkretne miejsce np. na dworzec... (chodzi mi o to czy mam sprawdzać rozkład i patrzeć jaki numerek mi pasuje czy na nich już jest napisane gdzie jadą...) i czy wiecie może ile zajmie taki przejazd autobusem z lotniska na dworzec? |
|
|
|
 |
monczykpol
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-05-01, 19:58
|

|
|
| jedzie ok 20 minut |
|
|
|
 |
uko
Super Dyskutant /..-/-.-/---/

|
Wysłany: 2008-05-01, 21:19
|

|
|
| tusia napisał/a: | | [..]chodzi mi o to czy mam sprawdzać rozkład i patrzeć jaki numerek mi pasuje czy na nich już jest napisane gdzie jadą...) [...] |
Mówiąc prosto: numer autobusu to: "TXL"
Wsiadasz na lotnisku i wysiadasz na dworcu głównym, nie sposób nie zauważyć jak dojeżdża do Hauptbahnhofu. Gwarantuję Ci, że go wcześniej zobaczysz:) |
_________________ uko |
|
|
|
 |
tusia
Nowy

|
Wysłany: 2008-05-01, 21:30
|

|
|
dzięki bardzo!!! taka odpowiedź mnie uspokoiła |
|
|
|
 |
rdewitt82
Nowy

|
Wysłany: 2008-08-18, 03:21
|

|
|
| Ja rowniez mam pytanie o lotnisko Tegel. Przylatuje do Berlina w niedziele, musze sie dostac do Kostrzyna. Kiedys juz tak jecham ale to byla 5 lat temu. Do ktorego dworca musze dojachac autobusem zeby pozniej dojechac na Lichtenberg? A i jeszcze pytanie o bilety, gdzie sie je kupuje, bo slyszalam ze mozna kupic bilet jednodniowy Berlin gorzow, czy to dziala tez na autobus z Tegel, czy tylko metro? |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-08-18, 09:11
|

|
|
Mozesz jechac na przyklad:
Z lotniska Tegel autobusem TXL (kierunek Mollstr./Prenzlauer Allee) i wysiasc na Hauptbahnhof, a potem przejsc sie na SBahn S5 (kierunek Strausberg) lub S7 (kierunek Ahrensfelde) lub S75 (kierunek Wartenberg) i ktoras z nich dojedziesz do Lichtenberg.
Tutaj masz mapke komunikacji w PDF.
Nie znam biletu Berlin Gorzow. Mozesz kupic w autobusie zwykly bilet AB za 2,10€ i potem od Polakow bilet do Kostrzyna za 5€. Ale mozliwe ze jest jakis tylko na trase Berlin-Gorzow. |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
rdewitt82
Nowy

|
Wysłany: 2008-08-19, 01:27
|

|
|
| Kamila napisał/a: | Mozesz jechac na przyklad:
Z lotniska Tegel autobusem TXL (kierunek Mollstr./Prenzlauer Allee) i wysiasc na Hauptbahnhof, a potem przejsc sie na SBahn S5 (kierunek Strausberg) lub S7 (kierunek Ahrensfelde) lub S75 (kierunek Wartenberg) i ktoras z nich dojedziesz do Lichtenberg.
Tutaj masz mapke komunikacji w PDF.
Nie znam biletu Berlin Gorzow. Mozesz kupic w autobusie zwykly bilet AB za 2,10€ i potem od Polakow bilet do Kostrzyna za 5€. Ale mozliwe ze jest jakis tylko na trase Berlin-Gorzow. |
[ Dodano: 2008-08-19, 01:27 ]
Dzieki |
|
|
|
 |
milenciaa
Nowy

|
Wysłany: 2008-12-15, 00:14
|

|
|
witam was!
pisze bo mam dylemat. w ostatniej chwili postanowilismy jechac do PL na swieta i wlasnie sie zastanawiamy czy leciec 24.12 (w wigilie) - Alicante - Berlin Tegel, to dobry pomysl. przylecielibysmy do berlina o 21:00, pozniej musielibysmy dostac sie na Berlin hbf autobusem o 22:05 .... a pozniej czekanie do 4:20 na pociag do wawy ... czy to jest bezpieczne rozwiazanie??? troszke sie obawiam tej nocy na dworcu i to jeszcze w wigilie ... pewnie zadne kawiarenki ani restauracje nie sa o tej porze otwarte. prosze was o rade ... a moze jakis tani hotelik w poblizu na te 6 godzin czekania.
bede wdzieczna za kazda informacje. |
|
|
|
 |
baranek
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-12-15, 01:17
|

|
|
| O bezpieczeństwo nie musisz sie obawiać, Berlin to bardzo spokojne miasto. |
_________________ baranek |
|
|
|
 |
milenciaa
Nowy

|
Wysłany: 2008-12-15, 12:49
|

|
|
| a ja wlasnie sie obawiam ... slyszalam tez ze na hbfie jest bardzo zimno ... boje sie ze w wigilie to tam zywej duszy nie bedzie ... nie wiem sama ... a jak to jest z pociagami, sa bezpieczne? wiem ze w berlinie zatrzymuje sie tylko na dwoch stacjach ... i pozniej dopiero w pl ... jeszcze myslalam o takiej opcji zeby byc na lotnisku do np 3:30 a pozniej wziac taxi na hbf. jak to jest ze spaniem na lotnisku? a jak jest z taxuwkami? stoja tam, czy trzeba dzwonic? ile kosztuje taxi z tegel do hbf?? autobusem to jest 15 min drogi ... i 11 km. prosze was o pomoc. |
|
|
|
 |
ata
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2008-12-15, 13:53
|

|
|
Naprawde nie ma sie czego bac. Nie wiem dlaczego piszesz, ze na dworcu jest zimno . To bodajze najwiekszy i najnowoczesniejszy dworzec w Europie. Kilka poziomow, duzo sklepow, barow, itp,...wszystko oswietlone i ogrzane. Zawsze tlum ludzi....Koszt taksowki (stoja przed lotniskiem, dworcem )to ok. 20-30€. Osobiscie polecam bezpieczne, wygodne i ogrzewane autobusy berlinskiej komunikacji. Zawioza bez problemow z lotniska na dworzec.Glowa do gory, nie boj nic Do odwaznych nalezy ten swiat. Bedzie dobrze!
Pozdrawiam cieplutko |
|
|
|
 |
milenciaa
Nowy

|
Wysłany: 2008-12-15, 14:42
|

|
|
wiem ze dworzec ten jest super nowy itp ... ale dostalam maila od dziewczyny ktora tam spedzala noc i napisala : na hauptbahnhofie (dworzec glowny berlina w samym centrum, nowiutki i ogolnie zajebisty) nic nie jest otwarte, jest zimno a bezdomni siedza na schodach w wielopietrowym garazu ktory nalezy do dworca, bo tam jest cieplej...
a ja nie chcialabym siedziec w wigilie o 1 w nocy na zimnym dworcu z bezdomnymi ... z walizkami ... itp ... bylam na hbf rok temu ... czekalam tam tez na pociag do wawy ... ale bylo to o godzinie 8 rano takze napewno juz wtedy tetnial zyciem ... wyczytalam tez ze wszystkie sklepy/kafejki/restauracje zamykaja o 24 ... i otwieraja o 6 ...
powaznie taxi kosztuje az 20-30 euro z TXL do hbf???? i myslicie ze o 3:30 bedzie jakas pod lotniskiem ??? ... co do komunikacji miejskiej to polaczenie z hbfem konczy sie chyba ok 1:00 takze jakbysmy chcieli zostac na lotnisku do 3:30 to nie ma mowy na autobus ....
[ Dodano: 2008-12-15, 14:43 ]
ps. ata ... ja odwazna jednak nie jestem ... i mimo ze wiem ze nic mi sie nie stanie, to strasznie to przezywam ... nic na to nie poradze ... taka juz moja natura, dlatego musze wszystko dokladnie wiedziec i dlatego tez pytam was o rade. |
|
|
|
 |
sophia
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2008-12-15, 19:52
|

|
|
| Zgadza sie przez noc na Hbf wszystkie sklepy sa zamkniete a kafejki maja tylko do 24. Mimo to wolalabym czekam na Hbf niz na Tegel. Kiedys jak bylam po 23 na Tegel to niebylo nikogo oprocz ludzi ktorzy przylecieli razem ze mna no i poza tym Tegel to juz raczej tak na odludziu jestes, a Hbf jest w centrum wiec jak wam naprawde bedzie zle to mozecie gdzies na zewnatrz wyjsc i ludzi troche bedzie. A juz na pewno bedzie ich sporo jak macie zamiar jechac przed swietami. |
|
|
|
 |
milenciaa
Nowy

|
Wysłany: 2008-12-15, 20:40
|

|
|
dziekuje za tak konkretna odpowiedz.
juz raz nocowalam na tegel ... i bylo spoko, wyznaczyli nam "pokoj" do spania ... bylo malo ludzi ale spokojnie ... straznik jeden stal ... takze calkiem bezpiecznie.
a ostbf ... lepszy niz hbf?
przepraszam ze tak was pytam, ale jestem panikara i przed podjeciem dezyzji musze wszystko wiedziec. bede wdzieczna za odpowiedz. |
|
|
|
 |
baranek
Dyskutant

|
Wysłany: 2008-12-15, 22:23
|

|
|
| Jeśli się boisz, to po prostu przenocuj w jakims hotelu, powinnas bez problemu znalezc cos do 50 eur za noc (maps.google.com) |
_________________ baranek |
|
|
|
 |
milenciaa
Nowy

|
Wysłany: 2008-12-15, 22:29
|

|
|
baranku tez o tym myslalam ... ale czy to sens na 5 godzin ... z drugiej strony ...
tak juz chyba najbardziej sie nastawiam na nocowanie na tegel do 3:30 a pozniej taxi do Hbf ... mysle ze tak bede sie czula w miare bezpiecznie ...
dzieki wam wszystkim za odp. |
|
|
|
 |
|
|