| Autor |
Wiadomość |
Stolarz
Uzytkownik

|
Wysłany: 2007-10-17, 13:49 I co z autem??
|

|
|
| Jestem polakiem zenie sie z niemka, mam auto zarejestrowane w Polsce i co teraz mam zrobic czy moge dalej zostawic auto zarejestrowane w polsce i jezdzic po berlinie???Albo co by bylo gdybym wziol auto razem z bratem na wspolwlasciciela co wtedy dalej auto zarejestrowane w polsce???Albo zarejestrowac na niego calkowcie??Aha a moge miec 2 meldunki w polsce i niemczech jak jestem na socjalu??I jak z prawkiem mam polskie unijne musze zmieniac na niemieckie??Dziekuje za pomoc!!! Jak zrobic zeby bylo oki?? |
|
|
|
 |
baranek
Dyskutant

|
Wysłany: 2007-10-17, 14:04
|

|
|
Duzo tych pytan, sprobuje odpowiedziec na te ktore wiem:
- prawka nie musisz zmieniac
- auto powinienes zarejestrowac w DE, ale wiem ze wiele osob tego nie robi i latami im sie "udaje". z drugiej strony moj znajomy ktory jest konsulem juz nie raz musial wyciagac takowych z tarapatow, bo z prawnego punktu widzenia jest to oszustwo podatkowe |
_________________ baranek |
|
|
|
 |
sophia
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2007-10-17, 14:14
|

|
|
Co do meldunku to kazdy ma inne zdanie na ten temat jest wiele osob ktore posiadaja podwojny meldunek, ktory nie jest zgody z prawem. Jesli jednak bierzesz slub w niemczech to po slubie musisz umiejscowic akt slubu w Polsce, w miescie w ktorym dotychczas mieszkales i wtedy zostaniesz poinformowany. Ja np. po przedstawieniu miedzynarodowego aktu slubu zostalam poinformowana, ze jesli zamierzam mieszkac w Niemczech to musze sie wymeldowac z PL i dopiero po wymeldowaniu sprawy z umiejscowieniem aktu slubu toczyly sie dalej.
W tej sytuacji jak sie wymeldujesz pownienes rowniez wymienic prawo jazdy na niemieckie. W Niemczech co prawda z polskim prawem jazdy nie pownienes miec problemow, natomiast w Polsce prawo mowi ze dokument nalezy wymienic najpozniej do 6 m-cy od zmian np. nazwiska czy miejsca zamieszkania. Wiadomosci te mam z urzedow z Opola, Wroclawia i Poznania, chcialam porownac jak informuja i wszedzie zostalam w ten sam sposob poinformowana.
Bylo juz o tym tutaj http://www.poloniaberlin....ighlight=#34745 |
|
|
|
 |
|
|