Jezdze samochodem w Berlinie na polskich tablicach
| Autor |
Wiadomość |
cyganka
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy Posty: 702 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2009-01-27, 11:16
|

|
|
| jezeli fakty to skontaktuj sie z niemiecka policja i wtedy uzyskasz najbardziej trafna odpowiedz na swoje pytanie:) |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-01-27, 13:03
|

|
|
IV. Anerkennung der Führerscheine der 10 neuen EU-Mitgliedstaaten:
Im Zusammenhang mit dem Beitritt von Polen, Estland, Lettland, Litauen, Tschechien, der Slowakei, Ungarn, Slowenien, Malta und Zypern zur Europäischen Union mit 1. Mai 2004 wird darauf aufmerksam gemacht, dass Führerscheinbesitzer aus diesen Ländern ab diesem Zeitpunkt im Besitz einer EWR-Lenkberechtigung sind und somit jegliche Führerscheine aus diesen Ländern (auch die alten Führerscheinmodelle!) vollständig, d.h genauso wie jene der bisherigen EWR-Staaten anzuerkennen sind.
Mit 1. Mai 2004 sind somit keine Umschreibungsverfahren gemäß § 23 FSG hinsichtlich dieser Staaten mehr durchzuführen, auch die zu diesem Zeitpunkt anhängigen Verfahren sind unverzüglich einzustellen. Es empfiehlt sich daher, bereits zum jetzigen Zeitpunkt keine derartigen Anträge auf Umschreibung mehr entgegenzunehmen, bzw. den Antragsteller darauf hinzuweisen, dass die Umschreibung ab 1. Mai 2004 nur mehr auf freiwilliger Basis erfolgt.
To chyba wszystko w tym temacie. |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
aniarybka
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 50 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-01-28, 13:59
|

|
|
| cyganka napisał/a: |
he....niewiem ,ale jezeli placisz podatek musisz auto miec na siebie przerejestrowane,no bo jak????????? |
No wlasnie! Ja bardzo chetnie placilabym podatek tutaj, ale auta raczej nie przerejestruje, bo wlascicielem jest moja mama (mieszkajaca w Polsce) a ja jetem tzlko wspolwlascicielem. Poza tym samochod za kilka miesiecy wraca do Ojczyzny a ja kupuje tu nowe juz na niemieckich blachach.
A zatem ... czy jest jakis sposob zeby moc placic Kfz Steuer bez przerejestrowywania samochodu?????????? |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-01-28, 14:22
|

|
|
| w tej sytuacji nie masz sie czym martwic:) |
_________________ Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem:) |
|
|
|
 |
polak007
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-01-28, 14:44
|

|
|
(Znalałlem coś dobrego na ten temat to jest cytat z "Porady prawne"):
Czy płacąc podatek drogowy w Niemczech należy automatycznie przerejestrować pojazd na niemieckie papiery?
Niekoniecznie. Można używać w dalszym ciągu polskich numerów rejestracyjnych po uprzedniej konsultacji z niemieckim urzędem skarbowym (Finanzamt).
Czy można obejść przepisy podatkowe w ten sposów, że samochód zarejestrowany jest w Polsce na kogoś z rodziny lub na inną osobę trzecią a używany jest w Niemczech?
Niestety nie, gdyż obowiązek podatkowy nie zależy od stosunków własnościowych. Na podstawie ustawy o podatku drogowym (Kraftfahrzeugsteuergesetz) obowiązkowi podatkowemu podlega osoba, która uczestniczy w ruchu drogowym na terenie Niemiec pojazdem zarejestrowanym w Polsce bez względu na to czy jest właścicielem pojazdu, posiadaczem czy tylko kierowcą np. pożyczonego pojazdu. Nie dotyczy to oczywiście pojazdów z wypożyczalni samochodów, gdyż używanie wypożyczonego samochodu jest z natury rzeczy tymczasowe. |
|
|
|
 |
aniarybka
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 50 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-01-28, 17:44
|

|
|
| polak007 napisał/a: | | (Można używać w dalszym ciągu polskich numerów rejestracyjnych po uprzedniej konsultacji z niemieckim urzędem skarbowym (Finanzamt). |
Wielkie dzięki polak007 )) W tym tygodniu kopnę sie do Finanzamtu i dam znać co z tego wyszło:-) Masz rację - obowiązek podatkowy nie zalezy od tego gdzie jest zameldowany właściciel pojazdu , tylko od tego skad pojazd regularnie przystepuje do ruchu drogowego. Przez jakiś czas można w razie problemów udawac ze auto jest czasowo, ale jak się uprą i np poobserwują przez kilka miesiecy to nic nie pomoże.... |
|
|
|
 |
sylwuska76
Nowy

|
Wysłany: 2009-06-22, 22:21
|

|
|
| olga1985 napisał/a: | | Oj tego to już nie wiem:) Ale patrząc logicznie, to nie, raczej nie powinni się doczepić! Ale ja na Twoim miejscu zapłaciłabym ten podatek...Znam kogoś, kto - dokładnie tak jak TY miał meldunek w Berlinie, jeżdził na polskich blachach, ale auto nie było na niego zarejestrowane. Dwa ray został zatrzymany przez policję, dwa razy wmówił im, że to auto gości z Polski, którzy właśnie go odwiedzili. Trzeciego razu już nie było...dostał wezwanie na policję! trzy miesiące najprawdopodobniej był obserwowany (aaa, bo prawnie można w Niemczech ponoć 3misiące poruszać się samochodem na obcych rejestracjach bez płacenia podatku. Jeśli przebywasz w Niemczech dłuzej niż 3mce to masz niby "obowiązek"zapłacenia podatku), udowodnili mu to i dostał naprawdę wysoką karę!!Tak więc - wybór należy do Ciebie;) |
hejka.....
chcialam sie wtracic, bo troche rozsmieszyl mnie Twoj post Olga...z ta obserwacja policji to troche przesadzilas, ( wystarczy ze zapytaja sasiadow, ktorzy zazwyczaj w takich sprawach sa bardzo pomocni), zawsze mozna stwierdzic ze wlasciciel auta, wlasnie sobie robi dluzsze wakacje u nas....niedajmy sie zwariowac...jak juz tutaj ktos wspomnial, niemcy gorzej karza przestepstwa podatkowe, anizeli bardziej brutalne wykroczenia prawa itd...zamiast lapac przestepcow z hasenheide parku, to zajmuja sie wylapywaniem ludzi, ktorzy chca toche grosza zaoszczedzic...
z policja trzeba potrafic rozmawiac, nie sa w stanie udowodnic nikomu takich rzeczy, a wierz mi Olga , berlinska policje naprawde niestac na to zeby stac pod drzwiami u nas polaczkow, i obserwowac kiedy i jak jezdzimy autem..........
pozdrowka |
|
|
|
 |
Gigii
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-02-18, 13:37
|

|
|
Wiem, że temat ma już ponad rok, ale nie chcę zakładać nowego więc napiszę tutaj.
Dzisiaj spotkała mnie kontrola policyjna podczas jazdy samochodem zarejestrowanym w PL. Moi rodzice przyjechali do mnie w odwiedziny w poniedziałek a wyjeżdżają w niedziele. Zawiozłem swoją żonę dzisiaj ich samochodem do lekarza. Policjanci zapytali mnie czy posiadam meldunek w Niemczech. Odpowiedziałem twierdząco, wiec postanowili spisać wszystkie moje dane i zaczęli opowiadać, że należy zapłacić za samochód podatek?! Na tłumaczenia, że rodzice przyjechali 4 dni temu i wyjeżdżają w sobotę zapytali gdzie jest właściciel samochodu. Odpowiedziałem, że u mnie w domu i że nie wiedziałem o tym, że poruszanie się samochodem moich rodziców jest zabronione... Powiedzieli, że zabronione nie jest ale trzeba zapłacić podatek
Mają przesłać jakieś pismo z informacjami o opłatach za podatek z Finanzamtu. Będę musiał zapłacić podatek za samochód który jest tutaj kilka dni i nie jest mój?
Jeżeli ktoś ma jakieś informacje na ten temat to będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-02-18, 15:02
|

|
|
| wez odbij na ksero dowod pojazdu itd i udaj sie do finamzamtu i powiedz jaka jest sytuacja .....nie masz obowiazku placenia za cos czego nie posiadasz ...no pomysl... |
_________________ Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem:) |
|
|
|
 |
lenin666
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-02-18, 15:38
|

|
|
| gownoprawda ze tak sie wyraze. trzeba byc debilem zeby nie zauwazyc innych danych na dowodzie rejestracyjnym a innych w paszporcie/dowodzie osobistym. kolesie po prostu nie mieli pojecia o czym gadaja. bzdura totalna i tyle. nie ma sie czym przejmowac, a tym bardziej gdzies biegac i wyjasniac. |
|
|
|
 |
BFC
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-02-18, 16:02
|

|
|
ja bym tez sie tym zbytnio nie przejmowal.
milijca na pewno ma tak wpojone zeby zastraszac ludzi, a nóz moze któs zaplaci/dorzuci sie do budzetu miasta/panstwa.
osobiscie mam zameldowanie w PL i w D, kontrole mialem do tej pory raz na autostradzie na polskich blachach i nic mi takiego nie mówiono!
a powiem wam tez, ze mój znajomy "czysciutki niemiec" jezdzi swoim, zarejstrowanym na znajomego (w PL) starym busem dieslem VW T2 z 84 roku, na polskich rejstracjach, mial kilka kontroli w Berlinie i zawsze mówil ze auto pozyczone, bo jego zepsute.
i to wszystko !!
takze sie nie martwic takimi przypadkam, aczkolwiek chetnie poczytam na ten temat waszych przygód |
_________________ Berlińska Polonia - To My !! |
|
|
|
 |
Gigii
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-02-18, 22:24
|

|
|
@cyganka
Właśnie myślę i sam nie wiem co o tym myśleć... kto durny ja czy oni
@lenin666
Problem w tym, że oni tylko udawali idiotów, gdyż wyraźnie powiedziałem im, że samochód nie jest mój tylko moich rodziców. Stwierdzili, że to nie ma znaczenia bo to ja go prowadzę a właściciel samochodu jest nieobecny. Ja jestem zameldowany w Berlinie więc powinienem zapłacić podatek .
@BFC
Napiszę kolejnych odcinek przygód Gigii vs. Polizei jak tylko dostanę to obiecane pismo.
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam |
|
|
|
 |
Karolina_80
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 4 razy Posty: 116 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-02-18, 22:41
|

|
|
mojego meza tez kilka razy zlapali na kontroli w drodze do pracy
i wyskoczyli z tekstem ze jezeli w ciagu miesiaca nie przemeldujemy na DE blachy lub dobrowolnie nie wywieziemy samochod do PL to oni sami nam go odtransportuja na nasz koszt (zaspiewali prawie 1000€)
autko przemeldowane na babcie i tak musimy 305€ rocznie do Finanzamtu placic |
|
|
|
 |
BFC
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-02-18, 22:47
|

|
|
na jakiej podstawie?
masz jakies pismo, które moglabys tutaj wskanowac? oczywiscie bez adresu nazwisk i "vorgangsnummer"
i zameldowanie macie w PL i w D ? |
_________________ Berlińska Polonia - To My !! |
|
|
|
 |
Karolina_80
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 4 razy Posty: 116 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-02-18, 23:01
|

|
|
mamy stale pobyty tu i w PL a ze maz legalnie pracowal i caly czas go tylko w jednym miejscu lapali to dostal raz upomnienie z policji a za nastepnym razem juz z Finazamtu a z tym drugim lepiej nie zaczynac wojny
gdzies sa te papiery musialam bym poszukac
a i co roku dostajemy pismo u druczkiem do zaplaty FA. |
|
|
|
 |
szalony
Nowy

|
Wysłany: 2011-02-20, 10:18
|

|
|
| Z tym całym Finanzamtem jest coś nie tak.Bylem u nich i chciałem zapłacić uczciwie podatek za autko na Polskich blachach.Biurokrata stwierdził ze skoro mam tu meldunek to powinienem autko przemeldować na Niemieckie blachy.Spanikowałem przerejestrowałem autko na wujka w Polsce.Jakie było zdziwienie kiedy na mój adres w Berlinie przyszedł do zapłacenia podatek na autko wcześniej będące na mnie zarejestrowane.I bądź tu mądry.Oni w FA chyba sami nie wiedza jak się w takiej sytuacji zachować.Oczywiście rachunek jaki od nich dostałem zapłaciłem mimo ze autko nie figuruje już w Polsce w ewidencji i co ważne ma już inne rejestracje |
|
|
|
 |
|
|