Jezdze samochodem w Berlinie na polskich tablicach
| Autor |
Wiadomość |
polak007
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-01-25, 22:56 Jezdze samochodem w Berlinie na polskich tablicach
|

|
|
| Mieszkam w berlinie i jezdze samochodem na polskich tablicach rejestracyjnych.Czy to stanowi jakis problem dla niemieckiej policji itp. |
|
|
|
 |
olga1985
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 3 razy Posty: 156 Skąd: Berlin/Mitte
|
Wysłany: 2009-01-26, 00:00
|

|
|
| Na polskich blachach oczywiście możesz jeździć- to żaden problem:) Tyle,że musisz płacić podatek za użytkowanie niemieckich dróg!W przypadku, kiedy zostaniesz zatrzymany przez policję i oni sprawdzą, że jesteś tutaj zameldowany, a nie płacisz podatku, będzie to jednoznaczne z oszustwem i okradaniem państwa. A nie wiem czy wiesz, ale w Niemczech oszukanie urzędu skarbowego jest gorzej odbierane niż kradzież, czy nawet gorsze przestępstwo. Jeśli natomiast nie jesteś tu zameldowany, mozesz sobie jeździć bez stresu:) Pozdrawiam |
_________________ one is not born a woman, but rather becomes one |
|
|
|
 |
agent
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-01-26, 10:10
|

|
|
| A jezeli jezdzisz w Niemczech na polskich numerach i masz niemiecki meldunek ale samochod nie jest zarejestrowany na Ciebie tylko np na rodzicow czy inna osobe - to tez nie ma problemu:) |
|
|
|
 |
olga1985
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-01-26, 11:04
|

|
|
| Oj tego to już nie wiem:) Ale patrząc logicznie, to nie, raczej nie powinni się doczepić! Ale ja na Twoim miejscu zapłaciłabym ten podatek...Znam kogoś, kto - dokładnie tak jak TY miał meldunek w Berlinie, jeżdził na polskich blachach, ale auto nie było na niego zarejestrowane. Dwa ray został zatrzymany przez policję, dwa razy wmówił im, że to auto gości z Polski, którzy właśnie go odwiedzili. Trzeciego razu już nie było...dostał wezwanie na policję! trzy miesiące najprawdopodobniej był obserwowany (aaa, bo prawnie można w Niemczech ponoć 3misiące poruszać się samochodem na obcych rejestracjach bez płacenia podatku. Jeśli przebywasz w Niemczech dłuzej niż 3mce to masz niby "obowiązek"zapłacenia podatku), udowodnili mu to i dostał naprawdę wysoką karę!!Tak więc - wybór należy do Ciebie;) |
|
|
|
 |
agent
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-01-26, 11:21
|

|
|
Zeby byla calkowita jasnosc - to ja tez jestem zdania ze lepiej zaplacic ten podatek.
Jak juz zdecydowalo sie mieszkac w Niemczech to trzeba przyjac ich zasady:)) |
|
|
|
 |
olga1985
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-01-26, 12:57
|

|
|
| agent napisał/a: | | Jak juz zdecydowalo sie mieszkac w Niemczech to trzeba przyjac ich zasady:)) |
byle tylko nie wszystkie:) |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2009-01-26, 14:13
|

|
|
| olga1985 napisał/a: | | agent napisał/a: | | Jak juz zdecydowalo sie mieszkac w Niemczech to trzeba przyjac ich zasady:)) |
byle tylko nie wszystkie:) |
tzn. jakich NIE??? |
|
|
|
 |
polak007
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-01-26, 16:14
|

|
|
| dzięki za informacje.Lepiej zapłacic i mieć z głowy niz ze stresem ogladac się za policją,tylko ile taki podatek moze kosztować?i na ile czasu on obowiazuje? |
|
|
|
 |
olga1985
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-01-26, 16:41
|

|
|
Malgorzata o zasadach panujących w Niemczech i o ich akceptowaniu, bądź nie akceptowaniu można stworzyć osobny temat! Jest ich na pewno sporo!
Polak007jaki wysoki zapłacisz podatek zależy od Twojego auta. Podatek płaci się raz w roku. Tutaj możesz sobie obliczyć :
http://www.kfz-steuer.de/kfz-steuer_pkw.php |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy Posty: 2160 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2009-01-26, 17:07
|

|
|
| olga1985 napisał/a: | | Malgorzata o zasadach panujących w Niemczech i o ich akceptowaniu, bądź nie akceptowaniu można stworzyć osobny temat! Jest ich na pewno sporo! |
moze i tak,ale zyjac tutaj sie te zasady akceptuje,Ty nie mieszkasz nawet roku w Berlinie,ja 15 lat i akceptuje tutejsze reguly zycia,bo inaczej po prostu nie idzie,albo jestes TUTAJ,albo w PL |
|
|
|
 |
polak007
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-01-26, 18:23
|

|
|
| dzieki za adres:-)Z samochodu korzystam ja i moja żona, obydwoje mamy polskie prawojazdy,samochód jest zarejestrowany w polsce,w dowodzie rejestracyjnym zona jest wpisana jako właściciel a jej ojciec jako współwłaściciel.Mamy meldunek tutaj w niemczech.I czy jeżdżąc tutaj z takimi danymi w dowodzie rej. plus zapłacony niemiecki podatek drogowy moglibysmy jezdzic bez obaw czy policja niedoczepiła by sie? |
|
|
|
 |
olga1985
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-01-26, 18:52
|

|
|
| jeśli zapłacisz podatek, to nie masz się o co martwić!!!:) Pozdrawiam |
|
|
|
 |
polak007
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-01-26, 20:59
|

|
|
| dzieki pozdrawiam rowniez:-) |
|
|
|
 |
agent
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-01-26, 21:39
|

|
|
moze i tak,ale zyjac tutaj sie te zasady akceptuje,Ty nie mieszkasz nawet roku w Berlinie,ja 15 lat i akceptuje tutejsze reguly zycia,bo inaczej po prostu nie idzie,albo jestes TUTAJ,albo w PL[/quote]
Popieram.:)
W Polsce tez sa zasady, ktorych trzeba przestrzegac.
Zdecydowalismy sie mieszkac i zyc w Niemczech wiec.... prosta sprawa:) |
|
|
|
 |
polak007
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-01-26, 23:54
|

|
|
| Ja bardzo dobrze to rozumiem,mimo mieszkam mniej niz rok tez akceptuje tutejsze reguły życia,inaczej bym się niezdecydował tu zamieszkać.Ja poprostu pruboje poznawać niektóre z zasady zeby się nie pszejechać na błedzie. |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy Posty: 702 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2009-01-26, 23:57
|

|
|
| polak007 napisał/a: | | dzieki za adres:-)Z samochodu korzystam ja i moja żona, obydwoje mamy polskie prawojazdy,samochód jest zarejestrowany w polsce,w dowodzie rejestracyjnym zona jest wpisana jako właściciel a jej ojciec jako współwłaściciel.Mamy meldunek tutaj w niemczech.I czy jeżdżąc tutaj z takimi danymi w dowodzie rej. plus zapłacony niemiecki podatek drogowy moglibysmy jezdzic bez obaw czy policja niedoczepiła by sie? |
he....niewiem ,ale jezeli placisz podatek musisz auto miec na siebie przerejestrowane,no bo jak????????? poza tym he...polskie prawo jazdy przy pobycie tutaj? ....masz obowiazek tak samo jak przerejestrowac auto ,zmienic prawo jazdy,... |
|
|
|
 |
baranek
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-01-27, 07:43
|

|
|
| cyganka napisał/a: | | ....masz obowiazek tak samo jak przerejestrowac auto ,zmienic prawo jazdy,... |
Jestes pewna? Kiedys ("przed EU") prawo jazdy bylo wazne tylko pol roku, potem trzeba bylo je przepisac. Wiem, bo sam przez to przechodzilem. Ale z tego co wiem, to teraz juz tak nie jest. Wie ktos wiecej na ten temat? |
_________________ baranek |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-01-27, 08:32
|

|
|
| Po wejsciu Polski do EU nie trzeba wymieniac prawo jazdy na niemieckie. |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy Posty: 702 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2009-01-27, 09:24
|

|
|