forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

kara za brak biletu w u-bahnie - prosba o wyjasnienie

Autor Wiadomość
cure74 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-12-13, 13:33   kara za brak biletu w u-bahnie - prosba o wyjasnienie

przez pospiech i glupote nie skasowalam biletu(ktory kupilam) jadac U-bahnem....pech,bo byla kontrola...spisali moje dane z polskiego dowodu osobistego,dostalam mandat...ja nie mam z czego zaplacic 40euro(szukam pracy,nie mam zasilku)najgorsze jest to,ze jestem od jakiegos czasu zameldowana w Berlinie z tym, ze "kanar"spisal wszystko jak juz wspomnialam z dow.osob.polskiego....prosze,powiedzcie co robic...stanac na uszach i zaplacic czy moze dac sobie z tym spokoj?Bardzo mnie to martwi....bede wdzieczna za odpowiedz!

alisa 
Super Dyskutant

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2010-12-13, 14:01   

Radziłabym zapłacić, i to jak najszybciej, póki termin nie minął , bo potem z dnia na dzień suma będzie rosła i z 40 zrobi się 400€. Nie ma co liczyć na to że przyschnie , nie darują i wcześniej czy później Cię dopadną. Adres w Polsce nie chroni Cię w żadnym wypadku, może jedynie przedłużyć sprawę, co właśnie wiąże się z dodatkowymi kosztami jakie będziesz musiała zapłacić.

Maq 
Super Dyskutant
Antagonist

Wysłany: 2010-12-13, 17:24   

jezeli Cie nie stac teraz , to mozesz sie do nich zglosic w sprawie splaty na raty. Wbrew pozorom ida na takie cos , ale musisz pilnowac zeby splacac w terminie.

lenin666
Dyskutant

Wysłany: 2010-12-14, 21:36   

mialem podobna sytuacje dwa lata temu. przed uplywem 7 dni (tyle masz czasu na zalate, ew na zlozenie zazalenia) zglosilem sie do nich do biura. powiedzialem ze nie mam teaz kasy, spyali sie kiedy bede mial, powiedzialem ze za3 tygodnie. typ odopowiedzial ze spoko i dolozym mi jeszcze 2!!! tak wiec mialem 5 tygodni na zaplacenie mandatu. warto.

cure74 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-12-15, 14:09   

ja mam termin na 25tego do zaplaty ale wysle przelew dopiero 29tego bo bo innej mozliwosci nie mam, poza tym w okresie swiatecznym i tak wszystko jest pozamykane...nic nie wymysle...mysle ze bedzie ok...mam przynajmniej taka nadzieje...rozumiem ze kwit ktory od nich dostalam jedynie podpisuje, wpisuje tam swoje imie i nazwisko i w kazdym banku moge to przelac?dzieki z gory za podpowiedzi i wszystkie odpowiedzi!

lenin666
Dyskutant

Wysłany: 2010-12-15, 14:58   

nie wplacaj kasy po terminie bez jakiegokolwiek wyjasnienia !!! napisz list/zadzwon i powiedz ze spoznisz sie 4 dni, odnotuja to w komputerze i bedzie git. jesli tego nie zrobisz dla nich to bedzie jednoznaczne z uchyleniem sie od kary!!!

cure74 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-12-17, 14:35   

bardzo dziekuje za rade o tym zeby sie do nich zwrocic o przedluzenie terminu wplaty tej kary....zrobilam to za posrednictwem ich strony internetowej..wypelnilam formularz, krotko opisalam sprawe i sie udalo...dostalam odroczenia az do 15 stycznia....juz nigdy nie wpadne do U-bahnu bez skasowanego biletu....najwyzej zaczekam z 5 min.na nastepny z waznym juz biletem....szkoda tej kasy...pozdrawiam!

lenin666
Dyskutant

Wysłany: 2010-12-17, 14:39   

ciesze sie ze sie udalo. :grin:

Pansensuppe 
Bardzo czesto tu bywa
Sklavenhändler

Wysłany: 2010-12-17, 16:19   

Jezeli ktos w Polsce zameldowany jest albo ma zamiar w przyszlym czasie tam wrocic to dlaczego wszyscy tutaj polecaja tym osoba placic ????

Pomijajac teraz aspekt szczerosci, nie wierze zabardzo zeby ta firma Inkasso wspolpracujaca z S Bahn kogos w Polsce do sadu podala.

lenin666
Dyskutant

Wysłany: 2010-12-17, 17:32   

kolezanka dostala list do PL. po miesiacu od terminu platnosci z 40 € zrobilo sie 100€ !!!
Tak wiec...

mlody 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-03-25, 14:40   

Odkopie troche temat zeby drugiego nie zakladac. W ciagu tygodnia 2 razy pojechalem z dziewczyna bez biletu U-bahnem, i nie wiem czy to glupota czy kompletny pech ale za jednym i za drugim razem nas zlapali :shock: mamy po 2 mandaty do zaplacenia, a nie jestem w stanie zaplacic ich przez najblizszy miesiac, czy ktos moglby wkleic linka na ten formularz do wypelnienia? Chcialbym do nich napisac zeby mi to odroczyli na jakis czas bo pozniej suma urosnie.

Maq 
Super Dyskutant
Antagonist

Wysłany: 2011-03-25, 14:58   

po prostu podejdz do Kunden Center z tym i powiedz ,ze nie masz pieniedzy teraz i daj im jakis termin , w ktorym to splacisz , albo rozloz to sobie na raty.

lenin666
Dyskutant

Wysłany: 2011-03-25, 15:43   

Maq napisał/a:
po prostu podejdz do Kunden Center z tym i powiedz ,ze nie masz pieniedzy teraz i daj im jakis termin , w ktorym to splacisz , albo rozloz to sobie na raty.

jest 5 min od S+U Jannowitzbrucke! Mi ostatnio dali prawie 2 miesiace!

http://www.bvg.de/index.p...cle/291826.html

http://maps.google.com/?q...1,0.002411&z=19

Daisy
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-03-25, 21:21   

A jak do nich napiszesz to możesz i na kilka rat rozłożyć i napisać w prośbie od kiedy możesz spłacać. Myślę ze zawsze można sie dogadać to nie Polska ze jak nie masz to masz komorników od razu na głowie lub wywalają z chaty:D Po prostu trzeba sie do nich przede wszystkim zgłosić z problemem a wszystko jest do dogadania.

Odpowiedz do tematu