forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Kontrole radarowe w Berlinie

Autor Wiadomość
Marcin
Administrator

Wysłany: 2005-07-15, 11:42   Kontrole radarowe w Berlinie

Aktualne informacje nt.kontroli radarowych w Berlinie:
:arrow: http://www.berlin.de/poli...kontrollen.html
Uwaga: Na powyzszej stronie podane sa tylko niektore "punkty" kontroli.
Najwiecej aktualnych informacji rowniez w radiu 105,5 Spreeradio, 94,3 RS2 oraz 95,8 RadioEins

Temat juz nieaktualny:

Cytat:
Warum werden keine Kontrollstellen mehr bekannt gegeben ?

Ein Teil der täglichen Messorte, an denen die polizeiliche Geschwindigkeitsüberwachung durchgeführt wird, ist seit Jahren der Öffentlichkeit über das Internet zugänglich gemacht worden und wurde durch die Presse und die Rundfunksender verbreitet. Die Polizei hoffte durch diese permanente Information in den Medien das Bewusstsein der Kraftfahrer dafür zu stärken, dass sie nicht nur an den bekannt gemachten Stellen, sondern jederzeit an jedem Ort mit einer Geschwindigkeitsmessung rechnen müssen. Die Erwartung, auf diese Weise ein verbessertes Geschwindigkeitsverhalten zu bewirken, hat sich jedoch nicht erfüllt.

Unangepasste Geschwindigkeit ist nach wie vor eine Hauptunfallursache in Berlin. Im Jahr 2006 ist die Zahl der Geschwindigkeitsunfälle auf 6.000 gestiegen. Dabei verloren 20 Menschen ihr Leben, 320 erlitten schwere Verletzungen. Auch die durchschnittlichen Überschreitungsraten der tatsächlich gefahrenen Geschwindigkeiten haben sich erhöht.
Bedauerlicherweise haben sich einige Berliner Radiosender fortwährend nicht an die Vereinbarung gehalten, ihnen bekannt gewordene Geschwindigkeitskontrollen nur unter Einhaltung festgelegter Grundsätze zu veröffentlichen. Zum Teil werden Hörer animiert, Standorte von Radarkontrollen sofort per Handy mitzuteilen, um sie dann punktgenau zu melden.
Insgesamt hat diese Art der Bekanntgabe von Kontrollstellen eher dazu beigetragen, die Geldbörse von Schnellfahrern zu schonen und möglicherweise die Zahl der Hörer zu steigern, ein Nutzen für die Verkehrssicherheit ist indes nicht festzustellen.
Deshalb wird die Berliner Polizei ab März keine Messorte mehr bekannt geben. Schnellfahrer müssen überall damit rechnen, festgestellt und zur Verantwortung gezogen zu werden.

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2005-07-15, 11:44   

8O Dzięki

Ale dlaczego oni z tym się ujawniją? Zawsze myślałam, że te kontrole to niespodzianki.

Marcin
Administrator

Wysłany: 2005-07-15, 12:37   

Chodzi o bezpieczenstwo i o to aby kierowcy szczegolnie uwazali w tych miejscach co sa podawane.

Trzeba pamietac tez o tym ze nie stoja tam caly dzien - najczesciej 3-4 godziny w ciagu dnia ale juz takie informacje nie sa podwane nawet w radio.

Przewaznie stoja zawsze w tych samych miejscach, punktach ale nie zawsze, gdyz samochod wyposazony w "aparat" potrzebuje 2 miejsc aby efektywnie zarabiac :wink: tj nie byc zaslanianym przez inne auto stojace z tylu. Dlatego zdarza sie ze z braku miejsca, aby nie tracic czasu i dochodu ustawiaja sie duzo dalej lub nawet na innej ulicy.

Chaos A.D. 
Aktywny uzytkownik
Bo powaga zabija powoli...

Wysłany: 2005-07-20, 22:04   ysz....

to bede musial zwolnic jak bede jechal do pracy... rowerem

Jadzia 
Nowy

Wysłany: 2006-04-03, 22:47   

Super sprawa. Dobrze wiedziec gdzie i kto nas namierza :lol:

www.bigtreff.de

p12 
Poczatkujacy

Wysłany: 2006-08-02, 12:04   

no właśnie , w niedziele będe jechał wolniej :razz:

37procent 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-08-08, 13:58   

bezpieczenstwo na drogach?tutaj jest lepiej ale w polsce cos takego jak ,,BEZPIECZENSTWO,,nie ma racji bytu.Poruszamy sie na polskich drogach w 80 %z ćwierćgłówkami wiem to ,doswiadczylem to na własnej skórze za kazdym razem gdy przekraczam Świecko

37procent 
Super Dyskutant

Wysłany: 2006-08-08, 14:00   

aha panie Marcin głupotom jest uujawnianie gdzie są radary...jak ktoś nie potrafi jezdzic przepisowo to powinien za to płacić

martini2407 
Poczatkujacy

Wysłany: 2006-08-09, 23:38   

jak juz pisano stoja przewaznie w tych samych miescach. do tego zawsze jest kombi jakis tak ze oczy otworzycz widac aparature w samochodzie to zwolnic.

Gerard 
Nowy

Wysłany: 2007-05-23, 18:26   

http://motoryzacja.interi...tans,914675,415

"Warto dodać, że policja w Niemczech podpisała już porozumienie z polskimi służbami i mandaty wysyłane są do Polski. Tym, którzy szarżują grozi nawet zakaz prowadzenia pojazdów na terenie Niemiec."

Czy to prawda?

Pozdr.
Gerard

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2007-05-23, 18:58   

Gerard napisał/a:
http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/w-niemczech-trzymaj-dystans,914675,415
"Warto dodać, że policja w Niemczech podpisała już porozumienie z polskimi służbami i mandaty wysyłane są do Polski. Tym, którzy szarżują grozi nawet zakaz prowadzenia pojazdów na terenie Niemiec."
Czy to prawda?
Pozdr.
Gerard

Całkiem możliwe.
Osobiście jeżdżę przepisowo:)
Jedna kontrola w roku (taka średnia mi wychodzi), w tym roku już nie planuje:)
pozdr
uko

Gość

Wysłany: 2007-06-01, 21:40   

Z tego co bylo mowione w zeszlym roku, to do pelnej wymiany danych osobowych mialo dojsc na poczatku 2008 roku.
Nie wiem jak jest teraz , ale wiem z wlasnego doswiadczenia, ze albo jeszcze tego nie robia, albo robia to tylko wyrywkowo...
Zostalam zatrzymana bez prawka trzy razy( w tym za predkosc). Minelo od tego czasu jakies pol roku , a od ostatniego razu ponad trzy miesiace( wiec jest przedawnienie), i jakos nic do Polski nie doszlo.
Moga byc dwie przyzczyny ... , albo nie wysylaja.... albo przyczyna bylo to , ze nie mialam jeszcze wtedy wogole prawka. Nie mam pojecia...ale to faktycznie ciekawe :roll:

ewalotta 
Nowy

Wysłany: 2007-06-22, 21:31   

Witam!Czy ktos z Was orietuje sie czy po wejsciu Polski do uni honorowane sa zwolmienia lekarskie z Polski i czy trzeba je przetlumaczyc przed oddaniem do urzedu(ARGE).Dziekuje z gory za odpowiedzi :smile:

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2007-06-22, 21:37   

ewalotta napisał/a:
Witam!Czy ktos z Was orietuje sie czy po wejsciu Polski do uni honorowane sa zwolmienia lekarskie z Polski i czy trzeba je przetłumaczyć przed oddaniem do urzedu(ARGE).Dziekuje z gory za odpowiedzi :smile:

Logika sama daje odpowiedz.
Po naszym wejściu do Unii, Niemcy automatycznie nie nabyli daru rozumienia języka polskiego:)

pozdr
uko

ewalotta 
Nowy

Wysłany: 2007-06-22, 21:51   

uko, -twoja odpowiedz jest na moje drugie pytanie a co z pierwszym?Pytalam o przetlumaczenie poniewaz spotkalam sie juz z dokumentacja medyczna ktorej nie trzeba bylo przetlumaczyc,oczywiscie sama zapytam w ARGE ale lubie wiedziec cos wiecej na interesujace mnie pytania i byc przygotowana,pomyslalam ze moze tu zdobede jakies info.

sophia
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2007-06-22, 21:53   

Nie znalazlam nigdzie zeby byla podana wiec wklejam moze komus sie przyda http://www.verkehrsinfo.de/ przydatna stronka opisujaca utrudnienia w ruchu w calych Niemczech wg. landow. Aktualizowana kilka razy dziennie. Warto zerknac.

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2007-06-22, 21:54   

ewalotta napisał/a:
uko, -twoja odpowiedz jest na moje drugie pytanie a co z pierwszym?Pytalam o przetlumaczenie poniewaz spotkalam sie juz z dokumentacja medyczna ktorej nie trzeba bylo przetlumaczyc,oczywiscie sama zapytam w ARGE ale lubie wiedziec cos wiecej na interesujace mnie pytania i byc przygotowana,pomyslalam ze moze tu zdobede jakies info.

Nie doczytalem, przepraszam
SĄ honorowane , ale trzeba je za kazdym razem przetlumaczyc. (ja tak miałem)
pozdr
uko

ewalotta 
Nowy

Wysłany: 2007-06-22, 22:01   

uko, - dziekuje Ci bardzo za odpowiedz,szukalam tego wszedzie i nie moglam nic znalesc na ten temat.Jeszcze raz dzieki.

pozdrawiam
ewalotta

sjemion 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2007-06-22, 23:21   

Ale sit z tym wysyalniem mandatow do polski dzis zalapalem sie na dwa blyski po drodze do berlina w samym berlinie juz kilka razy sie naciolem na blysk, tylko ze auto jest na mojego tescia zameldowae ciekawe jak to bedzie

Odpowiedz do tematu