forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

mandat w komunikacji miejskiej

Autor Wiadomość
piter 
Nowy

Wysłany: 2008-01-23, 17:34   mandat w komunikacji miejskiej

mam takie pytanko odnosnie mandatow w metrze i innych srodkach komunikacji.Jak to jest z egzekwowaniem naleznosci przez nich jesli sie nie zapłacilo? Otoż złapano mnie bez biletu w s-banie i wystawiono kwitek nakazujacy zaplate 4oeuro i spisaniem moich danych osobowych,jako ze jestem zameldowany w polsce a mieszkam w anglii.Mandatu tego w polsce nie moglem oplacic gdyz brakowalo tam jakiegos numeru jak mi powiedzieli w banku(swift code czy jakis inny,takze przelew an konto nie mogl sie odbyc)wiec mandatu nie zapłacilem bo nie mialem takiej mozliwosci ani przez bank ani przez poczte polska.w tym czasie przyszedl mi kolejny juz z odsetdkami w wysokosci 73euro,jak ma go zaplacis skoro nie ma tam szczegolowych danych a ja teaz przebywam w anglii.Czy ktos mial taki przypadek i jak to sie odbywa?Slyszalem ze teraz w strefie schangen moge znalezc niezaleznie w jakim panstwie sie przebywa podczas jakiejs kontroli.Do nie Niemiec poki co sie nie wybieram ,a pewnie odsetki beda rosly,czy moga egzekwowac go nasylajac na mnie komornika badz kierujac sprawe do sadu.Prosze o jakies rady jak to zalatwic badz ominac.Dzieki

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2008-01-23, 20:29   

Odsetki beda egzekwowac do skutku,potem moze przyjsc nakaz aresztowania.............ominac???zapomnij............radze zaplacic mimo wszystko

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2008-01-23, 20:55   Re: mandat w komunikacji miejskiej

piter napisał/a:
Mandatu tego w polsce nie moglem oplacic gdyz brakowalo tam jakiegos numeru jak mi powiedzieli w banku(swift code czy jakis inny,takze przelew an konto nie mogl sie odbyc)wiec mandatu nie zapłacilem bo nie mialem takiej mozliwosci

Głupszego tłumaczenia nie słyszałem.
Swift każdego banku google poda Ci w 2 sekundy.
Trzeba tylko chcieć szukać.

Jeżeli mimo dobrych chęci - szukałeś i nie znalazłeś - podaj nazwę banku.
(znajdę Ci swift promocyjnie;))
pozdr
uko

marlen 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2008-01-27, 22:27   

do tego IBAN ktory tez jest potrzebny to kwestia dostawienia a poczatku DE a tak jak uko napisal BIC ( Swift) mozna znalezc w necie. a jak nie mozesz se z tym poradzic to podaj jaki bank to ktos ci znajdzie..

baranek 
Dyskutant

Wysłany: 2008-01-28, 11:27   

Podaj namiary konta jakie masz (spisane z kwitka ktory dostales), to zmontujemy Ci numer w formacie miedzynarodowym

piter 
Nowy

Wysłany: 2008-01-28, 13:59   

76532 Baden-Baden
601700757 66010075(bankleitzahl)
Postbank Karlsruhe

Swift code znalzlem a necie i to chyba:PBNKDEFF

Dziwi mnie troszke fakt,ze daja takie mandaty niekompletne cudzoziemcom,a z drugiej strony Pko w ktorym chcialem to oplacic tez nie mieli danych takowych,przeciez przesylaja kase i z pewnoscia maja gdzies zapisane jakie sa numery do poszczegolnych bankow.Przez ta zwloke mam juz policzone odsetki i mandacik urosl do 72euro:(.
Czy jezeli bede mial juz wszystkie te dane ,bede mogl swobodnie zaplacic z kazdego miejsca w Europie?Dziekuje wszystkim za porady i pomoc.

marlen 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2008-01-28, 17:50   

piter napisał/a:
Czy jezeli bede mial juz wszystkie te dane ,bede mogl swobodnie zaplacic z kazdego miejsca w Europie?

Tak:)

poczytalam na postbank.de i pomylilam sie jednka, to w Polsce IBAN to numer konta poprzedzony PL na poczatku, jesli chodzi o Postbank:

Cytat:
Die IBAN setzt sich zusammen aus:
dem ISO-Ländercode des Staates, in dem das Konto geführt wird (zwei Buchstaben)
einer Kontrollzahl (zwei Ziffern)
der bestehenden nationalen Kontonummer.

tzn. ze na poczatku jest DE, tak jak mowilam, ale po DE sa jakies dwie liczby kontrolne ktore nie sa zawarte w numerze konta, ktore masz podane. a numer zdaje sie byc calkiem innym "miedzynarodowym numerem".w Polsce wystarczy dostawic PL.

hmmm w takim razie trzeba do nich sie zglosic, nie wiem....

semir 
Aktywny uzytkownik
clarq

Wysłany: 2008-01-28, 18:13   

chodzi oto, że w każdym państwie numer IBAN może mieć inną długość a wspólne jest tylko to że na początku jest kod narodowy PL, DE, itd oraz że dalej są cyfry bez kresek i bez literek.

w polsce przyjęto, że IBAN będzie PL+26cyfr (2 kontrolne+8 numer rozliczeniowy banku+ 16 numer konta). natomiast do użytku wewnętrznego przyjęto numer NRB który jest IBANEM w wersji polskiej okrojonym o PL czyli ma 26 cyfr.

możeby zadzwonić do Postbanku i zapytać jaki jest numer IBAN'owski dla tego numeru wewnętrzniemieckiego?

marlen 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2008-01-28, 23:27   

clarq, my sami zadzwonic nie mozemy, bo sam Postbank Ci nie powie , to "Ci" ktorzy wystawili mandat maja taka mozliwosc, bo to ich konto w tym ze banku. Jedyne co mozna zrobic to zglosic sie do "wystawiajacych" mandat, dane kontaktowe powinny sie znajdowac na mandacie... tak mi sie wydaje. IBAN jest idywidualny dla kazdego posiadacza konta przeciez, BIC ( Swift) jest jeden, ale IBAN kazdy ma inny.

Sprawdzilam swoje dane konta ( tez jestem w PB) i numer konta zwykly tzn. konto Nr i BLZ roznia sie od mego IBAN, ktory widnieje na wyciagach bankowych. Tak wiec Piter musi sie sam do nich zglosic, lub ktos w jego imieniu do "wystawiajacych" mandat

baranek 
Dyskutant

Wysłany: 2008-01-29, 00:04   

Według serwisów:
http://www.blzdir.de/iban.php
http://www.bankleitzahlen.de/ -> IBAN Rechner

interesujący Cię IBAN wynosi: "DE78 6601 0075 0601 7007 57" ale gwarancji Ci na to nie dam...
Algorytm wyliczania IBAN znajdziesz tutaj: http://de.wikipedia.org/w..._Account_Number

:)

piter 
Nowy

Wysłany: 2008-01-29, 14:20   

baranek dzieki za wygenerowanie ibana,zgadza sie na 100% bo dzis dostalem bloczek z dodatkowa kartka gdzie wszystkie dane sa podane,tylko ze kwota opiewa juz na 74euro.Mam nadzieje,ze teraz juz nie bedzie problemu i oplace to z kazdego miejsca na ziemi,zobaczymy co powiedza mi w angielskim banku.Bo z tego co tu pisza to nic nie kumam(niemiecki:)).Dzieki wszystkim za pomoc.

km2540 
Nowy

Wysłany: 2010-08-18, 20:49   

Malgorzata napisał/a:
Odsetki beda egzekwowac do skutku,potem moze przyjsc nakaz aresztowania.............ominac???zapomnij............radze zaplacic mimo wszystko

Czy slyszeliscie aby komus z mandatowiczow zdarzyly sie jakies przykrosci z powodu niezaplacenia takiego mandatu? Bede wdzieczny za info :-)

Pozdr
KM

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-08-18, 21:43   

Przykrosci to juz sa, gdy odsetki wraz z INKASSO bedziesz mial

km2540 
Nowy

Wysłany: 2010-08-18, 21:55   

Jack Daniels napisał/a:
Przykrosci to juz sa, gdy odsetki wraz z INKASSO bedziesz mial

dzieki za odpowiedz

owszem - juz dostalem pierwsze napomnienie, ale nadal nie rozumiem co moga mi zrobic - mieszkam w innym kraju niz Niemcy, a poza tym niczego nie podpisywalem; gosc mowil do mnie w jezyku ktorego nie rozumiem i generalnie nie mieszkam pod adresem pod ktory przyszlo pismo

wiec zastanawiam sie, w jaki sposob moga mnie ukarac inaczej niz wlepiajac kolejne odsetki?

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-08-18, 23:19   

Moze i nie "zlapia" ciebie, ale jesli im sie uda, a potrafia latami czekac,
to nie chce byc w twojej skorze.

Odpowiedz do tematu