Nalepka ekologiczna - Umweltplakette
| Autor |
Wiadomość |
Darius
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-01-02, 12:54
|

|
|
Witam, napisalem w innym miejscu a teraz dopiero zobaczylem ten temat wiec sie powtorze:
"Witam, a co z autami ktore maja pierwsza rejestracje przed 01.01.93? czy mozna np. wstawic katalizator w polsce wpisac go do dowodu rejstracyjnego? czy trzeba jakies dodatkowe zaswiadczenia z polski? bo nigdzie nie moge nic na ten temat znalezc . generalnie chodzi mi o auto bez katalizatora ale sa katalizatory do kupienia ktore spelniaja norme Euro 2"
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
bolepl
Poczatkujacy Adamus1986

|
Wysłany: 2008-01-02, 13:00
|

|
|
| Tomek0774 napisał/a: | | bolepl a ty masz ten samochod na polskich czy na niemieckich numerach ? W ktoryms ze wczesniejszych postow pisales ze byles na stacji i ze twoj samochod dostanie plakietke a teraz piszesz ze musisz jechac do warsztatu ? Juz nic z tego nie rozumiem. Poza tym jesli masz samochod na polskich numerach to w przeciwienstwie do niemieckiego dowodu w polskim nie ma zadnej adnotacji czy samochod ma katalizator czy nie jak rowniez czy ma euro 1 euro 2 euro 3 czy euro 4 . |
mam samochód na Polskich tablicach.. w każdym razie bylem dziś w Fachmanna i dostałem Plakietkę... Zielona...
dla INFO: Samochód jest z roku 1987 z Katalizatorem...
także się nie zgadza to co bylo pisane wyżej ze Polskie Samochody muszą być min przed 1993....
Pozdro Adam |
|
|
|
 |
semir
Bardzo czesto tu bywa clarq

|
Wysłany: 2008-01-02, 17:46
|

|
|
| Ja bylem dzis w Prenzlau i tez dostalem zielona. najpierw bylem w Schwedt i nie mieli wogole (albo klamali, ze nie maja - tego nie wiem). podjechalem do Prenzlau, a tam cala kolejka Polakow po plakietki:) sprawdzali date pierwszej rejestracji i numery nadwozia. skasowali 5 EUR. najgorsze jest to, ze plakietka jest na samochod, a nie na kierowce:( |
|
|
|
 |
kurpis
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2008-01-02, 20:27
|

|
|
| clarq napisał/a: | | Ja bylem dzis w Prenzlau i tez dostalem zielona. najpierw bylem w Schwedt i nie mieli wogole (albo klamali, ze nie maja - tego nie wiem). podjechalem do Prenzlau, a tam cala kolejka Polakow po plakietki:) sprawdzali date pierwszej rejestracji i numery nadwozia. skasowali 5 EUR. najgorsze jest to, ze plakietka jest na samochod, a nie na kierowce:( |
a przepraszam to kierowca ma miec ten katalizator w ...... czy pojazd ktorym sie poruszasz
to by byl dopiero numer klasy swiatowej jak niemcy by cos takiego przepchneli |
_________________ na zakretach drogi zyciowej powinny widniec napisy ostrzegawcze : Nie przekraczac predkosci 24 godz. na dobe !! |
|
|
|
 |
semir

|
Wysłany: 2008-01-02, 21:50
|

|
|
| kurpis napisał/a: |
a przepraszam to kierowca ma miec ten katalizator w ...... czy pojazd ktorym sie poruszasz
to by byl dopiero numer klasy swiatowej jak niemcy by cos takiego przepchneli |
to by sie nazywalo kierowca ekologiczny przejezdza tak szybko, ze nie zdazy nasmrodzic |
|
|
|
 |
des34
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-01-05, 00:23
|

|
|
clarq, a gdzie konkretnie byłeś -- w jakiej instytucji? |
|
|
|
 |
semir

|
Wysłany: 2008-01-05, 06:56
|

|
|
| des34 napisał/a: | clarq, a gdzie konkretnie byłeś -- w jakiej instytucji? |
DEKRA Automobil
Stettiner Straße 73A
Prenzlau |
|
|
|
 |
suren
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-01-07, 16:19
|

|
|
No to teraz się zmartwiłem. Poradźcie mi co mam zrobić, musze być w Berlinie w piątek rano. Na 100% nie zdąże kupić żadnej naklejki poprzez internet. Przyjadę albo BMW 530 d z 2003 roku albo BMW 530 xd z 2005 roku, czy te samochody musza mieć naklejkę? Jeżeli tak, to czy możecie polecic mi jakąś berlińską stację diagnostyczną gdzie mógłbym podjechać i kupić ją na miejscu, najlepiej żeby po angielsku rozumieli bo ja po niemiecku nie za bardzo umiem |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy Posty: 2036 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2008-01-07, 18:38
|

|
|
| suren napisał/a: | No to teraz się zmartwiłem. Poradźcie mi co mam zrobić, musze być w Berlinie w piątek rano. Na 100% nie zdąże kupić żadnej naklejki poprzez internet. Przyjadę albo BMW 530 d z 2003 roku albo BMW 530 xd z 2005 roku, czy te samochody musza mieć naklejkę? Jeżeli tak, to czy możecie polecic mi jakąś berlińską stację diagnostyczną gdzie mógłbym podjechać i kupić ją na miejscu, najlepiej żeby po angielsku rozumieli bo ja po niemiecku nie za bardzo umiem |
pierwsze 4 tyg nie beda karac,widze ze hotel znalazles tylko oni nie maja parkingu wiec licz na to ze musisz placic na ulicy |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
suren
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-01-07, 18:45
|

|
|
uffff, kamień z serca mi spadł. Ale w sumie i tak warto to zrobić, bo przecież nie ostatni raz wybieram się do Berlina, a znając Niemców to za rok pół kraju takie będzie, ekologiczne.
A jak sie kształtują ceny parkingowe? trzeba jakies karty kupować, czy monety się wrzuca jak w Warszawie? |
|
|
|
 |
semir

|
Wysłany: 2008-01-08, 12:03
|

|
|
| suren napisał/a: | | uffff, kamień z serca mi spadł. Ale w sumie i tak warto to zrobić, bo przecież nie ostatni raz wybieram się do Berlina, a znając Niemców to za rok pół kraju takie będzie, ekologiczne. |
za jakiś czas to, żeby zjechać z autostrady to potrzebna będzie plakietka
tylko, że to nie pomysł Niemców, UE to wymyśliła. wymyślili akcje obniżamy ilość spalin, a wymyślenie jak przekazali poszczególnym państwom. jeśli już koniecznie takie coś wymyślili to powinna być jedna plakietka ogólno-unijna. |
|
|
|
 |
suren
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-01-08, 14:44
|

|
|
| clarq napisał/a: | | suren napisał/a: | | uffff, kamień z serca mi spadł. Ale w sumie i tak warto to zrobić, bo przecież nie ostatni raz wybieram się do Berlina, a znając Niemców to za rok pół kraju takie będzie, ekologiczne. |
za jakiś czas to, żeby zjechać z autostrady to potrzebna będzie plakietka
tylko, że to nie pomysł Niemców, UE to wymyśliła. wymyślili akcje obniżamy ilość spalin, a wymyślenie jak przekazali poszczególnym państwom. jeśli już koniecznie takie coś wymyślili to powinna być jedna plakietka ogólno-unijna. |
już widzę jak to w Polsce wprowadzą. Taki Zenek napewno pojedzie zapłacić 29 euro za plakietkę na swojego malucha Znając Polaków, już będą jakieś "kombinerki", Józek zapłaci Jankowi w łapę i Janek druknie naklejkę na lewo, i będzie tak że golf I, stare truchło będzie miał zieloną naklejkę |
|
|
|
 |
semir

|
Wysłany: 2008-01-08, 16:43
|

|
|
| suren napisał/a: | już widzę jak to w Polsce wprowadzą. Taki Zenek napewno pojedzie zapłacić 29 euro za plakietkę na swojego malucha Znając Polaków, już będą jakieś "kombinerki", Józek zapłaci Jankowi w łapę i Janek druknie naklejkę na lewo, i będzie tak że golf I, stare truchło będzie miał zieloną naklejkę |
29 gdyby to była plakietka ogólno unijna to nie byłoby problemu, bo każdy by ją brał ze swojego lokalnego wydziału komunikacji.
natomiast niedługo połowa Szczecina będzie miała plakietki na umwelt-zone |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-01-08, 17:30
|

|
|
Tyle kosztuje plakietka+wysylka poza Niemcy. |
|
 |
semir

|
Wysłany: 2008-01-08, 18:48
|

|
|
| Jacek napisał/a: |
Tyle kosztuje plakietka+wysylka poza Niemcy. |
za 29 eur to juz lepiej pojechać i osobiście załatwić. wychodzi 5 eur + dojazd. tożto interes niezły można na tym zrobić:) |
|
|
|
 |
Nika
Dyskutant

Pomogła: 3 razy Posty: 497 Skąd: Spandau
|
Wysłany: 2008-01-08, 19:41
|

|
|
| Pia napisał/a: | | suren napisał/a: | No to teraz się zmartwiłem. Poradźcie mi co mam zrobić, musze być w Berlinie w piątek rano. Na 100% nie zdąże kupić żadnej naklejki poprzez internet. Przyjadę albo BMW 530 d z 2003 roku albo BMW 530 xd z 2005 roku, czy te samochody musza mieć naklejkę? Jeżeli tak, to czy możecie polecic mi jakąś berlińską stację diagnostyczną gdzie mógłbym podjechać i kupić ją na miejscu, najlepiej żeby po angielsku rozumieli bo ja po niemiecku nie za bardzo umiem |
pierwsze 4 tyg nie beda karac,widze ze hotel znalazles tylko oni nie maja parkingu wiec licz na to ze musisz placic na ulicy |
Suren przy twoim hotelu sa miejsca parkingowe za ktore sie placi 5euro za dzien |
_________________ Pozdrawiam Nika
 |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-01-08, 21:31
|

|
|
| Nika napisał/a: | | Pia napisał/a: | | suren napisał/a: | No to teraz się zmartwiłem. Poradźcie mi co mam zrobić, musze być w Berlinie w piątek rano. Na 100% nie zdąże kupić żadnej naklejki poprzez internet. Przyjadę albo BMW 530 d z 2003 roku albo BMW 530 xd z 2005 roku, czy te samochody musza mieć naklejkę? Jeżeli tak, to czy możecie polecic mi jakąś berlińską stację diagnostyczną gdzie mógłbym podjechać i kupić ją na miejscu, najlepiej żeby po angielsku rozumieli bo ja po niemiecku nie za bardzo umiem |
Suren przy twoim hotelu sa miejsca parkingowe za ktore sie placi 5euro za dzien |
a moze napiszesz dokladniej gdzie .................. skoro juz dajesz takie info |
|
|
|
 |
des34
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-01-08, 23:43
|

|
|
| clarq napisał/a: | | des34 napisał/a: | clarq, a gdzie konkretnie byłeś -- w jakiej instytucji? |
DEKRA Automobil
Stettiner Straße 73A
Prenzlau |
Wielkie dzięki |
|
|
|
 |
Nika
Dyskutant

Pomogła: 3 razy Posty: 497 Skąd: Spandau
|
Wysłany: 2008-01-09, 12:04
|

|
|
weszlam na google i wbilam nazwe hotelu i o parkowaniu napisali tak cyt:
Parken
Kostenpflichtige öffentliche Parkplätze stehen für EUR 5,00 pro Tag am Hotel zur Verfügung |
_________________ Pozdrawiam Nika
 |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-01-09, 12:10
|

|
|
Nika igdzie tutaj w centrum nie ma parkplatzu za 5v euro na dzien
moze hotel ma Parkvignetten,nie pamietam zeby comet mial ( pracuje w rezerwacji hoteli )
ale to trzeba zarezerwowac z regöly maja kilka i sa zajete |
|
|
|
 |
|
|