forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Nalepka ekologiczna - Umweltplakette

Autor Wiadomość
Darius 
Poczatkujacy

Wysłany: 2008-01-02, 12:54   

Witam, napisalem w innym miejscu a teraz dopiero zobaczylem ten temat :( wiec sie powtorze:

"Witam, a co z autami ktore maja pierwsza rejestracje przed 01.01.93? czy mozna np. wstawic katalizator w polsce wpisac go do dowodu rejstracyjnego? czy trzeba jakies dodatkowe zaswiadczenia z polski? bo nigdzie nie moge nic na ten temat znalezc . generalnie chodzi mi o auto bez katalizatora ale sa katalizatory do kupienia ktore spelniaja norme Euro 2"

Pozdrawiam

bolepl 
Poczatkujacy
Adamus1986

Wysłany: 2008-01-02, 13:00   

Tomek0774 napisał/a:
bolepl a ty masz ten samochod na polskich czy na niemieckich numerach ? W ktoryms ze wczesniejszych postow pisales ze byles na stacji i ze twoj samochod dostanie plakietke a teraz piszesz ze musisz jechac do warsztatu ? Juz nic z tego nie rozumiem. Poza tym jesli masz samochod na polskich numerach to w przeciwienstwie do niemieckiego dowodu w polskim nie ma zadnej adnotacji czy samochod ma katalizator czy nie jak rowniez czy ma euro 1 euro 2 euro 3 czy euro 4 .

mam samochód na Polskich tablicach.. w każdym razie bylem dziś w Fachmanna i dostałem Plakietkę... Zielona...
dla INFO: Samochód jest z roku 1987 z Katalizatorem...
także się nie zgadza to co bylo pisane wyżej ze Polskie Samochody muszą być min przed 1993....
Pozdro Adam

semir 
Bardzo czesto tu bywa
clarq

Wysłany: 2008-01-02, 17:46   

Ja bylem dzis w Prenzlau i tez dostalem zielona. najpierw bylem w Schwedt i nie mieli wogole (albo klamali, ze nie maja - tego nie wiem). podjechalem do Prenzlau, a tam cala kolejka Polakow po plakietki:) sprawdzali date pierwszej rejestracji i numery nadwozia. skasowali 5 EUR. najgorsze jest to, ze plakietka jest na samochod, a nie na kierowce:(

kurpis 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2008-01-02, 20:27   

clarq napisał/a:
Ja bylem dzis w Prenzlau i tez dostalem zielona. najpierw bylem w Schwedt i nie mieli wogole (albo klamali, ze nie maja - tego nie wiem). podjechalem do Prenzlau, a tam cala kolejka Polakow po plakietki:) sprawdzali date pierwszej rejestracji i numery nadwozia. skasowali 5 EUR. najgorsze jest to, ze plakietka jest na samochod, a nie na kierowce:(

a przepraszam to kierowca ma miec ten katalizator w ...... czy pojazd ktorym sie poruszasz :roll: :lol:
to by byl dopiero numer klasy swiatowej jak niemcy by cos takiego przepchneli :grin:

semir 
Bardzo czesto tu bywa
clarq

Wysłany: 2008-01-02, 21:50   

kurpis napisał/a:

a przepraszam to kierowca ma miec ten katalizator w ...... czy pojazd ktorym sie poruszasz :roll: :lol:
to by byl dopiero numer klasy swiatowej jak niemcy by cos takiego przepchneli :grin:

to by sie nazywalo kierowca ekologiczny :wink: przejezdza tak szybko, ze nie zdazy nasmrodzic :mrgreen:

des34 
Uzytkownik

Wysłany: 2008-01-05, 00:23   

clarq, a gdzie konkretnie byłeś -- w jakiej instytucji? :lol:

semir 
Bardzo czesto tu bywa
clarq

Wysłany: 2008-01-05, 06:56   

des34 napisał/a:

DEKRA Automobil
Stettiner Straße 73A
Prenzlau

suren 
Poczatkujacy

Wysłany: 2008-01-07, 16:19   

No to teraz się zmartwiłem. Poradźcie mi co mam zrobić, musze być w Berlinie w piątek rano. Na 100% nie zdąże kupić żadnej naklejki poprzez internet. Przyjadę albo BMW 530 d z 2003 roku albo BMW 530 xd z 2005 roku, czy te samochody musza mieć naklejkę? Jeżeli tak, to czy możecie polecic mi jakąś berlińską stację diagnostyczną gdzie mógłbym podjechać i kupić ją na miejscu, najlepiej żeby po angielsku rozumieli bo ja po niemiecku nie za bardzo umiem :wink:

Pia 
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy
Wysłany: 2008-01-07, 18:38   

suren napisał/a:
No to teraz się zmartwiłem. Poradźcie mi co mam zrobić, musze być w Berlinie w piątek rano. Na 100% nie zdąże kupić żadnej naklejki poprzez internet. Przyjadę albo BMW 530 d z 2003 roku albo BMW 530 xd z 2005 roku, czy te samochody musza mieć naklejkę? Jeżeli tak, to czy możecie polecic mi jakąś berlińską stację diagnostyczną gdzie mógłbym podjechać i kupić ją na miejscu, najlepiej żeby po angielsku rozumieli bo ja po niemiecku nie za bardzo umiem :wink:

pierwsze 4 tyg nie beda karac,widze ze hotel znalazles tylko oni nie maja parkingu wiec licz na to ze musisz placic na ulicy

suren 
Poczatkujacy

Wysłany: 2008-01-07, 18:45   

uffff, kamień z serca mi spadł. Ale w sumie i tak warto to zrobić, bo przecież nie ostatni raz wybieram się do Berlina, a znając Niemców to za rok pół kraju takie będzie, ekologiczne.

A jak sie kształtują ceny parkingowe? trzeba jakies karty kupować, czy monety się wrzuca jak w Warszawie?

semir 
Bardzo czesto tu bywa
clarq

Wysłany: 2008-01-08, 12:03   

suren napisał/a:
uffff, kamień z serca mi spadł. Ale w sumie i tak warto to zrobić, bo przecież nie ostatni raz wybieram się do Berlina, a znając Niemców to za rok pół kraju takie będzie, ekologiczne.

za jakiś czas to, żeby zjechać z autostrady to potrzebna będzie plakietka :wink:
tylko, że to nie pomysł Niemców, UE to wymyśliła. wymyślili akcje obniżamy ilość spalin, a wymyślenie jak przekazali poszczególnym państwom. jeśli już koniecznie takie coś wymyślili to powinna być jedna plakietka ogólno-unijna.

suren 
Poczatkujacy

Wysłany: 2008-01-08, 14:44   

clarq napisał/a:
suren napisał/a:

za jakiś czas to, żeby zjechać z autostrady to potrzebna będzie plakietka :wink:
tylko, że to nie pomysł Niemców, UE to wymyśliła. wymyślili akcje obniżamy ilość spalin, a wymyślenie jak przekazali poszczególnym państwom. jeśli już koniecznie takie coś wymyślili to powinna być jedna plakietka ogólno-unijna.

już widzę jak to w Polsce wprowadzą. Taki Zenek napewno pojedzie zapłacić 29 euro za plakietkę na swojego malucha :lol: Znając Polaków, już będą jakieś "kombinerki", Józek zapłaci Jankowi w łapę i Janek druknie naklejkę na lewo, i będzie tak że golf I, stare truchło będzie miał zieloną naklejkę :grin:

semir 
Bardzo czesto tu bywa
clarq

Wysłany: 2008-01-08, 16:43   

suren napisał/a:
już widzę jak to w Polsce wprowadzą. Taki Zenek napewno pojedzie zapłacić 29 euro za plakietkę na swojego malucha :lol: Znając Polaków, już będą jakieś "kombinerki", Józek zapłaci Jankowi w łapę i Janek druknie naklejkę na lewo, i będzie tak że golf I, stare truchło będzie miał zieloną naklejkę :grin:

29 :?: gdyby to była plakietka ogólno unijna to nie byłoby problemu, bo każdy by ją brał ze swojego lokalnego wydziału komunikacji.

natomiast niedługo połowa Szczecina będzie miała plakietki na umwelt-zone :mrgreen:

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-01-08, 17:30   

clarq napisał/a:
29

Tyle kosztuje plakietka+wysylka poza Niemcy.

semir 
Bardzo czesto tu bywa
clarq

Wysłany: 2008-01-08, 18:48   

Jacek napisał/a:
clarq napisał/a:
29

Tyle kosztuje plakietka+wysylka poza Niemcy.

za 29 eur to juz lepiej pojechać i osobiście załatwić. :lol: wychodzi 5 eur + dojazd. tożto interes niezły można na tym zrobić:)

Nika 
Dyskutant

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2008-01-08, 19:41   

Pia napisał/a:
suren napisał/a:

pierwsze 4 tyg nie beda karac,widze ze hotel znalazles tylko oni nie maja parkingu wiec licz na to ze musisz placic na ulicy

Suren przy twoim hotelu sa miejsca parkingowe za ktore sie placi 5euro za dzien

Pia 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-01-08, 21:31   

Nika napisał/a:
Pia napisał/a:
suren napisał/a:

Suren przy twoim hotelu sa miejsca parkingowe za ktore sie placi 5euro za dzien

a moze napiszesz dokladniej gdzie .................. skoro juz dajesz takie info

des34 
Uzytkownik

Wysłany: 2008-01-08, 23:43   

clarq napisał/a:
des34 napisał/a:

DEKRA Automobil
Stettiner Straße 73A
Prenzlau

Wielkie dzięki :!: :lol: :wink:

Nika 
Dyskutant

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2008-01-09, 12:04   

weszlam na google i wbilam nazwe hotelu i o parkowaniu napisali tak cyt:
Parken

Kostenpflichtige öffentliche Parkplätze stehen für EUR 5,00 pro Tag am Hotel zur Verfügung

Pia 
Super Dyskutant

Wysłany: 2008-01-09, 12:10   

Nika igdzie tutaj w centrum nie ma parkplatzu za 5v euro na dzien

moze hotel ma Parkvignetten,nie pamietam zeby comet mial ( pracuje w rezerwacji hoteli )
ale to trzeba zarezerwowac z regöly maja kilka i sa zajete

Odpowiedz do tematu