forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Nalepka ekologiczna - Umweltplakette

Autor Wiadomość
des34 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-12-29, 17:58   Nalepka ekologiczna - Umweltplakette

Witam :!: :lol:
Czy ktoś może mi poradzić jak zdobyć tę "ekologiczną" nalepkę?
Chodzi o samochód na polskich numerach i stosunkowo młody bo z 2002 roku :roll:

Nika 
Dyskutant

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2007-12-29, 18:09   

[ Dodano: 2007-12-17, 17:52 ]
No wiec co do tej plakietki. Otrzyma ja kazdy samochod z nie niemieckimi numerami rejestracyjnymi jesli :
silnik benzynowy to konieczna data rejestracji w dowodzie od 1.01.1993
silnik diesel data rejestracji w dowodzie od 01.01.1997 .
Nalezy podjechac pod stacje diagnostyczna , przygotowac dowod rejestracyjny i oplate za plakietke. To byloby chyba wszystko na temat nieszczesnej plakietki.

semir 
Bardzo czesto tu bywa
clarq

Wysłany: 2007-12-29, 18:38   

witam. jestem nowy na tym forum.
czy jest jakas dodatkowa oplata za plakietke (ponad te 5EUR), gdy sie ja bierze z stacji DEKRA?
czy w poniedzialek (sylwester) sklepy i stacje diagnostyczne sa czynne jak w dzien roboczy czy pozamykane?

bolepl 
Poczatkujacy
Adamus1986

Wysłany: 2007-12-29, 19:29   

Dzis sie starałem o ta plakietki...
dostają nie tylko samochody po 1993 ta plakietkę aczkolwiek każdy samochód który ma kat... nawet 1 generacji..
a co do tej plakietki nie trzeba sie spieszyć.. bo Cały styczeń nie beda jeszcze rozdawali mandatów... tylko liściki z informacja...
Pozdrawiam Adam

semir 
Bardzo czesto tu bywa
clarq

Wysłany: 2007-12-29, 19:39   

no wiesz chodzi oto, ze w poniedzialek bede w krajniku dolnym i podjechalbym do Schwedt na male zakupy spozywcze i plakietke z DEKRA, zeby potem po Berlinie nie biegac i nie szukac.
nie wiem tylko czy jest sens wogole jechania w sylwester rano do Schwedt, bo nie wiem czy bedzie otwarte.

des34 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-12-29, 20:05   

Dzięki bardzo za zinteresowanie :mrgreen:
Wiem, że mój samochód spełnia wymogi nazwijmy je, ekologiczne.
Bardziej chodzi mi o techniczną stronę tego przedsięwzięcia.
Wizyta na niemieckiej stacji diagnostycznej to 70euro + 5 e .
Czy można uniknąć opłat innych niż 5 euro za nalepkę? :?: :?: :sad:

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-12-29, 20:19   

Jesli masz samochod na polskich numerach a chyba masz bo wyzej o tym pisales, to nie rozumiem kto i jakim prawem chce od ciebie 70 Euro ?
Bolepl ten wymog co do rocznika dotyczy tylko samochodow nie posiadajacych niemieckiego briefu . Czyli nie dostaniesz plakietki na samochod na zagranicznych numerach jesli nie masz do niego niemieckiego briefu i data produkcji w przypadku benzyny jest ponizej 1993 roku.
Samochody zarejstrowane w Niemczech jesli posiadaja kat i sa ponizej 1993 dostana plakietke bez problemu.

des34 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-12-29, 20:47   

:cry: To co mam zrobić, aby tę nieszczęsną nalepkę kupić za 5euro. :?:
Przypomnę :mieszkam w Polsce ,no i oczywiście samochód ma polskie numery. :roll:

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-12-29, 22:46   

des34 napisał/a:
:cry: To co mam zrobić, aby tę nieszczęsną nalepkę kupić za 5euro. :?:
Przypomnę :mieszkam w Polsce ,no i oczywiście samochód ma polskie numery. :roll:

po 1. przyjechac po 1. Stycznia, aby miec pewnosc, ze stacje juz beda czynne i wszystko wroci do normy.
po 2. Tam, gdzie pojedziesz zapytac najpierw ile kosztuje nalepka.
Cena jej wynosi 5 Euro - to prawda, ale to koszt samej nalepki. Jej cena moze byc rozna ze wzgledu na koszt jej uzyskania przez np. dana stacje.
Np. mozesz zamowic nalepke przez posrednika (rowniez w internecie) i sam widzialem
kosztuje ona 18,50 Euro.
Tak, jak pisano wczesniej, nalepke otrzymuja rowniez autka zarejestrowane rowniez
przed 93 rokiem
. Wazne, aby spelnialy wymogi dot. normy spalin, ktore mozna sprawdzic po tzw. np: Schlüsselnummer w dowodzie rejestracyjnym, tzw. malym
brifie. Nie chcialem sie wczesniej wtracac z ta informacja, aby nie odsadzono mnie znowu od czci i wiary.
Prawda jest, ze auta na innych numerach niz niemieckie maja inna procedure otrzymania plakietki. Niestety nie moge teraz znalezc tej informacji, ale moga ja rowniez otrzymac.

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2007-12-29, 22:57   

clarq napisał/a:

czy jest jakas dodatkowa oplata za plakietke (ponad te 5EUR), gdy sie ja bierze z stacji DEKRA?

Ja w DEKRZE płaciłem 5 euro.
pozdr
uko

bolepl 
Poczatkujacy
Adamus1986

Wysłany: 2007-12-29, 23:55   

Tomek0774 napisał/a:
Jesli masz samochod na polskich numerach a chyba masz bo wyzej o tym pisales, to nie rozumiem kto i jakim prawem chce od ciebie 70 Euro ?
Bolepl ten wymog co do rocznika dotyczy tylko samochodow nie posiadajacych niemieckiego briefu . Czyli nie dostaniesz plakietki na samochod na zagranicznych numerach jesli nie masz do niego niemieckiego briefu i data produkcji w przypadku benzyny jest ponizej 1993 roku.
Samochody zarejstrowane w Niemczech jesli posiadaja kat i sa ponizej 1993 dostana plakietke bez problemu.

Witam...
cos mi sie wiezyc nie chce ze samochody zagraniczne maja inne wymogi niz krajowe..

jesli dobrze zrozumialem to tutaj pisze ze zagraniczny samochod ma te same prawa co krajowy..

Cytat:
Die Maßgabe des Bundesrates beschränkt sich nur auf Fahrzeuge, die nach
nationalen Vorschriften klassifiziert sind. Die Maßgabe wird daher unter Ergänzung
um eine Gleichwertigkeitsklausel übernommen. Danach werden
auch Fahrzeuge, die in einem anderen Mitgliedsstaat der Europäischen Union,
einer anderen Vertragspartei des Abkommens über den Europäischen Wirtschaftsraum oder der Türkei zugelassen sind, von der Befreiung der Kennzeichnungspflicht
erfasst, wenn sie gleichwertige Anforderungen erfüllen, wie
deutsche Oldtimer.

Tutaj...

a pytam sie tak dokladnie bo mam samochod z roku 1987 z kat... i bylem pewnien ze dostane plakietke..

Pozdro Adam

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-12-30, 00:30   

Tomek0774 napisał/a:

ten wymog co do rocznika dotyczy tylko samochodow nie posiadajacych niemieckiego briefu . Czyli nie dostaniesz plakietki na samochod na zagranicznych numerach jesli nie masz do niego niemieckiego briefu i data produkcji w przypadku benzyny jest ponizej 1993 roku.

To informacja bledna.Nie ma wymogu zadnego rocznika.
Podstawowa informacja dla wydajacego plakietke urzedu (w przypadku
aut spoza Niemiec i zarejestrowanych poza Niemcami) jest
numer pojazdu Fahrzeug-Identifikations-Nummer.
Taki numer posiada kazdy samochod, wszedzie - caly swiat i kazda marka.

W podanym przeze mnie linku do sklepu online dla kupna plakietki -
przewertuj tak, jakbys chcial zamowic i dojdziesz do punktu,
gdzie musisz podac informacje o pojezdzie.

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-12-30, 11:03   

Jacek bylem na stacji diagnostycznej po plakietki dla znajomym i byla tam tabelka o przyznawaniu plakietek na podstawie daty rejestracji dla samochodow z zagraniczna rejestracja. Osobe ktora wydawala te plakietki nie interesowal numer nadwozia tylko data rejestracji samochodu.

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-12-30, 18:23   

Tomek0774 napisał/a:
Jacek bylem na stacji diagnostycznej po plakietki dla znajomym i byla tam tabelka o przyznawaniu plakietek na podstawie daty rejestracji dla samochodow z zagraniczna rejestracja. Osobe ktora wydawala te plakietki nie interesowal numer nadwozia tylko data rejestracji samochodu.

Nie mam nic do dodania Tomek. Podtrzymuje wszystko co napisalem.
Tabela, o ktorej piszesz jest oczywiscie "prawdziwa" - nie ulega watpliwosci.
Jednak, slyszales o "nachrüstung"? - w takim przypadku rok produkcji, czy
data pierwszej rejestracji (Erstzulassung) nie ma znaczenia.
Wazny jest stan aktualny i potwierdzony w dowodzoe rejestracyjnym.

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-12-30, 20:11   

Tak czy inaczej jest to pokrecone i plakietki dostaja nawet samochody ktore nie powinny ich dostac.
Prosty przyklad .Znajomy ma sprintera 412 D na polskich numerach.Rok produkcji 1997. Dal mi niemiecki Brief z ktorym udalem sie na stacje diagnostyczna. Okazalo sie ze samochod nie ma normy spalin Euro 2 i plakietki nie dostanie. Wzialem wiec polski dowod rejestracyjny od tego samochodu i udalem sie na te sama stacje po paru dniach .Jako ze
data produkcji jest 1997 i samochod jest na zagranicznych numerach wedlug tabelki plakietka sie nalezy i zostala mi wydana .

bolepl 
Poczatkujacy
Adamus1986

Wysłany: 2007-12-30, 20:18   

no ale przeciez to jest bezsens... po co mam "nachrüsten" jesli juz mam katalizator w samochodzie... jesli teraz wywale stary kat i wloze nowy to bede mogl jezdzic...
nie trzyma sie to kupy ani dupy.. jesli to sie zgadza to ustawodawca cos tu sknocil..
jutro jade do warsztatu i sie dowiem...
niestety nie ma w tej tabelce daty kiedy ona zostala aktualizowana...
bo nowa ustawa jest dopiero od 14.11.07... takze nie tak dawno temu...
dla mnie nieciekawie gdybym musial sie samochodu pozbyc.. :/
Pozdrawiam Adam

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-12-30, 23:41   

bolepl napisał/a:
no ale przeciez to jest bezsens... po co mam "nachrüsten" jesli juz mam katalizator w samochodzie... jesli teraz wywale stary kat i wloze nowy to bede mogl jezdzic...

Nie napisalem przeciez, ze masz, czy musisz to zrobic!
Jesli masz kat, to powinienes miec rowniez to zaznaczone
w dowodzie rejestracyjnym - o tym tez pisalem.

bolepl 
Poczatkujacy
Adamus1986

Wysłany: 2007-12-31, 06:38   

Jacek napisał/a:
bolepl napisał/a:

Nie napisalem przeciez, ze masz, czy musisz to zrobic!
Jesli masz kat, to powinienes miec rowniez to zaznaczone
w dowodzie rejestracyjnym - o tym tez pisalem.

tak tez zrozumiałem... ale piszecie ze wszystkie samochody przed 1993 nie dostana plakietki... a to mnie dotyczy...
Pozdro Adam

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-12-31, 07:46   

bolepl napisał/a:
ale piszecie...

Sry, ja nie... pisalem :mrgreen: .

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-12-31, 08:25   

bolepl a ty masz ten samochod na polskich czy na niemieckich numerach ? W ktoryms ze wczesniejszych postow pisales ze byles na stacji i ze twoj samochod dostanie plakietke a teraz piszesz ze musisz jechac do warsztatu ? Juz nic z tego nie rozumiem. Poza tym jesli masz samochod na polskich numerach to w przeciwienstwie do niemieckiego dowodu w polskim nie ma zadnej adnotacji czy samochod ma katalizator czy nie jak rowniez czy ma euro 1 euro 2 euro 3 czy euro 4 .

Odpowiedz do tematu