|
Osoba niepełnosprawna - zniżki w BVG i DB
| Autor |
Wiadomość |
Dobiasz
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-02-26, 14:09 Osoba niepełnosprawna - zniżki w BVG i DB
|

|
|
Czy osoba niepełnosprawna z Polski ma prawo do zniżki na komunikację miejską w Berlinie tudzież na zniżkowy bilet w DB?
Na stronie BVG (http://www.bvg.de/index.php/de/3810/name/Befoerderung+von+Menschen+mit+Behinderungen.html) widzę informację, że potrzebny jest Schwerbehindertenausweises mit Beiblatt und gültiger Wertmarke - przecież obywatel Polski nie będzie miał czegoś takiego. Z drugiej strony - jeśli ktoś porusza się na wózku albo nie ma np. ręki to naprawdę ktoś sprawdza legitymację, czy na pewno jest niepełnosprawny? A może honorowane są jakieś polskie dokumenty, albo można wyrobić jakieś międzynarodowe? |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Super Dyskutant

Pomogła: 35 razy Posty: 749 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-02-27, 10:02
|

|
|
Bardzo ciekawe pytanie. Poniewaz od wczoraj nikt nie odpowiada, postanowilam zadzwonic do informacju BVG i zapytac. Przyznali, ze wprawiam ich w zaklopotanie, bo faktycznie nie ma znizek dla turystow z zagranicy poruszajacych sie na wozkach lub z innymi uposledzeniami. Pytano mnie, czy w Polsce wydawany jest jakis dokument poswiadczajacy stopien inwalidztwa, nie wiedzialam... Wiesz co, Dobiasz? Ja bym na Twoim miejscu zapytala w Polsce. Bo skoro niektore dokumenty sa wydawane jako "miedzynarodowe", istnieje przypuszczalnie jakas legitymacja lub cos podobnego dla neipelnosprawnych. A tak swoja droga jako niepelnosprawny mozesz korzystac z darmowego serwisu towarzyszacego: http://www.visitberlin.de..._behinderte.php
Napisz cos wiecej o dokumentach w Polsce, to zadzwonie tam jeszcze raz. Moze jezeli jeszcze o czyms takim nie pomysleli (?), cos sie wreszcie ruszy? |
|
|
|
 |
Dobiasz
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-02-27, 13:27
|

|
|
| Kobieta pracujaca napisał/a: | Bardzo ciekawe pytanie. Poniewaz od wczoraj nikt nie odpowiada, postanowilam zadzwonic do informacju BVG i zapytac. Przyznali, ze wprawiam ich w zaklopotanie, bo faktycznie nie ma znizek dla turystow z zagranicy poruszajacych sie na wozkach lub z innymi uposledzeniami. Pytano mnie, czy w Polsce wydawany jest jakis dokument poswiadczajacy stopien inwalidztwa, nie wiedzialam... Wiesz co, Dobiasz? Ja bym na Twoim miejscu zapytala w Polsce. Bo skoro niektore dokumenty sa wydawane jako "miedzynarodowe", istnieje przypuszczalnie jakas legitymacja lub cos podobnego dla neipelnosprawnych. A tak swoja droga jako niepelnosprawny mozesz korzystac z darmowego serwisu towarzyszacego: http://www.visitberlin.de..._behinderte.php
Napisz cos wiecej o dokumentach w Polsce, to zadzwonie tam jeszcze raz. Moze jezeli jeszcze o czyms takim nie pomysleli (?), cos sie wreszcie ruszy? |
Dzięki wielkie za zasięgnięcie informacji.
To nie chodzi o mnie tylko o kogoś, kto mnie odwiedzi. Zapytam tą osobę jakie dokumenty ma i żeby zapytała się o wyrobienie czegoś "międzynarodowego", bo sam też nie mam pojęcia jak to w Polsce wygląda. Z niemieckiego serwisu raczej nie skorzysta, bo nie zna języka. Zresztą zwiedzać będzie ze mną, więc nie potrzebuje dodatkowej pomocy. Chodzi tylko o to, żeby nie płacić za bilety BVG przynajmniej dla niej (ja mam miesięczny więc mi to i tak ganz egal) jeżeli byłaby taka możliwość. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|