Parking na stałe - pare pytań
| Autor |
Wiadomość |
ges
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-14, 21:26 Parking na stałe - pare pytań
|

|
|
Witam
Mam pewne pytania odnośnie parkowania samochodu w Berlinie.
1. Strefy parkingowe - czy ktoś wie gdzie można znaleźć mapkę z rozrysowanymi strefami płatnego parkowania ?
2. Wynajmuję mieszkanie legalnie na umowę na okres 6 miesięcy (taki zapis w umowie najmu).
Oczywiście najchętniej chciałbym zostawić auto pod domem, ale mam tu strefę parkowania (strefa 42) 1EUR/h z parkomatu.
Pytanie: czy jest opcja wykupienia jakiegoś miesięcznego biletu parkingowego, pół-rocznego ? Jeśli tak to gdzie to załatwić.
3. Słyszałem też, że wynajmując mieszkanie można liczyć na jakieś ryczałtowe opłaty parkingowe - miał ktoś z tym jakąś styczność ? Trzeba być zameldowanym czy wystarczy umowa najmu ?
4. 2 przecznice od mojego mieszkania są parkingi bez parkomatów - więc zakładam, że to już poza strefą płatnego parkowania - czy można tam bezkranie zostawić auto na cały tydzień czy są jakieś przepisy, które to uniemożliwiają ?
Z góry dzięki za informację. |
|
|
|
 |
lenin666
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-08-15, 02:28
|

|
|
jesli wynajmujesz mieszkanie to na 99% mozesz wykupic sobie abonbament. nie wiem czy jest potrzebny do tego meldunek. idz do wydzialu komunikacji w urzedzie dzielnicy i sie dowiedz.
co do pytania czwartek to spokojnie mozesz auto zostawic. nikt sie nie przyczepi, chyba ze zle zaparkujesz. zasada numer jeden, zawsze parkujemy zgodnie z kierunkiem jazdy!. niestety nie wszyscy o tym wiedza |
|
|
|
 |
Pogodniak
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-08-15, 06:35
|

|
|
mape masz tutaj
http://www.berlin.de/impe..._zone_41_43.jpg
i lenin nie opowiadaj mu bzdur, bo to jest strefa platnego parkowania dla calej dzielnicy i fakt, ze w jakiejs bocznej ulicy nie ma parkomatu nic nie znaczy, ja sam mieszkam w Prenzlauer berg i tutaj w ciagu dnia najpozniej po 10 minutach dostaje sie mandat
mieszkancy dostaja winietki na 2 lata za dwadziescia pare euro w urzedzie miasta |
|
|
|
 |
ges
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-15, 09:21
|

|
|
lenin666: to już wiem czemu jeden z przechodniów tłumaczył mi, że dostanę mandat pomimo, że parkowałem na miejscu teoretycznie dozwolonym tyle, że parkowałem pod prąd z drugiego pasa - szczęscie, że zwrócił mi uwagę chociaż nie do końca zrozumiałem wtedy czemu to było niedozwolone to się posłuchałem.
Pogodniak: dzięki za mapkę - ja doszukałem się tylko tej:
http://www.berlin.de/ba-m...cht_karten.html
a na niej nie było mojej strefy. Może przyda się komuś innemu.
Zaparkowałem w jednej z uliczek po drugiej stronie Greifswalder Str. więc z tego co widzę jest to poza strefą.
Co do pytania w urzędzie miasta to mam niestety problem z niemieckim jeszcze, nie jest na takim poziomie, żeby podyskutować z panią w Urzędzie ale postaram się znaleźć kogoś kto mi w tym pomoże i tam zadzwoni.
Wielkie dzięki w każdym razie. |
|
|
|
 |
gumajan
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-08-15, 12:24
|

|
|
| Jesli jestes zameldowany, dostaniesz bez problemow tzw. Anwohnervignette uprawniajaca do parkowania w okreslonej strefie. Koszt na 2 lata 20 euro. Zeby to zalatwic, sciagnij ze strony swojego urzedu formularz dot. plakietki, wypelnij go (bardzo niewiele do wypelnienia), zrob kopie paszportu lub dowodu, dowodu rejestracyjnego samochodu i udaj sie do swojego Bürgeramtu - vignette dostaniesz od reki. |
|
|
|
 |
lenin666
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-08-15, 12:36
|

|
|
| Pogodniak napisał/a: | mape masz tutaj
http://www.berlin.de/impe..._zone_41_43.jpg
i lenin nie opowiadaj mu bzdur, bo to jest strefa platnego parkowania dla calej dzielnicy i fakt, ze w jakiejs bocznej ulicy nie ma parkomatu nic nie znaczy, ja sam mieszkam w Prenzlauer berg i tutaj w ciagu dnia najpozniej po 10 minutach dostaje sie mandat
mieszkancy dostaja winietki na 2 lata za dwadziescia pare euro w urzedzie miasta |
a skad mam wiedziec ze jesli na jakiejs uliczce nie ma parkomatu to ona jest w strefie! dla mnie to jest oczywiste, na calej dlugosci brak parkomatu=brak oplaty za parking! |
|
|
|
 |
ata
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-08-16, 00:55
|

|
|
Czasami w strefie parkowania znajduja sie uliczki, na ktorych nie ma oplat . Kazda ulica pomiedzy skrzyzowaniem z nastepna, posiada przeciez oznakowania, o strefie i godzinach parkowania. Jesli parkujesz w miejscu, gdzie nie ma znakow zakazu, albo informacji, to parkujesz bezplatnie . |
_________________ Pozdrawiam-ATa |
|
|
|
 |
|
|