forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Parking na stałe - pare pytań

Autor Wiadomość
ges
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-08-14, 21:26   Parking na stałe - pare pytań

Witam

Mam pewne pytania odnośnie parkowania samochodu w Berlinie.

1. Strefy parkingowe - czy ktoś wie gdzie można znaleźć mapkę z rozrysowanymi strefami płatnego parkowania ?

2. Wynajmuję mieszkanie legalnie na umowę na okres 6 miesięcy (taki zapis w umowie najmu).
Oczywiście najchętniej chciałbym zostawić auto pod domem, ale mam tu strefę parkowania (strefa 42) 1EUR/h z parkomatu.

Pytanie: czy jest opcja wykupienia jakiegoś miesięcznego biletu parkingowego, pół-rocznego ? Jeśli tak to gdzie to załatwić.

3. Słyszałem też, że wynajmując mieszkanie można liczyć na jakieś ryczałtowe opłaty parkingowe - miał ktoś z tym jakąś styczność ? Trzeba być zameldowanym czy wystarczy umowa najmu ?

4. 2 przecznice od mojego mieszkania są parkingi bez parkomatów - więc zakładam, że to już poza strefą płatnego parkowania - czy można tam bezkranie zostawić auto na cały tydzień czy są jakieś przepisy, które to uniemożliwiają ?

Z góry dzięki za informację.

lenin666
Dyskutant

Wysłany: 2011-08-15, 02:28   

jesli wynajmujesz mieszkanie to na 99% mozesz wykupic sobie abonbament. nie wiem czy jest potrzebny do tego meldunek. idz do wydzialu komunikacji w urzedzie dzielnicy i sie dowiedz.
co do pytania czwartek to spokojnie mozesz auto zostawic. nikt sie nie przyczepi, chyba ze zle zaparkujesz. zasada numer jeden, zawsze parkujemy zgodnie z kierunkiem jazdy!. niestety nie wszyscy o tym wiedza ;-)

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-08-15, 06:35   

mape masz tutaj

http://www.berlin.de/impe..._zone_41_43.jpg

i lenin nie opowiadaj mu bzdur, bo to jest strefa platnego parkowania dla calej dzielnicy i fakt, ze w jakiejs bocznej ulicy nie ma parkomatu nic nie znaczy, ja sam mieszkam w Prenzlauer berg i tutaj w ciagu dnia najpozniej po 10 minutach dostaje sie mandat

mieszkancy dostaja winietki na 2 lata za dwadziescia pare euro w urzedzie miasta

ges
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-08-15, 09:21   

lenin666: to już wiem czemu jeden z przechodniów tłumaczył mi, że dostanę mandat pomimo, że parkowałem na miejscu teoretycznie dozwolonym :) tyle, że parkowałem pod prąd z drugiego pasa - szczęscie, że zwrócił mi uwagę chociaż nie do końca zrozumiałem wtedy czemu to było niedozwolone to się posłuchałem.

Pogodniak: dzięki za mapkę - ja doszukałem się tylko tej:
http://www.berlin.de/ba-m...cht_karten.html
a na niej nie było mojej strefy. Może przyda się komuś innemu.

Zaparkowałem w jednej z uliczek po drugiej stronie Greifswalder Str. więc z tego co widzę jest to poza strefą.

Co do pytania w urzędzie miasta to mam niestety problem z niemieckim jeszcze, nie jest na takim poziomie, żeby podyskutować z panią w Urzędzie :) ale postaram się znaleźć kogoś kto mi w tym pomoże i tam zadzwoni.

Wielkie dzięki w każdym razie.

gumajan 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-08-15, 12:24   

Jesli jestes zameldowany, dostaniesz bez problemow tzw. Anwohnervignette uprawniajaca do parkowania w okreslonej strefie. Koszt na 2 lata 20 euro. Zeby to zalatwic, sciagnij ze strony swojego urzedu formularz dot. plakietki, wypelnij go (bardzo niewiele do wypelnienia), zrob kopie paszportu lub dowodu, dowodu rejestracyjnego samochodu i udaj sie do swojego Bürgeramtu - vignette dostaniesz od reki.

lenin666
Dyskutant

Wysłany: 2011-08-15, 12:36   

Pogodniak napisał/a:
mape masz tutaj

http://www.berlin.de/impe..._zone_41_43.jpg

i lenin nie opowiadaj mu bzdur, bo to jest strefa platnego parkowania dla calej dzielnicy i fakt, ze w jakiejs bocznej ulicy nie ma parkomatu nic nie znaczy, ja sam mieszkam w Prenzlauer berg i tutaj w ciagu dnia najpozniej po 10 minutach dostaje sie mandat

mieszkancy dostaja winietki na 2 lata za dwadziescia pare euro w urzedzie miasta

a skad mam wiedziec ze jesli na jakiejs uliczce nie ma parkomatu to ona jest w strefie! dla mnie to jest oczywiste, na calej dlugosci brak parkomatu=brak oplaty za parking!

ata
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2011-08-16, 00:55   

Czasami w strefie parkowania znajduja sie uliczki, na ktorych nie ma oplat :razz: . Kazda ulica pomiedzy skrzyzowaniem z nastepna, posiada przeciez oznakowania, o strefie i godzinach parkowania. Jesli parkujesz w miejscu, gdzie nie ma znakow zakazu, albo informacji, :arrow: to parkujesz bezplatnie :cool: .

Odpowiedz do tematu