forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Pierwszy raz pociągiem do Berlina z Piły.

Autor Wiadomość
godsmack6 
Nowy

Wysłany: 2010-07-27, 10:47   Pierwszy raz pociągiem do Berlina z Piły.

Witam wszystkich podróżnych!

Kiedyś byłem już w Berlinie na jakiejś wycieczce. Teraz chciałbym to powtórzyć i zabrać tam swoją dziewczynę. Chcemy wyjechać z Piły. Podobno najlepsze połączenie to z Piły do Kostrzyna n/Odra przez Krzyż. Tyle tylko, że na informacji powiedzieli nam, że z Piły do Kostrzyna pociąg wyjeżdża o 14 i o 17. Moje pytanie więc brzmi, jeśli dojedziemy już do Kostrzyna to co ile jeździ pociąg do Berlina (o jakich godzinach), ile kosztuje bilet? Z tego co wyczytałem na tym forum, bilet będę mógł kupić od kogoś na dworcu za 5-6E. Więc ok, kupujemy 2 bilety po 5 euro i czy dojedziemy do Berlin Hauptbahnhof? I co znaczy ze trzeba dokupić mostówke? Tzn co to jest i czy to zawiera się w tym bilecie za 5E? Bo rozumiem, że jak docieram do kostrzyna to nie szukam kasy na dworcu PKP tylko szukam kogoś kto mi ten bilet sprzeda za 5 E (więc to może być godzina 5 czy 6 czy 12) i najbliższym pociągiem sobie mogę jechać? Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o wyjazd pociągiem, wiec mam dużo pytań, a że znam tylko angielski to dodatkowo się boję.

Alislaw 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-07-27, 12:26   

Witaj .W Kostrzyniu napewno sie ktos Ciebie zapyta czy jedziesz do Berlina ,wtedy musisz mu zaplacic 10 euro za 2 osoby lub 8 euro zalezy .Dojedziesz tym pociagiem do staji Berlin Lichtenberg .Jesli chcesz jechac dalej to w automacie musisz sobie kupic bilet jeden za 2,10euro na 2 godziny w jedna strone dla 1 osoby lub jesli chcecie zwiedzac i nie byc ograniczonym w czasie to kupcie sobie mala gruupe za 15,40euro wtedy jezdzicie ile chcecie kazdy srodkiem lokomocji w kazda strone do 3 rano dnia nastepnego.Lub sam zrob sobie grupe w Kostrzyniu za 27 euro zbierz 5 osob i wtedy tez jezdzisz do 3 rano dnia nastepnego i nie musisz juz kupowac biletow jak wysiadziesz z pociagu.Wiec sie zastanow jaki wariant jest dla Ciebie najbardziej korzytny .Pozdrawia i powodzenia

godsmack6 
Nowy

Wysłany: 2010-07-27, 20:28   

automat w pociągu jest przejrzysty? Poradze sobie kupic bilet czy musze znac niemiecki? I czy ten bilet za 15,40 (mala grupa) to na 2 osoby czy od osoby tyle?

ajakaga13 
Dyskutant

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2010-07-27, 21:32   

Nie opłaca się kupować biletu na małą grupę dla dwóch osób, wystarczy kupić dwa jednodniowe, jeden 6.10e więc za dwa 12e, zawsze taniej.:)
Bilet kupisz na stacji w automacie jak wysiądziesz, a w automacie możesz ustawić język polski i nie będzie problemu :)

godsmack6 
Nowy

Wysłany: 2010-07-27, 21:39   

ajakaga13 bilet o ktorym piszesz to bilet na wszystkie srodki komunikacji miejskiej tak?

ajakaga13 
Dyskutant

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2010-07-27, 22:10   

godsmack6 napisał/a:
ajakaga13 bilet o ktorym piszesz to bilet na wszystkie srodki komunikacji miejskiej tak?

Tak, na wszystkie które jeżdżą w Berlinie i tez jest ważny do 3ej rano.

Alislaw 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-07-28, 07:00   

6.10 euro to jest bilet AB tylko na Berlin a nie Z Kostrzynia.Z kostrzynia bilet na 1 osobe w automacie pociagu kosztuje 10,50 .Chyba malo jezdzisz do Kostrzynia.

Kamilka21
Nowy

Wysłany: 2010-07-28, 09:07   

Lepiej kupić Brandeburgaticet i możesz zabrać na niego 5 osób i jeździsz na niego również po Berlinie jak i tego samego dnia możesz na niego wrócić do Pl.Cena Biletu to 27-28Euro.

Alislaw 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-07-28, 12:31   

Tez tak uwazam najbardziej oplacalne :)

Odpowiedz do tematu