Pierwszy raz pociągiem do Berlina z Piły.
| Autor |
Wiadomość |
godsmack6
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-27, 10:47 Pierwszy raz pociągiem do Berlina z Piły.
|

|
|
Witam wszystkich podróżnych!
Kiedyś byłem już w Berlinie na jakiejś wycieczce. Teraz chciałbym to powtórzyć i zabrać tam swoją dziewczynę. Chcemy wyjechać z Piły. Podobno najlepsze połączenie to z Piły do Kostrzyna n/Odra przez Krzyż. Tyle tylko, że na informacji powiedzieli nam, że z Piły do Kostrzyna pociąg wyjeżdża o 14 i o 17. Moje pytanie więc brzmi, jeśli dojedziemy już do Kostrzyna to co ile jeździ pociąg do Berlina (o jakich godzinach), ile kosztuje bilet? Z tego co wyczytałem na tym forum, bilet będę mógł kupić od kogoś na dworcu za 5-6E. Więc ok, kupujemy 2 bilety po 5 euro i czy dojedziemy do Berlin Hauptbahnhof? I co znaczy ze trzeba dokupić mostówke? Tzn co to jest i czy to zawiera się w tym bilecie za 5E? Bo rozumiem, że jak docieram do kostrzyna to nie szukam kasy na dworcu PKP tylko szukam kogoś kto mi ten bilet sprzeda za 5 E (więc to może być godzina 5 czy 6 czy 12) i najbliższym pociągiem sobie mogę jechać? Jestem nowicjuszem jeśli chodzi o wyjazd pociągiem, wiec mam dużo pytań, a że znam tylko angielski to dodatkowo się boję. |
|
|
|
 |
Alislaw
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2010-07-27, 12:26
|

|
|
| Witaj .W Kostrzyniu napewno sie ktos Ciebie zapyta czy jedziesz do Berlina ,wtedy musisz mu zaplacic 10 euro za 2 osoby lub 8 euro zalezy .Dojedziesz tym pociagiem do staji Berlin Lichtenberg .Jesli chcesz jechac dalej to w automacie musisz sobie kupic bilet jeden za 2,10euro na 2 godziny w jedna strone dla 1 osoby lub jesli chcecie zwiedzac i nie byc ograniczonym w czasie to kupcie sobie mala gruupe za 15,40euro wtedy jezdzicie ile chcecie kazdy srodkiem lokomocji w kazda strone do 3 rano dnia nastepnego.Lub sam zrob sobie grupe w Kostrzyniu za 27 euro zbierz 5 osob i wtedy tez jezdzisz do 3 rano dnia nastepnego i nie musisz juz kupowac biletow jak wysiadziesz z pociagu.Wiec sie zastanow jaki wariant jest dla Ciebie najbardziej korzytny .Pozdrawia i powodzenia |
|
|
|
 |
godsmack6
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-27, 20:28
|

|
|
| automat w pociągu jest przejrzysty? Poradze sobie kupic bilet czy musze znac niemiecki? I czy ten bilet za 15,40 (mala grupa) to na 2 osoby czy od osoby tyle? |
|
|
|
 |
ajakaga13
Dyskutant

Pomogła: 4 razy Posty: 548 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-07-27, 21:32
|

|
|
Nie opłaca się kupować biletu na małą grupę dla dwóch osób, wystarczy kupić dwa jednodniowe, jeden 6.10e więc za dwa 12e, zawsze taniej.:)
Bilet kupisz na stacji w automacie jak wysiądziesz, a w automacie możesz ustawić język polski i nie będzie problemu |
|
 |
godsmack6
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-27, 21:39
|

|
|
| ajakaga13 bilet o ktorym piszesz to bilet na wszystkie srodki komunikacji miejskiej tak? |
|
|
|
 |
ajakaga13
Dyskutant

Pomogła: 4 razy Posty: 548 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-07-27, 22:10
|

|
|
| godsmack6 napisał/a: | | ajakaga13 bilet o ktorym piszesz to bilet na wszystkie srodki komunikacji miejskiej tak? |
Tak, na wszystkie które jeżdżą w Berlinie i tez jest ważny do 3ej rano. |
|
 |
Alislaw
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2010-07-28, 07:00
|

|
|
| 6.10 euro to jest bilet AB tylko na Berlin a nie Z Kostrzynia.Z kostrzynia bilet na 1 osobe w automacie pociagu kosztuje 10,50 .Chyba malo jezdzisz do Kostrzynia. |
|
|
|
 |
Kamilka21
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-28, 09:07
|

|
|
| Lepiej kupić Brandeburgaticet i możesz zabrać na niego 5 osób i jeździsz na niego również po Berlinie jak i tego samego dnia możesz na niego wrócić do Pl.Cena Biletu to 27-28Euro. |
|
|
|
 |
Alislaw
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2010-07-28, 12:31
|

|
|
Tez tak uwazam najbardziej oplacalne |