forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Połączenie Szczecin-Berlin, utrudnienia!

Autor Wiadomość
pinkmarta182
Nowy

Wysłany: 2011-06-14, 14:51   Połączenie Szczecin-Berlin, utrudnienia!

Witam, w ostatnią sobotę jechałam do Berlina pociągiem, który odchodzi z dworca głównego w Szczecinie o 9:18 i praktycznie zawsze wybieram ten kurs.
Miła pani konduktor, która mówi jedynie po niemiecku mówiła więcej niż zazwyczaj ale nikt praktycznie nie wiedział o co chodzi, więc za bardzo się tym nie przejęłam.
Na tej trasie jest tylko jedna przesiadka w Angermunde ale tym razem było inaczej, bo przesiadałam się dwa razy a pociąg zamiast jechać niecałe dwie godziny jechał prawie trzy. Całe szczęście, że w drogę powrotną wybrałam się wcześniej na dworzec, ponieważ pociągi odchodzą o innych godzinach. Planowo z Berlin HBF miał odjechać o 18:34 a odjechał o 17:52...

Byłam dzisiaj w informacji na PKP i myślałam, że może ktoś coś mi na ten temat powie ale niestety tak się nie stało. Na rozkładzie PKP nie ma żadnych zmian i tak samo jest na stronie DB.
Czy ktoś z tutaj obecnych wie czy dalej są takie utrudnienia i ile to będzie trwało? Jadę w piątek na koncert do Berlina i nie chciałabym dowiedzieć się w czasie podróży, że pociąg jednak jedzie dwa razy dłużej...

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-06-14, 15:14   

A gdzie sie konkretnie musialas przesiadac dwa razy, tzn. gdzie oprocz Angermünde?

Jedynie, co sobie mozna wyobrazic, to jakies utrudnienia w samym Berlinie, bo widze, ze niektore pociagi maja polaczenia przez S-Bahn, ale wtedy zamiast do Hbf, mozna jechac na dworzec Gesundbrunnen i stamtad dalej kolejka, to jest zaden problem, bo z Gesundbrunnen jedzi masa linii we wszystkich kierunkach

Generalnie polecam strone Detusche Bahn, podac w dzien wyjazdu mozliwe rano wybrane polaczenie z aktualna data i godzina, wtedy powinny sie ukazac wszystkie komunikaty o PLANOWYCH utrudnieniach na trasie

pinkmarta182
Nowy

Wysłany: 2011-06-14, 15:30   

Połączenie wyglądało tak Szczecin - Angermünde - Bernau bei Berlin (tutaj jakieś 15 minut czekania) i pociąg wjeżdżał od strony Friedrichstraße (z Bernau na Friedrich jedzie niecałe 40 minut), na której wysiadłam. Na Gesundbrunnen też się zatrzymywał:)
w drugą stronę z Berlin HBF trzeba było podjechac jeden przystanek na Friedrichstraße i dalej tak jak napisałam wyżej.
Dużo ludzi jednak miało problem, bo np. musiałam tłumaczyć na bieżąco co się dzieję dziewczynie, która mówiła tylko po angielsku (na szczęście z tym nie miałam najmniejszego problemu:) i starszej parze z polski, która jechała do Berlina chyba pierwszy raz, bo byli strasznie zdezorientowani. Szkoda, że u Nas nie dają żadnych informacji...

SoNja 
Super Dyskutant
Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-06-14, 16:01   

to ja tak mialam ze 2 miesiace temu... pociag dojezdzal tylko do Gesundbrunnen i trzeba było obrać trasę przez Bernau gdzie czekałam prawie 2h na pociag do Angermuende... Bauarbeiten.

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-06-14, 16:18   

Ja znam to przesiadanie sie w Bernau, bo kiedys czesto tak jezdzilem ze Szczecina, ale to sie nie oplaca, jesli chcecie jechac na Hbf a pociag tam z jakis powodow sie nie zatrzymuje/nie dojezdza, to nie wysiadajcie w Bernau, jak zalecaja, tylko jedzcie do Gesundbrunnen i stamtad na Hbf, Gesundbrunnen na Hbf jest masa polaczen , czesciowo bezposrednich w 10 minut

a S-bahn z Bernau do centrum Berlina jedzie tak niemilosiernie powoli, ze to nie ma sensu

pinkmarta182
Nowy

Wysłany: 2011-06-14, 16:29   

Właśnie chodzi o to, że w Bernau musi przesiąść się cały pociąg, bo nie jedzie dalej:P

Pogodniak 
Super Dyskutant

Wysłany: 2011-06-14, 17:01   

o 17.18 jest pociag bezposredni z Gesundbrunnen, bez przesiadania sie w Angermünde i dzisiaj niby wyjezdza punktualnie bez zadnych pozaplanowych przesiadek

Berlin Gesundbrunnen Di, 14.06.11 ab 17:18 pünktlich 8 RE 5802 Regional-Express

Szczecin Glowny Di, 14.06.11 an 19:07

krystian73 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2011-06-14, 22:03   

ja nie wiem ale to chyba chodzi tylko o weekendy,ale moge sie mylic

Odpowiedz do tematu