| Autor |
Wiadomość |
haga78
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 94 Skąd: F-hain
|
Wysłany: 2011-04-11, 16:06 prawo jazdy po raz enty
|

|
|
Wiem, wiem, ze bylo juz to maglowane z kazdej strony po tysiackroc.
I mimo to dalej jestem jestem w kropce. Tak naprawde kazdy mowi cos innego.
Mam taka sytuacje, mam tu meldunek od ok. 4 lat (w Polsce tez), polskie prawo jazdy, z terminem waznosci na 10 (ze wzgledu na okulary).
I teraz chce je wymienic w Polsce na nowe ze znaczkiem EU i wreszcie kupic samochod.
Z racji tego, ze juz troche czasu minelo jak prowadzilam samochod, wykupilam sobie kilka godzin jazdy.I moj instruktor mowi, ze raczej to prawo jazdy (bez znaczka EU) jest i tak wazne. Raczej. Ale czy na pewno?Czy to ze nie wymienilam tu prawa jazdy do 3 lat pobytu rzeczywiscie powoduje jego niewaznosc?
Juz sama nie wiem,zakrecone to wszystko jakos.
Moze ktos pomoze |
|
|
|
 |
ata
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-04-12, 08:26
|

|
|
Jesli masz wazne prawko, nie musisz go wymieniac . Auto tez mozesz kupic i...jezdzic Pare lat temu rzeczywiscie byl taki wymogl, ze jesli ktos mial staly pobyt w Niemczech, to musial wymieniac prawko na niemieckie. Z chwila wejscia Polski do Unii Europejskiej, przepis ten juz nie obowiazuje . |
_________________ Pozdrawiam-ATa |
|
|
|
 |
Gigii
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-04-12, 10:36
|

|
|
| Byłem z takim samym pytaniem w Bürgeramcie (posiadam polskie prawo jazdy bez europejskich gwiazdek, wydane w 2000 roku). Otrzymałem informację, że nie muszę wymieniać prawa jazdy. |
|
|
|
 |
haga78
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-04-12, 10:56
|

|
|
ata i Gigii caluje wirtualnie
nawet nie wiecie ile znaczy dla mnie ta informacja.
zreszta przeczytalam na stronie berlinskiego Fuhrerscheinbüro cos takiego
"Inhaber von Fahrerlaubnissen aus EU- und EWR-Staaten dürfen auch dann Kraftfahrzeuge im Inland führen, wenn seit der Begründung des ständigen Aufenthalts mehr als 6 Monate überschritten sind. Es bleibt diesen Fahrerlaubnisinhabern freigestellt, die ausländische Fahrerlaubnis in eine deutsche umschreiben zu lassen. "
Czy Fahrerlaubniss to jest to samo co Führerschein, czy jest to jakis ekstra papier? Jezeli jest to to samo do mozna( ale nie trzeba) dobrowolnie wymienic ? |
|
|
|
 |
TOMAS
Nowy

|
Wysłany: 2011-04-12, 11:09
|

|
|
Każda instytucja mówi co innego-b.dziwna sprawa!!!Mnie zatrzymała Policja i powiedziała mi,że mam prawo jazdy nie ważne-musiałem je wymienic!!!Miałem polskie prawo jazdy bez znaczka EU.Moja żona zdążyła przed wyjazdem do Berlina wymienić swoje prawo jazdy (na te ze znaczkiem EU),dlatego nie musi tego robic.Nawet w Burgeramcie babka mi powiedziała,ze od momentu zameldowania się w Niemczech mam 2 lata na zmiane prawka.
Najlepiej dla Twojej osobistej pewności,aby uniknąć przykrej sytuacji na drodze,jedz osobiście na Fuhrerscheinstelle,która znajduje sie na Puttkamerstraße 16 – 18,10958 Berlin,Tel.: 030/90269-2300. |
|
|
|
 |
haga78
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-04-12, 13:17
|

|
|
Dzwonilam i sytuacja wyglada tak,
stare prawo jazdy bez EU-znaczka jest niewazne po uplywie 6 miesiecy od czasu zameldowania.
Trzeba je wymienic.
Trzeba przyjsc z polskim prawem jazdy, kopia i tlumaczeniem tegoz prawa jazdy,zdjeciem, jak jest prawo jazdy wydane na czas okreslony (jak u mnie ze wzgledu na oczy) to z Sehtest od okulisty (nie od optyka i nie moze byc starsze niz 2 lata),paszportem, i zaswiadczeniem o pobycie.
To chyba wszystko. |
|
|
|
 |
pablo35
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-12, 20:45
|

|
|
| TOMAS napisał/a: | Każda instytucja mówi co innego-b.dziwna sprawa!!!Mnie zatrzymała Policja i powiedziała mi,że mam prawo jazdy nie ważne-musiałem je wymienic!!!Miałem polskie prawo jazdy bez znaczka EU.Moja żona zdążyła przed wyjazdem do Berlina wymienić swoje prawo jazdy (na te ze znaczkiem EU),dlatego nie musi tego robic.Nawet w Burgeramcie babka mi powiedziała,ze od momentu zameldowania się w Niemczech mam 2 lata na zmiane prawka.
Najlepiej dla Twojej osobistej pewności,aby uniknąć przykrej sytuacji na drodze,jedz osobiście na Fuhrerscheinstelle,która znajduje sie na Puttkamerstraße 16 – 18,10958 Berlin,Tel.: 030/90269-2300. |
Mialem taka samą sytuacje mialem polskie prawo jazdy EU i przy kontroli policjant mi powedzial ze po upływie 6 miesięcy od daty zameldowania traci wazność wymieniłem na niemieckie prawo jazdy i po kłopocie |
|
|
|
 |
haga78
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-04-13, 09:51
|

|
|
Dodam jeszcze ze dzis dzwonil moj maz w sprawie prawa jazdy ze znaczkiem EU. I tak jak u pablo35 musi byc tez wymienione.
Czyli nie ma znaczenia czy ze znaczkiem czy bez, po uplywie 6 miesiecy od czasu zameldowania polskie prawo jazdy traci waznosc w Niemczech. |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-04-13, 10:51
|

|
|
Jak moze prawo jazdy stracic waznosc , skoro na stronie urzedu , jest punkt w ktorym jest napisane : | haga78 napisał/a: | | "Inhaber von Fahrerlaubnissen aus EU- und EWR-Staaten dürfen auch dann Kraftfahrzeuge im Inland führen, wenn seit der Begründung des ständigen Aufenthalts mehr als 6 Monate überschritten sind. Es bleibt diesen Fahrerlaubnisinhabern freigestellt, die ausländische Fahrerlaubnis in eine deutsche umschreiben zu lassen. " |
czyli po uplywie 6 miesiecy mozna , ale nie trzeba . Przymus wymiany byl przed wejsciem Polski do EU . Moze pani w urzedzie po prostu nie wie o tym , ze Polska jest w Unii Europejskiej
http://www.berlin.de/labo...chrausland.html |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
pablo35
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-13, 19:39
|

|
|
| Tomek0774 napisał/a: | Jak moze prawo jazdy stracic waznosc , skoro na stronie urzedu , jest punkt w ktorym jest napisane : | haga78 napisał/a: | | "Inhaber von Fahrerlaubnissen aus EU- und EWR-Staaten dürfen auch dann Kraftfahrzeuge im Inland führen, wenn seit der Begründung des ständigen Aufenthalts mehr als 6 Monate überschritten sind. Es bleibt diesen Fahrerlaubnisinhabern freigestellt, die ausländische Fahrerlaubnis in eine deutsche umschreiben zu lassen. " |
czyli po uplywie 6 miesiecy mozna , ale nie trzeba . Przymus wymiany byl przed wejsciem Polski do EU . Moze pani w urzedzie po prostu nie wie o tym , ze Polska jest w Unii Europejskiej
Można ale nie trzeba pod warunkiem ze nie jest się zameldowanym powyżej 6 miesięcy w Niemczech,chyba lepiej wymienić prawo jazdy niz udawadniac kazdemu w koło czy TRZEBA czy NIE TRZEBA |
|
|
|
 |
ata
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-04-13, 19:40
|

|
|
Czesto bywa, ze przepis mowi tak, a urzednik inaczej A czlowiek ciagle musi udawadniac, ze nie jest wielbladem. Pisze to, bo wielokrotnie mam z tym do czynienia i chyba nie tylko ja... |
_________________ Pozdrawiam-ATa |
|
|
|
 |
Gigii
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-04-13, 20:28
|

|
|
Bądź tu człowieku mądry... Wychodzi na to, że w zależności od osoby otrzymujemy różne informacje. Chyba trzeba zacząć pytać o podstawę prawną podczas pytań o potrzebę wymiany prawa jazdy
Pani która wydawała numerki w Bürgeramcie (podczas rejestracji) również powiedziała, że prawo jazdy należy wymienić. Jednak kobieta która zajmuje się już tymi sprawami zaprzeczyła aby taka konieczność zachodziła. Powiedziała, że jeżeli ktoś chce to oczywiście można ale nie trzeba. Co ciekawsze powiedziała również, że po zmianie nazwiska spowodowanego ślubem, moja żona może jeździć na prawie jazdy wydanym na nazwisko panieńskie. To akurat poparła własnym przykładem, więc podejrzewam iż blade pojęcie w tym temacie miała.
Phi.. niemiecka dokładność, komu wierzyć |
| |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-04-13, 21:08
|

|
|
| pablo35 napisał/a: | | Tomek0774 napisał/a: | Jak moze prawo jazdy stracic waznosc , skoro na stronie urzedu , jest punkt w ktorym jest napisane : | haga78 napisał/a: | | "Inhaber von Fahrerlaubnissen aus EU- und EWR-Staaten dürfen auch dann Kraftfahrzeuge im Inland führen, wenn seit der Begründung des ständigen Aufenthalts mehr als 6 Monate überschritten sind. Es bleibt diesen Fahrerlaubnisinhabern freigestellt, die ausländische Fahrerlaubnis in eine deutsche umschreiben zu lassen. " |
Można ale nie trzeba pod warunkiem ze nie jest się zameldowanym powyżej 6 miesięcy w Niemczech,chyba lepiej wymienić prawo jazdy niz udawadniac kazdemu w koło czy TRZEBA czy NIE TRZEBA |
co jest w moim cytacie ze strony urzedu zajmujacego sie prawem jazdy ? Nawet po minieciu 6 miesiecy od daty ustanowienia stalego pobytu w Niemczech obywatele UE moga jezdzic na starym prawo jazdy i tylko od nich zalezy czy je przepisza .
A wedlug tego co ty napisales ,to niby po uplywie 6 miesiecy jest koniecznosc wymiany . Poza tym , jesli ktos jezdzi na polskim , to neich sobie to wydrukuje i przy nastepnej kontroli pokaze policjantowi . Ciekawe co wtedy powie ? |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
pablo35
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2011-04-13, 22:07
|

|
|
| Opisałem mniej więcej na swoim przykładzie kilka razy pod rząd miałem kontrole policji i cały czas mi zwracali uwagę na polskie prawo jazdy pomimo ze bylo EU w urzedzie tez potwierdzili ze musze wymienic .Wiec wymienilem nie ubyło mnie ani troche.Nie musze nic tłumaczyc ani nie potrzenie sie denerwowac i udowadniac czy musze czy powinienem. |
|
|
|
 |
Gigii
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-04-18, 11:35
|

|
|
Sprawa nie dawała mi spokoju a wolałem mieć inne potwierdzenie niż ustne zapewniena kobiety z Bürgeramtu. Napisałem więc maila do Fuhrerscheinstelle Puttkamerstraße 16–18 10958 Berlin (podanego przez TOMAS) ze skanem mojego prawa jazdy (bez znaczka EU tylko PL - wydanego w 2000r.) i zapytałem o konieczność jego wymiany podczas zameldowania w Berlinie. Otrzymałem następującą odpowiedź:
Sehr geehrter Herr,
es gibt keine Umtauschpflicht für Führerscheine aus der EU. Wenn Sie den Führerschein umtauschen möchten, können Sie den Antrag auf dem Bürgeramt im Stadtbezirk stellen.
Czyli potwierdzają się słowa kobiety z urzędu. Jak ktoś chce wymieniać niech wymienia a Ci którzy nie chcą wymieniać - nie muszą. Żeby wszystkie przepisy były takie
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
ata
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2011-04-18, 19:19
|

|
|