forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

rejestracja motoru w DE ze statusem pojazdu nienaprawialnego

Autor Wiadomość
kuri3 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-03-03, 11:55   rejestracja motoru w DE ze statusem pojazdu nienaprawialnego

Witam wszystkich użytkowników tego forum. Panowie mam problem, mianowicie kupiłem w Polsce motocykl przywieziony z USA i jak przetłumaczyłem dokumenty i poszedłem do wydziału komunikacji w swoim mieście, to powiedzieli mi, że mi tego nie zarejestrują w Polsce, bo jest to pojazd nienaprawialny. Motocykl sprowadzony ze Stanów przypłynął do portu w Niemczech i tam też był clony, a potem od razu został do Polski przywieziony. W Polsce jest zapis, ze jeżeli pojazd ma status nienaprawialny, to nie można go zarejestrowac i mam nie mały problem. Motocykl jest z 2009 roku i nie był tani, bo ok 30 tyś mnie wyszedł. Mam z Niemcem podpisaną umowę, który go clił i przywiózł ze Stanów. Nie mam go jak oddac, bo nie znajdę pewnie nawet tego niemca. Chłop, który orzywozi te motory do Polski nie wróci mi pieniędzy, bo umowę mam z niemcem, który go sprowadził zapisaną.
Nadmienię, że motocykl przeszedł w Polsce normalnie przegląd, wszystkie opłaty już zrobiłem, vat itp. Co do uszkodzeń motocykla, to ma porysowane owiewki, bo miał delikatny ślizg.

Co do pytania. Dowiedziałem się, że w Niemczech mozna coś takiego zarejestrowac nawet z takim statusem i tu moja prośba, mianowicei jezeli ktoś by mógł dowiedziec się w Waszym wydziale komunikacji, czy da się zarejestrowac motocykl/pojazd sprowadzony z USA ze statusem pojazdu nienaprawialnego to byłbym bardzo wdzięczny. Bo tylko słyszałem, ale nie jestem tego pewien na 100%. Nie chcę też sobie wycieczki zrobic z motorem na lawecie, tylko chciałbym byc pewien, czy da się coś takiego zarejestowac, bo wtedy bym musiał motor zawieźc do DE, zarejestrowac tam na kogoś i z powrotem wrócic i zarejestrowac u siebie go.

Prosze o pomoc.

Bertoner 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-03-04, 07:21   

1. gdzie jest adnotacja o nienaprawialnosci i czy jest podany powod?
2. jezeli przeszedl przeglad i rzeczoznawca potwierdzi, to musza zarejestrowac.
3. "zmien" tlumacza
4. i za przeproszeniem...mysl co robisz!

kuri3 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-03-04, 11:10   

Adnotacja o nienaprawialności jest w dokumencie ze Stanów, coś jakby ich titel. Jest jakaś ustawa, że jak pojazd przyjedzie z takim dokumentem, to nie nadaje się do rejestracji w Polsce. Dokument z 2006 roku o tym jakiś mówi i w paru Wydziałach Komunikacji mi coś takiego pokazywali. Rozmawiałem z wieloma naczelnikami i powiedzieli, że nawet jakbym brał biegłego, rzeczoznawce itp to nie ma szans, bo liczy się dokument i to co jest w nim zapisane. Jeden chłop, co sprowadza pojazdy z USA powiedział mi, że niby w Rosji i w Niemczech można coś takiego zarejestrować z takim dokumentem, dlatego zasięgam rady kogoś kto mógłby się zapytać jak jest naprawdę w Niemczech, bo tam mógłbym coś jeszcze pomyślec. A z tym spisywaniem umowy z kimś z niemiec, to to jest normalne, bo Ci co sprowadzają pojazdy nie odprowadzają podatku i nie są nigdzie zarejestrowani i dlatego piszą in blanco. To jest akurat normalne, ale nie znałem się na dokumentach ze Stanów i problem nie mały.

szkot 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-03-04, 13:30   

W taki sposób nie przejdzie to ani w Polsce ani tym bardziej tu. Zanim zapłaci się za motocykl ze stanów trzeba sprawdzić jego status w certyfikacie. Odezwij się na PW to podam kontakt do kogoś kto może Ci pomóc w tej trudnej sprawie. Pozdrawiam

Gigii 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-03-04, 22:30   

Ciężka sprawa. Gdybyś miał dokumenty w języku niemieckim to dowiedziałbym się w Kfz-Zulassungsstelle, czy jest możliwość rejestracji takiego motocyklu. Jednak na dokumenty po angielsku to oni raczej patrzeć nie będą chcieli.

Znam mechaniora, który załatwił zarejestrowanie samochodu z adnotacją - "totalschaden", nie wiem czy to równoważne ale może ma większe możliwości niż zwykły wydział komunikacji.

szkot 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-03-05, 07:09   

To jest dokładnie taki sam przypadek, tylko znadź takiego który będzie chciał się tym zająć (skutecznie).

Gigii 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-03-05, 12:38   

No to w tym rzecz, że znajomy mechanik coś takiego załatwił. Kwestia tylko, że mógłbym do niego podejść i pogadać gdyby papiery były po niemiecku. Nie obiecuję, że uda się coś załatwić.

kuri3 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-03-05, 18:25   

Panowie, jeżeli jesteście w stanie, to proszę o pomoc

BiuroBerlin 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-03-06, 10:15   

Hi! mysle ze sprawe na PW ze szkotem juz zalatwiles- jego post byl bardzo konkretny.
jezeli nie to:
W papierach oprocz TITLE masz zapis SALVAGE CERTIFTCATE tlumacz popelnil blad i w polskich dokumetach masz SALVAGE przetlumaczone jako zlom.
Najprosciej jak Bertoner pisze zmienic tlumacza i zarejestrowac w PL
Niemiecki TÜV to makabra tutejsi inzynierowie biora przepisy bardzo dokladnie i jak uda ci sie przejsc ta katorge to dostaniesz tablice rejestracyjne jak blacha na ciasto niedzielne od babci.

BiuroBerlin 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-03-06, 10:17   

Napisz czy sie udalo.
?
Jezeli nie bedziemy dalej dzialac.

Bertoner 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-03-06, 10:30   

Jeszcze "drobnostka": jest jakis powod wystawienia takiego certyfikatu, czesto to uszkodzona rama...znasz ten powod?

BiuroBerlin 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-03-06, 10:42   

Amerykanie sa troche inni niz ludzie :mrgreen:
Jezeli ubezpieczalnia wyplaci odszkodowanie to nawet na przewrocony moped dostaniesz salvage certificate (zlom)

Bertoner 
Staly bywalec forum

Wysłany: 2011-03-06, 10:53   

Chyba ze...Slonko swieci, w slonku cieplo, moto przed domem - cos by sie trzeba bylo kopnac pare km...

BiuroBerlin 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-03-06, 11:01   

ZIMNO!!!!!
W moich jeszcze baterie nie naladowane stoja na kolkach.
Przy 20km/h macz uczucie -65°C

kuri3 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-03-06, 11:23   

zamiast Salvage mam zapis/nagłówek Nonrepairable Vehicle Certificate. Moto ma 2 ryski na ramie i to wszystko, takiego ja go kupiłem, a czy było coś grzebane w nim więcej, przekładane to nie wiem. Tłumacz na pewno dobrze przetłumaczył ;/

kuri3 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-03-06, 11:31   

Panowie patrzcie co znalazłem: http://www.biznesforum.pl...em-vt11128.html

tam pisze, że z trochę inną sytuacją, że pozostaje sprzedaż samochodu do niemiec i tam go zarejestrowanie. Czyli prawie potwierdza się moja informacja o zarejestrowaniu takiego pojazdu w DE. Dlatego mam do Was prośbę o podejście/podjechanie do Wydziału Komunikacji czy coś takiego z takim dokumentem da się tam zarejestrować.

BiuroBerlin 
Uzytkownik

Wysłany: 2011-03-06, 11:51   

niesadze zeby w niemczech bylo inaczej.
Przedewszystkim tutejszy odbior techniczny jest dosc surowy.
Pytanie: masz na kogo zarejestrowac to moto w niemczech?
Tu moga tobie pomoc w Hamburgu muwia po polsku i sprowadzaja z USA codziennie po pareset stuk.
tel.+49-40-67303853 ich strona www.ridesafely.com
powodzenia

kuri3 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-03-07, 12:51   

ale można sadzić, a możliwe, że w DE da się coś takiego zarejestrować bez problemu :)

kuri3 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-03-07, 12:52   

dlatego, jeżeli ma ktoś możliwość podejścia do Wydziału Komunikacji waszego, to proszę

kuri3 
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-03-10, 22:00   

Panowie może ktoś przejść się do Waszego Wydziału i zapytać?

Odpowiedz do tematu