rejestracja samochodu w niemczech/mam kilka pytań
| Autor |
Wiadomość |
FIGA1
Nowy

|
Wysłany: 2010-01-14, 07:37 rejestracja samochodu w niemczech/mam kilka pytań
|

|
|
Witam
Jako,że jest to mój pierwszy post na tym forum proszę o wyrozumiałość.Powiem teraz jaką mam sprawę.Jestem polakiem(posiadam polskie obywatelstwo i adres zameldowania mam w Polsce),mam zamiar za jakiś czas wyjechać po auto do Niemiec(autko ma mieć 4 lub 5 lat nie więcej) i teraz czy,a jesli tak to jak mogę zarejestrować używane autko z Niemiec właśnie w Niemczech???
Jakie dokumenty byłyby mi potrzebne???jak wygląda procedura???rejestracja w Niemczech jest dla mnie lepsza ze względu na ubezpieczenie(w Niemczech są dla mnie lepsze warunki),nie jest dla mnie problemem robienie okresowych przeglądów czy opłaty w Niemczech.
Z góry dzięki za odpowiedź |
_________________ FIGA1 |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-01-14, 09:26
|

|
|
| Jak nie masz zameldowania w Niemczech to nie zarejstrujesz samochodu na siebie . Tak zapytam : Jak moze byc korzystniejsze ubezpieczenie samochodu tutaj od ubezpieczenia go w Polsce ? |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
radinc
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-01-14, 14:40
|

|
|
| korzystniejsze sa pod wzgledem wyplaty odszkodowania za auto zaginiete na terenie Polski:p |
|
|
|
 |
FIGA1
Nowy

|
Wysłany: 2010-01-14, 17:06
|

|
|
dzięki za odpowiedź.Jest tak jak się spodziewałem.
Jeszcze jedno pytanie,na jaki ores wydawane są w Niemczech tzw tablice wywozowe i jak się je załatwia?? |
_________________ FIGA1 |
|
|
|
 |
Panek
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-01-23, 09:20
|

|
|
Witam,
O jakiej róznicy mówimy (pi razy oko) ubezpieczając ten sam samochód w Polsce i w Niemczech. np 5 letni golf 1.4 benzyna (inne czynniki pomijamy).
W Niemczech moze to byc 700 eur a w Polsce?
Panek |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-01-23, 14:35
|

|
|
| Panek napisał/a: | Witam,
O jakiej róznicy mówimy (pi razy oko) ubezpieczając ten sam samochód w Polsce i w Niemczech. np 5 letni golf 1.4 benzyna (inne czynniki pomijamy).
W Niemczech moze to byc 700 eur a w Polsce?
Panek |
700 Euro to chyba bez zadnych znizek . W polsce za takiego golfa przy maksymalnych znizkach samego OC bedzie w jakiejs taniej firmie z 300 - 350 zl |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
Panek
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-01-24, 19:38
|

|
|
zrobiłem oszacowanie ubezpieczenia na huk coburg jako, że byłby to mój pierwszy pojazd rejstrowany w Niemczech to wychodzi ponad 1tysiac euro, co przy Twoich danych o warunkach w Polsce daje do myslenia.
ile wynosi cło na takiego golfa? Najlepiej chcialbym go wywiesc do Polski zarejstrować opłacić tutaj podatek drogowy (ile on tutaj wynosi) i smigać na polskich blachach.
Ludzie piszą na forum, że czasami sie czepiają ale co ich obchodzi u jakiego ubezpieczyciela jestem ( pod warunkiem oczywiscie, że tutaj płace podatek drogowy), mylę sie? |
|
|
|
 |
|
|