Rejestracja samochodu w Niemczech przez Polaka. HELP!!!
| Autor |
Wiadomość |
shadow1966
Nowy

|
Wysłany: 2008-02-27, 21:14 Rejestracja samochodu w Niemczech przez Polaka. HELP!!!
|

|
|
Witam
Chcialbym zarejestrowac auto campingowe w Niemczech, jestem polakiem.
Auto jest aktualnie zarejestrowane w polsce, ale bylo przywiezione z niemiec, zostalo w niemczech wymeldowane, ale nie bylo uszkodzone.
Wiecie moze jak to zrobic?
Czy musze byc zameldowany w niemczech?
Moge byc zameldowany czasowo?
Musze miec dzialalnosc gospodarcza do meldunku?
Chce to zrobic ze wzgledow ubezpieczeniowych.
Ubezpieczenie takiego auta AC, czyli vollcasco w polsce jest bardzo drogie i nie mozna go wykupic np. na 6 miesiecy, tylko na caly rok.
Auto jest wartosci ok.30 tys. euro.
Prosze o wszelkie sugestie i podpowiedzi, jak sie do tego zabrac.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Wojtek |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-02-27, 22:27
|

|
|
Mozesz ten samochod zarejstrowac z powrotem w Niemczech . Jesli jak piszesz samochod posiada niemiecki Brief i zostal zarejstrowany w Polsce to napewno w Briefie niemieckim sa jakies polskie pieczatki, wiec nie przejdzie numer ze pojdziesz do urzedu i ponownie zarejstrujesz ten samochod. Natychmiastowa rejestracja jest mozliwa w przypadku gdy samochod jest mlodszy jak trzy lata i posiada tzw swiadectwo homologacji.Czyli krotko mowiac normalny przeglad i rejestracja samochodu.
Jesli samochod nie spelnia powyzszych warunkow czeka cie specjalny przeglad ktorego koszt wynosi od 150 do 200 euro. I dalej normalne procedury rejestracyjne. No i nie musisz oplacac jakis akcyz czy czegos w tym rodzaju.
Oczywiscie zeby zarejstrowac samochod na siebie musisz byc zameldowany na terenie Niemiec.
| shadow1966 napisał/a: | | Musze miec dzialalnosc gospodarcza do meldunku? |
Nie rozumiem o co chodzi .
To byloby chyba na tyle w tym temacie.
Jak chcesz cos wiecej wiedziec to pytaj. W miare mozliwosci postaram sie odpowiedziec.
Teraz wyczytalem na jakims forum niemieckim ze jesli masz niemiecki Brief to byc moze uda ci sie zarejstrowac samochod bez tego specjalnego przegladu. Wazny jest jeszcze TÜV czy juz sie skonczyl ? Jutro bede w urzedzie jak chcesz moge sie zapytac dokladnie co i jak tylko odpisz co z Tüv i czy masz maly i duzy Brief i Au czyli wazne zaswiadczenie o badaniu spalin. |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
shadow1966
Nowy

|
Wysłany: 2008-02-27, 22:58
|

|
|
Dzieki za odpowiedz.
Mam tylko duzy brief, maly polacy zabieraja w urzedzie, ale mam ksero.
W briefie jest adnotacja po niemiecku ktorej nie rozumiem, ale ty napewno bedziesz wiedzial o co chodzi.
"Ungultig fur diesen Fahrzeugbrief wurde am 24.03.06, brief nr.XXXXXXX ausgestellt.
Moze to cos wyjasni?
Nie mam zadnych informacji(lub nie potrafie ich odczytac) co do ASU i TUV.
W briefie nie ma ZADNEJ plskiej pieczatki oprocz tego wpisu.
Jeden wlasciciel, auto z 2004 roku.
Z tym zameldowniem, to pytalem o to co trzeba miec do zameldowania sie w niemczech?
Wystarczy znalezc chetnego co cie zamelduje i nie ma problemu, czy lepiej np. jest miec zarejestrowana firme?
Moze cos wiesz na ten temat?
Dzieki i czekam na odpowiedz.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-02-27, 22:59 ]
Jeszcze dodam , ze auto kupione w marcu zeszlego roku. |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-02-27, 23:11
|

|
|
| shadow1966 napisał/a: | | "Ungultig fur diesen Fahrzeugbrief wurde am 24.03.06, brief nr.XXXXXXX ausgestellt. | Chodzi o to ze stary Brief jest niewazny i ze zostal wystawiony w dniu 26.03.06 nowy Brief o numerze XXXXX .
Szkoda ze nie masz malego Briefu. Troche to dziwne ze ci zabrali ale juz slyszalem ze zalezy to od urzedu . W jednym zabieraja a w drugim zostawiaja.
Czyli stoimy na tym :
Samochod posiada tylko Fahrzeugbrief czyli duzy , polskie dokumenty .
Brakuje swiadectwa homologacji, papierku ze spalin i z przegladu .Jesli masz kopie malego Briefu to z tylu powinna byc pieczatka do kiedy wazny jest przeglad.
Do zameldowania w Niemczech potrzebujesz dowod osobisty albo paszport i chetna osobe ktora cie u siebie zamelduje.
Czyli wiemy na czym stoimy . Jutro bede w urzedzie to sie zapytam co dalej musisz zrobic i wieczorem moge ci napisac co mi odpowiedzieli. |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
shadow1966
Nowy

|
Wysłany: 2008-02-27, 23:12
|

|
|
| Dzieki, czekam! |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2008-02-28, 20:40
|

|
|
Juz wszystko wiem. Mozesz normalnie zarejstrowac ten samochod. Potrzebne bedzie :
1. Jakis kwit na to ze samochod zostal wyrejstrowany w Polsce
2. Polskie tablice rejestracyjne
3. Duzy Brief niemiecki
4. Kopie malego Briefu tez mozesz wziasc.
Najpierw udajesz sie na normalny przeglad w Berlinie i oczywiscie na badanie spalin. Czyli razem robisz HU i AU . Koszt od 80 Euro za obydwa badania.
Potem wykupienie ubezpieczenia.
Nastepnie ze wszystkimi powyzej wymienionymi dokumentami udajesz sie do urzedu rejestrujacego samochody. Do wyboru urzad na Jüteborgerstr albo Ferdinand - Schulze - Str .
Po oplaceniu rocznego podatku samochod zostanie zarejstrowany na ciebie. Oczywiscie musisz sie gdzies w Berlinie zameldowac.
Problemem moze byc to ze jak wyrejstrujesz samochod w Polsce praktycznie nie bedziesz mogl nim sie poruszac .
A wiec albo najpierw przyjedz zarejstrowanym do Berlina zrob przeglad wroc do Polski, wyrejstruj , wroc do Niemiec i zarejstruj albo wyrejstruj w Polsce , potem niech ktos ci przywiezie z Berlina pieciodniowe tablice i na nich pojedziesz do Berlina zalatwic wszystkie formalnosci.
To byloby na tyle. |
|
|
|
 |
shadow1966
Nowy

|
Wysłany: 2008-02-28, 23:57
|

|
|
Bardzo dziekuje za informacje, beda mi bardzo pomocne.
Najpierw musze sie zameldowac, potem reszta formalnosci.
Jeszcze raz bardzo dziekuje za info z pierwszej reki!
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
semir
Bardzo czesto tu bywa clarq

|
Wysłany: 2008-03-01, 10:53
|

|
|
| shadow1966 napisał/a: | | Najpierw musze sie zameldowac, potem reszta formalnosci. |
z tym zameldowaniem to nie tak prosto bo trudno znaleść kogoś kto Ciebie zamelduje. ja sam szukam od dłuższego czasu. |
|
|
|
 |
falubaz
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-01-15, 18:06
|

|
|
witam, mam podobny problem
mianowicie posiadam auto na PL tablicach ale wlascicielem jest tata (auto do 2006 roku bylo w DE, posiadam brief duzy do niego)
jak to teraz zrobic zeby bylo na mnie zarejestrowane i ubezpieczone w DE ??
najwazniejsze dla mnie zeby przeszedl TÜV i dlatego mam pytanie czy zanim:
on (tata) mi go sprzeda i zanim ja go wymelduje w PL, moge tutaj (DE) pojechac do DEKRY z dowodem rejestracyjnym na ojca i starym briefem (duzym) i zrobic nowy TÜV ?? Poniewaz rozumiem ze w tym nowym TÜVie beda ojca dane... da rade pozniej to wszystko tak zalatwic zeby auto bylo na mnie razem z ubezpieczeniem ??
sorry za komplikacje ale sam nie wiem do konca jak to zrobic.... |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-01-15, 18:22
|

|
|
| Podjedz do Dekry i zapytaj . Podejrzewam ze nie powinni robic zadnych problemow jak powiesz o co chodzi . A to ze beda dane ojca w zaswiadczeniu z przegladu to nie powinno przeszkadzac . |
|
|
|
 |
malyberlin
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-01-16, 02:20
|

|
|
| a to ciekawy przypadek z reguły ludziska robia dokladnie odwrotnie napisz jak juz bedziesz mial wszystko zalatwione jak ci poszlo ..... |
|
|
|
 |
koque
Nowy

|
Wysłany: 2010-01-26, 01:34 rozważam rejestracje w Niemczech
|

|
|
Cześć,
Potrzebuję porady. Kupuje samochód w Niemczech i nie chcę płacić jakiś dziwnych opłat w Polsce.
Czy opłaca się rejestracja w Niemczech, jak to jest z przeglądami, ubezpieczeniami OC i innymi opłatami?
Mój brat mieszka w Niemczech ma dom tuż pod Kołbaskowem, więc są dwie opcje:
- pierwsza to taka że rejestruję auto na brata,
- druga że melduję sie u niego na chacie i rejestruję auto na siebie.
Podpowiem że auto nie jest wykwintnie drogie ale mimo wszystko szkoda tych kilku tysięcy złotych.
dziękuję z apodpowiedź |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-01-26, 08:16 Re: rozważam rejestracje w Niemczech
|

|
|
| koque napisał/a: | Cześć,
Potrzebuję porady. Kupuje samochód w Niemczech i nie chcę płacić jakiś dziwnych opłat w Polsce.
Czy opłaca się rejestracja w Niemczech, jak to jest z przeglądami, ubezpieczeniami OC i innymi opłatami?
Mój brat mieszka w Niemczech ma dom tuż pod Kołbaskowem, więc są dwie opcje:
- pierwsza to taka że rejestruję auto na brata,
- druga że melduję sie u niego na chacie i rejestruję auto na siebie.
Podpowiem że auto nie jest wykwintnie drogie ale mimo wszystko szkoda tych kilku tysięcy złotych.
dziękuję z apodpowiedź |
W Polsce jest nizsze ubezpieczenie , nie ma rocznego podatku i latwiej zrobic przeglad jak tutaj . Wedlug mnie jesli mieszkasz w Polsce , to nie ma sensu rejestrowac samochodu w Niemczech. |
|
|
|
 |
koque
Nowy

|
Wysłany: 2010-01-26, 09:56
|

|
|
Dzięki za odpowiedź, warto wiedzieć.
A jak kształtuje się np:
- OC dla kierowcy z dużym stażem
- przegląd
- podatek roczny
tak plus/minus oczywiście nie liczę na dokładną odpowiedź, auto nie jest złomem, który nie zostanie dopuszczony do ruchu:) to 8 - letni mercedes
aha, zastanawiałem się co będzie jeśli zainstaluję w takie auto gaz, np. w Polsce? |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-01-26, 13:10
|

|
|
http://www.kfz-steuer.de/ tu mozesz sam wyliczyc sobie podatek .
OC zalezne jest od wielu czynnikow : jak dlugo masz prawo jazdy czy samochod bedzie garazowany , czy masz rodzine , w jakiej miejscowosci bedzie rejestrowany . Poza tym sa bardzo duze rozbieznosci cenowe pomiedzy firmami ubezpieczeniowymi . Mysle , ze raczej nikt nie jest w stanie z glowy powiedziec ile bedzie kosztowac OC dla konkrentnego samochodu.
Przeglady jest robiony na 2 lata. Od stycznia tego roku jest robiony razem ze spalinami . Czyli nie ma juz na przedniej tablicy rejestracyjnej znaczka od AU .
Koszt przegladu razem ze spalinami od 59 Euro w gore .
Jesli zainstalujesz gaz to musisz powiedziec temu co instaluje , ze samochod bedzie rejestrowany w Niemczech . Taka instalacja kosztuje troche wiecej . Potrzebne sa inne dokumenty do odbioru takiej instalacji w Niemczech . |
|
|
|
 |
koque
Nowy

|
Wysłany: 2010-01-27, 00:34
|

|
|
| dzięki bardzo |
|
|
|
 |
feniks072
Nowy

|
Wysłany: 2010-03-23, 17:44
|

|
|
witam wszystkich
Mam pytanko. mam samochod zarejestrowany w anglii i konczy mi sie przeglad niedlugo czy jest mozliwosc zeby zrobic go u was w niemczech a nie jechac do GB?? rozumiem ze potrzebuje tego TUV, bo to jst przeglad, tak?
jesli tak to prosilbym o informacje gdzie w okolicy kolbaskowa moge to zrobic i za jaka cene
jesli ktos potrafi pomoc bylym wdzieczny za informacje moje gg 625 76 00. |
|
|
|
 |
|
|