Rejsetracja polskiego samochodu w niemczech...
| Autor |
Wiadomość |
Aramin
Nowy

|
Wysłany: 2010-02-16, 13:03 Rejsetracja polskiego samochodu w niemczech...
|

|
|
Witam szanowną Polonię!
Mam zamiar sprzedać mojego starego mercedesa W123 rok produkcji 1979 niemcowi. Mam polski dowód oczywiście. Jakie są wymagane dokumenty? Czy on zarejestruje go bez problemu i jakie on poniesie koszta? |
|
|
|
 |
escada1987
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-02-16, 15:47
|

|
|
| cos mi sie obilo o uszy ze nie mozna w niemczech zarejestrowac auta ktore bylo zameldowane za granica dluzej niz 6miesiecy ale na 100procent pewny nie jestem |
|
|
|
 |
Aramin
Nowy

|
Wysłany: 2010-02-24, 21:10
|

|
|
| Może ktoś to skonkretyzować? Bo to że coś się komuś obiło o uszy to raczej wydaje mi się brednią... |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-24, 22:18
|

|
|
Swiadectwo homologacji (COC ) i przeglad niemiecki . Ze wzgledu na wiek samochodu swiadectwa homologacji to on raczej nie posiada , wiec konieczne bedzie zrobienie tzw Vollgutachten ( w Berlinie kosztuje to okolo 150 Euro )
http://www.tuev-sued.de/a...rab_informieren
Dodatkowe koszty to ubezpieczenie i podatek . Ten mercedes moze byc zarejstrowany jako Oldtimer wiec podatek na niego jest staly i wynosi 191,73 Euro .
Aby zarejstrowac samochod jako Oldtimer musi minac 30 lat od daty pierwszej rejstracji
W Niemczech nie ma zadnych oplat akcyzowych jak w Polsce na samochody sprowadzane z krajow UE .
Musisz mu dac dowod rejstracyjny i umowe . Samochod musi byc w Polsce wyrejstrowany . Podstawa do wyrejstrowania jest sprzedaz samochodu poza granice Polski . To tak na 99 procent co wiem . W piatek bede w urzedzie , moge dopytac o pozostaly 1 procent . |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
Aramin
Nowy

|
Wysłany: 2010-03-01, 14:40
|

|
|
| Super! Bardzo dziękuje Ci Tomku za pomoc. Bede czekał na dalsze informacje! Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|