| Autor |
Wiadomość |
Luk
Nowy

|
Wysłany: 2009-07-24, 00:31 Skuterem po Berlinie
|

|
|
Witam!
Jak to wyglada z poruszaniem sie skuterem po Berlinie? W polsce do 50 cm^3 pojemnosci, bedac pelnoletnim mozna jezdzic na dowod osobisty. Jak wyglada to tutaj? Pytam, bo mam prawko tylko kat. B. no i dowod;)
Druga sprawa to parkowanie. Jak wiemy, w prawie wszedzie za prakowanie samochodem placic trzeba. Jak jest ze skuterem?
Jesli kupilbym skuter tutaj w Berlinie, to jak to jest z rejestracja, ubzepieczeniem, podatkiem etc? Moglby ktos to prosze opisac w szczegolach? Ile by mnie to wszystko wynioslo?
Czy moze lepiej zarejestrowac skuter w PL i go tutaj przywiezc?
z gory dzieki za pomocne informacje!
pozdrawiam;) |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-07-24, 08:46 Re: Skuterem po Berlini
|

|
|
| Luk napisał/a: | | Jak to wyglada z poruszaniem sie skuterem po Berlinie? W polsce do 50 cm^3 pojemnosci, bedac pelnoletnim mozna jezdzic na dowod osobisty. Jak wyglada to tutaj? Pytam, bo mam prawko tylko kat. B. no i dowod;) |
Tez tak mam i jezdze Wazne jest tylko, zeby nie jezdzic za szybko, bo skuterem wolno tylko do 45km/h.
| Luk napisał/a: | | Druga sprawa to parkowanie. Jak wiemy, w prawie wszedzie za prakowanie samochodem placic trzeba. Jak jest ze skuterem? |
Zostawiasz skuter na chodniku obok innych skuterow, zeby nie bylo mu smutno Oczywiscie za darmo, bo gdzie mielbys wsadzic bilet parkingowy? Pod szybke w tacho?
| Luk napisał/a: | | Jesli kupilbym skuter tutaj w Berlinie, to jak to jest z rejestracja, ubzepieczeniem, podatkiem etc? Moglby ktos to prosze opisac w szczegolach? Ile by mnie to wszystko wynioslo? | Ja kupilam skuter uzywany, on byl juz zarajestrowany i ubezpieczony. Musialam tylko ubezpieczenie przepisac na siebie i dokupic AC (to nie bylo obowiazkowe). Samo OC kosztuje ok 50-60€, jak kupisz np. od sierpnia to bedzie taniej.
| Luk napisał/a: | | Czy moze lepiej zarejestrowac skuter w PL i go tutaj przywiezc? | To nic nie da, bo musisz miec niemieckie blachy. W tym roku obowizuja blekitne, a to oznacza, ze skuter jest ubezpieczony do konca lutego 2010.
Pozdrawiam |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
szc1
Nowy

|
Wysłany: 2009-07-26, 01:10 Re: Skuterem po Berlini
|

|
|
| Właśnie. Tylko 45 km/h. Widziałem jakiś reportaż w niemieckiej stacji TV jak Polizei czai się na skuterowców jadących do szkoły i sprawdzali na miejscu ile pojazd może wyciągnąć. Chłopak miał skuter, zmierzyli, wyszło 65 km/h i koniec, musiał prowadzić, zabrali mu bodajże dowód rejstracyjny. W Polsce wszyscy przerabiają skutery, nikt tak naprawdę nie jeździ tylko do 45 km/h. Ciekawe jak to jest z takimi kontrolami w Berlinie? Ja jeździłem trochę po niemieckich okolicach Szczecina oi z taką kontrolą się na szczęscie się nie spotkałem. W Polsce nikt na to nie zwraca uwagi. |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-07-26, 09:31
|

|
|
| U dzieciakow sprawdzaja prawie zawsze, bo oni moga jechac do 25km/h. |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
Luk
Nowy

|
Wysłany: 2009-07-28, 17:34
|

|
|
Dzieki za informacje!:)
A jak sprawa wyglada, jesli kupie nowy skuter tutaj w Berlinie, pewnie niezarejestrowany. Co musze w takim wypadku uczynic? I do jakich urzedow sie udac?
pozdrawiam!:) |
|
|
|
 |
pozeczkowy
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-07-01, 14:52
|

|
|
| odświeżam trochę kotleta. mianowicie chce kupić skuter żeby się poruszać po berlinie. jeżeli wykupie ubezpieczenie OC i AC to zniżki jakieś lecą i ewentualnie na auto tez będą mi leciały czy nie? ile może kosztować AC do takiego skutera? |
|
|
|
 |
ddariusz
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-01, 15:15
|

|
|
| A jak nie posiadam prawka na auto i kupie sobie skutera i bede jezdzil nim do 45 km na godzine mozna jezdzic nim bez jakichkolwiek papierkow typu prawo jazdy na auto ,motor czy jakies inne czy tylko potrzebuje dowod osobisty |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-07-01, 16:54
|

|
|
| ddariusz napisał/a: | | A jak nie posiadam prawka na auto i kupie sobie skutera i bede jezdzil nim do 45 km na godzine mozna jezdzic nim bez jakichkolwiek papierkow typu prawo jazdy na auto ,motor czy jakies inne czy tylko potrzebuje dowod osobisty |
do 25 na godzine potrzebujesz tzw Mofa Prüfungsbescheinigung ( od 15 roku zycia )
skuter do 50 cm³ do 45 km/h , ( skutery zarejstrowane przed 2000 rokiem moga jechac
50 Km/h , skutery wyprodukowane przd 1992 rokiem moga jechac 60 km/h ) potrzebne jest prawo jazdy kategorii M ( mozna je wyrobic koszt cos okolo 500 Euro lub dostajesz je automatycznie z prawem jazdy kategorii B ) |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
misia11
Dyskutant misia

Pomogła: 12 razy Posty: 504 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2011-08-08, 18:39
|

|
|
hej, a ja z innej beczki...juz mam skutera, potrzebne mi do niego czesci.
Honda lead AF 01,znacie jakies sklepy z mopetami gdzie mozna do mojego cacka dokupic np. lusterka lub tylna lampe?
pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
misia11
Dyskutant misia

|
Wysłany: 2011-08-08, 20:12
|

|
|
prawie....
mimo wszystko dziekuje |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
|
|
|
 |
misia11
Dyskutant misia

|
Wysłany: 2011-08-09, 11:25
|

|
|
na ebayu tez patrzylam.Zalezy mi na jakims skleie w Berlinie. Narazie fajnego i oplacalnego nie znalazlam..
Mimo wszystko dziekuje za pomoc,
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-08-09, 12:02
|

|
|
| http://www.roller-schrottplatz.de/ moze tu ? |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
misia11
Dyskutant misia

|
Wysłany: 2011-08-09, 14:45
|

|
|
dzieki tomek,dobra stronka-pewnie cos znajde.
z ebayem jest tak, ze czesc kosztuje 5€ a wysylka 10€.
dzieki |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2287 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2012-05-03, 12:03
|

|
|
słuchajcie a jak to jest, jak ma się polskie prawko a tam nie ma czegoś takiego jak kategoria M ???
na niemieckim jest, fakt a ja mam polskie i chcę jeździć skuterem... i co teraz? |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-05-03, 12:13
|

|
|
| Jesli masz prawo jazdy polskie upowazniajace do jazdy samochodem to mozesz normalnie jezdzic skuterem do 50cm³ . To jest tak ,ze jak przepisujesz prawo jazdy na niemieckie to jak masz na samochody osobowe to odrazu wpisuja ci ze jest wazne tez na skutery do 50cm³ i jakies traktorki ktore jada do 32 km/h . |
| |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2012-05-03, 12:27
|

|
|
| Tomek0774 napisał/a: | | Jesli masz prawo jazdy polskie upowazniajace do jazdy samochodem to mozesz normalnie jezdzic skuterem do 50cm³ . To jest tak ,ze jak przepisujesz prawo jazdy na niemieckie to jak masz na samochody osobowe to odrazu wpisuja ci ze jest wazne tez na skutery do 50cm³ i jakies traktorki ktore jada do 32 km/h . |
dzięki śliczne! w PL można na dowód jeździć, więc się lekko zdziwiłam jak mi tu coś o prawku na skuter gadali
póki tu piszę - czy to prawda,że jak się tu już dłużej mieszka to jest obowiązek przepisania prawka na niemieckie? szukając info, natrafiałam na stronki gdzie było tak napisane...
Czy przepisując prawko, trzeba zdać polskie? |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2012-05-03, 13:16
|

|
|
Przepisujac prawo jazdy musisz zdac polskie prawo jazdy i zaplacic 35 Euro plus zdjecie . Kiedys na stronie LABO z Berlina byla wzmianka o tym , ze obywatele EU mieszkajacy w Niemczech nie musza przepisywac prawa jazdy na niemieckie . Spojrzalem teraz i juz tego wpisu nie ma .
Ale na tej stronie http://www.verkehrsportal...php?output=text jest napisane :
Führerscheine aus EU-/EWR-Mitgliedsstaaten
(Umschreibung bei Wohnsitzbegründung in Deutschland nicht notwendig)
Hierbei handelt es sich um Mitgliedsstaaten der Europäischen Union (EU) oder um Vertragsstaaten des Abkommens über den Europäischen Wirtschaftsraum (EWR). Gültige Führerscheine aus diesen Staaten werden in Deutschland unbeschränkt, d.h. im Umfang der ausländischen Fahrberechtigung anerkannt und brauchen auch bei Wohnsitzverlegung nach Deutschland nicht umgeschrieben werden.
Wiec najlepiej jak zadzwonisz i sie spytasz sama |
| |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2012-05-03, 14:51
|

|
|
dzięki Tomek ty zawsze masz konkretne odpowiedzi.Pozdrawiam! |
愛與被愛 |
|
|
|
 |
|
|