Strefa płatnego parkowania w Berlinie
| Autor |
Wiadomość |
iwan89
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-23, 11:20 Strefa płatnego parkowania w Berlinie
|

|
|
Witam, w przyszłym miesiącu po raz pierwszy wybieram się do Berlina samochodem. Prawdopodobnie będę nocował w dzielnicy Lichtenberg, tam też chciałbym zostawić auto. Pytanie, czy nie ma tam czasem płatnego parkowania? Ma ktoś może mapkę strefy płatnego parkowania w Berlinie? Oraz w jakie dni parkowanie jest płatne w strefie?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
max
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-23, 13:20
|

|
|
| na lichtenbergu nie ma stref parkowania - to daleko od centrum. |
|
|
|
 |
iwan89
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-23, 13:27
|

|
|
Hmm a gdzie dokładnie zaczyna się Umweltzone w Lichtenbergu bo z tego co sprawdzałem w internecie to mniej więcej w pobliżu TEGO wiaduktu. Ale mógłby mi ktoś wskazać dokładnie?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
max
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-23, 14:14
|

|
|
(edit)
umweltzone zaczyna sie na lewo od s-bahn / u-bahn frankfurter allee -> tutaj
 |
|
|
|
 |
iwan89
Nowy

|
Wysłany: 2010-07-23, 15:54
|

|
|
max, dzięki za pomoc.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
symon73
Nowy

|
Wysłany: 2010-08-03, 19:09
|

|
|
Witam.
Wybieram się niedługo do Berlina.W poniedziałek chcę się wybrać do zoo. Czy z kartą parkingową dla niepełnosprawnych (żony) mogę tam zaparkować za darmo przez cały dzień na każdym miejscu, czy tylko na wyznaczonych? Przy okazji mam pytanie (wiem, że w złym miejscu ale może ktoś się zlituje;)): od której są otwarte stacje Dekra i ile aktualnie kosztuje naklejka ekologiczna w Berlinie? |
|
|
|
 |
Pogodniak
Dyskutant

|
|
|
|
 |
symon73
Nowy

|
Wysłany: 2010-08-04, 08:21
|

|
|
| A ile kosztuje naklejka w Berlinie? I może ktoś wie jak to jest z tym parkingiem? |
|
|
|
 |
djpj1
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-08-04, 08:55
|

|
|
| temat poruszany wiele razy..cena za nalepke od 5 euro w gore- prowadzacy taka sprzedaz sam moze nalozyc sobie marze dlatego czasem wolaja wiecej... |
|
|
|
 |
Pogodniak
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-08-04, 09:32
|

|
|
Symon, mam dla ciebie dwie konkretne informacje, bo ciekawosci zadzwonilem do urzedu miasta w Berlinie:
- jesli zona ma miedzynarodowa niebieska legitymacje dla niepelnosprawnych (jak w linku ponizej) w ogole nie potrzebuje tej naklejki ekologicznej
http://www.berlin.de/lage...eug/parken.html
- co do parkowania: mozesz parkowac oczywiscie na miejsca oznaczonych dla niepelnosprawnych, tam gdzie sa parkomaty, mozeszu parkowac za darmo, w strefach parkowania tylko dla mieszkancow (Anwohner) mozesz parkowac do 3 godzin
szczegolowe informacje, gdzie jeszcze mozesz parkowac i na jakich zasadach, znajdziesz w wyzej podanym linku
PS
Ale jak przyjedziesz sam, bez zony, i bedziesz uzywal jej legitymacji, to ulatwione parkowanie raczej ci nie bedzie przyslugiwalo..... |
|
|
|
 |
symon73
Nowy

|
Wysłany: 2010-08-04, 21:18
|

|
|
| Dzięki za wiadomość. Oczywiście wybieram się z żoną;) |