forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Transport nocą w Berlinie

Autor Wiadomość
bat 
Nowy

Wysłany: 2007-07-26, 18:35   Transport nocą w Berlinie

Witam wszystkich, przepraszam jeśli ktoś już zadał podobne pytanie, ale wyszukiwałem i nie znalazłem nic co mogłoby dać mi odpowiedź....

Na początku sierpnia wybieram się do Berlina i niestety tak się składa, że na miejscu będę o 1:30 na dworcu autobusowym ZOB, planuję mieszkać w dzielnicy Neukölln i oto pojawia sie pytanie o formę transportu. wolałbym nie wydać 30euro na taksówkę zwłaszcza, że z tego co szukałem sieć komunikacyjna jest dobrze rozwinięta. najlepiej pasuje mi linia U7 ale wyczytałem że kursuje tylko w noce z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę. Oczywiście nie muszę jechać tą linią, byle dostać się o takiej godzinie do Neukölln.
Z góry dziękuję za pomoc!

baranek 
Dyskutant

Wysłany: 2007-07-27, 15:41   

Sa tez autobusy nocne które kursują codziennie i dość sprawnie. Wejdź sobie na http://bvg.de i wpisz w wyszukiwarkę konkretne połączenie podając godzinę o której chcesz jechać.

Pansensuppe 
Bardzo czesto tu bywa
Sklavenhändler

Wysłany: 2007-07-28, 11:43   

Bus N42 Stacja: Messedamm/ZOB/ICC (Berlin) 02:03 Kierunek: S+U Alexanderplatz Bhf/Memhardstr. ---->

przesiadka na U Bhf Berliner Str. do U Bahny Nr 7 w kierunku Rudow , U Bahna jedzie o 02:23 ------>

jestes na U Bhf Neukölln o 02:54 ------->

Bilet kosztuje 2,10 €

bat 
Nowy

Wysłany: 2007-07-30, 01:20   

wlasnie wlasnie czy to N42 to jest to samo co S42 tyle ze jedzie noca? bo najlepiej by mi bylo pojechac s42 pare stacji a potem zamiast jakis przesiadek po prostu dojsc pieszo. i tu dodatkowe pytanie, jak jest z bezpieczenstwem na ulicach berlina w nocy? oraz czy bilet na S42 o tej 2giej w nocy tez kosztuje 2.10euro?

AgataM 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-07-30, 09:30   

Hej z tego co się orientuje bilety kosztują tak samo w dzień i w nocy. Z biletem za 2,10 e Regeltarif możesz jeżdzić po Berlinie 2 godziny każdym środkiem komunikacji. o Ile wiem to możesz na tym bilecie wrócić sie tylko S-bahn i bus, ale musisz się zmieścić czasowo. Bilet za 1,20 e to Kurzstrecke i jedziesz nim do 5 przystanków. Oprócz tego przesyłam stronke www.s-bahn-berlin.de. a i jeśli chodzi o u-bahn to w tygodniu kursują tylko chyba do 1 godz w nocy, a weekwendy dłużej Pozdrawiam

AgataM 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-07-30, 09:42   

Jeśli chodzi o moje pierwsze wyprawy po Berlinie to był koszmar, bo zawsze się gubiłam haha. Więc ważne jest tez przynajmniej dla mnie, żeby zwracać uwagę na punkty docelowe linii. Można się nieżle pogubić i wracać w te same miejsca;). Jak będziesz na miejscu zapytaj lub poproś o S U netz mapkę w okienku jak będziesz na dworcu, powinni mieć i dać za darmo. Jest bardzo pomocna;)Bez niej nigdzie się nie ruszam. A sama poszukuję i nawet nie wiem czy jest coś takiego jak taka mapka dla autobusów.
POzdrawiam
P.s pytaj ludzi, jakbyś miał problemy oni zawsze pomogą!!!

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-07-30, 09:53   

bat napisał/a:
wlasnie wlasnie czy to N42 to jest to samo co S42 tyle ze jedzie noca?

S42 to Sbahna czyli kolejka
N42 to nocny autobus.

Cytat:
o Ile wiem to możesz na tym bilecie wrócić sie tylko S-bahn i bus, ale musisz się zmieścić czasowo.

Skad masz takie info?

AgataM 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-07-30, 10:09   

Hej przebywam w Berlinie i tak jeżdże;) Nawet dostałam mandat za to że jechałam na spóżnionym bilecie i zapytałam kanarki;) Pozdr

baranek 
Dyskutant

Wysłany: 2007-07-30, 10:26   

AgataM napisał/a:
o Ile wiem to możesz na tym bilecie wrócić sie tylko S-bahn i bus, ale musisz się zmieścić czasowo.

To nieprawda.

AgataM 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-07-30, 10:27   

a to dziwne....że nieprawda.... wiele razy wracałam na tym samym bilecie jeśli zgadzało się czasowo tonie miałam problemów.....

baranek 
Dyskutant

Wysłany: 2007-07-30, 10:40   

Jak nie ma kontroli to nie ma problemw, co nie zmienia faktu, ze to niedozwolone. :)
Cytat z: http://www.vbbonline.de/i...6&id_language=1 :
Cytat:
Wer nur gelegentlich mit öffentlichen Verkehrsmitteln unterwegs ist, fährt mit dem Einzelfahrausweis am besten. Das Ticket ist gültig für eine Fahrt in eine Richtung. Rück- und Rundfahrten sind also nicht möglich.
In Berlin können Sie mit dem Einzelfahrausweis 2 Stunden unterwegs sein, in kreisfreien Städten 1 Stunde, in Orten mit Stadtlinienverkehr von 30 bis zu 60 Minuten. Ansonsten gilt der Einzelfahrausweis bis zum Erreichen des Fahrtziels. Umsteigen und Fahrtunterbrechungen sind erlaubt.

AgataM 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-07-30, 10:46   

Wiesz co.... no ja rozumiem co przeczytałam... ale na prawdę jakieś 2 miesiące temu dostałam mandat za spóżniony bilet i jeszcze się pytałam czy ja mogę wracać na nim do 2 godz. Wiec odpowiedziano mi że tak ale tylko s bahn lub bus. I nieraz wracałam na tym samym bilecie i pomimo tego, że był sparwdzany to nie miałam problemów no chyba że kanarzy byli ślepi;) hahaha no coż sprawdzę to przynajbliższej okazji;)

bat 
Nowy

Wysłany: 2007-07-30, 11:00   

a odpowie mi ktos czy S42 jezdzi nocą tj po 1:30? Dziękuję za informacje o kosztach przejazdu.. acha i co do tego czy mozna wracac na jedym bilecie -ja bym sie nie odwazyl...

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2007-07-30, 11:06   

ja bym polecil kupic mape w formie ksiazki . Jest to cala mapa Berlina ale z uwzglednieniem komunikacji miejskiej. Rowniez linie nocne sa tam ujete. cena 10 EURO

AgataM 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-07-30, 11:08   

http://www.s-bahn-berlin....n-nachtnetz.pdf

baranek 
Dyskutant

Wysłany: 2007-07-30, 13:21   

bat napisał/a:
a odpowie mi ktos czy S42 jezdzi nocą tj po 1:30?

Bat, czemu sie tak uparles na to S42??? Dostales namiary do wyszukiwarki polaczen, wiec skoro pokazuje Ci ze N42, to tak tez jest. W tygodniu S-Bahny nie jezdza cala noc.

bat 
Nowy

Wysłany: 2007-07-31, 10:40   

tak mi zależało na S42 abym nie musiał się przesiadać, ale znalazłem że w te noc ( ze środy/czwartek) S42 konczy jezdzic jakos przed polnoca, zatem pozostaje zgodnie z wasza rada N42, no i przesiadka gdzies tam w obcym miescie. ale dam rade ;) dziekuje za pomoc wszelka.

AgataM 
Uzytkownik

Wysłany: 2007-07-31, 14:43   

Ale N42 tez dojedziesz sprawdź ulice porządnie;)Pozdr

bat 
Nowy

Wysłany: 2007-08-10, 09:33   

no, no... wlasnie wrocilem z tego berlina i musze powiedziec ze jestem pod wrazeniem nie tylko w sensie komunikacji - ale o tym temat. dlatego jesli ktos ma jakis kontkretny problem, prosze pisac: bat_nwn@wp.pl w miare moich doswiadczen postaram sie odpowiedziec.

ano i taka krotka historia na koniec:
zgubilem telefon komorkowy w autobyusie linii 100 (po prostu wypadl z kieszeni). po kilku probach dodzwonienia sie na moj numer ktos odebral i jako ze nie znal angielskiego - przekazal telefon dalej. nowy rozmwca - anglojezyczny - dosc uprzejmy zgodzil sie ze odda telefon kierowcy, kierowca zas wspolpracujac z innymi (jakies ich tam radio wewnetrzne) juz po chwili dal mi znac, ze telefon jest w autobusie linii 100 o numerze takim a takim. takze generalnie respect, kultura i komunikacja po godzinie telefon znow byl w mojej kieseni.

Odpowiedz do tematu