| Autor |
Wiadomość |
dluga
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 4 razy Posty: 106 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-10-02, 22:08 Umweltzone od 01.01.2010
|

|
|
| Jak to jest z tym wjazdem do umweltzony od 01.01.Czy jak ja mam samochod z zolta naklejka to nie bede mogla tam wjechac?Czy moze mozna zaplacic wyzszy podatek i dalej jezdzic po calym Berlinie.Albo moze jest jeszcze jakis inny sposob(oczywiscie legalny) ktory pozwolilby mi nie montowac tego Rußpartikelfilter i dalej tam wjezdzac.Moze jest ktos kto sie na tym zna i mi to wyjasni.Z gory dziekuje. |
_________________ Agnieszka |
|
|
|
 |
Joker Adams
Moderator

|
Wysłany: 2009-10-02, 23:44
|

|
|
http://www.berlin.de/sen/..._plakette.shtml
Od 01.01.2010 w Umweltzone moga jezdzic tylko auta z zielona plakietka. Innego legalnego sposobu oprocz zamontowania filtra nie widze... no chyba, ze kupisz sobie Oldtimer auto... |
_________________ The knight... |
| |
|
|
|
 |
dluga
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-10-03, 10:33
|

|
|
To znaczy, ze jak nie zamontuje tego filtra to nie mam wjazdu.Kurcze co za porazka
Myslalam, ze moze jakis wyzszy podatek albo cos innego odplatnego i sie da jezdzic.Dzieki Joker ale na Oldtimera to mnie nie stac choc byloby to rozwiazanie |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2009-10-03, 14:29
|

|
|
| Mozesz jezdzic z zolta jesli przedstawisz zaswiadzczenie o tym ze nie ma Rußpartikelfilter do twojego samochodu. Takie zaswiadzenie trzeba co roku odnawiac. http://www.berlinonline.d...0028/index.html |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
dluga
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2009-10-03, 17:18
|

|
|
| Dzieki Tomek0774.Tak wlasnie po cichu na ciebie liczylam ze cos poradzisz bo ty taki oblatany w tych sprawach samochodowych jestes.Niestety ale do mojego auta chyba ten cholerny filter jest czyli z zaswiadczenia tez nici.A jeszcze jedno pytanie.Czy to prawda ze mozna po zalozeniu tego filtra odzyskac 330 Euro placac nizszy podatek? A jesli tak to czy z autem na polskich blachach tez moge sie o to starac.Oczywiscie place podatek drogowy. |
|
|
|
 |
banb
Bardzo czesto tu bywa miły i kontaktowy, pogodny...

|
Wysłany: 2010-01-15, 15:23
|

|
|
witam. temat dla mnie nowy...i proszę o poradę:
jeźdzę do Berlina czasowo, samochodem na polskich numerach...
jak to wygląda praktycznie:
czy obcokrajowiec może wjeźdzać do tej strefy?
czy też zanim wjedzie, musi odwiedzić jakiś warsztat itd i starać sie o zieloną naklejkę?
jezeli tak, jak to wyglada w praktyce:
do jakis stacji nalezy sie udać i ile ta przyjemnośc kosztuje?
za poradę dziękuję z góry
|
_________________ Życie to raj, do którego klucze są w naszych rękach. |
|
|
|
 |
dluga
Bardzo czesto tu bywa

|
|
|
|
 |
Sebek1
Nowy

|
Wysłany: 2010-02-11, 14:14
|

|
|
Witam,
Mam pytanie do Berlińczyków: wybieram się autem na weekend do Berlina, ale nie posiadam stosownej naklejki ekologicznej. Niestety, nie mam szans na zdobycie jej drogą korespondencyjną, ponieważ data pierwszej rejestracji mojego samochodu nie spełnia wymogów prawnych. Zamierzam zamieszkać jedną noc (z soboty na niedzielę) w City Hostel Berlin (Glinkastrasse 5-7, 10117 Berlin Mitte). Czy ktoś mógłby doradzić mi, gdzie bezproblemowo można zaparkować samochód, aby nie łamać prawa i nie wjeżdżać do strefy Umweltzone; a jednocześnie, żeby w miarę najprościej dostać się w okolice w/w hotelu?
Będę bardzo zobowiązany za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie! |
|
|
|
 |
Marcin
Administrator

|
|
|
|
 |
blitzputz
Staly bywalec forum Integrationszentrum

|
Wysłany: 2010-02-15, 14:29
|

|
|
A ja slyszalam, ze obcokrajowcow nie obowiazuja naklejki.
I gdy pytalam policjantow, to oni sami do konca nie wiedzieli jak to jest. |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-15, 15:22
|

|
|
| blitzputz napisał/a: | A ja slyszalam, ze obcokrajowcow nie obowiazuja naklejki.
I gdy pytalam policjantow, to oni sami do konca nie wiedzieli jak to jest. |
Obowiazuja . Jedyny wyjatek to taki , ze samochody z zagranicznymi rejstracjami posiadajace zolta nalepka sa zwolnione w Berlinie z posiadania zielonej nalepki do 31.12.2011 . |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
tisen
Nowy

|
Wysłany: 2010-02-22, 14:38
|

|
|
Hej,
Czytam, szukam , ale ciągle coś nie do konca rozumiem, czy moge wjechac, czy mam kupować żółta nalepkę itp itd.
Czytam fora, allegro (iten_pl ) itp itd.
Wybieram się w kwietniu do Berlina nakilka dni (hotel w samym centrum, obok zniszczonej katedry ) .
Auto to diesel rok rejestracji 2003 .
Jaką nalepkę powinnam kupić?I czy wogóle mogę wjechać? Teoretycznie wychodzi ze powinnam miec żółtą, ale ona juz bedie nie ważna
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz |
|
|
|
 |
banb

|
Wysłany: 2010-02-22, 15:25
|

|
|
| dostaniesz zółtą. i mozesz wjazdzać do strefy nawet z zółtą, poniewaz do końca 2011 r. autka z Polski mają okres przejściowy i dopuszczana do ruchu w specjalnej strefie, nawet z zółtą. |
|
|
|
 |
tisen
Nowy

|
Wysłany: 2010-02-22, 16:01
|

|
|
| Wielkie dzięki za odpowiedz! |
|
|
|
 |
madzio256
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-02-22, 22:27
|

|
|
| ostatnio parkujac pod marketem zauwazylam napis ktory mnie niezle rozbawil: "fuck the umweltzone" to chyba odzwierciedla nastroje z tym zwiazane........... |
|
|
|
 |
Sebek1
Nowy

|
Wysłany: 2010-03-16, 09:50
|

|
|
Witam ponownie,
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Proszę jeszcze o jedną informację: czy poniższy link jest nadal aktualny?
http://www.berlin-polska....czna/#formularz
Czy Waszym zdaniem mogę liczyć, że nalepka dotrze do Polski do 20.04.2010r.?
Z góry dziękuję za pilną odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie! |
|
|
|
 |
djpj1
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-03-16, 12:11
|

|
|
| a czemu to kolego chcesz przeplacac?..jak przejedziesz to kup na miejscu za 5 euro |
|
|
|
 |
Sebek1
Nowy

|
Wysłany: 2010-03-16, 12:24
|

|
|
| djpj1 napisał/a: | | a czemu to kolego chcesz przeplacac?..jak przejedziesz to kup na miejscu za 5 euro |
Broń Boże, nie chcę przepłacać! Jednakże przyjadę do Berlina w sobotę rano (ze Świecka). Nie wiem, czy tego dnia, o tej porze uda mi się załatwić temat od ręki? Niestety, nie znam miasta wogóle. Owszem, byłem w Berlinie kilkakrotnie, ale było to ładnych parę lat temu. Wtedy nie obowiązywały żadne nalepki. |
|
|
|
 |
banb

|
Wysłany: 2010-03-16, 23:22
|

|
|
| djpj1 napisał/a: | | kup na miejscu za 5 euro |
Miły djpjeinz, a gdzie jest za 5€??;) |
|
|
|
 |
Blade
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2010-03-16, 23:30
|

|
|
| banb napisał/a: | | Miły djpjeinz, a gdzie jest za 5€??;) |
prawie wszędzie
+/- 1 Euro
na stacji diagnostycznej na Lichtenbergu (przy wydziale komunikacji) płaciłem 5 albo 6E
na stacji benzynowej (do której przylega warsztat samochodowy) przy skrzyżowaniu Bundesallee i Badensachestr. na Wilmersdorfie płacił koleś 7 euro....
a swoja drogą ja jeżdżę po strefie z żółtą i nikt nie ma wątów (mówię tu o Policji i OA) |
_________________ mój fon: 015779301705 |
|
|
|
 |
|
|