W SPRAWIE PODATKU NA AUTO W NIEMCZECH
| Autor |
Wiadomość |
Teufelchen
Uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-29, 01:39
|

|
|
Hmmm i jak to jest z tym prawkiem w końcu, mnie jak zatrzymali policjanci i zobaczyli,że meldunek mam ponad 2 lata to kazali mi przepisać prawko chociaż posiadam prawko europejskie. Powiedział że mieszkając tutaj to powinnam mieć już dawno prawko niemieckie i nie ważne,że to europejskie czy nie.Więc już sama nie wiem zdania są podzielone.Pytałam kilka osób i powiedzieli mi że tak mieszkając tutaj to po pół roku powinnam przepisać prawko.Taką samą sytuację miał mój mąż nie mógł odebrać p-schain'u bo nie miał prawka niemieckiego a miał europejskie.
A najlepsze że mówią,że czeka się na przepisanie prawko około 4 do 6 tygodni a mój mąż czekał 10 tygodni a nasz znajomy 13 tygodni normalnie paranoja
Pozdrawiam |
_________________ Nie przejmuj się rolą i tak Cię op*****ą |
|
|
|
 |
Gigii
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-29, 09:37
|

|
|
Teufelchen, ja w kwietniu dostałem taką odpowiedź na Twoje pytanie:
Sehr geehrter Herr ,
es gibt keine Umtauschpflicht für Führerscheine aus der EU. Wenn Sie den Führerschein umtauschen möchten, können Sie den Antrag auf dem Bürgeramt im Stadtbezirk stellen.
Mit freundlichen Grüßen
Frau Jung
Landesamt für Bürger- und Ordnungsangelegenheiten
Referat Fahrerlaubnisse
Puttkamer Str. 16-18
10958 Berlin
Tel.: 030-902692536
Fax: 030-902692397 |
|
|
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-10-29, 09:46
|

|
|
Podepnę sie pod temat.
Zgubilam prawko polskie i musze wyrobic nowe i tu sie nasuwa pytanie.Nie mam meldunku w Pl wiec gdzie mam skladac wniosek o wyrobienie nowego tu czy w Pl.Mial moze ktos podobna sytuacje ? |
|
|
|
 |
Gigii
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-29, 09:55
|

|
|
| Daisy, myślę, że na początek powinnaś zadzwonić do wydziału komunikacji w którym odbierałaś swoje prawo jazdy.[/b] |
|
|
|
 |
szymin89
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-29, 19:20
|

|
|
| Moze najpierw wycieczka do konsulatu? Mysle ze tam rozwiarza Twoj problem;) |
|
|
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-10-29, 20:42
|

|
|
| szymin89 napisał/a: | | Moze najpierw wycieczka do konsulatu? Mysle ze tam rozwiarza Twoj problem;) |
Oni sie nawet dowodami nie zajmuja a co dopiero prawkiem.Z tego co wiem musze jechac tam gdzie wyrabialam w Pl prawko ale jakos mi sie nie widzi jechac tyle setek km a potem ponownie na odbior bo niestety trzeba odebrac osobiscie Tyle wiem myslalam ze moze jest mozliwosc tu wyrobienia :/
Ale dzieki za odp |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=Kh2FRFhS7QY |
|
|
|
 |
slaw3k3
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-30, 00:01
|

|
|
| Daisy napisał/a: | | na odbior bo niestety trzeba odebrac osobiscie |
Możesz napisać oświadczenie, że ktoś tam odbierze, a potem ta osoba pocztą Ci prześlę. |
|
|
|
 |
Daisy
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2011-10-30, 09:31
|

|
|
| slaw3k3 napisał/a: | | Możesz napisać oświadczenie, że ktoś tam odbierze, a potem ta osoba pocztą Ci prześlę. |
Dziekuje za podpowiedz ale akurat nie mam nikogo w owym miescie
no nic trzeba bedzie cos wymyslec |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=Kh2FRFhS7QY |
|
|
|
 |
kuba_
Nowy

|
Wysłany: 2011-12-08, 22:36
|

|
|
Tak jak Gigii wkleił odp. nie ma konieczności wymiany prawa jazdy.
Każdy obywatel UE może kierować pojazd w każdym innym kraju UE bez koniczności wymiany.
Daisy.
W UK była możliwość zgłoszenia zagubienia prawka. Sugeruje dowiedzieć się w tutejszym urzędzie. |
|
|
|
 |
Magdzia
Staly bywalec forum

Pomogła: 5 razy Posty: 295 Skąd: Berlin Marienfelde
|
Wysłany: 2011-12-08, 23:06
|

|
|
Od paru lat mieszkam w Niemczech poruszam się po chodnikach, ma dowód pl czy muszę wymienić na de
|
|
|
|
 |
|
|