forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

W SPRAWIE PODATKU NA AUTO W NIEMCZECH

Autor Wiadomość
RADI 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-01-28, 11:14   W SPRAWIE PODATKU NA AUTO W NIEMCZECH

WITAM JESTEM TU PO RAZ PIERWSZY NA TYM FORUM ZOSTALEM ZATRZYMANY TU W BERLINIE PRZEZ POLICJE I POWIEDZIELI MI ZE NIELEGALNIE SIE TU PORUSZAM PO NIEMCZECH BO MAM POLSKIE TABLICE A JESTEM PONAD ROK ZAMELDOWANY W NIEMCZECH I DOSTALEM PISMO ZE MAM AUTO ZWIESC DO POLSKI ALBO PRZEMELDOWAC NA NIEMIECKIE TABLICE MAM TU ZNAJOMYCH I MOWIA MI ZE ZAPLACE PODATEK DROGOWY I TO WYSTARCZY CZY KTOS MOZE NA FORUM OPISAC O CO W TYM CHODZI DOKLADNIE KILKA OSOB MIALO JUZ KONTROLE POKAZALI ZE PLACA PODATEK I JEST OK A MI DALI TYLKO DWIE PROPOZYCJE Z GORY DZIEKUJE ZA PODPOWIEDZ

ewus22 
Poczatkujacy

Wysłany: 2010-02-01, 09:48   

Zaplac podatek drogowy i wszystko.I olej ich propozycje poprostu musisz isc do urzedu chyba finanzamt przedstawic sytuacje urzednikowi ze np:tato na ktorego autko jest zameldowane w Polsce czesto porusza sie po terenie Berlina i chcialby zaplacic im podatek i juz:-)sprawa zalatwiona.

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-06, 08:55   Berlin: Polacy są sami sobie winni

Do 6 miesiecy mozesz jezdzic na polskich blachach w Niemczech, jesli mieszkasz tutaj, a auto jest na ciebie tylko zarejestrowane. Tak jest w calej UE, nie tylko w Niemczech.
Osoby ktore sa w np Irlandii dawno juz do zrozumieli, bo tam jest latwiej policji wylapac takich z ruchu, wiadomo gdzie lezy Polska, a gdzie Irlandia i jak ktos sie jezdzi tam autem z PL to napewno nie turysta. Tam tez idzie szybko dojsc od kiedy taki kierowca mieszka na wyspie i rejestracje sa nie wazne.... skoro na stale mieszka tam.

Jesli podczas kontroli policyjnej sklamisz i powiesz, ze mieszkasz od niedawna w DE, to policja jest w stanie sprawdzic to przez glowny system meldunkowy Niemiec, tam jest zapisywana historia twojego zameldowanie na terenie BRD. :oops:

Jeszcze jedno, polecam ci sie dopytac, do kiedy mozezsz uzywac towjego prawa jazdy z polski, bo jest rowniez czac na jego przepisanie, a jak przeoczysz ten termin, to prawo jazdy na terenie Niemiec jest nie wazne, a tylko na terenie PL i innych krajach.

PS. jak slysze takie historie, to mi wcale nie zal tych osob, ktore sa byc sprytniejsi od policji i przepisow - ok...ale do czasu a potem ratunku i placic trzeba :mrgreen: :mrgreen:

Tomek0774 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-06, 09:43   

Polacy mieszkajacy w Niemczech nie maja obowiazku wymiany prawa jazdy na niemieckie .
Nie wiem skad masz takie wiadomosci. Wymiana obowiazywala przed wejsciem Polski do UE

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-06, 16:05   

Tomek0774 napisał/a:
Polacy mieszkajacy w Niemczech nie maja obowiazku wymiany prawa jazdy na niemieckie .
Nie wiem skad masz takie wiadomosci. Wymiana obowiazywala przed wejsciem Polski do UE

To jest obojetne, czy polacy, czy francuzi, czy anglicy. W Unii sa jednakowe przepisy w tej sprawie.
Jak nie wierzysz, polecam ten link
http://www.berlin.de/labo...elle/index.html

Landesamt für Bürger- und Ordnungsangelegenheiten
Referat Fahrerlaubnisse, Servicetelefon: tel. (030) 90269-2300

Tam powiedza ci to samo.

Polska weszla do Unii w 2004 roku, natomiast ja swoje prawko wymienilem w 2007 roku, to juz sie czepiali, ze jest na terenie Niemiec niewazne, skoro mieszkam tu na stale. Ale kazdy przypadek jest rozpatrywany osobno. Lepiej za wczasu, jak za pozno wymienic.

Malgoska-Goska
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2010-02-06, 16:51   

Witam

Ojejku przestańcie straszyć :(
Ja tez jeżdżę na polskim prawku od czasu kiedy polska do Unii weszła . Na razie nie miałam z tym problemu, bo mnie nigdy jeszcze nie zatrzymali do kontroli ,ale co teraz .......chyba trzeba zadzwonić i się dowiedzieć .
Moze ktoś coś więcej wie jakie są koszty i co trzeba zrobić żeby wymienić prawko ?(a moze nietrzeba ?) ;)

Pozdrawiam

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2010-02-06, 16:52   

Bosch napisał/a:
Polska weszla do Unii w 2004 roku, natomiast ja swoje prawko wymienilem w 2007 roku, to juz sie czepiali, ze jest na terenie Niemiec niewazne, skoro mieszkam tu na stale. Ale kazdy przypadek jest rozpatrywany osobno. Lepiej za wczasu, jak za pozno wymienic.

To teraz jestem troche zaskoczona... bylam wymienic prawo jazdy i mi babka powiedziala, ze nie musze, poniewaz moje spelnia unijne przepisy - mimo, ze wyrobione w PL. Juz sama nie wiem w takim razie jak to jest :neutral:

dluga 
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2010-02-06, 18:10   

Bo to chyba chodzi o te stare papierowe prawo jazdy.Ono juz nigdzie nie jest wazne a moze sa jeszcze ludzie ktorzy sie nim posluguja. Kto ma juz te nowe prawo jazdy nie musi wymieniac.Mi tez powiedziano (ja akurat pytalam sie w Polsce) ze moje jest wazne i obowiazuje w calej EU i nie podlega wymianie nawet jak mieszkam za granica.Podobno takie sa przepisy unijne i nasi tez nie wymagaja wymiany prawa jazdy od obywateli unii.

malyberlin 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-02-07, 01:33   

Bosch napisał/a:
Tomek0774 napisał/a:

To jest obojetne, czy polacy, czy francuzi, czy anglicy. W Unii sa jednakowe przepisy w tej sprawie.
Jak nie wierzysz, polecam ten link
http://www.berlin.de/labo...elle/index.html

Landesamt für Bürger- und Ordnungsangelegenheiten
Referat Fahrerlaubnisse, Servicetelefon: tel. (030) 90269-2300

Tam powiedza ci to samo.

Przestan glupoty wypisywac !!!!
Nie ma obowiazku wymiany prawa jazdy w Unii i nie ma to nic wspolnego z meldunkiem.
Idac twoim tokiem myslenia ja majac dwa stale meldunki tutaj i w Polsce powinienem miec dwa prawo jazdy i na Polske i na Niemcy oddzielnie zastanow sie co piszesz bo robisz ludziom wode z mózgu.

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-07, 10:27   

malyberlin napisał/a:
majac dwa stale meldunki tutaj i w Polsce

Popelniasz przestepstwo.

Pare informacji z polskiego punktu widzenia:
http://pl.wikipedia.org/w...za_granic.C4.85

[ Dodano: 2010-02-07, 10:44 ]
malyberlin napisał/a:
Nie ma obowiazku wymiany prawa jazdy w Unii i nie ma to nic wspolnego z meldunkiem.

Zalezy od kiedy masz prawo jazdy...

dluga 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-02-07, 12:09   

Jack Daniels napisał/a:
malyberlin napisał/a:

Popelniasz przestepstwo.

a dlaczego popelnia przestepstwo majac 2 stale meldunki? Te przepisy tez sie wlasnie chyba po wejciu do unii zmienily.Ja jak sie meldowalam w Berlinie w 2006 r.na stale to nikt nie wymagal odemnie mojego wymeldowania z Polski.Zreszta meldunek przestaje byc jedna z wazniejszych informacji umieszczanych w dowodach.Z tego co czytalam w wielu krajach europejskich nie umieszcza sie juz tych informacji a w Polsce maja byc znowu wydawane nowe dowody chyba od 2012 i tez juz meldunku ma nie byc.Faktem jest ze powinno sie podawac 2 miejsca zameldowania jesli sie je ma.Ale ja teraz nie pamietam czy podawalam ale chyba nie bo nie bylo takiej rubryki gdzie by to trzeba bylo wpisac i gdzie by sie pytali o zameldowanie za granica. Podawalam za to na pewno w Familienkasse przy zalatwianiu Kindergeldu i nikt mi tam nie mowil ze to przestepstwo.Stad moje pytanie dlaczego to jest przestepstwo?Bo moze czegos nie wiem.

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-08, 00:23   

dluga napisał/a:
Jack Daniels napisał/a:
malyberlin napisał/a:

Popelniasz przestepstwo.

a dlaczego popelnia przestepstwo majac 2 stale meldunki? Te przepisy tez sie wlasnie chyba po wejciu do unii zmienily.Ja jak sie meldowalam w Berlinie w 2006 r.na stale to nikt nie wymagal odemnie mojego wymeldowania z Polski.Zreszta meldunek przestaje byc jedna z wazniejszych informacji umieszczanych w dowodach.Z tego co czytalam w wielu krajach europejskich nie umieszcza sie juz tych informacji a w Polsce maja byc znowu wydawane nowe dowody chyba od 2012 i tez juz meldunku ma nie byc.Faktem jest ze powinno sie podawac 2 miejsca zameldowania jesli sie je ma.Ale ja teraz nie pamietam czy podawalam ale chyba nie bo nie bylo takiej rubryki gdzie by to trzeba bylo wpisac i gdzie by sie pytali o zameldowanie za granica. Podawalam za to na pewno w Familienkasse przy zalatwianiu Kindergeldu i nikt mi tam nie mowil ze to przestepstwo.Stad moje pytanie dlaczego to jest przestepstwo?Bo moze czegos nie wiem.

Tylko tyle....
Na zdrowy rozum:
miejsce stalego zamieszkania moze byc tylko jedno.
Czyli inne, nawet 100 takich miejsc, to sa tymczasowe.

dluga 
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2010-02-08, 08:07   

No to mam jedno stale miejsce zamieszkania w Polsce i jedno w Niemczech. To chyba naprawde nie ma juz w tej chwili duzego znaczenia.Mysle ze gdyby mialo to jakies znaczenie to wymagaliby dostarczenia wymeldowania z Polski lub przynajmniej w urzedach dopytywaliby sie o to czy mam w Polsce meldunek.Nikt sie tym nie interesowal. Wymagano tylko meldunku niemieckiego.
Tu daje jeszcze linka do MSWiA i tam w wymaganych dokumentach nie ma potwierdzenia wymeldowania z innego kraju dla obywateli EU.Wiec mysle ze to jednak nie jest konieczne
http://www.mswia.gov.pl/p...obyt_staly.html

malyberlin 
Bardzo Aktywny

Wysłany: 2010-02-08, 12:36   

Jack Daniels napisał/a:
dluga napisał/a:
Jack Daniels napisał/a:
malyberlin napisał/a:

Popelniasz przestepstwo.

Tylko tyle....
Na zdrowy rozum:

Nie chodzi o miejsce stalego zamieszkania,a o staly meldunek a takich mozna miec wiecej.

Czytanie ze zrozumieniem naprawdę nie jest trudne !!!

Jack Daniels 
Super Dyskutant

Wysłany: 2010-02-08, 15:04   

malyberlin napisał/a:
Jack Daniels napisał/a:
dluga napisał/a:
Jack Daniels napisał/a:
malyberlin napisał/a:

Popelniasz przestepstwo.

Tylko tyle....
Na zdrowy rozum:

Nie chodzi o miejsce stalego zamieszkania,a o staly meldunek a takich mozna miec wiecej.

Czytanie ze zrozumieniem naprawdę nie jest trudne !!!

Myslenie rowniez nie.

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2010-02-09, 14:20   

Słuchajcie, ja poproszę teraz jak krowie na rowie mi wytłumaczyć :wink: . Mam możliwość pożyczenia auta od kogoś z Polski na konkretny czas-8 miesięcy (to bliska rodzina, wyjeżdża, auto może mi pożyczyć, może zostawić w charakterze "przedmiotu" na podwórku). I co ja, biedny żuczek, mam zrobić, żeby tym jeździć legalnie po Berlinie? Nie moje, umowę użyczenia mogę legalnie podpisać u notariusza, ale przecież nikt mi na 8 miechów tego na Berlin nie zarejestruje i nie ubezpieczy, nie? Czy może jednak? Burza mózgów potrzebna i sprawdzone info...

no_name_
Dyskutant

Wysłany: 2010-02-09, 15:05   

Kingus napisał/a:
Słuchajcie, ja poproszę teraz jak krowie na rowie mi wytłumaczyć :wink: . Mam możliwość pożyczenia auta od kogoś z Polski na konkretny czas-8 miesięcy (to bliska rodzina, wyjeżdża, auto może mi pożyczyć, może zostawić w charakterze "przedmiotu" na podwórku). I co ja, biedny żuczek, mam zrobić, żeby tym jeździć legalnie po Berlinie? Nie moje, umowę użyczenia mogę legalnie podpisać u notariusza, ale przecież nikt mi na 8 miechów tego na Berlin nie zarejestruje i nie ubezpieczy, nie? Czy może jednak? Burza mózgów potrzebna i sprawdzone info...

Przejrzyj linki powyzej, tam w jednym jest telefon do ktoregos z urzedow, ktory dotyczy tych spraw. Zadzwon moze i wtedy dostaniesz pewnie najkompetentniejsza odpowiedz :roll:

Kingus 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2010-02-09, 16:13   

doooopa blada, sie nie da... ide sie bic z malzonem o kluczyki do ichniego :twisted:

alienewka
Poczatkujacy

Wysłany: 2011-09-25, 18:24   

No dobra, przeczytałam wszystko bardzo uważnie (chyba;) i dalej nie wiem czy muszę coś tu płacić czy nie..
Jestem tymczasowo zameldowana na rok (od 7 września), przebywam jako ktoś w rodzaju praktykanta (nie zarabiam, nie płacę podatków). Samochód mam swój z Polski, ubezpieczony itd. tam, tutaj załatwiłam już "zielone kółeczko" żeby wjeżdżać do Berlina, czekam na kartę ADAC.
Czy muszę się jeszcze gdzieś zgłaszać z samochodem żeby mi tablic nie zabrali? Albo nie czepiali się po 6 miesiącach, że mam się przerejestrować? :roll:
Czy też ze względu na tymczasowość pobytu mogę spokojnie jeździć?
Grzecznie proszę o podpowiedź :smile:

lipisia
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2011-10-24, 17:04   

hej -ja dzies odwazylam sie na ten krok i poszlam do burgeramtu zamienic polskie europeskie prawo jazdy na niemieckie po 4 latach pobytu tutaj.babka na dzien dobry wyskoczyla i ze musze roboc prawko od nowa!!! zalamalam sie...ale zdzwonila do jakiejs innej babki,potem do niej poszla i cos se tam gadaly.ja zaznaczylam i wskazalam palcen na prawku ze mam europejskie prawko i ze nie musze go zmieniac,ale robie to dlatego ze od 4 miesiecy jestem mezatka i zmienilam nazwisko.histoeia zakonczyla sie tak,ze babka wziela zdjecie,zlozylam dwa podpisy zaplacilam 35euro i mam czekac okolo 4tygodni na FÜHRERSCHEIN!!!

Odpowiedz do tematu