W SPRAWIE PODATKU NA AUTO W NIEMCZECH
| Autor |
Wiadomość |
RADI
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-01-28, 11:14 W SPRAWIE PODATKU NA AUTO W NIEMCZECH
|

|
|
| WITAM JESTEM TU PO RAZ PIERWSZY NA TYM FORUM ZOSTALEM ZATRZYMANY TU W BERLINIE PRZEZ POLICJE I POWIEDZIELI MI ZE NIELEGALNIE SIE TU PORUSZAM PO NIEMCZECH BO MAM POLSKIE TABLICE A JESTEM PONAD ROK ZAMELDOWANY W NIEMCZECH I DOSTALEM PISMO ZE MAM AUTO ZWIESC DO POLSKI ALBO PRZEMELDOWAC NA NIEMIECKIE TABLICE MAM TU ZNAJOMYCH I MOWIA MI ZE ZAPLACE PODATEK DROGOWY I TO WYSTARCZY CZY KTOS MOZE NA FORUM OPISAC O CO W TYM CHODZI DOKLADNIE KILKA OSOB MIALO JUZ KONTROLE POKAZALI ZE PLACA PODATEK I JEST OK A MI DALI TYLKO DWIE PROPOZYCJE Z GORY DZIEKUJE ZA PODPOWIEDZ |
_________________ RADI |
|
|
|
 |
ewus22
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-02-01, 09:48
|

|
|
| Zaplac podatek drogowy i wszystko.I olej ich propozycje poprostu musisz isc do urzedu chyba finanzamt przedstawic sytuacje urzednikowi ze np:tato na ktorego autko jest zameldowane w Polsce czesto porusza sie po terenie Berlina i chcialby zaplacic im podatek i juz:-)sprawa zalatwiona. |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-06, 08:55 Berlin: Polacy są sami sobie winni
|

|
|
Do 6 miesiecy mozesz jezdzic na polskich blachach w Niemczech, jesli mieszkasz tutaj, a auto jest na ciebie tylko zarejestrowane. Tak jest w calej UE, nie tylko w Niemczech.
Osoby ktore sa w np Irlandii dawno juz do zrozumieli, bo tam jest latwiej policji wylapac takich z ruchu, wiadomo gdzie lezy Polska, a gdzie Irlandia i jak ktos sie jezdzi tam autem z PL to napewno nie turysta. Tam tez idzie szybko dojsc od kiedy taki kierowca mieszka na wyspie i rejestracje sa nie wazne.... skoro na stale mieszka tam.
Jesli podczas kontroli policyjnej sklamisz i powiesz, ze mieszkasz od niedawna w DE, to policja jest w stanie sprawdzic to przez glowny system meldunkowy Niemiec, tam jest zapisywana historia twojego zameldowanie na terenie BRD.
Jeszcze jedno, polecam ci sie dopytac, do kiedy mozezsz uzywac towjego prawa jazdy z polski, bo jest rowniez czac na jego przepisanie, a jak przeoczysz ten termin, to prawo jazdy na terenie Niemiec jest nie wazne, a tylko na terenie PL i innych krajach.
PS. jak slysze takie historie, to mi wcale nie zal tych osob, ktore sa byc sprytniejsi od policji i przepisow - ok...ale do czasu a potem ratunku i placic trzeba |
_________________ Niemcy -Polska, droga 93
http://www.youtube.com/wa...layer_embedded# |
|
|
|
 |
Tomek0774
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-06, 09:43
|

|
|
Polacy mieszkajacy w Niemczech nie maja obowiazku wymiany prawa jazdy na niemieckie .
Nie wiem skad masz takie wiadomosci. Wymiana obowiazywala przed wejsciem Polski do UE |
_________________ "Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec." |
|
|
|
 |
Bosch
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-06, 16:05
|

|
|
| Tomek0774 napisał/a: | Polacy mieszkajacy w Niemczech nie maja obowiazku wymiany prawa jazdy na niemieckie .
Nie wiem skad masz takie wiadomosci. Wymiana obowiazywala przed wejsciem Polski do UE |
To jest obojetne, czy polacy, czy francuzi, czy anglicy. W Unii sa jednakowe przepisy w tej sprawie.
Jak nie wierzysz, polecam ten link
http://www.berlin.de/labo...elle/index.html
Landesamt für Bürger- und Ordnungsangelegenheiten
Referat Fahrerlaubnisse, Servicetelefon: tel. (030) 90269-2300
Tam powiedza ci to samo.
Polska weszla do Unii w 2004 roku, natomiast ja swoje prawko wymienilem w 2007 roku, to juz sie czepiali, ze jest na terenie Niemiec niewazne, skoro mieszkam tu na stale. Ale kazdy przypadek jest rozpatrywany osobno. Lepiej za wczasu, jak za pozno wymienic. |
_________________ Niemcy -Polska, droga 93
http://www.youtube.com/wa...layer_embedded# |
|
|
|
 |
Malgoska-Goska
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2010-02-06, 16:51
|

|
|
Witam
Ojejku przestańcie straszyć
Ja tez jeżdżę na polskim prawku od czasu kiedy polska do Unii weszła . Na razie nie miałam z tym problemu, bo mnie nigdy jeszcze nie zatrzymali do kontroli ,ale co teraz .......chyba trzeba zadzwonić i się dowiedzieć .
Moze ktoś coś więcej wie jakie są koszty i co trzeba zrobić żeby wymienić prawko ?(a moze nietrzeba ?)
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-06, 16:52
|

|
|
| Bosch napisał/a: | | Polska weszla do Unii w 2004 roku, natomiast ja swoje prawko wymienilem w 2007 roku, to juz sie czepiali, ze jest na terenie Niemiec niewazne, skoro mieszkam tu na stale. Ale kazdy przypadek jest rozpatrywany osobno. Lepiej za wczasu, jak za pozno wymienic. |
To teraz jestem troche zaskoczona... bylam wymienic prawo jazdy i mi babka powiedziala, ze nie musze, poniewaz moje spelnia unijne przepisy - mimo, ze wyrobione w PL. Juz sama nie wiem w takim razie jak to jest |
|
|
|
 |
dluga
Bardzo czesto tu bywa

Pomogła: 4 razy Posty: 106 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-02-06, 18:10
|

|
|
| Bo to chyba chodzi o te stare papierowe prawo jazdy.Ono juz nigdzie nie jest wazne a moze sa jeszcze ludzie ktorzy sie nim posluguja. Kto ma juz te nowe prawo jazdy nie musi wymieniac.Mi tez powiedziano (ja akurat pytalam sie w Polsce) ze moje jest wazne i obowiazuje w calej EU i nie podlega wymianie nawet jak mieszkam za granica.Podobno takie sa przepisy unijne i nasi tez nie wymagaja wymiany prawa jazdy od obywateli unii. |
_________________ Agnieszka |
|
|
|
 |
malyberlin
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-02-07, 01:33
|

|
|
| Bosch napisał/a: | | Tomek0774 napisał/a: | Polacy mieszkajacy w Niemczech nie maja obowiazku wymiany prawa jazdy na niemieckie .
To jest obojetne, czy polacy, czy francuzi, czy anglicy. W Unii sa jednakowe przepisy w tej sprawie.
Jak nie wierzysz, polecam ten link
http://www.berlin.de/labo...elle/index.html
Landesamt für Bürger- und Ordnungsangelegenheiten
Referat Fahrerlaubnisse, Servicetelefon: tel. (030) 90269-2300
Tam powiedza ci to samo.
Polska weszla do Unii w 2004 roku, natomiast ja swoje prawko wymienilem w 2007 roku, to juz sie czepiali, ze jest na terenie Niemiec niewazne, skoro mieszkam tu na stale. Ale kazdy przypadek jest rozpatrywany osobno. Lepiej za wczasu, jak za pozno wymienic. |
Przestan glupoty wypisywac !!!!
Nie ma obowiazku wymiany prawa jazdy w Unii i nie ma to nic wspolnego z meldunkiem.
Idac twoim tokiem myslenia ja majac dwa stale meldunki tutaj i w Polsce powinienem miec dwa prawo jazdy i na Polske i na Niemcy oddzielnie zastanow sie co piszesz bo robisz ludziom wode z mózgu. |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-07, 10:27
|

|
|
| malyberlin napisał/a: | | majac dwa stale meldunki tutaj i w Polsce |
Popelniasz przestepstwo.
Pare informacji z polskiego punktu widzenia:
http://pl.wikipedia.org/w...za_granic.C4.85
[ Dodano: 2010-02-07, 10:44 ]
| malyberlin napisał/a: | | Nie ma obowiazku wymiany prawa jazdy w Unii i nie ma to nic wspolnego z meldunkiem. |
Zalezy od kiedy masz prawo jazdy... |
|
 |
dluga
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-02-07, 12:09
|

|
|
| Jack Daniels napisał/a: | malyberlin napisał/a:
majac dwa stale meldunki tutaj i w Polsce
Popelniasz przestepstwo. |
a dlaczego popelnia przestepstwo majac 2 stale meldunki? Te przepisy tez sie wlasnie chyba po wejciu do unii zmienily.Ja jak sie meldowalam w Berlinie w 2006 r.na stale to nikt nie wymagal odemnie mojego wymeldowania z Polski.Zreszta meldunek przestaje byc jedna z wazniejszych informacji umieszczanych w dowodach.Z tego co czytalam w wielu krajach europejskich nie umieszcza sie juz tych informacji a w Polsce maja byc znowu wydawane nowe dowody chyba od 2012 i tez juz meldunku ma nie byc.Faktem jest ze powinno sie podawac 2 miejsca zameldowania jesli sie je ma.Ale ja teraz nie pamietam czy podawalam ale chyba nie bo nie bylo takiej rubryki gdzie by to trzeba bylo wpisac i gdzie by sie pytali o zameldowanie za granica. Podawalam za to na pewno w Familienkasse przy zalatwianiu Kindergeldu i nikt mi tam nie mowil ze to przestepstwo.Stad moje pytanie dlaczego to jest przestepstwo?Bo moze czegos nie wiem. |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-08, 00:23
|

|
|
| dluga napisał/a: | | Jack Daniels napisał/a: | malyberlin napisał/a:
a dlaczego popelnia przestepstwo majac 2 stale meldunki? Te przepisy tez sie wlasnie chyba po wejciu do unii zmienily.Ja jak sie meldowalam w Berlinie w 2006 r.na stale to nikt nie wymagal odemnie mojego wymeldowania z Polski.Zreszta meldunek przestaje byc jedna z wazniejszych informacji umieszczanych w dowodach.Z tego co czytalam w wielu krajach europejskich nie umieszcza sie juz tych informacji a w Polsce maja byc znowu wydawane nowe dowody chyba od 2012 i tez juz meldunku ma nie byc.Faktem jest ze powinno sie podawac 2 miejsca zameldowania jesli sie je ma.Ale ja teraz nie pamietam czy podawalam ale chyba nie bo nie bylo takiej rubryki gdzie by to trzeba bylo wpisac i gdzie by sie pytali o zameldowanie za granica. Podawalam za to na pewno w Familienkasse przy zalatwianiu Kindergeldu i nikt mi tam nie mowil ze to przestepstwo.Stad moje pytanie dlaczego to jest przestepstwo?Bo moze czegos nie wiem. |
Tylko tyle....
Na zdrowy rozum:
miejsce stalego zamieszkania moze byc tylko jedno.
Czyli inne, nawet 100 takich miejsc, to sa tymczasowe. |
|
 |
dluga
Bardzo czesto tu bywa

|
Wysłany: 2010-02-08, 08:07
|

|
|
No to mam jedno stale miejsce zamieszkania w Polsce i jedno w Niemczech. To chyba naprawde nie ma juz w tej chwili duzego znaczenia.Mysle ze gdyby mialo to jakies znaczenie to wymagaliby dostarczenia wymeldowania z Polski lub przynajmniej w urzedach dopytywaliby sie o to czy mam w Polsce meldunek.Nikt sie tym nie interesowal. Wymagano tylko meldunku niemieckiego.
Tu daje jeszcze linka do MSWiA i tam w wymaganych dokumentach nie ma potwierdzenia wymeldowania z innego kraju dla obywateli EU.Wiec mysle ze to jednak nie jest konieczne
http://www.mswia.gov.pl/p...obyt_staly.html |
|
|
|
 |
malyberlin
Bardzo Aktywny

|
Wysłany: 2010-02-08, 12:36
|

|
|
| Jack Daniels napisał/a: | | dluga napisał/a: | | Jack Daniels napisał/a: | malyberlin napisał/a:
Tylko tyle....
Na zdrowy rozum:
Nie chodzi o miejsce stalego zamieszkania,a o staly meldunek a takich mozna miec wiecej.
Czytanie ze zrozumieniem naprawdę nie jest trudne !!! |
|
|
|
 |
Jack Daniels
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-08, 15:04
|

|
|
| malyberlin napisał/a: | | Jack Daniels napisał/a: | | dluga napisał/a: | | Jack Daniels napisał/a: | malyberlin napisał/a:
Tylko tyle....
Na zdrowy rozum:
Nie chodzi o miejsce stalego zamieszkania,a o staly meldunek a takich mozna miec wiecej.
Czytanie ze zrozumieniem naprawdę nie jest trudne !!! |
Myslenie rowniez nie. |
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 342 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-02-09, 14:20
|

|
|
Słuchajcie, ja poproszę teraz jak krowie na rowie mi wytłumaczyć . Mam możliwość pożyczenia auta od kogoś z Polski na konkretny czas-8 miesięcy (to bliska rodzina, wyjeżdża, auto może mi pożyczyć, może zostawić w charakterze "przedmiotu" na podwórku). I co ja, biedny żuczek, mam zrobić, żeby tym jeździć legalnie po Berlinie? Nie moje, umowę użyczenia mogę legalnie podpisać u notariusza, ale przecież nikt mi na 8 miechów tego na Berlin nie zarejestruje i nie ubezpieczy, nie? Czy może jednak? Burza mózgów potrzebna i sprawdzone info... |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-02-09, 15:05
|

|
|
| Kingus napisał/a: | Słuchajcie, ja poproszę teraz jak krowie na rowie mi wytłumaczyć . Mam możliwość pożyczenia auta od kogoś z Polski na konkretny czas-8 miesięcy (to bliska rodzina, wyjeżdża, auto może mi pożyczyć, może zostawić w charakterze "przedmiotu" na podwórku). I co ja, biedny żuczek, mam zrobić, żeby tym jeździć legalnie po Berlinie? Nie moje, umowę użyczenia mogę legalnie podpisać u notariusza, ale przecież nikt mi na 8 miechów tego na Berlin nie zarejestruje i nie ubezpieczy, nie? Czy może jednak? Burza mózgów potrzebna i sprawdzone info... |
Przejrzyj linki powyzej, tam w jednym jest telefon do ktoregos z urzedow, ktory dotyczy tych spraw. Zadzwon moze i wtedy dostaniesz pewnie najkompetentniejsza odpowiedz |
| |
|
|
|
 |
Kingus
Bardzo Aktywny

Pomogła: 10 razy Posty: 342 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-02-09, 16:13
|

|
|
doooopa blada, sie nie da... ide sie bic z malzonem o kluczyki do ichniego |
|
|
|
 |
alienewka
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-09-25, 18:24
|

|
|
No dobra, przeczytałam wszystko bardzo uważnie (chyba;) i dalej nie wiem czy muszę coś tu płacić czy nie..
Jestem tymczasowo zameldowana na rok (od 7 września), przebywam jako ktoś w rodzaju praktykanta (nie zarabiam, nie płacę podatków). Samochód mam swój z Polski, ubezpieczony itd. tam, tutaj załatwiłam już "zielone kółeczko" żeby wjeżdżać do Berlina, czekam na kartę ADAC.
Czy muszę się jeszcze gdzieś zgłaszać z samochodem żeby mi tablic nie zabrali? Albo nie czepiali się po 6 miesiącach, że mam się przerejestrować?
Czy też ze względu na tymczasowość pobytu mogę spokojnie jeździć?
Grzecznie proszę o podpowiedź |
_________________ mijamy się, nie widząc wzajem, czego innego wypatrując w dali.. |
|
|
|
 |
lipisia
Aktywny uzytkownik

|
Wysłany: 2011-10-24, 17:04
|

|
|
| hej -ja dzies odwazylam sie na ten krok i poszlam do burgeramtu zamienic polskie europeskie prawo jazdy na niemieckie po 4 latach pobytu tutaj.babka na dzien dobry wyskoczyla i ze musze roboc prawko od nowa!!! zalamalam sie...ale zdzwonila do jakiejs innej babki,potem do niej poszla i cos se tam gadaly.ja zaznaczylam i wskazalam palcen na prawku ze mam europejskie prawko i ze nie musze go zmieniac,ale robie to dlatego ze od 4 miesiecy jestem mezatka i zmienilam nazwisko.histoeia zakonczyla sie tak,ze babka wziela zdjecie,zlozylam dwa podpisy zaplacilam 35euro i mam czekac okolo 4tygodni na FÜHRERSCHEIN!!! |
|
|
|
 |
|
|