| Autor |
Wiadomość |
Michal
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-16, 12:12 Weekend w Berlinie
|

|
|
Witam Was serdecznie
Szykuję się na wycieczkę do Berlina na dosłownie wieczór-dzień-noc czyli 2 dni.
Będę dowieziony do miejsca "Zentraler Omnibusbahnhof ZOB"
Chciałbym od razu zacząć zwiedzanie. Ale wcześniej chciałbym dowiedzieć się czy jest coś takiego jak:
-Depozyt gdzie będę mógł zostawić swoje rzeczy czyli np plecak/torba aby ją nie dźwigać.
Kolejną rzeczą jest komunikacja jak narazie o tym czytam i oglądam plany miasta owej komunikacji to łapię się a głowę co gdzie i jak mam parę pytań a więc
Jeżeli mam zamiar kupić grupowy bilet do 5 osób w cenie 15 E obowiązujący do godziny 3 w nocy czy on obowiązuje na metro, autobusy oraz resztę komunikacji?
Czy bez problemu mogę się komunikować po angielsku?
Tutaj zamieszczam znalezioną w internecie mapkę
http://static.lovetotrave...pa_zabytkow.jpg
Co myślicie o niej? jest tu właśnie pokazana droga i chciałbym do tego dostosować komunikację, czym się poruszać by zwiedzić jak najwięcej nie wracać się itp
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi z góry, będe bardzo wdzięczny
Z Uszanowaniem Michał |
|
|
|
 |
lenin666
Dyskutant

|
Wysłany: 2011-08-16, 13:56
|

|
|
mapka git.
bilet za 15 euro obowiazuje na wszystkie srodki transportu (s-bahn, metro, tramwaj, autobus, pociag) w strefie na jaka kupujesz bilet. za 15 euro jest na strefy AB. Jesli jstes sam to polecam kupic zwykly calodniowy za 6,30.
Co do depozytu to nie mam pojecia choc moze byc.
Angielski bez problemu a tym bardziej w okolicy miejsc ktore chcesz zobaczyc.
powodzenia |
|
|
|
 |
martal
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-16, 14:09
|

|
|
zazwyczaj na kazdym Bahnhof'ie sa szafki. Nie wiem dokladnie jak one fukcjonuja, ale na pewno po zaplacie paru euro, mozesz przechowac swoj bagaz.
Owaki bilet obowiazuje w kazdej komunikacji miejskiej.
Ta mapka jest bardzo fajna, pokazuje glowne, warte zwiedzenia punkty w Berlinie. Ja proponowalabym jednak pojechac sobie specjalnym dla turystow busem sightseeing. http://www.berlin-city-tour.de/ Te busy maja automatycznego polskiego przewodnika i to klasische Tour jedzie po glownych punktach w Berlinie. Koszt 15 euro za osobe. Te busy jezdza bardzo czesto, bo co jakies 20 min, wiec mozna w upodobanym punkcie wysiasc, spedzic tam troche czasu i wsiasc do kazdego kolejnego za okazaniem biletu. |
|
|
|
 |
Michal
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-16, 16:53
|

|
|
Dziękuje za odpowiedź
@martal
Jadę z 2 znajomymi. Szczerzę to wole sam dokonywać wyboru połączenia czyli samodzielnie dojechać do miejsca A i wrócić do punktu początkowego. Samemu pomęczyć trochu w ostateczności wybiorę to. Bo właśnie widzę że to co kilkanaście minut jeździ. Ale koszt ot 15 E na osobę a jeżeli kupie grupowy bilet na komunikacje to wyniesie mnie 15 E na naszą 3 osobową grupe
Tak nawiasem chciałbym zapytać (oczywiście chodzi o mapke) jakimi liniami bądź gdzie moge znaleźć połączenie miedzy tymi punktami to przypadkiem nie jest narysowane na niebiesko bądź zielono te linie połączenia? Jeżeli tak czy często kursują takowe metra czy busy?
Pozdrawiam, Michał |
|
|
|
 |
martal
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-16, 17:48
|

|
|
| niebieskie linie to U-bahn - metra podziemne, zielone to S-bahn - kolej miejska. Obie linie maja bardzo dobre polaczenia. w dzien jezdza co 5 min a moze nawet co 3min, wieczorami rzadziej czasami co 10min i 15min. http://www.bvg.de/index.p...Liniennetz.html tutaj masz mapke U-bahnow i S-bahnow. Sciagnij sobie ja wchodzac w S- und U-bahnnetz mit Regionalbahn. |
|
|
|
 |
ajakaga13
Dyskutant

Pomogła: 5 razy Posty: 434 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2011-08-16, 17:59
|

|
|
A i jak chcesz zwiedzić kopułę reichstagu to musisz się zarejstrowac online- na potwierdzenie można czekać ok tyg nawet chyba, ze ma sie szczescie to pare godzin.
http://www.bundestag.de/besuche/formular.html |
|
 |
Michal
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-16, 22:35
|

|
|
Już się zarejestrowałem. Jest jakiś połączenie z Zentraler Omnibusbahnhof ZOB do bismarka? bo dalej to z górki
Gdzie mogę kupić Kleingruppenkarte ?
Dalej mam pytanie czy znajde miejsce gdzie mogę przechować plecaki?? |
|
|
|
 |
martal
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2011-08-17, 08:30
|

|