ŚWIATŁA DO JAZDY DZIENNEJ
| Autor |
Wiadomość |
Zbyszek
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-06-21, 22:23 ŚWIATŁA DO JAZDY DZIENNEJ
|

|
|
Witam.
Czy może orientuje się ktoś jak wygladaja przepisy w Niemczech odnośnie jazdy na światłach dziennych?
Czy są takie same jak w Polsce? |
|
|
|
 |
Zofija1
Dyskutant

Pomogła: 19 razy Posty: 480 Skąd: zza krzaka
|
Wysłany: 2010-06-21, 22:32
|

|
|
| nie trzeba uzywac w dzien, poki co, ale wkrotce przepisy beda takie jak w Polsce |
|
|
|
 |
Pausenclown
Nieaktywny

|
Wysłany: 2010-06-21, 22:36
|

|
|
| Zofija1 napisał/a: | | ale wkrotce przepisy beda takie jak w Polsce |
O... tego nie slyszalem... podasz link? |
|
|
|
 |
Zbyszek
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-06-21, 23:15
|

|
|
| Zofija1 napisał/a: | nie trzeba uzywac w dzien, poki co, ale wkrotce przepisy beda takie jak w
Polsce |
Wiem,że w Niemczech nie ma obowiązku jazdy na światłach dziennych.
Ja mam w aucie zamontowane zgodnie z przepisami w Polsce,ale w razie kontroli w Niemczech moga sie do mnie doczepić? |
|
|
|
 |
Zofija1
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-22, 07:02
|

|
|
zalezy od blach, nie powinno byc problemow
Lichtpflicht in Deutschland
Trenner
Fahrzeugart Lichtpflicht am Tag
Motorrad ja
PKW, LKW Nein
Bislang gilt in Deutschland eine Lichtpflicht am Tag bei guten Sichtverhältnissen nur für Motorräder. Über eine Einführung einer generellen Lichtpflicht wird jedoch heiß diskutiert, da mehrere Studien positive Auswirkungen auf die Unfallstatistik vorhersagen.
Ansonsten gilt in Deutschland nach § 17 Absatz 1 der Straßenverkehrsordnung folgende Regelung: Während der Dämmerung, bei Dunkelheit oder wenn die Sichtverhältnisse es sonst erfordern, sind die vorgeschriebenen Beleuchtungseinrichtungen zu benutzen. Die Beleuchtungseinrichtungen dürfen nicht verdeckt oder verschmutzt sein. |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy Posty: 795 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2010-06-22, 08:44
|

|
|
| Zofija1 napisał/a: | | zalezy od blach | jak zalezy od blach? to chyba jakies glupie bo jak ktos ma auto na angielskich blachach to co ma jezdzic zgodnie z przepisami z angli??????? ruch drogowy i przepisy sa takie jakie obowiazuja w danym panstwie ! anie sa zalezne od blach... |
_________________ Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem:) |
|
|
|
 |
Zbyszek
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-06-22, 10:28
|

|
|
Auto mam na Polskich blachach.
Jeżeli przepisy drogowe w Niemczech różniłyby sie od Polskich,to przy przekraczaniu granicy musiałbym każdorazowo demontować światła do jazdy dziennej...
Musiałbym sie dostosować do przepisów w Niemczech. |
|
|
|
 |
cyganka
Super Dyskutant

Pomogła: 22 razy Posty: 795 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2010-06-22, 12:19
|

|
|
| Zbyszek napisał/a: | | Jeżeli przepisy drogowe w Niemczech różniłyby sie od Polskich | no bo sie roznia w De nie masz obowiazku uzywania swiatel w dzien ale nikt ci nie zabroni ich uzywac:) wiec nie widze w czym masz problem? |
_________________ Nie kłóć się z głupim bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem:) |
|
|
|
 |
Zofija1
Dyskutant

|
Wysłany: 2010-06-22, 12:41
|

|
|
| Zbyszek napisał/a: |
Jeżeli przepisy drogowe w Niemczech różniłyby sie od Polskich,to przy przekraczaniu granicy musiałbym każdorazowo demontować światła do jazdy dziennej...
|
oczywiscie, ze nie, ale jezeli masz angielskie lampy a blachy niem rodzi sie problem
nie zawsze trzeba demontowac,mozna zmienic kat ustawienia |
|
|
|
 |
|
|