zniesienie granic, a brak paszportu ?
| Autor |
Wiadomość |
jerzy_501
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-02-03, 11:40
|

|
|
... nie łamcie przepisów związanych z posiadaniem dokumentów
- naprawdę nie warto
Osoby przekraczające ( czy to dzieci lub dorośli ) muszą posiadać dokument toższamości legalny obowiązujący w danym kraju.
... a jeżeli chodzi o kontrole poza granicami ( na autostradach ) to nie ma znaczenia czy A klasa czy stary samochód , czy PL lub D i inne / wyrywkowo widzę nieraz, że są wszystkie kontrolowanie ( i te przewożące pasażerów jak i prywatne ). Nieraz widziałem, że nawet cywilna Policja też często działa.
Szerokiej drogi jerzy życzy |
|
|
|
 |
alan.s
Nowy

|
Wysłany: 2008-02-03, 12:43 konkretne informacje
|

|
|
cześć Jerzy:)! nie warto moim zdaniem być "przepisowym fanatykiem" i trzymać się ich kurczowo w każdej sytuacji. czasami trzeba odpuścić. człowiek częściej sam wie co zrobić żeby było dobrze - nie przepisy:).
jeśli chodzi o omawianą sprawę to znalazłem na stronie UE informację, że podróżując z dziećmi trzeba mieć ich paszport lub ID Card(czyli z tego co wiem to dowód osobisty dla nieletnich) lub muszą znajdować się pod prawną opieką osoby dorosłej, z którą podróżują - czyli kopia zaświadczenia z sądu wystarczy. w związku z tym posiadasz odpowiednie dokumenty i możesz spokojnie zabrać dzieciaka.
ponadto można stąd wywnioskować, że jeśli dziecko musi być w posiadaniu TYLKO ID Card lub paszportu to kwestia opiekuna jest sprawą drugorzędną.
jeśli nadal nie jesteś pewna to zadzwoń sobie pod darmowy nr telefonu Europe Direct Contact Centre 00800 6 7 8 9 10 11(czynne 9.00 - 18.30 CET) lub skontaktuj się z punktem EuropeDirect w Twojej okolicy(adresy są pod tym linkiem ) lub zapytaj się na policji - powinni wiedzieć albo gdzieś Cię skierować.
pozdrawiam i życzę powodzenia:) |
|
|
|
 |
semir
Aktywny uzytkownik clarq

|
Wysłany: 2008-02-03, 14:07
|

|
|
| jerzy_501 napisał/a: | ... nie łamcie przepisów związanych z posiadaniem dokumentów
- naprawdę nie warto |
bez przesady przepisy są dla ludzi, a nie ludzie dla przepisów. nie przesadzaj z tym straszeniem. |
|
|
|
 |
jerzy_501
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-02-03, 16:28
|

|
|
| Cytat: | | nie przesadzaj z tym straszeniem. |
OK ! ALE JA NIE STRASZYŁEM - UWAŻAM SAM, ŻE NAWET NIE MAJĄC
DOKUMENTU TO CHYBA ISTNIEJE WŁAŚNIE JAKIŚ KOD, KTÓRY POWINNO
PODAĆ się PRZY KONTROLI I DODATKOWE PYTANIA POWINNY WYJAŚNIAĆ SPRAWĘ OSOBY KTÓRA MOŻE SIĘ PORUSZAĆ W STREFIe UNII )
pozdrawiam i miłego wieczoru .. |
|
|
|
 |
semir
Aktywny uzytkownik clarq

|
Wysłany: 2008-02-03, 16:36
|

|
|
| jerzy_501 napisał/a: | | ALE JA NIE STRASZYŁEM |
a to przepraszam. |
|
|
|
 |
basiunia24
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-02-03, 22:54
|

|
|
No więc kochani... wróciłam właśnie z urlopu...i wzięłam też dzieciaczka. Wcale się nie bałam, miałam kopię z sądu. Wszyscy mnie zapewniali , ze mogę jechać tylko jeśli by się przyczepili, żebym miała wizytówkę placówki gdzie przebywa dziecko (można zawsze zadzwonić). TO WSZYSTKO. Kontroli było pełno, ale oczywiście mnie nie zatrzymali:)
Dla tych którzy piszą -" to łamanie przepisów, nawet z dziadkiem i babcią nie można" ZAMIAST
STRASZYĆ PROSZĘ NAJPIERW SIĘ ZAPOZNAĆ Z PRZEPISAMI |
|
|
|
 |
marlen
Bardzo Aktywny

Pomogła: 8 razy Posty: 375 Skąd: Berlin- Kreuzberg
|
Wysłany: 2008-02-04, 13:15
|

|
|
basiunia24, mowilam, ze nie masz sie co przejmowac:D mam nadzieje, ze dziecku sie podobalo i jest zadowolone:D
pozdrawiam |
_________________ marlen |
|
|
|
 |
basiunia24
Uzytkownik

|
Wysłany: 2008-02-04, 17:57
|

|
|
oj zadowolony niesamowicie:) wszystkim już opowiedział.
dziękuję tym którzy mnie wsparli:) |
|
|
|
 |
|
|