forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

znowu o parkowaniu

Autor Wiadomość
erwuen 
Nowy

Wysłany: 2007-03-24, 20:32   znowu o parkowaniu

Witam,we wtorek wybieram się do Berlina samochodem,w pobliżu Bramy Branderburskiej,wieży telewizyjnej i Bundestagu(trochę pozwiedzać)
Moje pytanie oczywiście o parkowanie,na stronie pisze że do 1 godziny w niektórych miejscach można stawiać za darmo tylko trzeba mieć za szybą parkometr na którym będzie godzina o której się postawiło samochód,gdzie można takie coś kupić, w Polsce coś takiego sprzedają?
Odnośnie parkowania płatnego:bilet kupuje się w parkometrze i wkłada za szybę. Na jak maksymalnie długo można wykupić taki bilet i czy jak kupię go na np.3 godziny to jak przejadę na inny płatny parking np.po upływie godziny to czy będzie też ważny czy trzeba wykupić nowy?
Czy można wykupić w parkometrach całodniowy bilet na wszystkie płatne parkingi?
A jak mnie złapią za parkowanie bez opłaty(nie mam zamiaru tak robić ale mogę coś przeoczyć) to auto odholują czy założą blokadę czy może tylko włożą mandat za wycieraczkę i będę mógł normalnie odjechać i później uregulować mandat? Czy płatne parkingi są całą dobę czy tylko w określonych godzinach np.od 8 do 18?
I jeszcze odnośnie benzyny:jakie oznaczenie na stacjach ma bezołowiowa 95?

Trochę dużo pytań ale wolę wszystko wiedzieć niż się później przejechać. pzdr

żyleta 
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2007-03-25, 17:29   

Oczywiście są parkingi za które nie trzeba płacić do 1 lub 2 godziny. Wtedy potrzbujesz taki parkomatr i kupisz go w każdym kiosku lub innych tanich sklepach. Czy w Polsce można je kupić to nie jestem pewna.
Bilety w parkomatrze można kupić na jak długo potrzebujesz i funkcjonuje on również na innych parkingach, jeśli cena za godzinę jest taka sama, bo np. w centrum niektóre parkingi są droższe.
Biletów całodniowych nie ma.
Mandat znajdziesz za wycieraczką jak nie wykupisz parkingówki, jak zaparkujesz w niewłaściwym miejscu to albo odcholują auto albo wstawią blokadę, co oczywiście jest dodatkowym problemem.
Parkingi płatne są przeważnie od 9-20, tzn. w centrum napewno a jak poza nim to chyba krócej.
Benzyna bezołowiowa to: bleifrei Super a bleifrei super plus to 98.
Powodzenia!

erwuen 
Nowy

Wysłany: 2007-03-25, 17:42   

i to by było chyba wszystko w tym temacie WIELKIE DZIĘKI :smile:

Pia 
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy
Wysłany: 2007-03-25, 18:00   

w centrum parkingi sa platne do 22

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2007-03-25, 20:07   

erwuen napisał/a:
... niektórych miejscach można stawiać za darmo tylko trzeba mieć za szybą parkometr na którym będzie godzina o której się postawiło samochód,gdzie można takie coś kupić, w Polsce coś takiego sprzedają?

Nie ma obowiązku posiadania owego ładnego niebieskiego plastikowego urządzenia wskazującego godzinę zaparkowania auta. Możesz na kartce napisać godzinę o której zatrzymałeś się i włożyć ją na widoku za przednią szybę (dla pewności dopisz jeszcze datę ;) ) Robię tak bardzo często i nie z tym ma żadnych problemów.

erwuen napisał/a:
A jak mnie złapią za parkowanie bez opłaty(nie mam zamiaru tak robić ale mogę coś przeoczyć) to auto odholują czy założą blokadę czy może tylko włożą mandat za wycieraczkę i będę mógł normalnie odjechać i później uregulować mandat?

Jeżeli auto nie stoi na zakazie postoju, nie blokuje jakiegoś wyjazdu to dostaniesz tylko mandacik za szybę. Jeżeli jesteś na polskich blachach to w 90 % mandaty te nie są egzekwowane. Zbyta mała szkodliwość czynu - w większości koszt parkowania przekroczy koszt znalezienia właściciela. Wiem to z autopsji, dostalem juz kilka "kartek" za wycieraczkę... (oczywiscie zupełnie przypadkowo:) i nic po za tym.

żyleta napisał/a:
[...] Mandat znajdziesz za wycieraczką jak nie wykupisz parkingówki, jak zaparkujesz w niewłaściwym miejscu to albo odcholują auto albo wstawią blokadę, co oczywiście jest dodatkowym problemem.

Blokady zakładane są sporadycznie, doholowania tylko w przypadku jak juz pisałem wyzej: blokowania kogoś lub czegoś.

pozdr
uko

Ewa_30 
Staly bywalec forum

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2007-03-25, 21:50   

Znajomi mi mowili, ze jak sie nie ma kartki z parkometru to sie dostaje mandat 5 Euro, a jak sie ma, ale przekroczy sie czas, to wtedy 15. Wiecie cos na ten temat?

Odpowiedz do tematu