|
| Autor |
Wiadomość |
erwuen
Nowy

|
Wysłany: 2007-03-24, 20:32 znowu o parkowaniu
|

|
|
Witam,we wtorek wybieram się do Berlina samochodem,w pobliżu Bramy Branderburskiej,wieży telewizyjnej i Bundestagu(trochę pozwiedzać)
Moje pytanie oczywiście o parkowanie,na stronie pisze że do 1 godziny w niektórych miejscach można stawiać za darmo tylko trzeba mieć za szybą parkometr na którym będzie godzina o której się postawiło samochód,gdzie można takie coś kupić, w Polsce coś takiego sprzedają?
Odnośnie parkowania płatnego:bilet kupuje się w parkometrze i wkłada za szybę. Na jak maksymalnie długo można wykupić taki bilet i czy jak kupię go na np.3 godziny to jak przejadę na inny płatny parking np.po upływie godziny to czy będzie też ważny czy trzeba wykupić nowy?
Czy można wykupić w parkometrach całodniowy bilet na wszystkie płatne parkingi?
A jak mnie złapią za parkowanie bez opłaty(nie mam zamiaru tak robić ale mogę coś przeoczyć) to auto odholują czy założą blokadę czy może tylko włożą mandat za wycieraczkę i będę mógł normalnie odjechać i później uregulować mandat? Czy płatne parkingi są całą dobę czy tylko w określonych godzinach np.od 8 do 18?
I jeszcze odnośnie benzyny:jakie oznaczenie na stacjach ma bezołowiowa 95?
Trochę dużo pytań ale wolę wszystko wiedzieć niż się później przejechać. pzdr |
|
|
|
 |
żyleta
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 5 razy Posty: 56 Skąd: berlin
|
Wysłany: 2007-03-25, 17:29
|

|
|
Oczywiście są parkingi za które nie trzeba płacić do 1 lub 2 godziny. Wtedy potrzbujesz taki parkomatr i kupisz go w każdym kiosku lub innych tanich sklepach. Czy w Polsce można je kupić to nie jestem pewna.
Bilety w parkomatrze można kupić na jak długo potrzebujesz i funkcjonuje on również na innych parkingach, jeśli cena za godzinę jest taka sama, bo np. w centrum niektóre parkingi są droższe.
Biletów całodniowych nie ma.
Mandat znajdziesz za wycieraczką jak nie wykupisz parkingówki, jak zaparkujesz w niewłaściwym miejscu to albo odcholują auto albo wstawią blokadę, co oczywiście jest dodatkowym problemem.
Parkingi płatne są przeważnie od 9-20, tzn. w centrum napewno a jak poza nim to chyba krócej.
Benzyna bezołowiowa to: bleifrei Super a bleifrei super plus to 98.
Powodzenia! |
|
|
|
 |
erwuen
Nowy

|
Wysłany: 2007-03-25, 17:42
|

|
|
i to by było chyba wszystko w tym temacie WIELKIE DZIĘKI |
|
|
|
 |
Pia
Super Dyskutant

Pomogła: 53 razy Posty: 1398 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2007-03-25, 18:00
|

|
|
| w centrum parkingi sa platne do 22 |
_________________ pozdrawiam Pia |
|
|
|
 |
uko
Super Dyskutant /..-/-.-/---/

|
Wysłany: 2007-03-25, 20:07
|

|
|
| erwuen napisał/a: | | ... niektórych miejscach można stawiać za darmo tylko trzeba mieć za szybą parkometr na którym będzie godzina o której się postawiło samochód,gdzie można takie coś kupić, w Polsce coś takiego sprzedają? |
Nie ma obowiązku posiadania owego ładnego niebieskiego plastikowego urządzenia wskazującego godzinę zaparkowania auta. Możesz na kartce napisać godzinę o której zatrzymałeś się i włożyć ją na widoku za przednią szybę (dla pewności dopisz jeszcze datę ) Robię tak bardzo często i nie z tym ma żadnych problemów.
| erwuen napisał/a: | | A jak mnie złapią za parkowanie bez opłaty(nie mam zamiaru tak robić ale mogę coś przeoczyć) to auto odholują czy założą blokadę czy może tylko włożą mandat za wycieraczkę i będę mógł normalnie odjechać i później uregulować mandat? |
Jeżeli auto nie stoi na zakazie postoju, nie blokuje jakiegoś wyjazdu to dostaniesz tylko mandacik za szybę. Jeżeli jesteś na polskich blachach to w 90 % mandaty te nie są egzekwowane. Zbyta mała szkodliwość czynu - w większości koszt parkowania przekroczy koszt znalezienia właściciela. Wiem to z autopsji, dostalem juz kilka "kartek" za wycieraczkę... (oczywiscie zupełnie przypadkowo:) i nic po za tym.
| żyleta napisał/a: | | [...] Mandat znajdziesz za wycieraczką jak nie wykupisz parkingówki, jak zaparkujesz w niewłaściwym miejscu to albo odcholują auto albo wstawią blokadę, co oczywiście jest dodatkowym problemem. |
Blokady zakładane są sporadycznie, doholowania tylko w przypadku jak juz pisałem wyzej: blokowania kogoś lub czegoś.
pozdr
uko |
_________________ uko |
|
|
|
 |
Ewa_30
Staly bywalec forum

Pomogła: 3 razy Posty: 251 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2007-03-25, 21:50
|

|
|
| Znajomi mi mowili, ze jak sie nie ma kartki z parkometru to sie dostaje mandat 5 Euro, a jak sie ma, ale przekroczy sie czas, to wtedy 15. Wiecie cos na ten temat? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|