|
ALTENPFLEGE - którą szkołę wybrac??
| Autor |
Wiadomość |
viola23
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 7 razy Posty: 99 Skąd: Berlin Reinickendorf MV
|
Wysłany: 2010-10-21, 14:19 ALTENPFLEGE - którą szkołę wybrac??
|

|
|
Witam, czy orientuje sie ktoś którą szkołe wybrac w celu zdobycia zawodu ALTENPFLEGE?? Szkół jest od zatrzęsienia ale ktoś może wie gdzie najlepiej się wybrac by było miło i bezboleśnie?
Będę wdzięczna za wszelkie info
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Sylwia30
Uzytkownik

|
Wysłany: 2010-10-21, 17:23
|

|
|
| ja robilam kurs na Warschauer str .58A U pani Harders sympatyczna kobieta robilam tam kurs 6 misiecy warto naprawde |
_________________ hej |
|
|
|
 |
alexxandria87
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-11-21, 10:12
|

|
|
Hej,
ja tez jestem bardzo zainteresowana tematem - czy mialby ktos moze namiary do tej szkoly? ile kosztuje taki kurs? kazda informacja bedzie dla mnie naprawde przydatna!! z gory dziekuje i pozdrawiam!! |
|
|
|
 |
SoNja
Super Dyskutant Advocatus Diaboli

Pomogła: 40 razy Posty: 2287 Skąd: White Lake City
|
Wysłany: 2010-11-21, 14:38
|

|
|
| a wy laski chcecie zrobic caly Ausbildung czy tylko 200 godzin basiskurs? |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
viola23
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 7 razy Posty: 99 Skąd: Berlin Reinickendorf MV
|
Wysłany: 2010-11-21, 20:47 szkoła
|

|
|
Odświeżam temat,
po zapoznaniu się z szeroką bazą szkół w tym kierunku stanęło na tym, że zdecydowałam się na Campus i zaczynam już jutro. Trwa 4 miesiące i później można dalej. Koszt 2200 Euro. zajęcia od 8.00 do 15.00. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
alexxandria87
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-11-23, 06:13
|

|
|
Ojej, to znaczy ze sie spoznilam? Czy tworzy sie takie kursy dosyc czesto? Ile dni w tygodniu? Normalnie od poniedzialku do piatku? I najpierw teoria, potem "praktyki"? Ale to jest kurcze strasznie drogie - mozna placic w ratach? I gdzie to jest ten Campus? Moglabys moze podac np. strone internetowa? I trzeba mowic biegle po niemiecku, potrzebny jest moze certyfikat z niemieckiego? Moj jest na poziomie komunikatywnym, mieszkam tu juz 4 lata, mam nadzieje, ze to by wystarczylo? Wogole jakie papiery sa potrzebne?
Z gory dziekuje za odpowiedz, to dla mnie bardzo goracy temat
Pozdrawiam!!
[ Dodano: 2010-11-23, 06:20 ]
OK, na googlach znalazlam adres, podaje dla innych ewentualnych zainteresowanych:
http://www.campus-berlin....3df8be78.0.html
pierwszy jest bezposrednio do tego wlasnie kursu, o ktorym teraz jest mowa
http://www.campus-berlin.de
a drugi ogolem do tej szkoly, mozna tam duzo roznych kursow robic
Moze sie komus przyda
Pozdrowionka |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2010-11-23, 12:00
|

|
|
alexxandria87 : są rózne szkoly, rozne kursy poczawszy od obowiazkowych 200 godzin bazowcyh, do Ausbildung trwający 3-5 lat.Nawet Caritas czy inne takie robią takie kursy.
Jak cię nie stać, to Arbeitsamt pokrywa koszta takiej szkoły.
strone Campusa przestudiowalam juz dawno, maja w miare ciekawe kursy
ps. czemu sie uparłaś akurat na ten zawód? |
_________________ "Okazuj współczucie ludziom kalekim duchowo i skrzywdzonym psychicznie.Wszystko rozumieć, to wszystko przebaczać..."J.M.
愛與被愛 |
|
|
|
 |
alexxandria87
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2010-11-24, 00:06
|

|
|
Odpowiedz jest bardzo prosta: mama mojego narzeczonego (on jest niemcem) pracuje w jednym z takich domow opieki tu w Berlinie, a jej maz czyli moj przyszly tesc, jest szefem tego osrodka, i jesli chociaz zrobie w tym kierunku kurs, to dostane z miejsca dobrze platna i pewna prace. Ponadto w Polsce ukonczylam liceum o profilu socjalnym (mature tez mam), wiec tematyka jest mi znana. Nie boje sie, nie brzydze, nic z tych rzeczy, chce pomagac starszym osobom (nie wiem czy to powolanie, ale cos na miare tego czuje). A moj narzeczony jest ratownikiem medycznym, wiec niedlugo cala nasza polsko-niemiecka rodzina bedzie pomagac innym przyznam sie szczerze, ze musialo to troche potrwac zanim uswiadomilam sobie co chce w zyciu robic, musialam do tej decyzji dojrzec (zdaje sobie sprawe ze ten zawod nie nalezy do najprostszych).
Teraz SoNja rozumiesz moja motywacje ?
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
SoNja

|
Wysłany: 2010-11-24, 11:26
|

|
|
| alexxandria87 napisał/a: |
Teraz SoNja rozumiesz moja motywacje ? |
no milusio zwlaszcza jak to rodzinny interes.Chociaz takowe bywaja niezbyt pewne, bo starsi ludzie umieraja, a jak nikt nowy nie przyjdzie, to wtedy firma idzie z torbami (tak bylo w przypadku dobrze prosperujacej firmy mojej tesciowej,gdzie tez myslalam zagrzac dluzej posadke). No i ten zawod trzeba lubic i wlozyc w niego cale serducho.Proponuje najpierw zrobic na poczatek ten 200h basis kurs polaczony z praktykami, zeby zobaczyc, czy ci sie bedzie podobalo.Po takim kursie tez jak najbardziej zatrudniaja, a pozniej mozesz sie dalej ksztalcic w tym kierunku.
Zycze powodzenia! |
愛與被愛 |
|
|
|
 |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2010-11-24, 15:36
|

|
|
taki dobrze platny to tez nie jest
ale oczywiscie nie zniechecam, radze robic 3-letni ausbildung, wtedy sa lepsze pieniadze
wiem ze DRK tez organizuje kursy |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| Podobne tematy na forum |
| Temat |
Autor |
Forum |
Odpowiedzi |
Ostatni post |
 |
Szukam osoby ktora zna dobrze szwedzki
|
Daisy |
Ogloszenia drobne - Berlin |
0 |
2012-05-10, 10:54  Daisy |
 |
Polka na siedem sposobów-którą jetses Ty? :)
http://wiadomosci.onet.pl/1,15,11,43843035,119208551,5114023,0,forum.html
|
SoNja |
Z przymruzeniem oka ;) |
34 |
2011-09-29, 14:04  Ona18 |
 |
Ktory aparat wybrac ?????
|
lightblue |
Dyskusje na kazdy temat |
18 |
2011-09-03, 08:24  Kamila |
 |
który bank wybrać
|
pozeczkowy |
Sklepy - Zakupy - Uslugi |
14 |
2011-08-02, 14:26  xortha |
 |
Kto ma ochote wybrac sie na kregle?
|
Anna_Maria |
Wolny czas - Ciekawe miejsca - Sport |
0 |
2011-07-07, 16:22  Anna_Maria |
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|