Bildungsgutschein- co i jak??
| Autor |
Wiadomość |
viola23
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 7 razy Posty: 99 Skąd: Berlin Reinickendorf MV
|
Wysłany: 2009-03-26, 08:05 Bildungsgutschein- co i jak??
|

|
|
Witam , mam pytanie odnośnie Bildungsgutschein. Czy ktoś wie na jakiej zasadzie funkcjonuje, komu jest przyznawany i w jakich szkołach jest honorowany. Jestem na Alg II i chciałabym zmienić zawód. CZy należałby mi się w takim wypadku. W Job Center nabierają wody w usta jak się pytam. Do nich najlepiej iść jak już się konkretnie wie bo inaczej oni nagle nic nie wiedzą.
Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Pozdrawiam i dziękuję |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
|
|
|
 |
viola23
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 7 razy Posty: 99 Skąd: Berlin Reinickendorf MV
|
Wysłany: 2009-03-26, 15:16
|

|
|
| dziękuję za pomoc. jednak tą stronę już widziałam i muszę przyznać że niestety nadal nic nie wiem. Chodzi mi o jakieś przypadki z życia wzięte. Cz ktoś otrymał już Bildungsgutschein? CZy z tym gutscheinem nie trzeba płacić za szkołe itp. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-03-26, 16:11
|

|
|
Sama z czegos takiego nie korzystalam, ale Gutschein to Gutschein, wiec placic nie musisz. Jest to forma pomocy finansowej panstwa dla osob chcacych sie ksztalcic zawodowo. Mozesz go zrealizowac w szkolach lub na kursach spelniajacych wymagania Arbeitsamtu. Moim zdaniem zrob tak: przygotuj sobie kilka ofert nauki w zawodzie, ktory chcesz zdobyc, zadzwon tam, pytajac, czy honoruja Bildungsgutschein i idz potem na rozmowe w Jobcenter z konkretnymi pytaniami i propozycjami, zeby widzieli, ze wiesz, o co ci chodzi.
Tutaj jeszcze cos: http://194.69.36.7/cdi/ge...hein/index.html |
|
|
|
 |
|
|