|
| Autor |
Wiadomość |
pingwin
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-08-14, 15:20 Budżet studenta
|

|
|
Ktoś pomoże ?
Wyczytałem, że na życie student powinien mieć mniej więcej 465-625€ miesięcznie przy założeniach:
-pokój w akademiku - 120-180€
-Ubezpieczenie zdrowotne/OC - 65€
-Telefon/Internet - 30€
-Wyżywienie - 200-300€
-Wydatki na uczelnie (książki itp.) - 50€
(żródło: http://www.application-ce...zymanie&area=2)
Pokój w akademiku to ok. Telefon 30€ rozumiem, a czy internet nie jest dostępny zazwyczaj w akademikach (oczywiście nie we wszystkich) ? Potem - jeżeli ktoś pracuje to czy pracodawca nie płaci składki na ubezpieczenie zdrowotne ? OC we własnym zakresie da się przeżyć...
Potem jedzenie - podobno (tak wyczytałem w internecie) w tych 250€ za semestr studiów też jest wliczona stołówka, czyli praktycznie obiadki od pon. do pt. mamy z głowy - to znaczy, że poza obiadkami w tygodniu wyżywienie dla jednej osoby kosztuje 200€ wzwyż ? A moze to cena jak się jedzie na samych markowych produktach... Jak by na koszty mógłby wpłynąć fakt, że jestem wegetarianinem ? Można stosunkowo tanio kupować warzywa i owoce, aby tyle nie wydawać na jedzenie ?
Zastanawiam się, czy ten przykładowy budżet mam postrzegać jako oszczędny, realistyczny czy jako budżet studenta przy kasie... |
|
|
|
 |
Kasia Ch.
Nowy

|
Wysłany: 2009-08-15, 10:01
|

|
|
Mysle, ze jest to budzet bardzo realistyczny, wliczajacy w to jednak 'zycie studenckie'.
Moj chlopak, majac 600 euro miesiecznie i placac 280 za prywatny pokoj potrafil zaoszczedzic jeszcze z tego 200-150 euro. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
- anime • phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|