|
| Autor |
Wiadomość |
mala10011988
Poczatkujacy Carpe Diem

|
Wysłany: 2009-07-31, 19:08 Czy mam szanse???
|

|
|
Mam pytanie!! Czy ktos moze mi powiedziec czy mam szanse na darmowy kurs jezykowy?? Nie mam niemieckich papierow i obecnie nie pracuje!! Od panstwa rowniez nie pobieram pieniedzy!! Jesli mam szanse to prosze mi powiedziec jak to mam zalatwic i gdzie?? Z gory dziekuje za pomoc |
|
|
|
 |
Maq
Super Dyskutant Antagonist

|
Wysłany: 2009-08-01, 03:32
|

|
|
Jesli masz Aufenthaltsgenehmigung to zalatwiasz to o ile dobrze pamietam ze swoim Job Center , jesli nie masz to masz mozliwosc uczestniczenia w tzw. Integrationskurse i jesli chcesz miec za darmo takowy to musisz wypelnic odpowiedni formularz ,ze Twoje zarobki nieprzekraczaja odpowiedniej kwoty (ja mialem cos 4800€) ... odpowiedni formularz dostaniesz ,albo w szkole , w ktorej chcesz sie uczyc , albo jedziesz bezposrednio do Bundesamt für Migration und Flüchtlinge i tam wypelnialsz wszelkie papiery. Przy wypelnianiu takiego wniosku przyda sie : Freizugigkeitbescheinigung , Twoj mietviertrag , dowod na to ,ze nie zarabiasz odpowiedniej sumy (w przypadku Gewerby przydaloby sie skontaktowac z steuerberater , ktory taki papier Ci zrobi ile zarabisz) .
Dostaniesz 2 , albo bodajze 3 druczki do wypelnienia i bedziesz musiala poczekac ok 3 miesiecy ,az Bundesamt zatwierdzi Twoj wniosek i jesli uzna Twoj wniosek to bedziesz mogla uczeszczac za darmo na kurs + jesli zlozysz podanie o zwrot kosztow za dojazd to i to tez przyjdzie wraz z reszta. Jesli masz prawa ( Aufenthaltsgenehmigung ) to niestety w tym Ci nie pomoge. Nie wszystkie szkoly maja taki Integrationskurs , wiec musisz sie zorientowac , gdzie jest no i taki kurs jest do poziomu B1. To wszystko |
_________________ 23.5@Tresor Berlin / Benny Hilling mode on... |
|
|
|
 |
ja
Nowy

Pomogła: 1 raz Posty: 8 Skąd: Berlin Umland
|
Wysłany: 2009-08-04, 01:16
|

|
|
Aufenthalterlaubnis? Bundesamt für Migration und Flüchtlinge?
My jestesmy "EU Bürger"! |
|
|
|
 |
Maq
Super Dyskutant Antagonist

|
Wysłany: 2009-08-04, 09:52
|

|
|
| ja napisał/a: | Aufenthalterlaubnis? Bundesamt für Migration und Flüchtlinge?
My jestesmy "EU Bürger"! |
No i co z tego ?? Kursu darmowego nie dostaniesz , tylko jesli zglosisz do BAMF o integrationskurs , ktory jest do B1 . To samo z robota - co z tego ,ze jestes EU Bürger jesli Polska ma do 2011 blokade ?? Arbeitserlaubnis nie dostaniesz , chyba ze robote wykonujesz jako student (90dni w ciagu roku ) , albo zakladasz Gewerbe !! Bez kombinacji polacy maja lipe. |
_________________ 23.5@Tresor Berlin / Benny Hilling mode on... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
• phpBB & Przemo © 2000-2011 poloniaberlin.de • polskojezyczne forum dyskusyjne z Berlina |
|
|
|