| Autor |
Wiadomość |
Bartek_Berlin
Nowy

|
Wysłany: 2009-04-27, 21:30 Erasmus w Berlinie
|

|
|
| Witam wszystkich, we wrześniu wybieram się na rocznego erasmusa do Berlina (HWR Berlin). Czy moglibyście mi udzielić informacji nt. pracy w czasie studiów? Slyszałem już wiele wersji od 20 godzin w tygodniu, po ubieganie się o pozwolenie na pracę. I nie wiem, czy bez pozwolenia mogę jako studnet pracować? Co trzeba zrobić, by móc pracować w czasie studiów? |
|
|
|
 |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-04-27, 21:52
|

|
|
na jakim uniwerku masz erasmusa?
ja tez mialam, na Humboldt
w miare mozliwosci postaram sie pomoc |
|
|
|
 |
Bartek_Berlin
Nowy

|
Wysłany: 2009-04-27, 22:40
|

|
|
tak jak napisałem wyżej, HWR Berlin to moja przyszła uczelnia |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-04-29, 20:50
|

|
|
Studenci nie maja koniecznosci pozwolenia na prace. Obowizuje regula: 20 godzin tygodniowo do max 90 dni w roku. Czyli po prostu praca jakby na pol etatu Te tygodniowe godziny i 90 dni rocznie trzeba ze soba umiec kombinowac. Bo jesli pracujesz po 20 godzin w tygodniu, ale przez trzy dni - to automatycznie z tych 90 dni musisz juz to odliczyc. Czyli lepiej czasem po prostu po 10 godz dziennie popracowac lub poprosic pracodawce, zeby zapisywal Ci ze tak pracowales
Pozdrawiam
PS To teraz wyglada tak skomplikowanie, ale wszystko sie rozjasni na miejscu Od razu po przyjezdzie wyrobic sobie jednak musi renteversischerungsnumer. Tylko z tym przyjma Ciebie gdziekolwiek. |
|
|
|
 |
monko
Bardzo Aktywny

Pomogła: 18 razy Posty: 327 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2009-04-30, 16:09
|

|
|
u mnie na HU bylo takie miejsce gdzie dostawales wszystkie informacje, przez nich mogles tez zalatwiac pozwolenie na prace itd. (ja przynajmniej musialam takie miec).
mysle ze na twojej uczelni tez tak jest, zazwyczaj tam tez zalatwiasz ubezpieczenie, wisza tam ogloszenia o prace itp.
popytasz ludzi w akademiku, na decyzje czeka sie krotko, wiec mozesz to we wrzesniu zalatwic
przynajmniej tak bylo w moim przypadku
ale ja wszystkie informacje dostalam ze swojej uczelni przed wyjazdem |
|
|
|
 |
no_name_
Dyskutant

|
Wysłany: 2009-04-30, 16:11
|

|
|
| A czy macie cos takiego jak Patenprogramm? Czesto na erasmusach wlasnie takie programy sa. Tworza go studenci zagraniczni, ktorzy opiekuja sie erasmowcami. Moze do nich sie zglosic najlepiej? |
|
|
|
 |
renee
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2009-04-30, 19:46
|

|
|
| poza tym jest organizacja ktora zajmuje się praca dla studentow. Nazywa sie Heinzelmännchen, trzeba sie tam zarejestrowac. Codziennie duzo ofert, wyglada to tak, ze siedzisz przed kompem i patrzysz jaka oferta cie interesuje, dzwonisz i bookujesz. Ja bralem sobie kiedys z tamtad pomoc przy przeprowadzkach, bo szedlem kiedy mi pasowalo, daja 8 euro za godzine |
|
|
|
 |
|
|