Gdzie na kurs niemieckiego?
| Autor |
Wiadomość |
aldona
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-06-14, 08:55
|

|
|
wielkie dzięki dla uko . mam jeszcze kilka pytanek. oto one:
1.czy te 4 godzinki 2 x w tygodniu wystarczają aby przyswoić sobię wiedzę
2.o której rozpoczynasz zajęcia
3.do którego września mogę się zapisać na kurs
4.czy szkoła prowadzi (czasami) kursy w plenerze (np. zwiedzanie berlina razem z wykładowcą) |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-06-14, 09:13
|

|
|
| aldona napisał/a: | | 1.czy te 4 godzinki 2 x w tygodniu wystarczają aby przyswoić sobię wiedzę |
Ja na poczatku chodzilam na kurs tylko 2 razy w tygodniu, ale potwm poszlam na intensywny (3 godziny - 5 razy w tygodniu). Intensywniejszy jest troche lepszy.
| aldona napisał/a: | | 2.o której rozpoczynasz zajęcia |
U mnie bylo 9:00 i 12:30 chyba
| aldona napisał/a: | | 3.do którego września mogę się zapisać na kurs |
Kursy VHS sa bardzo popularne, na pierwszy kurs zapisalam sie z kilku miesiecznym wyprzedzeniem. Prezd samym rozpoczecie moze nie byc juz wolnych miejsc. Wtedy trzeba wypytac, czy nikt sie nie wykruszyl, ale najczesciej kilka miejsc sie zwalnia, trzeba miec szczescie.
| aldona napisał/a: | | 4.czy szkoła prowadzi (czasami) kursy w plenerze (np. zwiedzanie berlina razem z wykładowcą) |
Zdarza sie. |
_________________ KochamFotografie |
|
|
|
 |
uko
Super Dyskutant /..-/-.-/---/

|
Wysłany: 2005-06-14, 09:58
|

|
|
| aldona napisał/a: | wielkie dzięki dla uko . mam jeszcze kilka pytanek. oto one:
1.czy te 4 godzinki 2 x w tygodniu wystarczają aby przyswoić sobię wiedzę |
Mi jak na razie tak...z czasem moze zwiększę ilość godzin.
W ciągu 4 h - dostajesz powazną dawkę, pozniej pracujesz nad tym w domu. Wiadomo, stare ludowe przyslowie mowi: "im więcej tym lepiej"
| aldona napisał/a: |
2.o której rozpoczynasz zajęcia |
12:45, niestety kurs następny od wrzesnia bedzie na 17:15... nie chcę zmieniac prowadzącej więc wyjscia nie mam:)
3.do którego września mogę się zapisać na kurs |
na rozpisce jaką mam z VHS (zapisy na Antonstrasse 37, VHS Berlin Mitte) sa takie daty:
(to druga tura przyjęć - pierwsza wlasnie dzisiaj się kończy, od 6 do 14 czerwca byla)
od 15 sierpnia do 1 września
poniedzialek, czwartek 14-16
wtorek, środa 9-12
Zajęcia mam na Turmstrasse.
http://www.berlin.de/vhs/index.html
4.czy szkoła prowadzi (czasami) kursy w plenerze (np. zwiedzanie berlina razem z wykładowcą) |
Nie spotkalem się..., za duzo wiadomosci w ciągu 2 dni w tyg zeby jeszcze po miescie biegac;) |
_________________ uko |
|
|
|
 |
aldona
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-06-14, 18:49
|

|
|
| wielkie dzięki za wasze posty. mam jeszcze tylko jedno pytanko do kamili ile kosztuje intensywny kurs. |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-06-14, 20:37
|

|
|
| Tam gdzie ja chodzilam 70€ za 200 godzin, ale napisze do jakiej szkoly (jaka dzielnica) chcesz isc to napisze dokladnie. |
|
|
|
 |
aldona
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-06-15, 06:47
|

|
|
ja będę mieszkać w dzielnicy Steglitz-Zahlendorf. interesują mnie szkoły położone najbliżej tego miejsca
PS.dlaczego ceny tych kursów są takie niskie? |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-06-15, 07:27
|

|
|
Link do vhs na Steglitz http://www.vhs-steglitz-zehlendorf.de/ Tam masz "Lehrplan" ze wszystkimi kursami. Jak będziesz sie zapisywać to albo będziesz miała rozmowę, albo krotki test i nauczyciele zadecydują na jaki poziom pójdziesz.
A co do niskich cen, to miasto sporo doklada do tego interesu |
|
|
|
 |
aldona
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-06-15, 10:02
|

|
|
| mój poziom z niemca nie jest aż tak wysoki aby móc odczytać stronkę tej szkoły. czy mogłabyś się dowiedzieć czy są tam zajęcia na ranne godziny czyli 9-10 bo takie mnie właśnie interesują (o 15 muszę być w pracy). mam jeszcze jedno pytanko: ten test albo rozmowa odbywająca się na początku jest trudny (wiesz w polskich szkołach j. niemiecki wykładany jest na niewysokim poziomie- przynajmniej u mnie tak było) bo nie wiem czy sobie poradzę. a co będzie jak nie odp na żadne z pytań. |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-06-15, 10:16
|

|
|
Zajecia sa od 9:00-12:15, info na stronie sa na ten rok szkolny, nowy plan bedzie chyba od lipca dostepny.
Rozmowa nie jest trudna, mnie pytali o to jak dojechalam do szkoly, co jadlam na sniadanie itp. Cos tam wystekalam i stwierdzili, ze troche umiem niemiecki, ale gramatyka kuleje i wyslali mnie na Grundstufe 2A.
Jezeli nie odpowiesz na zadne pytanie to najprawdopodobniej pojdziesz na 1A albo 1B. Jezeli bedzie dla Ciebie za niski/wysoki poziom to bedziesz mogla isc jeden poziom wyzej/nizej. |
|
|
|
 |
aldona
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-06-24, 20:32
|

|
|
to ponownie ja. kamilo napisałaś że zapisy odbywają się od 15 sierpnia ale słyszałam że są tam bardzo duże kolejki. czy twoim zdaniem można tam zajrzeć kilka dni przed terminem i uniknąć tłumów. i to nie ostatnie z moich kolejnych pytań:
1. jak myślisz ile euro przydałoby się zabrać ze sobą napoczątek - chodzi mi oczywiście o zapisy
2. gdzie dokonuje się tych zapisów, jest tam jakiś sekrtariat czy coś w tym rodzaju?
3. i czy mogę liczyć na przyjęcie |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-06-24, 21:25
|

|
|
| aldona napisał/a: | | czy twoim zdaniem można tam zajrzeć kilka dni przed terminem i uniknąć tłumów. |
Można, ale wtedy szanse na wolne miejsce są znikome. Ja jak byłam na zapisach to pojechałam 2 godziny przed rozdaniem numerków i byłam chyba 10ta, bo przede mnie wepchneły się Rosjanki z urojoną ciążą
| aldona napisał/a: | | 1. jak myślisz ile euro przydałoby się zabrać ze sobą napoczątek - chodzi mi oczywiście o zapisy | około 100€ ale jeżeli zabraknie to możesz wpłacić zaliczkę a reszte póżniej.
| aldona napisał/a: | | 2. gdzie dokonuje się tych zapisów, jest tam jakiś sekrtariat czy coś w tym rodzaju? | Jak dostaniesz numerek około 9:00 to czekasz na rozmowe. O 10:00 jest rozmowa, ktoś z przyszłych nauczycieli będzie z Tobą rozmawiał i zadecyduje od jakiego kursu zaczynasz. Dostaniesz świstek z przydzielonym kursem i dopiero będziesz mogła się zapisać i zapłacić.
| aldona napisał/a: | | 3. i czy mogę liczyć na przyjęcie | Jeżeli będą wolne miejsca to jak najbardziej.
P.S. Taki scenariusz był u mnie VHS, nie wiem czy dokładnie tak samo będzie u Ciebie. |
|
|
|
 |
aldona
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2005-06-25, 19:43
|

|
|
to już chyba ostatnie moje pytanko na ten temat. strasznie się tego boję dlatego zadaję tak dużo pytań.
czy mogę iść się zapisać 8 sierpnia skoro zapisy są od 15(bo właśnie wtedy przyjadę do berlina) |
|
|
|
 |
Kamila
Super Dyskutant

|
Wysłany: 2005-06-25, 20:00
|

|
|
| Raczej nie, ale sprobuj. Nie wiem czy w tym czasie jest juz VHS otwarty. |
|
|
|
 |
ajakaga [Nieaktywny]
|
Wysłany: 2005-07-22, 20:18 weekendowe kursy
|

|
|
mam pytanie czy ktos chodzi albo slyszal o weekendowych kursach jezykowych |
|
|
|
 |
ajakaga13
Dyskutant

Pomogła: 4 razy Posty: 548 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2006-02-15, 15:16
|

|
|
| podciagam temat |
|
|
|
 |
Milenka20
Nowy

|
Wysłany: 2006-03-12, 20:15 instytut Goethego
|

|
|
| witam wszystkich-chciałabym wyrazic swoje zdania na temat kursu j.niemieckiego w Instytucie Goethego.Absolutna kicha-strasznie drogi 2.000euro za 2miesiące nauki i po tych dwóch miesiącach niewiele więcej umiem niz wczesniej,żałuje ze zdecydowałam sie na ten kurs.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Joker Adams
Moderator

|
Wysłany: 2006-03-13, 10:21
|

|
|
Najlepiej jakby sie ktos tu znalazl i tygodniowe spotkania nauki niemieckiego dla zainteresowanych forumowiczow robil, wydaje mi sie. Jesli juz drogie kursy do niczego to samopomoc najlepsza. Wiem, dobrze mi mowic, ale taka mysl mi wpadla do glowy, czytajac to tu. |
|
|
|
 |
Joker Adams
Moderator

|
|
|
|
 |
o_malgos
Aktywny uzytkownik

Pomogła: 1 raz Posty: 86 Skąd: Berlin
|
Wysłany: 2006-04-26, 07:29 Jeszcze jedno pytanie o kurs w VHS
|

|
|
Witam,
jeszcze jedno pytanie o kurs w VHS.
Nie znam ni w zab niemieckiego i bardzo by mi odpowiadala nauka w VHS z tego co wyczytalam w Twoim poscie naprawde warto. Probowalam poszukac na ich stronie odpowiedniego kursu ale niestety
czy jak udam sie do nich osobiscie ktos bedzie mi w stanie udzielic informacji? Co, gdzi, kiedy i za ile w jakims innym jezyku niz niemiecki?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Malgorzata
Super Dyskutant

Pomogła: 73 razy Posty: 2598 Skąd: Berlin-Steglitz
|
Wysłany: 2006-04-26, 10:09
|

|
|
Masz szanse po angielsku,ale raczej idz z kims,kto pomoglby Ci sie tam zameldowac,poza tym kursy sa juz w toku i moze nie byc wolnych miejsc,dopiero po wakacjach beda nowe kursy,a poki co mozesz sprobowac z kasetami,zebys choc troche zlapala.Glowa do gory i powodzenia
Mozesz tez sprobowac w "Oswiacie",z tego co wiem,to maja tez kursy niemieckiego nie tylko dla dzieci,tam dogadasz sie po polsku ,szczegoly znajdziesz na ich stronie
www.oswiataberlin.de |
|
|
|
 |
|
|