forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Gdzie na kurs niemieckiego?

Autor Wiadomość
Alicja 
Poczatkujacy

Wysłany: 2004-11-20, 19:09   Gdzie na kurs niemieckiego?

Witam .mieszkam w Berlinie od roku ale nie moglam sie wczesniej uczyc bo moje beby bylo zamale.Teraz kiedy chodzi juz do przedszkola to wkoncu sie moge zajac nauka niemieckiego.Prosze o namiary na dobre i niedrogie kursy.Z gory dziekuje.POZDRAWIAM.Alicja P.S.mieszkam na WILMERSDORF

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-20, 19:11   

Temat ten byl juz przerabiany kilkakrotnie...popacz i poszukaj postow.

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-20, 19:18   

Jezeli chodzi o tanie i (czasami) dobre kursy to polecam VHS. Miesiecznie oplata za kurs wynosi około 50€ Grundstufe i około 100€ Mittelstufe.

Ja nie narzekałam nigdy na VHS, ale parę osób z tego forum narzekało...

Więcej info tutaj http://forum.poloniaberlin.de/viewtopic.php?t=1152 i tutaj http://forum.poloniaberli...er=asc&start=30

Jeżeli masz jakieś pytania to pisz śmiało :)

Alicja 
Poczatkujacy

Wysłany: 2004-11-20, 19:30   

Witaj Kamilo .Dziekuje ci za odpowiedz i mam nadzieje ze znajde tam cos dla siebie.POZDRAWIAM.Alicja

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-20, 20:26   

Siemanko i nie za ma co ;)

Dopiero teraz doczytałam, że jesteś z Wilmersdorf. TUTAJ jest strona VHS z tej dzielnicy.

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-24, 15:07   

Ja polecam BERLITZ Schule.

Jest troche droga, ale warto. Kurs jest intensywny, nauka trwa od 8-15 , oczywiscie z przerwami na sniadanie oraz obiad. Calosc kosztuje - 1,857.00 EUR. Mozna placic w ratach.

Uwazam , ze nauka jest tu super, poniewaz teksty, ktore sa przerabiane przydawaja sie w zyciu codziennym, duzo zwrotow i slow, ktore "nalezy" uzywac. Tzn., ucza tu "eleganckiego Deutsch, a nie z ulicy.

Na lekcji nie uzywa sie slownika,tylko ewentualnie "Deutsch als Fremdsprache". Duzo jest dyktant, testow.

Do nowo poznanych slowek zaraz sa podawane inne synonimy, aby slowko zostalo w glowie, a nie wylecialo. Do tematow roznego rodzaju sa dopowiadania.... co sie nalezy od roznego rodzaju urzedow dla "was" otrzymac, jakie sprawy gdzie zalatwiac.

Atmosfera jest super, bardzo mila.

Aha i dla wszystkich. W tej szkole jest mozliowsc nauki "za darmo".... warunek trzeba miec obywatelstwo niemieckie i byc zarejestrowanym w Arbeitsamt. Ten placi 100 % za wasza nauke. Jednak po 6 miesieczym kursie w/w urzad sprawdza wasze zdobyta wiedze :D , prze rozmowe oraz test gramatyczny, oraz dyktanto. Rowniez jest wazne... szkola posiada uprawnienia znizkowe na BVG,otrzymuje sie legitymacje tego VHS, niestety nie ma"

Berlitz Schule w Berlinie jest kilka.

Goraco polecam.... :wink:

wiecej .....

BERLITZ-SCHULE- MITTE

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-24, 15:12   

Bosch napisał/a:
szkola posiada uprawnienia znizkowe na BVG,otrzymuje sie legitymacje tego VHS, niestety nie ma"

Ar ju siur? Bo ja uczyłam się w VHS, miałam i legitymacje i zniżke. Warunkiem było tylko to, że nauka odbywała się pięć razy w tygodniu. Grunstufe była 5 razy a Mittelstufe tylko 4 i wtedy już nie mogłam mieć zniżki.

Edyta 
Nowy

Wysłany: 2004-11-25, 09:58   Gdzie na kurs niemieckiego ?

Chcialabym sie dowiedziec z jakich ksiazek do nauki j. niem. korzysta sie w BERLITZ SCHULE ??? Czy sa to moze tylko ksera tekstow i cwiczen oparte na pomyslowosci i widzimisie nauczyciela ? Jest jakis program, czego mozna sie tam nauczyc, jakis zakres tematyczny czy gramatyczny.

Bosch, wiesz cos na ten temat wiecej ? Moze ktos inny ?

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-25, 10:17   Re: Gdzie na kurs niemieckiego ?

Edyta napisał/a:
Chcialabym sie dowiedziec z jakich ksiazek do nauki j. niem. korzysta sie w BERLITZ SCHULE ??? Czy sa to moze tylko ksera tekstow i cwiczen oparte na pomyslowosci i widzimisie nauczyciela ? Jest jakis program, czego mozna sie tam nauczyc, jakis zakres tematyczny czy gramatyczny.

Bosch, wiesz cos na ten temat wiecej ? Moze ktos inny ?

Jest specjalny program, ktorego trzyma sie prowadzoncy. Hm.. nie musi wymyslac swojego, program jest tak obszerny i bogaty w tresc, ze nawet nie ma powodu myslec o jakis kserokopiach.

Jak w kazdej szkole sa poziomy. Tu nazywaja sie Level/ Stufe 1-2, 3-4, 5-8, 8-9. Do kazdego sa osobne ksiazki. Ksiazka srednio liczy sobie ok. 400 stron. Na moim przykladzie bylo to Stufe 5-8. Wszystkie teksty sa "prowadzone" przez opisywanie wydarzen jednej firmy i jej kontaktow oraz wydarzen prywatnych. Stad mozesz doskonale poznac slowka, sytuacje, co nalezy powiedziec... Ksiezke mozna kupic tylko, po zapisaniu sie na kurs, Innej mozliwsci kupna ksiazki nie ma. Sprzedaz prowadzi tylko szkola. Ksiazki te sa drukowane w USA i co pare lat sa aktualizowane w wydarzenia obecne, aby teksty nie byly "martwe, bez uzyteczne".

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-25, 10:23   

Kamila napisał/a:

Ar ju siur? Bo ja uczyłam się w VHS, miałam i legitymacje i zniżke. Warunkiem było tylko to, że nauka odbywała się pięć razy w tygodniu. Grunstufe była 5 razy a Mittelstufe tylko 4 i wtedy już nie mogłam mieć zniżki.

Moja droga... dowiadywalem sie i nie ma takiej mozliwosci obecnie. Wszyscy ktorzy mieli ow znizki, , to byly bezpodstawnie, po prostu z powstalego chaosu. Najpierw VHS mogl miec znizki, nastepnie BVG wycofalo sie z tego, jednak jeszcze w niektorych punktach BVG mozna bylo przez niedoinformowanie kasierow otrzymac taka znize, gozej bylo w punktach S-Bahn, Ci w 100% calej zalogi wiedza o tym ze nie wydaje sie znizek dla osob uczacych sie w VHS, bez wzgledu na jakikolwiek kurs.

W wrzesniu sie dopytywalem do to, wiec sprawa jest jaknajbedziej aktualna.

Wyjatek ze szkol jezykowych to Goethe Institut oraz Berlitz.

JUZ POPRAWIONE :wink:

Kamila
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-25, 10:42   

My sweet Bosch,

dlatego pytałam, czy jesteś pewien, bo ja jeździłam na zniżkach ponad rok temu, a w Niemczech przepisy lubią się zmieniać znienacka :)

P.S. I popraw sobie cytowanie, bo wygląda jakbyś sam siebie cytował :P

Gosik 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2004-11-25, 11:25   

Bosch do wyjatku dodaj jeszcze :lol:

http://www.hartnackschule-berlin.de/

tu tez otrzymujecie legitymacje i znizke :P . Szkola jest bardzo duza i znajdziecie tutaj rozne poziomy nauki jezyka niemeickiego-- od Grundstufe do KDS.

Znam zwolennikow szkoly ale tez tych niezadowolonych. Ja mysle ze to od Was zalezy jak sie uczycie i czy konskwentnie. Ja bede zawsZE polecala VHS-- gdzie robilam Grundstufe. I bylam zadowolona. Oberstufe skonczylam w Hartnack i tez nie narzekam. Hartnack jako prywatna szkola jest dosyc tania. Msc OB kosztuje tutaj 190 euro. Tutaj jesli chodzi o Oberstufe korzystalismy z wlasnych materialow prowadzacego, kserowki i literatura --na to decydujecie sie razem z nauczycielem. NIe ma ksiazek.

W VhS jest to najczesciej Themen neu 1, 2, 3. Co do wyzszyc kursow nie mam niestety pojecia.

rej 
Nowy

Wysłany: 2004-11-25, 14:10   

Bosch napisał/a:
Ja polecam BERLITZ Schule.

Jest troche droga, ale warto. Kurs jest intensywny, nauka trwa od 8-15 , oczywiscie z przerwami na sniadanie oraz obiad. Calosc kosztuje - 1,857.00 EUR. Mozna placic w ratach.Uwazam , ze nauka jest tu super, poniewaz teksty, ktore sa przerabiane przydawaja sie w zyciu codziennym, duzo zwrotow i slow, ktore "nalezy" uzywac. Tzn., ucza tu "eleganckiego Deutsch, a nie z ulicy.

Z choinki sie urwales ? Czy moze uwazasz ze w VHS lub innej szkole to ucza jezyka podworkowego ? co znaczy elegancki dojcz ?

Chodzilem 3 lata do VHS na Kreuzbergu i rowniez polecam ta szkole .

Nie narzekam -ale nie za takie pieniadze jak berlitz bo wiekszosci Polakow na taki spass nie stac lub w tych godzinach pracuja.
:lol:

Edyta 
Nowy

Wysłany: 2004-11-25, 17:19   Gdzie na kurs niemieckiego ?

Dzieki Bosch za wyczerpujace informacje :) Mialabym jeszcze jedna malusia. Pamietasz moze jak nazywa sie ta ksiazka i jaki jest jej autor oraz wydawnictwo ? Bylabym bardzo wdzieczna.

Jesli chodzi o ''elegancki dojcz'' tzw. Hochdetsch jest niczym innym jak jezykiem literackim, ktory uczy sie we wszystkich szkolach-to standard. Na calym swiecie uczy sie w szkolach jezykowych tylko jezyka literackiego, tego podworkowego, czyli tak naprawde zywego jezyka nauczymy sie przede wszystkim w kontaktach z ludzmi, dla ktorych dany jezyk jest ojczystym. Dlatego takie znajomosci tak bardzo przydaja sie w szybkim poglebianiu jezyka, ktory chcemy sie nauczyc.

Edyta 
Nowy

Wysłany: 2004-11-25, 17:23   Gdzie na kurs niemieckiego ?

Moze mi ktos jeszcze powiedziec, jak wygladaja zajecia, co sie robi przez te 8 godzin, czy tylko rozmawia ? Jak jest tlumaczona gramatyka ? ( czy wogole? ) Zadaja wogole cos do domu oprocz wkuwania slowek ?

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-25, 21:56   

Hey, nie urwalem sie z zadnej choinki. Przedstawiam moje zdanie, ktore sobie wyrobilem na podstawie roznych kursow jezykowych w Berlinie.

Pierwsza to Goethe Instytut - 90 godzin - 650 € - jak kto woli, ja uwazam stracony czas i pieniedze.

Druga szkola to VHS - Mitte oraz VHS- Lichtenberg. Tu poswiecilem prawie 10 miesiecy na nauke. chodzilem na " dwie zmiany" tzn. rano jeden kurs, popoludniu inny poziom. Nastepnie w VHS- Lichtenberg. Z 4 kursow, tylko 1 byl naprawde udany, prowadzila go super kobieta, co umiala wytlumaczyc duzo spraw.

Ostatnia szkola to Berlitz - dla mnie najlepsza !. zupelnie inny program niz wszystkie wymienione oferuja.

Bosch
Super Dyskutant

Wysłany: 2004-11-25, 22:03   Re: Gdzie na kurs niemieckiego ?

Edyta napisał/a:
Moze mi ktos jeszcze powiedziec, jak wygladaja zajecia, co sie robi przez te 8 godzin, czy tylko rozmawia ? Jak jest tlumaczona gramatyka ? ( czy wogole? ) Zadaja wogole cos do domu oprocz wkuwania slowek ?

Zajecia sa od 8-15-tej.

Prawie co godzine sa 5-we minutowe przerwy.., nastepnie ok. 10:30 przerwa sniadaniowa (30 minut), pozniej ok.12:30 godzina przerwa na obiad.

Gramatyki uczysz sie dzieki teksta. Sa tam zawarte nowe slowka oraz frazy gramatyczne, ktore sa wyjasniane. Oprocz tego pod koniec kazdego dzialu sa cwiczenia gramatyczne. Co tydzien jest test gramatyczny, dyktando, oraz "tekst na zrozumienie z pytaniami". Wszystko jest oceniane w dzienniku. Pod koniec kursu sa wystawiane oceny jakim sie bylo aktywnym i jak sie pracowalo na przestrzeni miesiecy.

Jesli nie wiesz czegos z gramatyki bedzie wyjasnione odrazu.

Nalezy dodac, ze ucza tu wylacznie niemcy z wyzszym germanistycznym wyksztalceniem.

Moja nauczycielka to Dr. Barbara Vogel - super kobieta - polecam !!!.

Moja ksiazka nazywa sie : Deutsch - Stufe 5-8, ISBN 2-8315-2164-5 wydana 2003 rok w USA.

Edyta 
Nowy

Wysłany: 2004-11-26, 09:16   

Dziekuje Bosch za wyczerujace wyjasnienia :) Bede musiala sie tam zglosic.

aldona 
Poczatkujacy

Wysłany: 2005-06-13, 17:38   

ja też bym bardzo chciała się zapisać na kurs. moi pracodawcy polecają mi VHS. moglibyście bardziej szczegółwo opisać ten kurs tzn. w jakie dni trwa nauka, ile godzin, do kiedy najpóżniej trzeba się zapisać, ile osób jest w grupie, a co najważniejsze ile kosztuje miesięcznie i czy za pierwszy miesiąc płaci się z góry?

PS.czytałam wasze posty ale już sama nie wiem czy ta szkoła daje jakieś uprawnienia zniżkowe.

uko 
Super Dyskutant
/..-/-.-/---/

Wysłany: 2005-06-13, 17:57   

aldona napisał/a:
ja też bym bardzo chciała się zapisać na kurs. moi pracodawcy polecają mi VHS. moglibyście bardziej szczegółwo opisać ten kurs tzn. w jakie dni trwa nauka, ile godzin, do kiedy najpóżniej trzeba się zapisać, ile osób jest w grupie, a co najważniejsze ile kosztuje miesięcznie i czy za pierwszy miesiąc płaci się z góry?

PS.czytałam wasze posty ale już sama nie wiem czy ta szkoła daje jakieś uprawnienia zniżkowe.

Moje doswiadczenia w VHS (ale zabrzmiało:))

Spotkania mam 2 x w tygodniu po 4 h, w tym 2 przerwy 15 minutowe, nauka kosztuje 99 euro (płaci się z góry - za 100 godzin - wychodzi 4 zł za godzinę - wg mnie malutko... ). Kurs trwa 3 miesiące. Jak robisz postępy to idziesz pozniej na wyzszy poziom, jak nie robisz... mozesz powtarzac. Z mojej grupy 2 osoby powtarzają.

Jak wyglada na kursie?

W grupie mialem na poczatku prawie 20 osób - pozniej (po 2-3 zajęciach) ) wyklarowala sie ekipa 14 szt ktorzy sukcesywnie uczeszczają. Są dwie polki - na zajeciach ani slowa po polsku nie zamienilismy:) Jestesmy pilnowani przez czujne oko prowadzącej:) Porozsadzala nas tak, ze nie da rady porozumiec sie we wlasnym jezyku (osobiście pochwalam taki uklad, Turcy obecni na kursie - nie bardzo:)) Reszta to zbieranina z calego swiata - ciekawa ekipa. (Włochy, Algieria, Brazylia, Turcja, Indonezja, Francja, Ukraina...)

Uczymy się z ksiazki (9 euro - samemu trzeba nabyć) i z xerowek kotrymi zasypuje nas za kazdym razem prowadząca. Raz na 2 tyg jest test, duzo zadań domowych (z informacją: "nie musicie robić, ale to wasz niemiecki i wasz GELD, radzę wam nad tym posiedziec" - więc jak tu nie zrobić?:))

Najciekawsza jest brazylijka, ktora do tej pory nie moze zrozumiec co znaczy "WY" w liczbie mnogiej. Okazuje sie ze w jezyku portugalskim nie ma tej odmiany:) Acha - ma 35 lat i 8 dzieci:)

Masz pytania szczegolowe? Slucham:)

Acha w wakacje nie ma kursów w VHS, no chyba ze jakies wakacyjne ale to na innych warunkach...

pozdr

Odpowiedz do tematu