Germanistyka gdzie najlepsza?!
| Autor |
Wiadomość |
mikiwan
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-06-20, 12:28 Germanistyka gdzie najlepsza?!
|

|
|
Witam,
czy ktoś studiował lub studiuje, na którymś z uniwersytetów lub w wyższej szkole w Berlinie germanistykę? Lub może znacie kogoś, kto studiuje/studiował? Chciałbym poznać Waszą opinię na temat uczelni. Mam dostać stypendium od konsula, ale nie wiem, na jaką uczelnię, i jeśli przyjdzie mi wybrać, to muszę mieć podstawy do sobrego wyboru... |
_________________ ~~>!!!Together we'll survive the good times and the hard times too!!!<~~ |
|
|
|
 |
Kobieta pracujaca
Dyskutant

Pomogła: 37 razy Posty: 693 Skąd: Berlin
|
|
|
|
 |
mikiwan
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-06-20, 22:38
|

|
|
No, albo nauczyciel, albo tłumacz (przysięgły - odległa przyszlość^^). Bardziej skłaniam się ku opcji nr 2. Ale dzieki za opdowiedź i czekam na więcej:D Pozdrawiam
PS Ale Wam zazdroszczę, że Wy w Berlinku sobie siedzicie :'( a ja (jeszcze) w Polsce... |
_________________ ~~>!!!Together we'll survive the good times and the hard times too!!!<~~ |
|
|
|
 |
teufelin
Staly bywalec forum

Pomogła: 13 razy Posty: 294 Skąd: bErLiN
|
Wysłany: 2008-06-20, 22:46
|

|
|
| Jak juz cos wybierzesz dolaczysz do nas... |
_________________ Gruss Anita
 |
|
|
|
 |
mikiwan
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-06-20, 22:53
|

|
|
No i żem sie w marzeniach rozpłynął przez Teufelin...
FU wypada lepiej, chyba, że (z powodu godziny) źle widzę... No a, że przeczytałem chyba wszystko, co było na ich stronie na temat obcokrajowców i germanistyki, to wybór inny być nie może... Ale piszta, piszta;P |
|
|
|
 |
teufelin
Staly bywalec forum

Pomogła: 13 razy Posty: 294 Skąd: bErLiN
|
Wysłany: 2008-06-21, 20:20
|

|
|
| mikiwan napisał/a: | | No i żem sie w marzeniach rozpłynął przez Teufelin... |
Milo, ze Cie wprawilam w taki nastroj...
Tez kiedys mialam marzenie mieszkac w duzym miescie i sie udalo |
_________________ Gruss Anita
 |
|
|
|
 |
mikiwan
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-06-21, 22:46
|

|
|
No, to widzę "psychologię sukcesu" tylko, że ja sobie wymarzyłem Berlin i koniec. Na dodatek nikogo tam nie mam i nigdy przedtem tam nie byłem (to taki bonus, ale damy radę ) A jak się dowiedziałem o stypendium, to już w ogóle mam motyle w brzuchu . Ale widzę, że ludzie nie są/byli na niemieckich uczelniach, bo coś mało tych postów... szału nie ma, że tak powiem |
|
|
|
 |
ula
Bardzo Aktywny

Pomogła: 1 raz Posty: 343 Skąd: Prenzlauer Berg
|
Wysłany: 2008-06-22, 15:19
|

|
|
| z tego co wiem to FU jest zdecydowanie lepszy, wygrywa w rankingach z HU. moi znajmoi studiuja na HU rusycystyke i mowia ze to tragedia organizacyjna i zalosny poziom. ja mialam kontakt ze studentami polonistyki HU i uczyli sie na poziomie lektur do polskiej matury. FU ma lepsza baze i jest po prostu wiekszy, czesciej mozna tam tez spotkac wybitne osobowosci z roznych dziedzin.Znam doktorantow z FU i sa niezli.Ale zalezy jakie masz priorytety, czy chcesz sie pobawic w ramach stypendium w Berlinie czy ciezko popracowac. na zabawe kazda opcja jest ok. na prace polecam FU. |
|
|
|
 |
mikiwan
Poczatkujacy

|
Wysłany: 2008-06-23, 11:38
|

|
|
| No to dobrze, że nie traciłem czasu na HU tylko przewertowałem stronę FU, ulga...:D Ula, wiadomo, że nie będę wiecznie sie uczył. Nie umiem żyć już bez muzyki i tańca, więc piątek czy sobota musi być przeznaczony/a na wypad na miasto, bo bym "oszalał", ale nie jestem takim, który by robił wszystko, żeby sie nie uczyć. Chcę poznać tak dobrze niemiecki, jak to możliwe, bo "kocham" ten język, kulturę niemiecką, i chciałbym, żeby w przyszłości niemiecki był punktem wyjścia do nauki skandynawskich języków. No ale skupiam się teraz na jednym - Deutsch rulez^^ i dziękuję za post;* i proszę o więcej;D |
|
|
|
 |
|
|