forum.poloniaberlin.de
 Portal  Album FAQ  Szukaj Grupy Użytkownicy Firmy Tematy Kontakt   Rejestracja   Profil   Sprawdz wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat

Gymnasien czy Sekundarschulen?

Autor Wiadomość
kajira 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2012-01-10, 18:40   Gymnasien czy Sekundarschulen?

Moj syn konczy w tym roku Grundschule i mam problem gdzie dalej .....?
Wychowawczyni syna wiekszosci uczniow z klasy doradza Sekundarschulen...mojemu synowi tez,i podpowiada im zeby w kliku szkolach odrazu skladac papiery bo ponoc sa problemy z miejscami.Syn uczy sie srednio nie jest najlepszy ale tez nie jest najgorszy,i szczerze mowiac nie mam pojecia co robic.Moze ktos z Was zna jakies "dobre"Sekundarschulen...mam na mysli takie gdzie poziom jest w miare dobry i nie ma zbyt wielu Turkow?A moze jednak starac sie o Gimnazjum?...tylko ze slyszalam (znajoma mi mowila)ze jak przez 6 miesiecy ktos ma slabe wyniki to musi sie przeniec i tak do Sekundarschule ...nie wiem czy faktycznie tak jest.Moze ktos z Was juz ma jakies doswiadczenie w tym temacie to bede bardzo wdzieczna za jakas rade.

CrazyPolska
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-01-10, 20:48   

Wyslij syna gdziekolwiek tylko nie do Robert Jungk Oberschule!!!

Anna_Maria
Dyskutant

Wysłany: 2012-01-10, 21:03   

Dokladnie, bo tam od 2005 roku przyjmuja tez "dzieci specjalnej troski", to nie jest zaciekawie

CrazyPolska
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-01-10, 21:26   

to jest istny horror co tam sie dzieje

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2012-01-11, 07:44   

jesli daje sobie rade dobrze w GS,to sprobujcie wystartowac do gimnazjum,ciezej przeniesc na odwrot jakby co.
W gimnazjum mojej corki jest moze 1-2% dzieci obcokrajowcow (Fridenau), musisz poszukac w takich wlasnie dzielnicach,gdzie malo "bezowych" jeszcze mieszka,zalezy,w jakiej dzielnicy mieszkacie,bo przeciez niezbyt ma sens,zeby dziecko jezdzilo na drugi koniec Berlina do szkoly,chyba,ze zmienicie tez potem mieszkanie :roll:

Zofija1 
Bardzo Aktywny

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2012-01-11, 09:16   

tez jestem zdania, ze w pierwszej kolejnosci gimnazjum, chocby ktores z katolickich

Kania77
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-01-11, 10:29   

Ja po ostatnich przejsciach dochodze do wniosku - kazda szkola, byle nie publiczna... W RJO problemem jest komunikacja, zarowno miedzy pracownikami szkoly wewnetrznie, jak i miedzy nauczycielami i uczniami oraz, co zwlaszcza wkurza, miedzy nauczycielami i rodzicami.

Placowki katolickie polecam (zarowno z wlasnych doswiadczen, jak i z opowiesci znajomych).

kajira 
Aktywny uzytkownik

Wysłany: 2012-01-11, 12:39   

Dziekuje wszystkim za szybka odpowiedz:)
Tez slyszalam zle opinie o RJO zreszta syn 2 pierwsze klasy chodzil do Polsko-Niemieckiej szkoly i strasznie tego zaluje,bo jak jego przenioslam do Niemieckiej szkoly to z jezykiem praktycznie zaczynal od zera,zreszta do dzis syn ma nie najlepsze wspomnienia z tamtej szkoly,wiec juz tego samego bledu nie zrobie.

Znalazam katolicka szkole ale prywatna,w sumie koszy nie sa strasznie duze wiec smialo bym mogla syna tam zapisac,a moze ktos z Was sie orientuje jak jest z przyjeciami do prywatnych szkol ? tez ciezko sie dostac ? (mam na mysli tu ograniczona ilosc miejsc) ma ktos z Was moze dzieci Katholische Schule Sankt Franziskus in Berlin-Schöneberg ? lub moze slyszeliscie jakies opinie na temat tej szkoly.

Malgorzata 
Super Dyskutant

Pomogła: 74 razy
Wysłany: 2012-01-11, 13:21   

kajira napisał/a:
Katholische Schule Sankt Franziskus in Berlin-Schöneberg ? lub moze slyszeliscie jakies opinie na temat tej szkoly.

mojej kolezanki corka miala tam chodzic, ale niezbyt sie im tam w efekcie podobalo (okolica glownie-sporo narkomanow podobno....), teraz chodzi na Dahlem do Alfred-Wegener (teraz tez jest to Sekundarschule) http://www.aw-or.de/ i dosc sobie chwali.
Z dobrych Sekundarschulen chyba najlepsza jest Sophie-Scholl ,tam sa (przynajmniej do tej pory byly) inne terminy przyjec,bo mieli i po kilkaset chetnych na ok. setke miejsc http://www.sophie-scholl-schule.eu/joomla/

Kania77
Bardzo czesto tu bywa

Wysłany: 2012-01-11, 14:43   

kajira napisał/a:
Znalazam katolicka szkole ale prywatna,w sumie koszy nie sa strasznie duze wiec smialo bym mogla syna tam zapisac,a moze ktos z Was sie orientuje jak jest z przyjeciami do prywatnych szkol ? tez ciezko sie dostac ? (mam na mysli tu ograniczona ilosc miejsc) ma ktos z Was moze dzieci Katholische Schule Sankt Franziskus in Berlin-Schöneberg ? lub moze slyszeliscie jakies opinie na temat tej szkoly.

Ja kiedys mieszkalam dosc blisko tej szkoly. Opinie o okolicy sa rozne, ale mnie sie nigdy nie przydarzylo nic co mogloby te opinie potwierdzic. Nie widzialam tez narkomanow, spotkan pijanej mlodziezy. Jedyne co, to panienki, kawalek (taki wiekszy kawalek) dalej i to juz po zmroku.

W samej szkole bylam, jak szukalam miejsca dla mojej Kaski. Z opinii (to byla jedna ze szkol poleconych) jak i z wlasnego obejrzenia mialam pozytywne odczucia. Trafilam akurat na koniec lekcji i wylewaly sie tlumy, ale mlodziez kulturalnie ustepowala miejsca (szlam z malolata, kltorej sie nie spieszylo, bo musiala wszystko obejrzec :) ) Panie w sekretariacie tez udzielily mi kompletu info lacznie z namiarmi telefonicznymi.

Nie wiem, jak w tej szkole, ale np w podstawowce katolickiej obok mnie pierwszenstwo maja dzieci uczeszczajace do przedszkola katolickiego (ktore znajduje sie obok).

Odpowiedz do tematu